تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بیشترین و کمترین نرخ تورم استان ها، دلار در بازار جهانی تقویت شد، سهام اروپایی افت کرد، رکوردشکنی تاریخی والاستریت، عرضه اولیه سهام آرامکو در سوم نوامبر، دغدغههای اقتصادی، نفت را پایین برد، سازمان حمایت: اسناد گرانفروشی شیر را داریم؛ گرانفروشی در یک کارخانه لبنیات، طلا بیش از سه دلار در جهان ارزان شد و صحت و سقم کم فروشی در جایگاههای سوخت را در بر دارد.
عبدالناصر همتی در پستی ایستاگرامی اظهار کرد، در شش ماه اخیر علیرغم تداوم فشار حداکثری، روند نرخ دلار کاهشی بوده است. به گفته او، نرخ دلار در اردیبهشت ماه بالای ۱۴ هزار تومان بود که رفتهرفته روند کاهشی در پیش گرفت و در خرداد ماه به کمتر از ۱۴ هزار تومان رسید. در مرداد نیز قیمت این ارز به زیر ۱۲ هزار تومان برگشت و از مهر ماه هم با قیمت حدودی ۱۱ هزار تومان در ثبات مانده است.
با پیش آمدن مشکلات جدید سر راه برگزیت، ارزش دلار تقویت شد. در معاملات روز سه شنبه بازارهای ارز، هر دلار آمریکا به ۱.۳۰۵۳ دلار کانادا کاهش یافت. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۶۲۴ دلار سنگاپور مبادله شد. همچنین هر یورو به ۱.۱۰۹۱ دلار رسید تا کار دشواری برای حفظ کانال ۱.۱۰ دلاری در روزهای آینده داشته باشد. همچنین هر دلار با ۰.۱۵ درصد افزایش نسبت به روز دوشنبه به ۱۰۸.۹۴ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا با ۰.۲ درصد کاهش به ازای ۱.۴۵۸۴ دلار مبادله شد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، با ۰.۰۶ درصد افزایش در مقایسه با روز قبل به سطح ۹۷.۵۷۸ واحد رسید.
روز سهشنبه، در حالی که سرمایهگذاران منتظر تحولات تجاری، برگزیت و اعلام درآمدهای شرکتها هستند، سهام آسیایی نوسان کرد و سهام اروپایی در ابتدای معاملات خود پایین آمد. طرح نخستوزیر انگلیس، بوریس جانسون، برای برگزاری انتخابات عمومی در ۱۲ دسامبر، در پارلمان انگلیس رد شد، اما او این شانس را دارد که در روزهای آینده دوباره این طرح را به رأی بگذارد. دفتر نماینده تجاری آمریکا اعلام کرد، در حال بررسی امکان تمدید لغو تعرفههای ۳۴ میلیارد دلار از واردات چین میباشد. در ابتدای معاملات اروپا، شاخصهای اروپایی افت کردند؛ داکس آلمان ۰.۲۵ درصد افت کرد، فوتسی انگلیس ۴۹ درصد پایین آمد و کاک فرانسه هم ۰.۱۷ درصد از ارزش خود را از دست داد. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن ۰.۲۳ درصد رشد کرد و نیکی ژاپن هم ۰.۴۷ درصد به ارزش خود افزود. کامپوزیت شانگهای ۰.۸۷ درصد افت کرد و هانگسنگ در هنگکنگ ۰.۳۹ درصد پایین آمد. کوسپی کرهجنوبی با افت اندک ۰.۰۴ درصدی روبه رو شد و ایاساکس استرالیا ۰.۰۷ درصد رشد کرد.
روز گذشته، در وال استریت شاخصها همگی صعودی بودند تا جایی که شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" ۰.۴۹ درصد صعود کرد و به ۲۷ هزار و ۹۰.۷۲ واحد رسید، شاخص " اس اند پی ۵۰۰" با ۰.۵۶ درصد صعود تا سطح ۳۰۳۹.۴۲ واحدی بالا رفت و به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و دیگر شاخص مهم بورسی یعنی " نزدک کامپوزیت" با جهش ۱.۰۱ درصدی در سطح ۸۳۲۵.۹۸ واحدی بسته شد.
