چه کسی بر صندلی دیوان محاسبات تکیه می‌زند؟/ معرفی ۴ گزینه ریاست دیوان محاسبات

مجلس شورای اسلامی را با نظارتش بر کار دولت ـ به ‌عنوان بزرگترین دستگاه اجرایی کشور ـ می‌شناسند و دیوان محاسبات کشور در این میان، مهمترین نهاد نظارتی پارلمان به شمار می‌رود که جریان‌های مختلف حاضر در قوه مقننه با لابی‌های پشت پرده به دنبال تصاحب صندلی ریاست آن هستند.
کد خبر: ۹۸۴۷۸۸
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۷ 15 June 2020

مجلس شورای اسلامی را با نظارتش بر کار دولت ـ به عنوان بزرگترین دستگاه اجرایی کشور ـ می‌شناسند و دیوان محاسبات کشور در این میان، مهمترین نهاد نظارتی پارلمان به شمار می‌رود که جریان‌های مختلف حاضر در قوه مقننه با لابی‌های پشت پرده به دنبال تصاحب صندلی ریاست آن هستند.

به گزارش «تابناک»؛ مجلس شورای اسلامی دارای دو بازوی پژوهشی و نظارتی است، مرکز پژوهش‌های مجلس عهده‌دار کار‌های پژوهشی و تحقیقاتی است و دیوان محاسبات کشور وظیفه نظارت بر هزینه‌کرد بودجه در دستگاه‌های دولتی را بر دوش دارد. دو نهاد زیرمجموعه قوه مقننه که ریاست آن را نمایندگان مجلس تعیین می‌کنند و پر واضح است کسانی که ریاست این ‌دو را به دست گیرند، می‌توانند در بهبود عملکرد‌ها تاثیرگذار باشند.

تاریخچه تشکیل دیوان محاسبات

سابقه تشکیل دیوان محاسبات به بیش از یک قرن گذشته یعنی در زمان مشروطه بازمی‌گردد. در سال‌های ۱۲۸۵ و ۱۲۸۶ این نهاد نظارتی بر اساس اصول ۱۰۱ تا ۱۰۳ قانون اساسی مشروطه موجودیت پیدا کرد و ماده قانونی آن در دوره دوم مجلس شورای ملی به تصویب رسید. ساختار دیوان محاسبات در آن زمان به نحوی بود که رئیسش انفرادی و اعضای محکمه آن جمعی از طرف مجلس شورای ملی انتخاب می‌شدند. دیوان محاسبات البته در سال ۱۳۰۲ منحل و مجدداً در سال ۱۳۱۲ راه‌اندازی شد؛ نهادی با سه شعبه مستشاری که رئیس شعبه اول، ریاست دیوان محاسبات را عهده‌دار بود.

در سال ۱۳۵۲ با تجدیدنظر در قانون دیوان محاسبات، وزیر دارایی مکلف به معرفی مستشاران و جانشین آنان به مجلس شورای ملی شد. کمیسیون دارایی و بودجه مجلس از بین ۴۰ نفر، ۱۵ نفر را به‌عنوان مستشاران عضو اصلی و ۵ نفر را جانشین یا عضو علی‌البدل انتخاب می‌کرد. رئیس شعبه اول هیات مستشاری رئیس کل دیوان محاسبات بود که با پیشنهاد وزیر دارایی و فرمان شاه منصوب می‌شد.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دیوان محاسبات از وزارت امور اقتصادی و دارایی جدا شد و با قرار گرفتن در زیر مجموعه مجلس شورای اسلامی به عنوان سازمانی مستقل موجودیت یافت. قانون دیوان محاسبات کشور سال ۱۳۶۱ به تصویب رسید و بعد‌ها در آن اصلاحاتی اعمال شد.

وظایف دیوان محاسبات

دیوان محاسبات کشور مؤسسه‌ای دولتی است که در امور مالی و اداری مستقل بوده و زیر نظر مجلس شورای اسلامی به عنوان بازوی نظارتی آن عمل می‌کند. این دیوان به کلیه حساب‌های وزارتخانه، مؤسسات، شرکت‌های دولتی و سایر دستگاه‌هایی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند، رسیدگی یا حسابرسی می‌کند تا هیچ هزینه‌ای از اعتبارات مصوب تجاوز نداشته و هر وجهی در محل خود به مصرف رسیده باشد.

دیوان محاسبات حساب‌ها و اسناد و مدارک مربوطه را برابر قانون جمع‌آوری و گزارش تفریغ بودجه هر سال را به انضمام نظارت خود به مجلس شورای اسلامی تسلیم می‌کند. دیوان محاسبات در اصطلاح حقوقی چنین تعریف شده است: دیوان محاسبات دادگاهی است، مالی که مأمور معاینه و تفکیک محاسبات اداره مالیه و تفریغ کلیه حسابداران خزانه بوده و نیز نظارت می‌کند که هزینه‌های معینه در بودجه از میزان معین تجاوز نکند و تغییر و تبدیل نیابد و هر وجهی در محل خود صرف شود و نیز مکلف است که در امر معاینه و تفکیک محاسبات ادارات دولتی و جمع‌آوری سند خرج محاسبات و صورت کلیه محاسبات مملکتی اقدام نماید.

این نهاد نظارتی همچنین در امور مالی و اداری استقلال دارد و اعتبار مورد نیاز آن با پیشنهاد دیوان و تأیید کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی جداگانه در لایحه بودجه کل کشور منظور می‌شود.

نحوه انتخاب رییس دیوان محاسبات

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس با شروع کار هر دوره پارلمان کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در جلسه‌ای به بررسی برنامه‌های کاندیدا‌های ریاست و دادستانی دیوان محاسبات کشور می‌پردازد و در نهایت افرادی را برای انتخاب نمایندگان به صحن علنی معرفی می‌کند.

کاندیدا‌های ریاست و دادستانی دیوان محاسبات باید از مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر و سابقه خدمت در مقام‌های مدیریتی موضوع ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری و حداقل بیست سال سابقه کار برخوردار باشند.

کاندیدا‌های ریاست دیوان محاسبات در دوره یازدهم مجلس

با توجه به آغاز به کار مجلس یازدهم گمانه‌زنی‌های متعددی درباره گزینه‌های تصاحب ریاست دیوان محاسبات در محافل و رسانه‌ها مطرح می‌شود. از لابی‌های داخل صحن مجلس و گپ‌وگفت نمایندگان، اسامی همچون «محسن اسماعیلی، مهرداد بذرپاش، لطف الله فروزنده و عادل آذر» بیشتر از سایر افراد به گوش می‌رسند.

محسن اسماعیلی، یکی از کاندیدا‌های ریاست دیوان محاسبات است که نام او در رسانه ها برده شده، اما صحت چنین خبری جای تامل دارد. او اولین چهره غیرمعمم مجلس خبرگان هم محسوب می‌شود. پیش از این در محافل مختلف از او به عنوان رییس حوزه ریاست «محمدباقر قالیباف» رییس مجلس شورای اسلامی نام برده می‌شد. حالا بار دیگر نام این عضو حقوقدان سابق شورای نگهبان برای تصدی یکی از مسئولیت‌ها در مجلس یازدهم مطرح است؛ این بار برای دیوان محاسبات کشور.

در بین گزینه‌های موجود، «عادل آذر» رییس فعلی دیوان محاسبات در مجلس که البته پیش از آن ریاست مرکز آمار ایران را بر عهده داشت، نیز با توجه به سوابق کاری‌اش شانس مناسبی برای ابقا در مسئولیت خود دارد.

«مهرداد بذرپاش» رئیس هیات مدیره بنیاد اجتماعی برکت احسان و نماینده مجلس نهم که پیش از آن رئیس سازمان ملی جوانان در دولت احمدی نژاد بود، در کنار «لطف‌الله فروزنده» دستیار امور استان‌های تولیت آستان قدس رضوی و معاون محمود احمدی نژاد رییس جمهور سابق نیز از دیگر کاندیدا‌های مطرح برای ریاست دیوان محاسبات هستند. نمایندگانی که در فهرست مدیران دولت احمدی نژاد قرار دارند در کنار اعضای جبهه پایداری از موافقان و حامیان بذرپاش برای ریاست دیوان محاسبات به شمار می‌روند.

