پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس تهران تابستان را قرمز شروع کرد، افزایش بیش از یک میلیون بشکهای تقاضای نفت در سال ۲۰۱۹، همتی: نرخ دلار حول و حوش ۱۳ هزار تومان مانده، دلار اولین روز تابستان را با کاهش ۲۰۰ تومانی آغاز کرد، ریزش ۲۰۰ هزار تومانی قیمت سکه، پیش بینی تداوم روند صعودی طلا در روزهای آینده و نقش ژاپن در مذاکرات رنو و فیات کرایسلر را در بر دارد.
افزایش تورم خرداد به ۳۷.۶ درصد
مرکز آمار ایران: در خرداد ماه ١٣٩٨ عدد شاخص کل (١٠٠=١٣٩٥) به ۱۷۴.۹ رسید که نسبت به ماه قبل ٠.٨ درصد افزایش نشان میدهد. در خردادماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۰.۴ درصد میباشد؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۵۰.۴ درصد بیشتر از خرداد ١٣٩٧ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردهاند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (۵۲.۱ درصد) ١.٧ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به خرداد ماه ١٣٩٨ به ٣٧.٦ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (٣٤.٢ درصد) ٣.٤ واحد درصد افزایش نشان میدهد. شاخص قیمت در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ۰.۲ درصد کاهش و در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» ١.٣ درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییرات شاخص قیمت در ماه جاری نسبت به خرداد ماه ١٣٩٧ برای این دو گروه به ترتیب ٧٥.٠ و ٤٠.٤ درصد است.
افزایش نرخ تورم خانوارهای شهری کشور
شاخص قیمت کل برای خانوارهای شهری کشور در خرداد ماه ١٣٩٨ به عدد ۱۷۳.۳ رسید که نسبت به ماه قبل ٠.٨ درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۹.۳ درصد است که نسبت به ماه قبل (۵۰.۷ درصد) ١.٤ واحد درصد کاهش داشته است.
افزایش نرخ تورم خانوارهای روستایی کشور
شاخص قیمت کل برای خانوارهای روستایی کشور در خرداد ماه ١٣٩٨ به عدد ۱۸۳.۳ رسید که نسبت به ماه قبل ٠.٧ درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۶.۵ درصد است که نسبت به ماه قبل (۵۹.۶ درصد) ٣.١ واحد درصد کاهش داشته است.
بورس تهران تابستان را قرمز شروع کرد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه یکم تیرماه ۹۸، با کاهش 993 واحدی معادل 0.42 درصد به رقم 233 هزار و 886 واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش 281 واحدی معادل 0.42 درصد به رقم ۶۶ هزار و 169 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با افت 928 واحدی معادل 1.65 درصد، عدد 55 هزار و 332 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با کاهش 635 واحدی معادل 1.65 درصد به رقم 37 هزار و 861 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 1354 واحد کاهش معادل 0.51 درصد را رقم زد و به سطح 263 هزار و 442 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 337 واحد کاهش معادل 0.19 درصد به رقم ۱۷۴ هزار و 180 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با 3771 واحد کاهش معادل 0.82 درصد همراه بود و عدد 456 هزار و 891 واحد را به نمایش گذاشت.
افزایش بیش از یک میلیون بشکهای تقاضای نفت در سال ۲۰۱۹
سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک در گزارش ماهانه خود پیشبینی کرده است، میزان تقاضا به طلای سیاه در سال ۲۰۱۹ به میزان ۱.۱۴میلیون بشکه در روز نسبت به سال گذشته افزایش خواهد یافت. پیش از این، اوپک پیشبینی کرده بود میزان افزایش تقاضای نفت در سال جاری تنها ۷۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود. بر اساس این گزارش، دلیل پیشبینی پایین تقاضا نفت از سوی اوپک در سال جاری، کاهش تقاضای کشورهای OECD در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۹ بوده است. هرچند تقاضا برای نفت در سال ۲۰۱۹ افزایش مییابد، روند افزایشی آن نسبت به سال گذشته پایینتر است که عمده دلیل آن کاهش رشد اقتصاد جهانی است و البته جنگ تجاری چین و آمریکا هم روی این تقاضا تأثیر گذاشته است.
همتی: نرخ دلار حول و حوش ۱۳ هزار تومان مانده
رئیس کل بانک مرکزی شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت: رئیس جمهور بارها با من تماس گرفتند و خواستار تلاش بیشتر برای کاهش نرخ ارز بودند و مقام معظم رهبری نیز بر حفظ ارزش پول ملی تاکید دارند. ما تلاش میکنیم که ارزش پول ملی تقویت شود و شرایط بهتر می شود و این دوره نیز تمام میشود و ما قله مقاومت را طی کردیم و از این به بعد جمهوری اسلامی برای اداره اقتصاد کشور تصمیم میگیرد. اگر بتوانیم و هر زمان که بشود دلار را از نرخ فعلی نیز پایین تر میآوریم. در واقع بخشی از فشار به نرخ ارز تقاضاهایی است که تنها در داخل کشور نیست و بیشتر در کشورهای همسایه ایران است و تقاضاهایی از طریق نرخ سازی میشود. وقتی در دوحه تقاضای سنگین برای درهم ایجاد می شود و در هرات و سلیمانیه و ... این اقدامات انجام می شود بر نرخ دلار تأثیر می گذارد. فشارها از جایی مشخص است که هدایت می شود ولی بانک مرکزی مقاومت میکند. بانک مرکزی تمام تلاش خود را به کار می گیرد که در بازار و نرخ ارز اجازه آربیتراژ داده نشود و ما تقریبا نزدیک نرخ بازار حرکت میکنیم. در مواقعی که بانک مرکزی وارد می شود، نرخ بازار کاهش مییابد. در ماه های اخیر تلاش برای قطع کامل صادرات نفت، تروریستی اعلام کردن سپاه و .. برای این بود که نرخ ارز از کانال خود خارج شود، ولی با تدابیر بانک مرکزی اجازه ندادیم این اتفاق بیفتد. چند ماه است که نرخ حول و حوش ۱۳ هزار تومان مانده و من این نرخ را نیز ارزش ذاتی دلار نمیدانم.
دلار اولین روز تابستان را با کاهش 200 تومانی آغاز کرد
در پایان معاملات اولین روز هفته، شاهد کاهش نرخ ارز بودیم. به گونه ای که بر اساس اطلاعات سامانه سنا بانک مرکزی، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ 12900 تومان در صرافی های مجاز خریداری شد و در مقابل با کاهش 200 تومانی نسبت به پایان هفته گذشته، به نرخ 13000 تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته شد. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ 14800 تومان خریداری و به قیمت 14900 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد.
واکنش مقام مسئول به خبر فروش بلیت سه میلیونی پرواز تهران - کیش
مدیر روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری، در پی انتشار خبری مبنی بر فروش قیمت پرواز تهران- کیش- تهران به سه میلیون تومان گفت: تاکنون تصمیمی برای افزایش نرخ بلیت هواپیما گرفته نشده و شرکت های هواپیمایی کماکان براساس دامنه نرخ های اعلام شده به سازمان اقدام می کنند و سقف و کف اعلام شده توسط شرکت ها حتی بیزنس کلاس با این قیمت فاصله بسیار دارد. رضا جعفرزاده افزود: شرکتهای هواپیمایی ملزم به مدیریت نحوه فروش بلیتهای خود هستند. ملاک نرخ بلیت هواپیما نرخی است که شرکتها توافق و اعلام کردهاند و بیرون از دامنه نرخها تخلف محسوب میشود. وی تأکید کرد: با هر گونه تخلف مراکز فروش که موجب بی نظمی و اخلال در نظام بازار و تضییع حقوق شهروندان شود و از طریق مکاتبه شرکتهای هواپیمایی با سازمان هواپیمایی کشوری، بازرسی بازرسان دفتر نظارت یا گزارش مردمی اعلام شود، برخورد خواهد شد. جعفرزاده درباره برخورد با متخلفان گفت: مجوز دفاتر تعلیق و لغو میشود و آن دسته از سایتهایی که مجوز ندارد به مبادی ذیربط معرفی میشود. وی از متقاضیان خواست هرگونه فروش بلیت خارج از چارچوب تعیین شده را از طریق سایت سازمان www.cao.ir گزارش کنند. به گزارش ایرنا، روز شنبه برخی سایتهای خبری اعلام کردند که در مسیر تهران-کیش قیمت بلیت پرواز به مرز ۱.۵ میلیون تومان (رفت) رسیده و قیمت بلیت در مسیر برگشت این پرواز یعنی کیش-تهران برای روز جمعه و شنبه هفته آینده یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومان است، حال آنکه بر اساس جدول دامنه قیمت پروازهای داخلی، نرخ بلیت تهران-کیش حداکثر ۷۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شده است. به عبارت دیگر، این ایرلاین برای آخر هفته بلیت پرواز تهران-کیش را با ۹۱.۹ درصد بالاتر از قیمتهای مصوب به فروش میرساند.
