بازدید 49672

«شهر خوبان» کجاست؟ +تصاویر

جغرافی ‏نویسان قدیم مانند ابن حوقل، اصطخری و یاقوت زیبایی آن را ستوده‌‏‌اند و درباره عظمت و بزرگی آن نوشته‏‌اند که دارای هشت دروازه، چهار سوق بزرگ، جوامع و مساجد بسیار با سایر آثار خیریه بوده که بزرگترین مسجد جامع آن جامع «حضرت رابعه» نام‏ داشته است.
کد خبر: ۲۷۲۵۳۷
تاریخ انتشار: ۲۵ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۰ 15 September 2012
جغرافی ‏نویسان قدیم مانند ابن حوقل، اصطخری و یاقوت زیبایی آن را ستوده‌‏‌اند و درباره عظمت آن نوشته‏‌اند که دارای هشت دروازه، چهار سوق بزرگ و مساجد بسیار بوده که بزرگترین آن، جامع «حضرت رابعه» نام‏ داشته است.

به گزارش فارس از خجند، دومین شهر از شهرهای مهم تاجیکستان، از لحاظ جمعیت و صنعت، شهر باستانی خجند است که در قسمت‏ شمالی این کشور واقع شده است.

این شهر قبل از فروپاشی‏ اتحاد جماهیر شوروی، «لنین آباد» نام داشت ولی تقریبا 20 سال قبل دوباره به خجند تغییر نام یافت. جمعیت این شهر اکنون 163 هزار نفر است.

درباره معنی واژه خجند تحقیقات بسیاری انجام گرفته‏ است. برخی از دانشمندان این واژه را به معنی «خوب جند» یعنی «شهر خوبان» گفته‏‌اند. برخی دیگر آنرا «خاجکند» یعنی‏ «شهر خواجگان» می‏‌دانند. گروهی دیگر خجند را به معنی‏ «سدامنه و خباز» گفته‏‌اند اما اغلب محققان معتقدند که واژه‏ خجند شکل تغییر یافته کلمه «خورجند» از زبان قدیمی ایرانی‏ شرقی یعنی «خور» -خورشید- «جند» -شهر به معنی «شهر خورشید» یا «خورشید شهر» است و این البته بیشتر به حقیقت‏ نزدیک است.

واژه خجند را مردم سعادتمند نیز معنی کرده‏اند همچنانکه آن را «عروس دنیا» هم خوانده‏اند. جغرافی ‏نویسان قدیم مانند ابن حوقل، اصطخری و یاقوت زیبایی آن را ستوده‌‏‌اند و درباره عظمت و بزرگی آن نوشته‏‌اند که دارای هشت دروازه، چهار سوق بزرگ، جوامع و مساجد بسیار با سایر آثار خیریه بوده که بزرگترین مسجد جامع آن جامع «حضرت رابعه» نام‏ داشته است.

همچنین گفته‏‌اند که در اطرافش باغ‌های زیاد وجود داشته و جمعیت عمده آن را تاجیک‌های ایرانی و اندکی ازبک‌ها و قرقیزها تشکیل می‏‌داده‏‌اند.

قدمت تاریخی این شهر، به بیش از 2500 سال می‏رسد.

خجند در بستر تاریخ، تحولات عمده‌‏ای‏ را از سر گذرانیده است. در دوران اسلامی، این شهر یکی از مراکز مهم علمی ماوراء النهر بوده است.

از این شهر که روزگاری «عروس‏ جهان» لقب داشت، اندیشمندان، فضلا و شاعران مشهوری چون: «ابو محمد خجندی»، «عبد الجبار خجندی» و «کمال خجندی‏» برخاسته‌‏اند.

دریای (رود)سیحون که در زمان حمله اسکندر به «تته‏ایس» معروف بوده است از وسط خجند می‏‌گذرد و برای رفتن به «استروشن» باید از خجند گذشت.

























تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۸
انتشار یافته: ۱۰
تاجیکستان و به عبارت بهتر آنسوی ایران، یکی از کشورهایی است که هر آنچه به معرفی و شناساندن آن بپردازید اثری خوب و نیکو و خداپسند از خود به یادگار گذاشته اید. با تشکر از مطلب خوبتان
عاشق اون بازارهاي سنتي كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز هستم. خيلي باصفاست. تو باكو و عشق آباد هم همينطوره. كاملا طبيعي و ساده.
اهالی این شهر احترام زیادی برای شاعر شهیرشون کمال خجندی قائل هستند
که مدفن این شاعر در " شهر تبریز " هست و برای زیارت و ادای احترام به شهر تبریز مسافرت میکنند
کمال خجندی بعد از زیارت کعبه تبریز رو بعنوان محل اقامت خود برگزید و تا آخر عمر در آن زیست
وی در وصف تبریز سرود:
تبريز، مرا راحت جان خواهد بود

پيوسته مرا ورد زبان خواهد بود

تا در نكشم آب چرنداب و گجيل

سرخاب ز چشم من روان خواهد بود

(كمال)

این بیت بر لوح مزار او ثبت شده‌است:
کمال از کعبه رفتی بر در یار هزارت آفرین مردانه رفتی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۵
بسيار زيبا بود
مردم ما یخورده تر و تمیزی رو از تاجیکها یاد بگیرند ! عاشق آسیای میانه و قفقازم من کاش اونجا زندگی میکردم.
آدم احساس می کنه وطن خودشه!
با تشکر از آقای اکبری اسبق راجع به اطلاعاتشان در مورد کمال خجندی و شعر زیبایش راجع به تبریز. در سفر بعدیم به تبریز حتما به دیدار مزارش خواهم رفت. ایکاش آدرس مقبره کمال خجندی را هم برایمان می نوشتند.
پاسخ ها
سيد كاظم از تبريز
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۶
آدرس مقبره كمال خجندي :تبريز - خيابان آبرسان بعد از بيمارستان شمس كوي پل سنگي آرامگاه دو كمال
عین تهرانه اما خلوت تر و تمیزتر البته این چیزیه که از این عکسها می شه فهمید.
اولین بار که اسم خجند را شنیدم اول دبیرستان بودم که معلم ادبیاتمان در معنی یک بیت گفت خجند اسم شهریست. شعر این بود:
یکی خار پای یتیمی بکند
به خواب اندرش دید صدر خجند
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست