بین الملل تابناک: روز چهارشنبه، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در سفری غیرمنتظره وارد اسرائیل شد؛ سفری در بحبوحه بحران کرونا که غافلگیری رسانه ها و ناظران اسرائیلی را نیز به همراه داشت، تا جایی که برخی رسانههای اسراییلی نیز عنوان کردند چه ضرورتی دارد در میانه بحران کرونا و قرنطینه در بسیاری از کشورها، وزیر خارجه ایالاتمتحده به تلآویو سفر کند؟
به گزارش روزنامه هاآرتص، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در سفری کوتاه مدت وارد اسرائیل شد و انتظار میرود که وی در این سفر به موضوعاتی مانند ایران، الحاق کرانه باختری، نبرد مشترک علیه ویروس کرونا و سایر موضوعات منطقهای متمرکز شود.
پمپئو پیش از سفر در یک پیام توییتری نوشت: «خرسندم که برای همکاری با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل و بنی گانتز در مهار دو تهدید مهم: کووید-۱۹ و ایران در اسرائیل هستم. اسرائیل و ایالات متحده در کنار یکدیگر، رسیدگی به این چالشها را بر عهده میگیرند.»
در رابطه با سفر غیر منتظره پمپئو به اسرائیل، روزنامه اسرائیلی هاآرتص در مطلبی دیگر این سوال را مطرح کرد که چرا پمپئو یک تهدید فوری برای خاورمیانه است؟
این روزنامه اسرائیلی نوشت: پمپئوی چاپلوس در سفری غیر منتظره در وضعیت وخیم کرونایی موجود و در شرایطی که ترامپ نیز در شرایط نامساعدی در آمریکا به سر میبرد، وارد اسرائیل شده تا با نتانیاهو و برخی دیگر از مقامات اسرائیل دیدار کند؛ دیداری که از ایران و فلسطین تا کل خاورمیانه باید هزینه آن را پرداخت کنند!
جو بایدن، رقیب دونالد ترامپ، که در بسیاری از نظرسنجیها از ترامپ پیش افتاده در صورت به قدرت رسیدن سیاستی مشابه با سیاست اوباما در قبال اسرائیل اتخاذ خواهد کرد. به همین خاطر پمپئو به عنوان یک مسیحی صهیونیست یا اوانجلیست احتمالا در دیدار هفته جاری خود از اسرائیل هشدار دهد که شکست ترامپ در انتخابات ماه نوامبر به معنای از دست رفتن حمایت افرادی مثل خود او، پنس و کوشنر داماد ترامپ از اسرائیل است.
عواقب چنین تغییر و تحولی باید برای نتانیاهو کاملاً واضح باشد چرا که او پیشتر به خاطر میآورد که روابط آمریکا و اسرائیل در دوران دموکراتها چگونه بود.
البته ترامپ میتواند در انتخابات مجددا پیروز شود، اما با توجه به شرایط فعلی آمریکا که با دو بحران بزرگ یکی در حوزه بهداشت عمومی که در نوع خود از زمان همهگیری آنفولانزا 1918 بی سابقه بوده و دیگر در حوزه اقتصادی که ناشی از همهگیری کرونا است دست و پنجه نرم میکند. با این اوصاف بسیاری از جمله خود پمپئو پیشبینی میکنند که ممکن است تغییر بزرگی در راه باشد.
این تغییر تقریباً بلافاصله منجر به نابودی سیاست فشار حداکثری ترامپ در مورد ایران و تلاش برای بازگشت به توافق هستهای زمان اوباما خواهد شد. همزمان روی کارآمدن یک دموکرات به جای ترامپ میتواند به رد صریح برنامههای الحاق اسرائیل توسط آمریکا و فشار بیشتر برای رعایت حقوق فلسطینیها شود.
با شکست ترامپ مطمئناً، تمام خیالپردازیهای کوشنر مثل برنامه صلح خاورمیانه بر باد خواهد رفت. اگر نتانیاهو بداند که فقط شش ماه برای ضمیمه کردن سرزمینهای فلسطینی یا بمباران مواضع ایران در سوریه به طور کلی فشار بر تهران زمان دارد، احتمالاً برای نابودی برجام فشار بیشتری بیاورد.
هیچ کس به خصوص از دست راستیها نمیتواند از نحوه مقابله ترامپ با این همهگیری شکایت کند. اینکه پمپئو در بحبوحه بحران کرونا و علیرغم ممنوعیتهای سفر قصد دارد به اسرائیل برود خود حکایت از اهمیت بالای این دیدار دارد. دولت ترامپ در حالی علاقهمند است که هر چه سریعتر پیروزی خودش بر کرونا را اعلام کند که آنها همچنان نسبت به تحلیلهای علمی و دقیق بی توجه هستند، مدیریت ضعیف ترامپ در این بحران باعث بدنامی او شده است.
پومپئو به عنوان سیاستمداری که جاه طلبیهای بزرگی با یا بدون ترامپ داشته باشد، خصومت با ایران را افزایش میدهد و زمینهایی را که توسط دولت اسرائیل تصرف میشود، به رسمیت میشناسد تا نزد اوانجلیستها و جناح راست حزب جمهوری خواه جایگاهی به دست آورد.