با توجه به اهمیت جایگاه دیوان محاسبات انتظار می‌رود، فردی متخصص و آگاه و آشنا به وظایف این نهاد نظارتی بر کرسی ریاست دیوان محاسبات تکیه بزند تا بتوان از توان مدیریتی او برای ارتقای بازوی نظارتی مجلس و همچنین نظارت دقیق بر هزینه کرد بودجه در دستگاه‌های اجرایی استفاده کرد.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴۵
انتشار یافته: ۳۱
بذرپاش؟؟؟!!!
چه فرقی می کنه ،
بذر پاش کودک گنده ای فرصت طلب است.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
پس برای این پست حرف ندارد!
لطفا یک بررسی دقیق در مورد مدارک تحصیلی جناب بذرپاش بعمل اورید که بعدها ناچار به رفع و رجوع نشوید.
بذرپاش خیلی جالبه. احمدینژاد از صفرمطلق آوردش بالا در سن24 سالگی رییس سایپا کردش. حالا که احمدینزاد اخی شده به احمدینزاد اخی میگه که ازنرخ نان عقب نمونه حالاهم میخواد رییس نهاد فوق العاده مهم وحساس دیوان مجلس بشه.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
این نونی که احمدی در سفره اش گذاشته را میتونه برگردونه وقتی ،احمدی رئیس جمهور بشود!
انصاف کنید آیا اسماعیلی و بذرپاش در یک تراز و سطح هستند که برخی نماینده ها بذرپاش را علم کردند . فرض کنند که میشه این دو را در دو کفه ترازو جا داد . انوقت خواهد دید که شاهین ترازو یکی در کف و دیگری بر سقف است . البته با عینک منیت و جناحی ای اختلاف تراز شاهین را هرگز نخواهند دید. در مورد عادل اذر و بذرپاش هم همین حکم وجود دارد .
چقدر قحط الرجاله مگه که مهرداد بذرپاش ؟؟/
مجلسی که قالیباف رییسشه حتما بذرپاشم باید رئیس دیوانش باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
و بعد با احمدی نژاد توبه کرده ریس جمهور ش ،تکمیل میشه.!
"جریان‌های مختلف حاضر در قوه مقننه با لابی‌های پشت‌ پرده به دنبال تصاحب صندلی ریاست آن هستند."
به عبارتی دیگر یعنی اینکه ریاست این قوه می تواند سلیقه ای عمل کند و عملکرد درستی به دور از جناح گرایی ندارد
بازم محسن اسماعیلی یه وجه ای داره .
بذرپاش که خودش یه چهره غیرموجه و پرحاشیه
عادل آذر هم انصافا فکر و ذکرش دانشگاه و درس هست .
تحصيلات و تخصص آقاي بذرپاش چيه كه قرار برمسند ديوان محاسبات بشيند؟
يك زرنگ پيدانشه آمار و اعداد و جداول ساختگي به بذرپاش بده و ايشان با صحبت آن را رسمي كند و مملكت را از هم بپاشد.
دیوان محاسبات کدوم محاسبات همون دیوانی که نمیفهمه چرا بایستی 60 وچند حساب ملی بنام یک شخص باشه همون دیوان محاسباتی که اصلا نمیفهمه نقدینگی یک کشور یعنی چی اصلا دستگاه نظارت اجازه میده چنین متخصصانی وارد مجلس بشن با آقاتهرانی وذوالقدر میخوان به حساب کشور برسن یا حساب ژاندامری سابق است که با گرفتن یک مرغ یکسال سربازی رو به تعویق می انداخت
کاندیداهای ریاست و دادستانی دیوان محاسبات باید .... حداقل بیست سال سابقه کار برخوردار باشند.

