صفحه خبر لوگوبالا تابناک

امروز ۱۴۰۵/۵/۵ روز سه تا پنج یا سپنج!/ افزایش تقاضا برای ثبت ازدواج و سزارین

امروز ۱۴۰۵/۵/۵ روزی که سه تا پنج در کنار هم قرار گرفته اند. نامش را شاید بتوان سپنج گذاشت. همان سپنجسرا -خانه موقت-که شاعران از آن سخن ها رانده اند.
کد خبر: ۱۳۸۶۷۶۲
| |
2959 بازدید
|
۷
امروز ۱۴۰۵/۵/۵ روز سپنج یا سه تا پنج/ افزیش تقاضا برای ثبت ازدواج و سزارین
 ۱۴۰۵/۵/۵ — همان دوشنبهٔ امروز — در تقویم شمسی به چشم بسیاری از کاربران فضای مجازی، نه یک روز معمولی، که یک «تاریخ رند» و خوش‌یمن نشسته است. دلیلش ساده و در عین حال جذاب است: سه بار تکرار عدد ۵ در کنار سالی که با ارقام ۱، ۴، ۰ و ۵ آغاز می‌شود؛ ترکیبی که ذهن را به الگوی «یک تا پنج» می‌کشاند و حس نظم و تکرار خوش‌آهنگ ایجاد می‌کند.
 
 به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، از بامداد امروز پست‌هایی پراکنده اما پررنگ دیده می‌شود که دقیقاً بر همین ویژگی عددی انگشت می‌گذارند. برخی می‌نویسند «۱۴۰۵/۵/۵ شد و من یک تاریخ خاص دیگر را از دست دادم»، برخی دیگر با لبخند می‌گویند «ببینم امروز قراره چی بشه تو ۱۴۰۵/۵/۵» و عده‌ای هم ساعت ۵:۵۵ را به فال نیک می‌گیرند و برای کسانی که برنامه‌ای ویژه دارند، تبریک می‌فرستند. 

تلاش عجیب برای عمل زایمان
در این میان تلاش برخی از پدر و مادرهای جوان برای انجام عمل زایمان در چنین روزی شاید از همه عجیب تر و جالب تر باشد برخی از آنها با این که امروز زمان دقیق تولد فرزندشان نیست، اما تلاش می کنند تا حتما چنین روزی به عنوان روز تولد فرزندشان ثبت و ضبط شود. و البته هیچ دلیل علمی برای خوش یمن بودن قطعی  برای این روز و یا هر روز دیگری وجود ندارد. صرفا تولد در یک روز خاص، دلیل خوشبختی یا بدبختی هیچ کس نبوده است. اما در هر حال این ها به فانتزی هایی می ماند برای دلخوش موقت و شما هم لطفا جدی نگیرید.
 
این واکنش‌ها گاه ریشه در فرهنگ دارد. ایرانیان از دیرباز به اعداد مقدس و الگوهای عددی توجه داشته‌اند. تاریخ‌های رند — چه ۱۱/۱۱ باشد، چه ۱۲/۱۲ یا همین ۵/۵/۱۴۰۵ — فرصتی کوتاه برای ایجاد خاطره، ثبت عکس، شروع کار تازه یا حتی تنها لبخند زدن به تقویم فراهم می‌کنند. مردم از این اعداد، نه پیشگویی علمی، که حس کنترل و زیبایی در جریان بی‌وقفهٔ روزها می‌خواهند؛ لحظه‌ای که زمان، به جای عبور خاموش، به یک نقطهٔ قابل اشاره تبدیل می‌شود.
امروز ۱۴۰۵/۵/۵ روز سپنج یا سه تا پنج/ افزیش تقاضا برای ثبت ازدواج و سزارین
امروز، در میان اخبار پراکندهٔ روزهای نیمه جنگ، این بازی عددی ساده، فضایی سبک و انسانی به فضای مجازی بخشیده است. ۱۴۰۵/۵/۵ شاید روزی بزرگ در تقویم رسمی نباشد، اما در تقویم شخصی هزاران کاربر، به یک «تاریخ خوش‌یمن» کوچک تبدیل شده؛ یادآوری ظریف از اینکه انسان، حتی در روزهای عادی، به دنبال نشانه‌ای از نظم و امید در ارقام است.
 
