۲۳ روز از انفجار بندر شهید رجایی میگذرد و تاکنون هیچ نهاد و سازمانی مسئولیت این فاجعه را به عهده نگرفته است، اما شواهد بیشتری از احتمال تخلفات سازمان بنادر و دریانوردی نسبت به سایر سازمان ها مطرح است. برای مثال به گفته مهرداد حسنزاده، مدیر کل مدیریت بحران استان هرمزگان با شبکه خبر صدا و سیما انفجار بندر شهید رجایی ناشی از مواد شیمیایی نگهداری شده در کانتینرهای دپو شده اعلام شده که انگشت اتهام را بیش از دیگر سازمان ها متوجه سازمان بنادر و دریانوری نشانه می رود چراکه یکی از مهم ترین وظیفه این سازمان حفظ ایمنی بنادر است که با بی توجهی مدیران قبلی و فعلی منجربه حادثه شد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، عدم راهاندازی بنادر خشک و توسعه آن که با انتقال بخشی از بار بندرشهید رجایی، از تراکم و انباشت کالا جلوگیری میشد، سالها در غفلت مدیران سابق و فعلی سازمان بنادر و دریانوردی به فراموشی سپرده شده است که نتیجه آن انباشت بیش از حد کالا به ویژه مواد خطرناک در یک فضای محدود و وقوع حوادثی مانند انفجار شد. بنابراین عدم توسعه بنادر خشک را می توان به عنوان عاملی زمینهساز یا تشدید کننده احتمالی بندرشهید رجایی در نظر گرفت.
سعید صادقی، مدیرعامل سابق شرکت تایدواتر خاورمیانه (شرکتی با ماهیت خدمات بندری، دریانوری و کشتیرانی) درخصوص انفجار بندر شهید رجایی و مقصران احتمالی به تابناک گفت: سازمان بنادر و وزارت راه و شهرسازی به عنوان نهاد ناظر باید پاسخگوی این فاجعه انسانی باشد البته قصور مدیران قبلی سازمان بنادر و دریانوردی قابل چشم پوشی نیست.
قصور کدام مدیران بیشتر است؟
وی در ادامه از تخلف مدیران قبلی سازمان بنادر و دریانوردی پرده برداری کرد و گفت: محمد سعیدنژاد ۸ سال رئیس سازمان بنادر و دریانوردی در دوران ریاست جمهوری روحانی بود و زمان کافی برای ایجاد اقدامات زیربنایی و توسعه بنادرخشک داشت، اما تعلل و اجرانشدن طرح های زیربنایی به تراکم بار و ریسکهای مرتبط در بندر شهید رجایی دامن زد . با اتمام دوره روحانی، در دوره شهید رئیسی مدیران وقت زمان زیادی طول نکشید و در دوره ریاست جمهوری پزشکیان نیز با انتصاب سعید رسولی (سرپرست فعلی سازمان بنادر و دریانوردی) که از بهمن ماه سال گذشته به این سازمان ورود کرد. بیش از همه مدیرانی که در این سازمان حضور داشتند نقش محمد سعیدنژاد در ادامه رویه های غلط انباشت کالا در بندر شهید رجایی و عدم اقدامات زیربنایی او برای توسعه بنادر خشک بیشتر پررنگ است.
مدیرعامل سابق شرکت تایدواتر بیان کرد: تعلل محمد سعید نژاد (رئیس اسبق سازمان بنادر و دریانوردی) در اقدام برای راهاندازی بنادر خشک مانند آپرین، سهلان، سیرجان و سلفچگان علاوه برآنکه بخشی از این حجم بار این بندر و فشار وارده برآن را کم میکرد بلکه برای زیرساختی مناسب برای مدیران بعدی هم فراهم میکرد تا شاهد چنین فاجعههای اقتصادی و انسانی نباشیم.
اجاره از ترمینال داران به صرفه تر از ساخت بنادر خشک بود
صادقی ادامه داد: سازمان بنادر در دوره مدیریت سعید نژاد، به جای اینکه به فکر توسعه زیرساختهای تکمیلی و ایمنی بنادر توجه کند، اولویت را بر کسب درآمد از ترمینالداران قرار میداد درحالیکه با توسعه بنادر خشک امکان تسهیل و تسریع در جابجایی و ترخیص کالا مهیا میشد و از میزان رسوب کالا در بندرشهید رجایی جلوگیری میشد.
مدیرعامل سابق این شرکت بندری از تخلفی دیگر از دوران مدیریت سعیدنژاد بر سازمان بنادر و دریانوردی پرده برداری کرد و اظهار داشت: زمانی که سعیدلو معاون اقتصادی احمدی نژاد و عطاالله صدر رئیس سازمان بنادر و دریانوردی وقت بود مصوبهای از دولت گرفته شد که براساس آن ۳ هزار هکتار زمین درضلع غربی بندر شهید رجایی (به وسعت بندر شهید رجایی که ۲۴۰۰ هکتار است) برای احداث پارک لجستیکی و بندرخشک در اختیار سازمان بنادر قرار داده شد تا نسبت به ساخت پارک لجستیکی اقدام شود، اما در دوران ۸ ساله ریاست سعیدنژاد بر این سازمان ، این مصوبه هیات دولت دنبال نشد و حالا سوال این است با اجازه چه کسی و به استناد به چه مجوزی، مصوبه هیات دولت را اجرا نکردید؟
صادقی بیان کرد: سعید نژاد نه تنها تلاشی برای ورود سرمایه گذار به بندرخشک و راه اندازی پارک لجستیکی نکرد، بلکه صرفا به دنبال دریافت سود از ترمینال دارهای بندرشهید رجایی بود که با رسوب هرچه بیشتر کالا در این بندر مجبور به پرداخت اجاره بیشتری شده و از این راه ، پول بیشتری به جیب این سازمان و به ویژه رئیس آن رفته که با ادامه این رویکرد ناقص، آن را به دولت بعدی تحویل داده و نتیجه آن می شود حادثه ای مانند بندر رجایی.
به گزارش تابناک، بنادر خشک به عنوان پسکرانههای بندری و نقاط لجستیکی در عمق خشکی، نقش مهمی در تسهیل تجارت و کاهش فشار بر بنادر اصلی ایفا میکنند. به طوری که این بنادر با ارائه خدمات گمرکی، انبارداری و حمل و نقل ترکیبی نقش مهمی در کاهش شلوغی بنادر، افزایش سرعت جابجایی کالا و کاهش هزینههای حمل و نقل دارند که از این زیرساخت مهم در دوره های مدیریت فعلی و قبلی سازمان بنادر و دریانوردی غفلت شد و درنهایت دود آن به چشم انسان های بی گناه و اقتصاد کشور رفت بنابراین سازمان بنادر و دریانوردی به دلیل پیگیری نکردن مصوبه هیات وزیران در خصوص ساخت بندر خشک و مشکلات تاخیر و رسوب بیش از حد کالاها باید پاسخگو باشد. همچنین وزیر راه و شهرسازی نیز به دلیل عدم دقت در انتخاب مدیرانی بدون تخصص دانشگاهی و مدرک تحصیلی مرتبط و همچنین نداشتن سابقه کار اجرایی در این حوزه در پست های مهم مانند رئیس سازمان بنادر باید پاسخگوی تخلفات صورت گرفته باشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.