بازدید 13106

صادرات هزاران مترمکعب آب هندوانه ای از سیستان و بلوچستان به کشورهای عربی

نگاهی به آمار و اطلاعات مربوط به حجم تولید و صادرات هندوانه در استان خشک و بی آب سیستان و بلوچستان و مقایسه آن با شرایط بحرانی منابع آب ایران، به خوبی شرایط اسفبار مدیریت منابع آب ایران را به نمایش می گذارد؛ وضعیتی غیر قابل تحمل که هیچ سود قابل ذکری برای کشاورزان نیز ندارد و تنها عده ای سودجو از این طریق به نان و نوا می رسند.
کد خبر: ۷۹۱۴۱۶
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۵ 18 April 2018

صادرات هزاران مترمکعب آب هندوانه ای از سیستان و بلوچستان به کشورهای عربی نگاهی به آمار و اطلاعات مربوط به حجم تولید و صادرات هندوانه در استان خشک و بی آب سیستان و بلوچستان و مقایسه آن با شرایط بحرانی منابع آب ایران، به خوبی شرایط اسفبار مدیریت منابع آب ایران را به نمایش می گذارد؛ وضعیتی غیر قابل تحمل که هیچ سود قابل ذکری برای کشاورزان نیز ندارد و تنها عده ای سودجو از این طریق به نان و نوا می رسند.

به گزارش «تابناک»؛ با اینکه شرایط بارش های سال آبی جاری اصلاً خوب نیست و این شرایط نگران کننده در مورد استان سیستان و بلوچستان به مراتب بدتر است و این بحران لزوم اصلاح الگوی کشت و صرفه جویی در مصرف آب را ضروری کرده است، هنوز تولید محصول آب بری چون هندوانه در حاشیه تالاب جازموریان و دیگر مناطق جنوب شرق ایران ادامه دارد؛ اتفاقی که برخی نهادهای دولتی بدون توجه به خساراتش، آن را نوعی افتخار در حوزه تولید و اشتغال نیز توصیف می کنند.

هرچند آمار و اطلاعات در مورد حجم تولید هندوانه در سال جاری و در استان سیستان و بلوچستان چندان دقیق نیست، برخی منابع آماری، حجم تولید سال جاری هندوانه در این استان را 500 تا 600 هزار تن ارزیابی می کنند؛ تولیداتی که غالباً به مصرف داخلی نمی رسد و توسط برخی فعالان عرصه تجارت بین الملل، روانه بازار کشورهای مجاور می شود.

با توجه به شرایط آب و هوایی گرم و مناسب استان سیستان و بلوچستان برای پرورش هندوانه، گفته می شود تا پایان فصل برداشت سال جاری بیش از 500 هزار تن هندوانه از مزارع این استان برداشت هندوانه صورت خواهد گرفت؛ حجم قابل توجهی که البته بازار داخلی در یک مقطع زمانی کوتاه به هیچ وجه ظرفیت پذیرش آن را ندارد و باید حجم چشمگیری از آن به کشورهای خارجی صادر شود.

تکرار کاشت هندوانه به میزان بالا در مناطق خشک و بی آب جنوب شرق کشور و برنامه ریزی برای صادرات آن به کشورهای عربی و آسیای میانه در حالی هم اکنون در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی و برخی فعالان خصوصی عرصه تجارت قرار گرفته است که چندی پیش، وزیر نیرو و وزیر جهاد کشاورزی بر تقویت ذخایر آب شرب، پرهیز از کشت محصولات آب بر در مناطق خشک و پایدار کردن کشاورزی کشور سخن گفته بودند.

با اینکه بررسی ها در مورد بازار صادرات هندوانه ایران به کشورهای جهان نشان می دهد، کشورهایی مثل بلاروس، اتریش، جمهوری آذربایجان، آرژانتین، ارمنستان، استونی، افغانستان، آلمان، امارات متحده عربی، انگلستان، بحرین، بلغارستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، رومانی، سوئد، عراق، عمان، فدراسیون روسیه، قبرس، قزاقستان، قطر، کویت، گرجستان، لهستان، مجارستان و هلند در ده سال اخیر بازار هدف صادرات هندوانه ایرانی بوده اند، عمده تولید هندوانه استان سیستان و بلوچستان به کشورهایی عرب حاشیه خلیج فارس و عراق صادر می شود.

یکی از فعالان بخش تجارت هندوانه ایران به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که شرکت زیر مجموعه اش بخش قابل توجهی از صادرات هندوانه سیستان و بلوچستان به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را در اختیار دارد، در رابطه با جزئیات این فعالیت به خبرنگار «تابناک» گفت: تقریباً 10 تا 15 هزار تن از هندوانه سیستان و بلوچستان سالانه به کشورهایی مثل عمان، قطر و امارات و عمده تولید این محصول به کشور عراق صادر می شود.

وی با اشاره به اینکه نزدیک به 80 درصد کل تولید سالانه این استان به عراق صادر می شود، افزود: بسته به شرایط زمانی و فصل، قیمت خرید هندوانه از کشاورزان متفاوت است؛ اما به طور متوسط هر کیلو هندوانه چیزی حدود 250 تا 300 تومان از هر کشاورز خریداری می شود و عمده سود آن به حساب صادر کننده و دلالان می رسد.

با فرض اینکه در استان سیستان و بلوچستان سالانه حدود 600 هزار تن هندوانه تولید و از این بین 90 درصد آن به بازارهای بین المللی صادر شود، می توان این گونه برداشت کرد که جدا از هر گونه عایدات مالی، هر سال چیزی حدود 400 هزار متر مکعب آب از کشور به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و عراق صادر می شود.

صادرات هزاران مترمکعب آب هندوانه ای از سیستان و بلوچستان به کشورهای عربی

این رقم که بعضاً از آن به عنوان صادرات آب مجازی نیز یاد می شود، جدا از میزان آبی است که سالانه برای کشت و داشت این محصول صرف می شود و طبیعتاً با محاسبه آن این رقم به مراتب افزایش می یابد.

با اشاره به اینکه سهم تولید کننده اصلی یا همان کشاورز از فروش هندوانه مبلغ بسیار ناچیزی است و به گواه تاریخ اشتغال مداوم این افراد به کشت هندوانه تغییر چندانی در زندگی آنها نداشته است، می توان نتیجه گرفت که اصرار مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و نیرو بر تکرار چنین روندی، تنها به خاطر دلسوزی برای اشتغال کشاورزان نیست.

اینکه در چنین شرایط بحرانی و نگران کننده ای که حجم بارش های سالانه کشور به مرز هشدار رسیده و بسیاری از رودهای دائمی و تالاب های کشور خشک شده اند، هنوز فضا برای کشت محصولات آب بر باز است و هیچ اراده ای برای تغییر سبک و الگوی زندگی کشاورزان مناطق خشک وجود ندارد، جز تأیید سوء مدیریت و اهمال مسئولان در این حوزه هیچ پیام دیگری را به ذهن متبادر نمی کند.

امروز و در شرایطی که کشت 500 تا 600 هزار تن هندوانه تنها در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد و این حجم تولید با احتساب کشت این محصول در استان های خشک دیگری چون کرمان به مراتب افزایش می یابد، گواه روشنی است بر اینکه هنوز در کشورمان برخی به باور وقوع بحران آب توجه ندارند و در آینده نزدیک خسارات این دیرفهمی آنها متوجه همه مردم ایران خواهد شد.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۴۰
بارها کارشناسان اعلام کرده اند که کشت هندوانه و کیوی در این شرایط اصلا منطقی نیست ، ولی بازهم بعضی از کشاورزان اینکار را میکنند ،
هندوانه تا 5 برابر وزن خود آب مصرف میکند
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
دوست گرامی برای هر یک لیتر آب هندانه 200 لیتر آب مصرف میشود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
تابناک عزیز لطفا پروژه پرورش ماهی خاویاری در کویر یزد را نیز بررسی کنید.(باور کنید شوخی نمی کنم واقعیت است) دستهایی به عمد دارد آب این مملکت را هدر می دهد.
سو مديريت تا كي؟؟ دولت تدبير و اميد كي ميخواد به وعده هاش عمل كنه؟؟؟؟؟؟
آقا اینقد شایعه پراکنی نکنید. آب هست زیاد هم هست. همین اصفهان خودمون که میگید آب نیس خشکسالیه کشاورزا بدبخت شدند ناامنیه و....... همش الکیه!
کافیه یه سر بیایید اصفهان. کارگران زحمت کش شهرداری 24 ساعت شیلنگ دستشونه دارند چمن آب میدن. پس این آب از کجاس؟؟؟؟؟؟ هس دیگه!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
دقيقا موافقم
خيابان چهارباغ آب را همينطوري ول مي كنند و در پاركهاي اطراف زاينده رود براي يك نهال دوساله 20 تا 50 ليتر آب مي دهند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
اینو چی می گی: این همه ساختمان بلندمرتبه تو شهرای پرجمعیت اجازه میدن بسازن بتونش با باد هوا سفت میشه؟
کجاست دولت؟ کجاست حاکمیت که برنامه های بلند مدت را درست تدبیر و اجرا کند؟؟؟؟؟؟؟؟
مقاله درستی است.
تابناک خواهشا این نظر رو نشر بدهید.
علاوه بر معضل بالا. اخیرا عده ای سودجو با مافیایی که در ادارات دارند. اقدام به بریدن درختان چند ساله گز در مناطق جنوبی میکنند و انها را به کارخانه جات شمال کشور صادر میکنند. روزانه ده ها تریلی بارگیری میشوند.تورو خدا جلوشونو بگیرید. این درختان بادگیر و در جلوگیری از فرسایش موثرند.
پاسخ ها
حسان بلوچی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
کاملا درسته بنده چون خونه ام کنار مسیر ترانزیت هستش تقریبا هردوهفته کمتر یابیشتر محموله های چوب گز رو میبینم که تریلی تریلی میبرن اون سازمان محیط زیست منطقه ایرانشهر وبمپور به ما اجازه برداشتن یک چوب خشک از زمین رونمیده
ناشناس
| Netherlands |
۰۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
اخه کجا دید از استان گرم و خشک چوب به شمال سر سبز فرستاده میشه.کلی هم مدارک دارم که حاضرم در اختیار تابناک قرار بدهم.
وزارت کشاورزی بقول معاون اب و خاک غیر از توصیه اقدام دیگری در این کم ابی برای خود متصور است ایا کشت هندوانه با ابیاری بارانی بفرض چاره کار است
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
به نظرم ساختمانهای وزارت جهاد کشاورزی ( کل کشور ) رو شخم بزنند و جای اون زمینها گندم بکارند برای اقتصاد کشور بهتر هستش چون نتیجه عملکرد این وزرارتخانه کاملا برای مردم کشاورز مشخص هستش .
با ششصد هزاررتن ،چهار صد هزار متر مکعب اب مصرف میشه؟یعنی هر تن هندوانه کمتز از یک متر مکعب؟این که خیلی خوب و بصرفه است
ناچارم در این مورد از هموطنان سیستان و بلوچستانی مان حمایت نکنم چون واقعا حق با دولت بوده.
خوب الان اگر این کشاورزان در حاشیه جازموریان هندوانه نکارند آب حاشیه جازموریان به چه مصرفی میرسد؟ در واقع بیانه ترین حالت بخار میشود.، آیا مصرف جایگزینی برایش سراغ دارید؟آیا فرایندهای انتقال و تسویه این آب فراهم است؟..همین کشاورزی را هم از این بنده های خدا با این گزارشات توهمی کلیک خور بگیرید تا اینها هم بروند سمت قاچاق مواد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
البته منظورم تصفیه بود...کیبورد موبایل خودش تبدیل به تسویه کرد
حسان بلوچی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۹
منطقه جازموریان روی سطح زمین آبی نمونده که بخار بشه اینا همش آبهای زیر زمینی اند که متاسفانه پمپ های آب اون منطقه بیست وچهر ساعته روشن اند وآب همین الکی هدر میره
خوب برادر من در آن منطق مگر غیر از کشاورزی و قاچاق مواد شغل دیگیری هم هست؟
تازه باید این کشاورزان رو تشویق هم کرد.
آدم اینا رو میخونه گریه ش میگیره
واقعا مسئولین دارن چیکار میکنن؟
چجوری میخوان جواب خون شهدا رو بدن؟
اقا تا میتونید اب مصرف کنید باخیال راحت.
یعنی همه کارمون برعکس هست. خوب کشوری هستیم والا با این مدیریت بالاخره هنوز کج دار و مریز داریم جلو میریم. این مدیریت ما اگر در کشوری مثل ژاپن به مدت 2 سال اجرا بشه کل کشورشون از هم میپاشه اما ما سال هاست اینجوری هنوز زنده موندیم
با توجه به بیکاری تعداد زیادی از مردم در ایران و مخصوصا استان سیستان و بلوچستان تنها درآمد مردم این مناطق کشت فصلی هندوانه میباشد لذا پیش از اینکه کار مردم این منطقه را در کشت هندوانه نادرست خطاب کنیم دولت اول باید به فکر ایجاد شغل برای مردم محلی باشد . در غیر اینصورت مردم این مناطق یا به شهرهای دیگر کوچ نموده و یا از کارهای خلاف مجبور به امرار معاش خواهند شد.
تا وقتی سود تضمینی، معاف از مالیات و یک کلام هلو توی گلوی، ارز، سکه، و مسکن و بانک هست چه کسی میرود ۵ سال پسته بکارد و منتظر شود؟
وقتی عرض میکنم، مالیات بر ... یعنی برقرار کردن تعادل و هدایت سرمایه به سمت دلخواه.
مالیات هدایت کننده سرمایه است اما متأسفانه آگاهانه و یا نا آگاهانه مغفول مانده و به بدترین شیوه در حال اجرااست
باید سود بخش های دیگر را کم کرد تا سرمایه به سمت و سوی درست هدایت شود
البته پر واضح است که اهداف درست باید از قبل تعریف شده باشند
سالی ۲۰۰ هزار میلیارد پتانسیل توریزم است
۱۸۰۰ کیلومتر خط ساحلی خلیج فارس بلا استفاده است
و هزاران هزار طرح غیر نفت و گازی که میتواند درآمد کشور را ۵ ساله ده برابر کند تا جوان و کودکانمان تا کمر درون سطل زباله خم نشوند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
یاشا
اگر هندوانه نمیکاشتند قطعا و قطعا و قطعا این آب هرز میرفت و هیچکس هم ککش نمیگزید چون دیده نمیشد...حالا که این بندگان خدا از هرزآب هندوانه تولید کرده اند و درآمد دارند همه واویلا راه انداختند...دوم اینکه اگر به جای کشورهای حاشیه خلیج فارس مثلا این هندوانه ها به آمریکا و استرالیا ميرفت همه هورا میکشیدند اما چون اعراب میخرند همه واوبلا سر داده اند....سوم اینکه جناب تابناک و جنابان سازمان محیط زیست مگر راهکار جایگزینی برای درآمد زایی این بندگان خدا دارند که با این هیاهو ها محروم ترین محرومان کشور را هم میخواهند از نان خوردن بیندازند...چهارم اینکه بر فرض این کشاورزان هندوانه نکارند، برنامه سازمان محیط زیست برای این حجم آب حاشیه جازموریان چیست؟ چطور میخواهن با بهره وری بالا از این آب استفاده کنند؟ مگر تاسیسات و خط لوله انتقال و تصفیه و چه و چه داریم در آنجا...پنجم: لطفا به کشاورزانی که بدون حمایت، خاک خشک و آب هرز را تبدیل به هندوانه و پول کردند مدال افتخار بدهید نه اینکه سرزنششان کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
تا موقعی که امثال شما فکر می کنن دادن حق طبیعت هرز رفتن آبه مطمئن باش ایران بی آب تر از سابق میشه
شادمهر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
اب های زیرزمینی هرز نمیرن بلکه ذخیره میشن

کشاورزان دارن با پمپ از چاه اب میکشن
ناشناس
| - |
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
با سلام و تشکر از نظر حضرتعالی . در کشور عزیز ایران با این همه وسعت و منابعی که داره اگر مدیریت صحیح و دلسوزانه وجود داشته باشد وضعیت کشور در حوزه های مختلف اینگونه نبودظاهرآ برخی کمر همت بستند که کمر مملکت را بشکنند دانسته یا ندانسته . .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۰
کسی که توصیه می کند هندوانه نکارید باید راه حل جایگزین ارائه دهد. الکل انتقاد و مشکل تراشی دردی را درمان نمی کند. خوب آب در مناطق خشک چگونه مصرف شود ؟ برنامه ای دارند؟// از من می پرسید نه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۱
بدبختي ما آدمايي با تفكرات امثال تو هستند كه بعضاً مسئوليتي هم در اين كشور دارند
وقتی اداره برق به هر جایی که بخوای برق سه فاز می ده همین میشه. آخه زمین کشاورزی وباغ و باغچه چه نیازی به برق سه فاز داره که آقایون برن چاه غیر مجاز بزنن و برداشت غیر مجاز داشته باشن ما در محدوده شهریار زندگی میکنیم اینجا هرکی یه چها دیواری داره برق 3 فاز گرفته و چاه زده و برای خودش ویلا درست کرده اونوقت ما نگرانیم وقتی میریم حموم دوشو باز نکنیم آب اسراف بشه
اين پول باد أورده نفت وگاز است كه براحتي خرج ميكنيم اگر مثل كشور ژاپن بود يك ريال به عراق وسوريه ولبنان ويمن خرج نميشد .
پیشنهاد میکنم در مناطقی که هندوانه کشت میشود درختان زیتون و انجیر کاشت شود.
کشورهایی از خشکسالی به سلامت عبور خواهند کرد که بقدر کافی محصول انجیر و زیتون داشته باشند.
این پیشنهاد بنده جدی است و لطفا مسئولان امر عنایت داشته باشند.
اقتصاد ایران
خروج ۸۰۰ میلیارد دلار از ایران در ۴۰ سال
اولا هر لیتر هندوانه 1000 لیتر اب مصرف میکنه بررسی کنید تا نطمن شوید
دوما مملکت ایالتی نشه همین مشکلات پیش میاد مدیران و وزای تهران قادر به مدیریت همه مناطق نیستند نه تخصص دارند نه حالشو فقط چسبیدن به صندلیهاشون
سوما اگه کلن هندوانه نکاریم چی میشه؟ اصلن نخوریم چی میشه؟ دارو که نیست مردم بمیرند کاشت هندوانه را ممنوع کنید
چهارما دولت اونقدر صبر میکنه و کاری نمیکنه تا نصف جمعیت یا مهاجرت کنند یا تلف بشن بعد از دست مردم راحت بشه
افراد و کارشماسان زیادی در مورد صرفه جویی آب و کشت هندوانه در مناطق محروم مطرح میکنند ولی بفکر تنها شغلی که بعضا افراد اندکی از کشاورزان منطقه بلوچستان و سیستان دارند میخواهند از همان شغل هم محروم کنند اگر از این آبها استفاده نشود تبخیر میسود و یا نمبتوان ذخیره نمود. ارتباطات مرزی برای تبادل کالا هم برای مردم این منطقه برای امرار معاش وجود ندارد دولت هم بفکر اشتغال آنها نیست . آب جاری هم اگر وجود داشته باشد نمیتوان آنرا به سایر نقاط انتقال داد واز سویی ایران بر سر تامین آب از هیرمند با دولت افغانستان سالهاست اختلاف دارند.هندوانه کاران این منطقه هم اغلب از افراد اصفهانی یزدی و قمی هستند که زمینهای مردم را اجاره میکنند و بهای اندکی به نردم منطقه میدهند.بنابراین این شعارهای دهن پرکن هندوانه نکارید و بجایش گندم بکارید برای مردم منطقه درآمد زایی ندارد
بیچاره هاچکارکنن.برن دزدی بهتره.دولت براشون کاری کنه تامجبورنشن هندوانه بکارن.میخوان آبرومندانه پول دربیاره.چون شرایط زندگی در ایران روزبه روز سخت تر میشه پس اینقدر ایرادنگیرید.دلتون بحال آب کشورمیسوزه راهکارارائه بدیدلطفا
به بهانه حمایت از تولید داخلی هر سیاست غلط و بی مطالعه و بررسی رو اجرا میکنم.
تولید ملی خوبه ولی به چه قیمتی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست
آخرین اخبار