مهرداد بذرپاش شناسنامشو عوض کرده!!!
برای مردم مگه فرقی مکی کنه؟ ۴۱ ساله گردشی چند هزار نفر پست و مقام دارند و الان هم نوه نتیجه هایشان به این گرودنه اضافه شده اند و هر سال مردم بدبخت تر شده اند و خودشان فربه تر.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دمت گرم
بذر باش بهترین گزینه برای تصدی ریاست
بذرپاش؟؟ تخصصشون چیه دقیقا؟
صحبت ریاست مجلس بود میگفتند بذرپاش
ریاست جمهوری گفتند بذرپاش
دیوان محاسبات میگن بذرپاش
این چه رسمی است که تمامی صندلی های کشور بین یک عده خاص تقسیم می شود؟ مگر آدم باسواد و فهیم دیگری در بین بقیه مردم کشور وجود ندارد تا بتواند این موارد را اداره و به جلو ببرد؟ بزرپاش که سوابقش در خودرو سازی و مجلس روشن است و فقط جیب ملت هر روز خالی تر می شود.
خدا وکیلی اسم ها رو ببین و پست هایی که داشتن!
قشنگ مشخصه کیلویی و از رو روابطه!!! تقسیم غنایم میکنن!
این مملکت تا سالها دیگه هم روی خوش نمیبینه! ببین کی گفتم!
دوشنبه ۲۶ خرداد ساعت ۱۹:۳۶
دلار ( اسکناس) ۱۸۴۰۰
دلار (حواله) ۱۹۰۰۰ به بالا!
سکه ۷۷۵۰۰۰۰
پاسخ ها
سامان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دلال دلال دلال
بذرپاش؟ حکایت غریبی است!!!
بذرپاش در حد این پست نیست. کاهش شدید کیفیت پراید در دوره مسئولیت ایشان در سایپا اتفاق افتاد. روزنامه اش هم مدام برای کشور تولید هزینه میکنه.
بذرپاش به اندازه یاطلاعات کمی از وظیفه دیوان محاسبات اطلاع دارد مگر اینکه دستگاههای اجرایی نیز مانند مردم بدبخت شده باشند که رییس دیوان بذرپاش شود
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
امضاء کردنش مهم است!
کسانی که هنوز گوشه چشمی به دکتر آذر دارند حتما عملکرد ۴ سال وی را ببینند. در انتخاب رییس بعدی توجه جدی به سلامت و پاکدستی ضروری است. در این دوره به حسابرسی تیر خلاص زده شد نجات این سازمان در کنار سلامت نیازمند دانش مرتبط است.
واقعا چقدر اوضاع این کشور غم انگیز شده.چقدر این مردم ما بی دفاع شدند.فرزندانشان را با بدبختی بزرگ میکنند.دانشگاه میفرستند.به چه امیدی؟ آیا قراره این انقلاب صد ساله هم بشه همیشه پست ها و مناصب از این جناح به اون جناح منتقل بشه؟ یعنی واقعا نمیشه یه بار فقط یه بار بروید یه متخصص پیدا کنید و ازش بخواهید کمکتون کنه؟ بذرپاش چه ویژگی خارق العاده ای داشته که در تمام حوزه های مهندسی،احرایی،نظارتی،تقنینی، و ووو از این پست به اون پست منتقل میشه؟ یعنی در داخل دیوان محاسبات تا الان یک نفر تربیت نشده که بتواند این کار تخصصی را مدیریت کند؟ خوب اگه قراره تا زمان مرگ این عده،هیچ چرخش واقعی مدیریتی شکل نگیره اصلا چرا انتخابات برگزار میکنید؟ چرا سهمیه بندی رسمی مناصب کشور را رسما و قانونا انجام نمی دین؟
به عنوان یک فرد مطلع از داخل دیوان محاسبات، گناه افرادی مثل منتی نژاد چیست که با کوله باری از مدارک عالی از معتبرترین دانشگاه و تالیف چندین جلد کتاب تخصصی در زمینه دیوان محاسبات و نظارت و مالیه عمومی،باید از دور نظارت گر دست به دست شدن مدیریت در این سازمان تخصصی باشد؟ اصلا بفرمایید چرا امثال ایشان بروند درس بخونند؟ و اصولا تکلیف شما و اداره این کشور با علم و تخصص چیست؟ چه انتظاری دارید فردا یک جمع متخصص بتوانند با یک مهندس سیاسی کار کنند؟ واقعا جواب خدا را چه میدهید؟ سرکوب انگیزه افراد را چطور پاسخگو خواهید بود؟
آقای قالیباف عزیز،انتخابات مجلس و ریاست و هیات رییسه مبارکتان باش اما سر سوزنی هم انصاف به خرج بدهید و حداقل مرکز پژوهش ها و دیوان محاسبات را موضوع سهمیه بندی سیاسی جناحتان قرار ندین.بابا جان اگه شعار اقتصاد و معیشت میدین خوب یه افرادی را بزارین بتونند چهار تا گزارش کارشناسی بهتون بدن
از ما کفتن البته طبق معمول از شما نشنیدن.
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف # صادق زیباکلام
وب گردی