تاریخ‌های رند
تاریخ‌های رند در تقویم جهانی، بیش از آنکه حادثه‌ای تصادفی باشند، آینه‌ای از میل دیرینهٔ بشر به نظم، تقارن و معنای پنهان در جریان زمان‌اند. از پکن تا لاس‌وگاس، از تهران تا لندن، مردم هرگاه ارقام روز، ماه و سال به شکلی متقارن، تکراری یا متوالی در کنار هم بنشینند، آن روز را از روزمرگی بیرون می‌کشند و به آن رنگ خوش‌یمنی، خاطره یا حتی شانس می‌زنند.
ساده‌ترین و محبوب‌ترین گونه‌اند: روز، ماه و دو رقم آخر سال یکسان باشند.  
- ۱۱/۱۱/۱۱ (۱۱ نوامبر ۲۰۱۱): پس از نه قرن، شش عدد ۱ پشت سر هم قرار گرفت. در چین و مالزی هزاران زوج برای ازدواج هجوم آوردند؛ در لاس‌وگاس کلیساها شیفت شبانه‌روزی گذاشتند.  
- ۱۲/۱۲/۱۲ (۱۲ دسامبر ۲۰۱۲): آخرین تاریخ سه‌گانه‌ی مشابه تا سال ۲۱۰۱. در هنگ‌کنگ و سنگاپور نماد عشق و دوستی دانسته شد.  
- ۲/۲۲/۲۲ (۲۲ فوریه ۲۰۲۲) که به «Twosday» شهرت یافت و چون بر سه‌شنبه افتاد، موجی از شوخی و جشن در شبکه‌های اجتماعی به‌راه انداخت.  
نمونه‌های بعدی: ۳/۳/۳۳، ۴/۴/۴۴ و الی آخر. در ایران نیز همین الگو با تاریخ‌هایی چون ۴/۴/۱۴۰۴ یا ۵/۵/۱۴۰۵ تکرار می‌شود و دفترخانه‌ها و بیمارستان‌ها شاهد افزایش تقاضا برای عقد و سزارین می‌شوند.
 
تاریخ‌های پالیندروم
تاریخ‌هایی که از چپ و راست یکسان خوانده می‌شوند. مشهورترین‌شان ۰۲/۰۲/۲۰۲۰ است که در هر سه قالب رایج جهان (آمریکایی، اروپایی و ISO) پالیندروم بود؛ پدیده‌ای که پس از ۹۰۹ سال رخ داد و تا ۲۱۲۱ تکرار نخواهد شد.  
سال ۲۰۲۰ از این نظر غنی‌ترین سال قرن بیست‌ویکم بود. تاریخ‌های بعدی مهم در قالب آمریکایی شامل ۱۲/۰۲/۲۰۲۱ و سپس فاصله‌ای طولانی تا اوایل دهه‌ی ۲۰۳۰ است.
 
 تاریخ‌های فرهنگی و عددی خاص در تمدن‌های مختلف
- چین و شرق آسیا: عدد ۸ نماد ثروت است (چون تلفظش شبیه «فا» به معنای رونق است). به همین دلیل ۸/۸/۲۰۰۸ ساعت ۸:۰۸ شب برای افتتاح المپیک پکن انتخاب شد. ۶ و ۹ نیز خوش‌یمن‌اند.  
- غرب: عدد ۷ تقریباً جهانی خوش‌شانس است؛ در مقابل، ۱۳ (به‌ویژه جمعه ۱۳) نحس شمرده می‌شود و بسیاری از ساختمان‌ها طبقهٔ سیزدهم ندارند.  
- هند و سنت‌های بودایی-هندو: ۱۰۸ عدد مقدس است و در تسبیح‌ها به کار می‌رود.  
- جهان اسلام: عدد ۵ (نمازهای پنج‌گانه و پنج تن آل عبا) و ترکیب‌هایی چون 110 در میان تشیع و به خاطر نام حضر علی علیه اسلام دارای ارزش بسیاری است.
 
چرا این تاریخ‌ها جذاب‌اند؟
مغز انسان الگویاب است. تقارن و تکرار، احساس نظم و کنترل ایجاد می‌کند؛ حسی که در میان عدم‌قطعیت زندگی روزمره، تسکین‌دهنده است. از این‌رو، تاریخ‌های رند به بهانه‌ای برای آغاز کار تازه، ثبت خاطره، ازدواج یا حتی تنها پست کردن یک عکس تبدیل می‌شوند. این پدیده نه خرافه‌ی صرف است و نه علم؛ ترکیبی ظریف از زیبایی ریاضی، روان‌شناسی جمعی و نیاز انسان به معنا بخشیدن به زمان.
در تقویم جهانی، هر چند سال یک‌بار چنین روزهایی از راه می‌رسند و برای چند ساعت، میلیون‌ها نفر را وادار می‌کنند تا به تقویم نگاه کنند و لبخند بزنند. ۱۴۰۵/۵/۵ امروز ایران، تنها یکی از حلقه‌های این زنجیره‌ی طولانی و جهان‌شمول است.
اشتراک گذاری
برچسب ها
گزارش خطا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۷
سینا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
برق ۲ ساعت قطع شد ماشین گرانتر شد تورم رو به بالا
تابناک فازت چیه چه اتفاق خوبی
پاسخ ها
گل اقا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
کامنتم منتشرنشددیگه کامنت نمیدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
۱۷ سال پیش که ۸۸/۸/۸ مصادف با زاد روز امام رضا شد ، خیلی عجیب بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
صبح ساعت ۷ از خواب بیدار شدم و روشنایی روز را دیدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
تا الان که محل کارم ، همسرم زنگ نزده که لیست جدید خرید رو بهم بگه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
مقاله م تو مجله کیو ۱ایمپکت ۴ اکسپت شد
بیکار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۵/۰۵/۰۵
باید بپرسی بدبختی ومصیبت جدیدی سرمون اومده یا نه؟ خیلی وقته دیگه خوشی نداریم