برای اسرائیل، برای مردم فلسطین، برای خاورمیانه و جهان روشن است که حتی در زمان ابتلا به یک بیماری همه گیر خطرناک، یک ضایعه وحشتناک و یک فروپاشی اقتصادی که جهان را به رکود کشانده و سالها طول خواهد کشید، این تنها تهدیداتی نیست که با آنها روبه رو هستیم، بلکه اقدمات افرادی مانند پمپئو نیز خطراتی جدی به همراه خواهد داشت.
ترامپ ناامید و اطرافیان بدبین و فرصت طلب وی مانند پومپئو و یک رهبر اسرائیلی که در موقعیتی به همان اندازه متزلزل قرار دارد، ممکن است از حواس پرتی های این لحظه تاریک در تاریخ برای ایجاد وضعیتی تاریک تر و ترسناک تر استفاده کنند. واقعیت این است که پومپئو، هرچند متکبر و چاپلوس است، همزمان باهوش و تواناتر از بسیاری در اطراف ترامپ است.
کنفرانس خبری پمپئو و نتانیاهو
«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نشست دوجانبه در اراضی اشغالی کنفرانس خبری برگزار کردند. در حالی که آمریکا خود به سختی درگیر شیوع ویروس کرونا در این کشور است و انتقادها از عملکرد دولت ترامپ در مقابله با این بیماری به شدت افزایش یافته است، پمپئو تلاش کرد بار دیگر با طرح این ادعاهای خود توجه جامعه بین الملل را به سمت ایران منحرف کند.
نتانیاهو در آغاز این کنفرانس خبری ضمن تقدیر از پامپئو برای سفر به سرزمین اشغالی در شرایط فعلی شیوع کرونا گفت: سفر پامپئو به سرزمین اشغالی، در واقع سندی بر قدرت ائتلاف میان ما (آمریکا و اسرائیل) و سندی بر تعهد محکم و قدرتمند رئیسجمهور دونالد ترامپ در قبال اسرائیل و تعهد شما در قبال دولت اسرائیل است».
وی سپس ضمن تأکید بر اینکه قرار است در خصوص مسائل زیادی با پامپئو گفتوگو کند، توضیح داد: «مساله اول مصیبت و بیماری ویروس کروناست که بسیاری از کشورها با آن درگیر هستند. ما تمایل داریم در خصوص تقویت همکاری و مشارکت در مقابله با این ویروس گفتوگو کنیم».
نخستوزیر رژیم صهیونیستی از ایران به عنوان مصیبت و گرفتاری بعدی یاد کرد و گفت: «من از مواضع بسیار عالی شما، (دونالد) ترامپ و دولت وی علیه ایران تقدیر میکنم که در وهله اول از توافق اشتباه و خطرناک ایران (برجام) خارج شدید و دوم اینکه فرمانده تروریستی ایران (سپهبد سلیمانی) را حذف کردید و سوم اینکه طرح تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را که لحظهای اقدامات تهاجمی خود علیه آمریکاییها و اسرائیلیها و دیگران در منطقه متوقف نمیکند، پیش بردید و از این مواضع تقدیر میکنم و به گفتوگوها برای چگونگی همکاری برای مبارزه، تقابل و پس زدن رفتارهای تهاجمی ایران در منطقه، سوریه و نقاط دیگر ادامه میدهیم».
بنیامین نتانیاهو سپس به تشکیل کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی اشاره کرد که قرار است فردا (پنجشنبه) انجام گیرد و گفت: «فرصتی پیش آمده که صلح و امنیت را بر اساس تفاهمنامهای که در دیدار ماه ژانویه با ترامپ حاصل آمد، تقویت کنیم. اینها تمامی چالشهایی هستند که با آن مواجه هستیم و اطمینان دارم به واسطه ارتباط بسیار قوی میان اسرائیل و ایالات متحده آمریکا میتوانیم در رسیدگی به آنها موفق شویم».
پامپئو نیز پس از نتانیاهو در این کنفرانس خبری به کشته شدن نظامی صهیونیستی در شهر جنین در کرانه باختری گفت: «بابت کشته شدن دو نظامی اسرائیلی که روز گذشته اتفاق افتاد تسلیت میگویم... این مساله یادآور حق اسرائیل برای دفاع از خود است. آمریکا همواره از تلاشهای شما در این زمینه حمایت می کند».
وزیر خارجه آمریکا سپس با تکرار اتهامزنی به ایران و تلاشهای دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران گفت که واشنگتن بخشی از کمپین کاهش منابع جمهوری اسلامی ایران که برای ضربه وارد آوردن به رژیم صهیونیستی مورد استفاده قرار میداده، بوده و این کمپین را نتیجهبخش توصیف کرد و گفت به این تلاشها ادامه خواهند داد.
پامپئو در پایان این کنفرانس خبری با ژستی انسان دوستانه با متهم کردن دولت ایران گفت، جمهوری اسلامی ایران حتی در شرایط فعلی که مردم این کشور به شدت در تلاش و تحت فشارند، از منابع خود برای «تحریک اقدامات تروریستی» در سراسر جهان سوء استفاده میکند و «این مساله ذات افرادی که این کشور را هدایت میکند، آشکار میسازد».