ریزش ۲۰۰ هزار تومانی قیمت سکه/ تخلیه حباب سکه به کمترین سطح شش ماهه اخیر
روز گذشته، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) با کاهش ۲۰۰ هزار تومانی نسبت به پنج شنبه گذشته، به رقم ۴ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام طرح قدیم نیز با کاهش قیمت به رقم ۴ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان رسید. هر نیم سکه بهار آزادی نیز امروز به رقم ۲ میلیون و ۴۴۰ هزار تومان و هر ربع سکه بهار آزادی به رقم یک میلیون و ۶۳۵ هزار تومان رسید. هر سکه یک گرمی، یک میلیون و ۱۵ هزار تومان معامله شد و هر گرم طلای ۱۸ عیار، ۴۳۴ هزار و ۲۰۰ تومان ارزشگذاری شد. این در حالی است که روز پنجشنبه، بهای هر گرم طلای ۱۸ عیار، ۴۶۰ هزار تومان بود. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار آب شده که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، یک میلیون و ۸۸۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است. به گفته کشتی آرای، حباب سکه با کاهش کم سابقه در شش ماه اخیر، به رقم ۳۸۰ هزار تومان رسید، این در حالی است که روز پنجشنبه، حباب بالاتر از ۵۰۰ هزار تومان بود. کشتی آرای معتقد است که بازار به رغم افزایش نرخ جهانی طلا با کاهش همراه بوده و دلیل آن، کاهش نرخ ارز نسبت به روز پنج شنبه است. نرخ جهانی نسبت به روز پایان هفته قبل، به طور متوسط ۵۸ دلار افزایش داشته و به رقم ۱۴۰۰ دلار رسیده است.
پیش بینی تداوم روند صعودی طلا در روزهای آینده
در نظرسنجی کیتکونیوز از کارشناسان والاستریت، ۱۸ تن شرکت کردند که از میان آنها ۱۲ تن یا ۶۷ درصد افزایش قیمت و ۳ تن یا ۱۷ درصد کاهش قیمت طلا را پیشبینی کردند و ۳ نفر یا ۱۷ درصد نیز نظری نداشتند. در این بین، ۹۳۶ تن در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران شرکت کردند که بیشترین تعداد در حدود یک سال اخیر بوده است. از میان آنها ۶۱۶ تن یا ۶۶ درصد افزایش قیمت و ۱۹۶ تن یا ۲۱ درصد کاهش قیمت طلا را پیش بینی کردند، در حالی که ۱۲۴ تن یا ۱۳ درصد نظری نداشتند. مهمترین عاملی که کمک کرد قیمت طلا هفته گذشته به بالاترین رکورد در پنج سال اخیر صعود کند، بیانیه کمیته بازار آزاد فدرال بانک مرکزی آمریکا بود که نرخهای بهره را پس از نشست دو روزه خود تغییر نداد اما برای آماده کردن بازارها برای کاهش نرخهای بهره گام برداشت و دیگر از صبوری در خصوص سیاست پولی حرف نزد.
نرخ جدید معاینه فنی خودروها ابلاغ شد
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور مصوبه جدید هیأت وزیران در خصوص نرخ معاینه فنی خودورهای سبک و سنگین را به وزارت خانههای کشور و راه و شهرسازی ابلاغ کرد.
بر اساس این مصوبه، نرخ معاینه فنی خودروهای سبک بنزینی بابت آزمون آلایندگی ایمنی و صوتی ۳۷ هزار تومان است. همچنین نرخ معاینه فنی خودروهای سبک دو گانه سوز ۵۹ هزار تومان تعیین شد به این ترتیب که بابت آزمون آلایندگی و ایمنی ۳۷ هزار تومان، بابت بازرسی چشمی قطعات گازسوز خودرو (به جز مخزن گاز) ۱۰ هزار تومان و به منظور بازرسی فنی مخزن سی ان جی ۱۲ هزار تومان از رانندگان این خودروها دریافت میشود. هزینه معاینه فنی خودروهای سنگین و نیمه سنگین گازوئیلی بابت معاینه فنی ۵۷ هزار تومان تعیین شده است. برای معاینه فنی خودروهای نیمه سنگین و سنگین گازسوز نیز ۷۹ هزار تومان تعیین شده است؛ به این ترتیب که رانندگان این نوع خودروها بابت تست آلایندگی ۵۷ هزار تومان، معاینه چشمی قطعات گازسوز (غیر از مخزن) ۱۰ هزار تومان و بازرسی مخزن سی ان جی ۱۲ هزار تومان پرداخت میکنند.
رشد اقتصادی سه ماهه سوم آمریکا کمتر از پیشبینی است
رویترز: گزارش جدید فدرالرزرو نیویورک نشان میدهد که با توجه به دادههای ضعیفتر از انتظار فعالیتهای تجاری، پیشبینی میشود در سه ماهه سوم امسال، اقتصاد آمریکا کمتر از آنچه قبلاً تخمین زده شده بود، رشد کند. مدل اقتصادی این شعبه منطقهای فدرالرزرو نشان میدهد اقتصاد آمریکا در سه ماهه سوم ۱.۲۹ درصد رشد خواهد کرد. این در حالی است که تنها یک هفته قبل، پیشبینی شده بود که رشد اقتصاد ی سه ماهه سوم آمریکا ۱.۷۰ درصد خواهد بود. از سوی دیگر پیشبینی این مدل برای رشد اقتصادی سه ماهه دوم آمریکا، که قبلاً ۱.۳۶ درصد اعلام شده بود، حالا به ۱.۳۹ درصد ارتقا یافته است.
نقش ژاپن در مذاکرات رنو و فیات کرایسلر
بررسی وضعیت قیمت مسکن در زمستان سال گذشته و بر اساس آمار مرکز آمار نشان میدهد که متوسط قیمت فروش هر متر زمین یا ساختمان مسکونی کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی، حدود دو میلیون و ۸۶۵ هزار تومان با میانگین مساحت ۲۶۴ مترمربع بوده که نسبت به زمستان سال ۱۳۹۶، ۱۲۱.۹ درصد و در مقایسه با پاییز ۳۶.۶ درصد افزایش دارد. همچنین متوسط قیمت فروش هر متر زیربنای مسکونی به دو میلیون و ۹۲۶ هزار تومان با میانگین مساحت ۱۱۰ متر و متوسط عمر برای ۱۱ سال بوده است که در مقایسه با پاییز ۱۳۹۷ حدود ۱۱.۵ درصد و در مقایسه با زمستان ۱۳۹۶ تا ۵۹.۸ درصد افزایش دارد. به نقل از ایسنا؛ متوسط مبلغ اجاره ماهانه به اضافه سه درصد ودیعه پرداختی برای هر متر مربع زیربنای مسکونی در کل کشور به ۱۱ هزار و ۱۰۶ تومان با میانگین مساحت ۹۸ مترمربع و متوسط عمر بنای سیزده سال بوده که نشان از رشد ۱.۸ درصدی نسبت به پاییز و ۱۹.۲ درصد در مقایسه با زمستان سال قبل از آن است.
مرغ هم برای نرخ جدید آماده میشود!
به گفته عضو هیأت مدیره کانون سراسری مرغ داران گوشتی قرار است دوشنبه قیمت مرغ در کارگروه ستاد تنظیم بازار بررسی و تعیین شود. وی با بیان اینکه حدود یک ماه قبل وزارت جهاد کشاورزی برای هرکیلوگرم مرغ زنده قیمت ۸,۸۰۰ تومان و مرغ آماده طبخ ۱۲,۹۰۰ تومان را پیشنهاد داده است، افزود: این در حالی است که در همین یک ماه قیمت واکسنها و ریز مغذیها به ترتیب ۳ و ۵ برابر شده است. این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه قیمت پیشنهادی وزارت جهاد برای مرغ تولیدی با نهادههای دولتی (سویا کیلویی ۲,۴۵۰ تومان و ذرت کیلویی ۱۳۵۰ تومان) است، گفت: این در حالی است که عمده نهادههای مورد نیاز تولیدکنندگان از بازار آزاد تأمین میشود و نهادههای با نرخ مصوب به دست تولیدکنندگان نمیرسد. ضمن اینکه هم اکنون قیمت هر کیلوگرم سویا در بازار آزاد بین ۳۵۰۰ تا ۴,۰۰۰ تومان و ذرت بین ۱۷۵۰ تا ۱,۸۰۰ تومان است. برومند ادامه داد: با این شرایط نرخ اعلام شده از سوی وزارت جهاد منافع تولیدکنندگان را تأمین نمیکند؛ قیمت تمام شده تولید هرکیلوگرم مرغ زنده با احتساب ۱۰ درصد سود ۹,۷۰۰ تومان است؛ بنابراین نرخ اعلام شده در هر کیلوگرم ۱,۰۰۰ تومان به زیان تولیدکنندگان است. وی با انتقاد از اینکه بعد از ۷ ماه پیگیری برای تعیین قیمت جدید، نرخ پیشنهادی رضایت تولیدکنندگان را جلب نمیکند، تصریح کرد: با این شرایط تولیدکنندگان تمایلی به تولید نخواهند داشت و در آینده با کمبود عرضه مواجه خواهیم شد. برومند گفت: قیمت مرغ برای مصرف کنندگان باید بین ۱۴ تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم باشد و این رقم از نظر ما منطقی است. وی نرخ هر کیلوگرم مرغ زنده را در حال حاضر بین ۷۲۰۰ تا ۷,۵۰۰ تومان و نرخ لاشه را بین ۱۰۵۰۰ تا ۱۱,۰۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: قیمت این کالا هر کیلوگرم حدود ۲,۵۰۰ تومان زیر نرخی است که مصوب شده و تولیدکنندگان ۲,۵۰۰ تومان در عرضه هرکیلوگرم مرغ زیان میکنند. /مهر