رویترز به نقل از سه منبع آگاه نوشت: شرکت نفتی آرامکو عربستان عرضه اولیه سهام خود را در سوم نوامبر آغاز خواهد کرد. یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، گفت: این شرکت نفتی در حال کار روی بیانیه ای است که یکشنبه آینده منتشر خواهد کرد. همچنین شبکه العربیه نیز دیروز در اخبار فوری خود اعلام کرد: آرامکو پذیره نویسی سرمایه گذاران برای شرکت در عرضه اولیه سهام خود را از چهارم دسامبر آغاز خواهد کرد. این شرکت سعودی در نظر دارد تا قیمت انتقال سهام خود را در هفدهم نوامبر اعلام کند. بنا بر اعلام این شبکه خبری، این شرکت مبادلات تجاری در بازار بورس تداول را در یازدهم دسامبر آغاز خواهد کرد. به گزارش فارس، با حملات پهپادهای یمنی به تأسیسات نفتی عربستان در چهاردهم سپتامبر برابر با 23 شهریور و نصف شدن تولید نفت این کشور، عرضه سهام آرامکو نیز به تعویق افتاد. به طوری که وال استریت ژورنال نوشت حمله به تأسیسات شرکت آرامکوی عربستان در منطقه البقیق این کشور توسط یمنیها باعث شده که مقامات این شرکت به فکر به تعویق انداختن عرضه اولیه سهام آن بیفتند.
قیمت نفت تحت تأثیر نگرانیها پیرامون رشد اقتصادی کندتر که نشانههای بهبود روابط تجاری پکن و واشنگتن را تحت الشعاع قرار داد، در معاملات روز سهشنبه بازار جهانی با کاهش روبه رو شد. بهای معاملات آتی نفت برنت شش سنت کاهش پیدا کرد و به ۶۱ دلار و ۵۱ سنت در هر بشکه رسید. شاخص قیمت نفت برنت روز دوشنبه با ۰.۷ درصد کاهش بسته شده بود. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۱۲ سنت کاهش پیدا کرد و به ۵۵ دلار و ۶۹ سنت در هر بشکه رسید. قیمت پایه نفت آمریکا در معاملات روز گذشته ۱.۵ درصد کاهش داشت.
مجید کیانپور عضو کمیسیون عمران مجلس با انتقاد از افزایش نرخ بلیت پروازهای هوایی در ایام خاص، گفت: در سال های اخیر شاهد افزایش قیمت بلیت و تلاطم در بازار پروازهای هوایی هستیم، متأسفانه ایرلاین ها در ایام خاص مانند ایام شهادت امام رضا(ع) یا ایام تعطیل، نرخ بلیت هواپیما را به میزان چشمگیری بالا می برند و این مسأله موجب نارضایتی مسافران شده است. نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: متأسفانه با وجود تأکید وزیر راه و شهرسازی درباره مدیریت بازار بلیط هواپیما و مقابله با افزایش غیرقانونی نرخ بلیت، باز شاهد افزایش قیمت ها در هفته جاری برای مقاصد خاص از جمله مشهد مقدس هستیم. یکی از دلایل افزایش چشمگیر قیمت بلیت، فعالیت شرکت های چارتری در پروازهای هوایی است، این شرکت ها با انحصارسازی پروازهای هوایی، قیمت بلیت را در ایام خاص بالا می برند، هر چند وزارت راه و شهرسازی وعده توقف فعالیت این شرکت ها را داده، هنوز چارتری ها در حوزه پروازهای هوایی فعال هستند.
کیانپور بر ضرورت مقابله و ساماندهی شرکت های چارتری در کشور تأکید کرد و گفت: قطعا فعالیت چارتری ها به حمل و نقل هوایی کشور آسیب وارد می کند و این مسأله موجب بی اعتمادی مردم به ایرلاین ها خواهد شد. این نماینده در مجلس دهم ادامه داد: افزایش نرخ بلیت هواپیما در چند سال اخیر موجب شده که مردم برای تردد بین شهری از حمل و نقل ریلی و جاده ای استفاده کنند و این مسئله مشکلات مالی بسیاری را برای ایرلاین ها ایجاد کرده است. /خانه ملت
معاون نظارت بر کالاهای مصرفی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان درخصوص گرانفروشی برخی واحدهای تولید شیر خام اظهار کرد: در حال حاضر قیمت مصوب شیر خام از قرار 2390 تومان تعیین شده است، ولی اسناد به دست آمده نشان میدهد برخی واحدهای تولید شیرخام، شیرخام را با قیمتی بالاتر از قیمت مصوب در اختیار واحدهای تولید لبنیات قرار میدهند. سیّد داود موسوی با بیان اینکه برخی واحدهای تولید شیرخام، به واسطه ساختار سنتیشان، فاکتور فروش نیز صادر نمیکنند، گفت: با توجه به بررسیهای انجام شده و اسناد به دست آمده از تخلف گرانفروشی توسط این واحدها، در حال حاضر پروندهای در سازمان حمایت تشکیل شده و موضوع به صورت جدی در دستور کار قرار دارد. وی گفت: البته این گرانفروشیها به بهانههای مختلفی انجام شده و شیر خام را بیش از نرخ مصوب به فروش می رسانند که قطعاً مصداق گرانفروشی است.
موسوی در پاسخ به این که آیا گزارشی از گرانفروشی کارخانجات تولید لبنیات به دست این سازمان رسیده است یا خیر گفت: در حال حاضر چهارده قلم محصول لبنی، مشمول قیمتگذاری هستند که تنها در مورد یک کارخانه لبنیاتی، گزارش هایی از گرانفروشی به دست ما رسیده است، ولی در بقیه موارد، هیچ تخلفی نسبت به قیمت مصوب فروش در مورد این چهارده قلم محصول لبنی مشاهده نشده است. /تسنیم
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در اطلاعیهای اعلام کرد: کم فروشی در جایگاههای سوخت وجود ندارد. در این اطلاعیه آمده است: در پی انتشار برخی شایعات در فضای مجازی مبنی بر مشاهده کم فروشی در جایگاههای عرضه سوخت، با توجه به بازرسیها و کنترلهای انجام شده از سوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، هیچ گونه کم فروشی در جایگاههای عرضه سوخت کشور گزارش نشده است و تأیید نمیشود.
در معاملات دیروز بازارهای ارزهای دیجیتالی، ارزش بیت کوین به ۹۴۲۰.۷۹ دلار رسید که بالاترین ارزش ثبت شده برای این ارز محبوب دیجیتالی در چهار ماه اخیر محسوب می شود. ارزش بیت کوین پس از آن افزایش یافت که شی جین پینگ- رئیس جمهور چین در سخنانی گفت، فناوری بلاک چین که شاکله اصلی ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین هستند، باید در هسته اصلی توجه نوآوری های بعدی در چین باشد.
در حال حاضر معاملات ارزهای دیجیتالی از جمله بیت کوین در چین ممنوع است؛ اما چینی های زیادی بی توجه به این ممنوعیت در حال معامله ارزهای دیجیتالی هستند. طبق اعلام گوگل، پس از سخنان رئیس جمهور چین، جستجوی عبارات " بیت کوین" و " بلاک چین" در این کشور افزایش یافته است. اندی چونگ، مدیر بازار ارزهای دیجیتالی " اوکیکس" گفت: نظر مثبت رهبر چین باعث حمایت های بیشتری از ارزهای دیجیتال در سطح قیمتی فعلی خواهد شد چرا که چین یکی از بزرگترین بازیگران عرصه ارزهای دیجیتالی مانده است.
صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعلام کرد ذخایر ارزی کشورهای منطقه روندی کاهشی را نسبت به سال قبل داشته و در بسیاری از کشورها به سطح نگرانکنندهای رسیده است.
در این گزارش که شامل وضعیت ذخایر ارزی سی کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی است، ایران پس از عربستان و امارت، بیشترین ذخایر ارزی را در بین تمام کشورهای منطقه دارد. لازم به ذکر است که در این گزارش، آمارهای مربوط به فلسطین، سوریه، ترکمنستان و سومالی مد نظر قرار نگرفته است. این آمارها بر اساس برآوردهای خود صندوق بین المللی پول و آمارهای اعلام شده توسط بانک های مرکزی این کشورها تهیه شده است.
عربستان با در اختیار داشتن ۴۸۹.۸ میلیارد دلار ذخایر ارزی در سال ۲۰۱۹، بزرگ ترین ذخیره ارزی در منطقه را دارد و امارات با ذخایر ارزی معادل ۱۱۳.۴ میلیارد دلار و ایران با ذخایر ارزی معادل ۸۵.۵ میلیارد دلار در رده های بعدی قرار دارند. لیبی و عراق دیگر کشورهایی هستند که بیشترین میزان ذخایر ارزی را در بین کشورهای منطقه دارند.