بازدید 3948

کاهش ۳۷ درصدی آب مصرفی برای تولید هندوانه

وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: در نتیجه برنامه‌های افزایش بهره‌وری، آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم هندوانه از 455 لیتر در سال 1391 به 286 لیتر در سال 1395 معادل 37 درصد کاهش یافت.
کد خبر: ۷۲۵۵۹۲
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۳:۵۰ 28 August 2017
وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: در نتیجه برنامه‌های افزایش بهره‌وری، آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم هندوانه از 455 لیتر در سال 1391 به 286 لیتر در سال 1395 معادل 37 درصد کاهش یافت.

به گزارش ایرنا، وزارت جهاد کشاورزی امروز (دوشنبه) در واکنش به انتشار خبری مبنی بر «حراج آب 80 میلیون نفر با هندوانه» اضافه کرد: مصرف آب برای تولید هندوانه در سال های(95-91) از 12 هزار و 500 مترمکعب در هکتار به 9 هزار و 740 مترمکعب در هکتار کاهش یافت. 

در سال 1391، به ازای هر مترمکعب آب مصرفی 2.2 کیلوگرم محصول هندوانه تولید می‌شد که در نتیجه برنامه‌های افزایش بهره‌وری، در سال 1395 میزان تولید به 3.5 کیلوگرم به ازای هر مترمکعب افزایش یافت.

عملکرد در واحد سطح نیز از 29 تن در هکتار در سال 1393 به 32.5 تن در هکتار در سال 1395 رسید.

سیستم‌های نوین آبیاری نیز از روش‌های مرسوم به روش‌های جدیدتر با کارایی بیشتر و میزان تبخیر کمتر و از آبیاری‌های بارانی به قطره‌ای و زیرسطحی تغییر یافته و در این چهارسال، سطح سیستم آبیاری قطره ای 45.3 درصد بیشتر شده است.

این گزارش به مقایسه ارزش اقتصادی و آ‌ب‌بری محصول هندوانه با ذرت دانه‌ای پرداخته و تاکید کرده است: تصور می شود تولید ذرت نسبت به هندوانه هم به لحاظ اقتصادی و هم میزان مصرف آب، برتری دارد.

مقایسه آمار تولید و آب مصرفی این 2 محصول نشان می دهد متوسط سطح زیرکشت هندوانه در دوره 6ساله (95-90)، 121 هزار هکتار با متوسط تولید سه میلیون و 547 هزار و 500 تن و با متوسط عملکرد 29.5 تن در هکتار بود. متوسط میزان صادرات در این دوره 567 هزارتن به ارزش 129 میلیون دلار و سطح زیرکشت تخصیص یافته برای هندوانه صادراتی نیز حدود 19 هزار هکتار بود.

عملکرد ذرت دانه‌ای در دوره زمانی 6 ساله (95-90) به طور متوسط هفت تن در هکتار است؛ اگر سطح تخصیص یافته برای تولید هندوانه (19 هزار هکتار) را با ذرت جایگزین کنیم، 133 هزار تن ذرت تولید می‌شد که معادل تولید 567 هزار تن هندوانه در همین سطح بود. 

از آنجا که متوسط قیمت هر تن ذرت وارداتی در 6 سال گذشته 312 دلار و متوسط قیمت هر تن هندوانه صادراتی در همین دوره 228 دلار بود، ارزش اقتصادی هندوانه صادراتی 129 میلیون دلار و ارزش اقتصادی 133 هزارتن ذرت تولیدی معادل قیمت وارداتی آن در این دوره، 41 میلیون دلار می شد. 

بنابراین مشخص می‌شود ارزش اقتصادی هندوانه صادراتی سه برابر ذرت تولیدی در صورت جایگزینی با هندوانه بوده است.

وزارت جهاد کشاورزی درباره میزان آب مصرفی 2 محصول نوشته است: برای تولید یک کیلوگرم هندوانه 401 مترمکعب آب و برای تولید یک کیلوگرم ذرت دانه‌ای 2071 مترمکعب آب یعنی بیش از پنج برابر هندوانه آب مصرف می‌شود. بنابراین کشت ذرت به جای هندوانه از نظر اقتصادی برتری ندارد.

به گزارش ایرنا، وزارت جهاد کشاورزی در دولت یازدهم «ارتقای بهره‌وری» را به عنوان راهبرد اصلی در تدوین و اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های بخش کشاورزی برای استفاده بهینه و تولید محصول بیشتر با استفاده حداقلی و کمتر از منابع تولیدی بویژه آب اتخاذ کرد و در دولت دوازدهم نیز با اتکای به تجارب و دستاوردهای قبلی، سیاست ارتقای بهره‌وری همچنان استمرار می یابد.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست