بازدید 47876

سومین تغییر مرزهای کشورهای خاورمیانه در راه است؟

جنگ جهانی اول و فروپاشی حکومت عثمانی باعث پیدایش کشورها و بحران‌هایی شد که اکنون در غرب ایران واقع شده‌اند. پنج دهه پس از آن و با خروج انگلیس از منطقه خلیج فارس، کشورهایی در جنوب خلیج فارس شکل گرفتند. آیا خروج آمریکا به یک لحظه تاریخی برای آینده خاورمیانه تبدیل شده است؟
کد خبر: ۴۱۵۲۲۹
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۳ 11 July 2014
جنگ جهانی اول و فروپاشی حکومت عثمانی، باعث پیدایش کشور‌ها و بحران‌هایی شد که اکنون در غرب ایران واقع شده‌اند. پنج دهه پس از آن و با خروج انگلیس از منطقه خلیج فارس کشورهایی در جنوب خلیج فارس شکل گرفتند. خروج تدریجی آمریکا از منطقه خاورمیانه و توجه این کشور به مسائل شرق آسیا، چه آینده‌ای را برای خاورمیانه رقم خواهد زد؟

به گزارش «تابناک»، یکی از ویدئوهای منتشره از سوی عناصر تکفیری در مرز عراق و سوریه، شاید یکی از مهم‌ترین شواهد و اسناد موجود برای درک آینده خاورمیانه در ورای تحولاتی باشد که این روز‌ها، خاورمیانه را وارد مرحله تازه ای کرده است.

در این ویدئو پانزده دقیقه‌ای که با نام «پایان سایکس ـ پیکو» منتشر شده است، ابوصفیه از شهروندان نروژ که اصل و نسبی شیلیایی دارد، در مرز عراق و سوریه از بی‌اعتقادی خود به مفهوم مرز، یکی بودن عراق و سوریه، به رسمیت نشناختن پیمان سایکس ـ پیکو و نیز به عنوان یکی از اعضای گروه تکفیری داعش، از تلاش برای شکستن دیگر مرزهای منطقه در اردن و لبنان و سرزمین‌های اشغالی سخن می‌گوید.

بنا بر این گزارش، اکنون چندین کشور منطقه خاورمیانه با تهدید تجزیه و یا دست کم تلاش برای تجزیه آن‌ها مواجه هستند. عراق در خطر تجزیه به سه منطقه شیعی، سنی و کردی قرار دارد. دولت سوریه در سه سال اخیر برای حفظ تسلط خود بر کشور هزینه‌های زیادی داده و پس از این نیز باید تلاش بسیاری برای حفظ سوریه واحد انجام دهد. لیبی به تدریج در حال گذار به سوی سه منطقه جدا از هم در شرق و غرب و جنوب است و بار دیگر از راه حل مبتنی بر دو دولت در مسأله سازش اعراب و فلسطین سخن گفته می‌شود که اگر روزی محقق شود، احتمالا آینده و مرزهای اردن را نیز تغییر خواهد داد.

اما باید گفت، هر یک از این فرضیات و احتمالات که به واقعیت بپیوندد یا اینکه به جایی نرسد، این مسأله را نمی‌توان نادیده گرفت که تلاش‌های گسترده ای برای تغییر آینده خاورمیانه در جریان است و وجود این تلاش‌ها با یک واقعیت دیگر همراه شده و آن مجبور شدن آمریکا به کاهش تدریجی حضور خود در خاورمیانه است.

مرز‌ها در بخش آسیایی خاورمیانه تا اندازه بسیاری نتیجه شکست و فروپاشی حکومت عثمانی در نتیجه جنگ جهانی اول هستند.

مارک سایکس انگلیسی و فرانسوا ژرژ پیکو در شانزدهم می‌۱۹۱۶ و در میانه جنگ اول جهانی محرمانه در قاهره به توافق رسیدند تا این منطقه را بین انگلیس و فرانسه و بدون در نظر گرفتن واقعیات نژادی، زبانی و مذهبی منطقه تقسیم کنند. پیمان مک‌ماهون انگلیسی و شریف مکه در اکتبر ۱۹۱۵ و اعلامیه بالفور در نوامبر ۱۹۱۷ که بعدا به تأسیس رژیم اسرائیل منجر شد، پایه‌های دیگر اوضاعی هستند که در این منطقه از جهان حاکم شده است.

تقریبا پنج دهه بعد، بخش دیگری از خاورمیانه دچار تحول بزرگی شد. فشارهای اقتصادی و نظامی باعث شد که انگلستان تصمیم به خروج نیروهای نظامی خود از منطقه شرق کانال سوئز را در دستور کار قرار دهد. در سایه همین تحول، بحرین در اوت ۱۹۷۱ اعلام استقلال کرد و به فاصله کوتاهی، قطر و امارات متحده عربی نیز کشورهایی مستقل شدند.

چهل سال پس از خروج انگلیس از منطقه، نوبت به خروج تدریجی قوای نظامی امریکا از منطقه خاورمیانه رسیده است. با در دستور کار قرار گرفتن محوریت مسائل شرق آسیا در سیاست خارجی اوباما، تنظیم نظم مورد نظر و پیشگیری از رقم خوردن اوضاع در خلاف جهت منافع غرب، هدف غایی کشورهای غربی خواهد بود.

رسیدن به تفاهم با کشورهای اصلی منطقه یعنی ایران و عربستان برای حفظ ثبات منطقه، گزینه‌ای است که هر چند به طور محدود در آمریکا مطرح شده است. برخی کشورهای دیگر غربی و از جمله انگلیس و فرانسه ترجیح داده‌اند برای حفظ وضعیت مورد نظر خود، بازگرداندن نیروهای نظامی و ایجاد پایگاه‌های نظامی را مورد توجه قرار دهند

گزینه دیگری می‌تواند به هم ریختن مرزهای صد ساله منطقه و ایجاد وضعیت جدیدی باشد که منافع کشورهای غربی را بهتر تأمین کند. اشاره تکفیری‌ها به نادیده گرفتن مرز‌ها، سخن گفتن از تمایل به ایجاد کشورهای جدید و مواضع دوپهلوی مقامات غربی را می‌توان در کنار ایده‌های قدیمی ایجاد خاورمیانه جدید قرار داد تا به عمق تحولاتی که ممکن است برای منطقه مد نظر باشد، پی برد.

دانلود

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۸۵
انتشار یافته: ۱۷
ای کاش میشد غده سرطانی رژیم صهیونیستی از منطقه پاک شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۰
چه ربطی به موضوع داشت؟
روشنفکر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۰
طوری مرزبندی کردند که همیشه بتونن ملت ها رو به جون هم بندازن.بیچاره مسلمونها!
کاشکی تو این شرائط یک پیمان نظامی مشترک بین ایران و عراق و سوریه و لبنان بوجود می آمد تا منطقه خاور میانه کمتر از نفوذ صهیونیست ها آسیب ببیند.
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۰۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۱
اتفاقا اون همینو میهوان..یه پیمان نظامی بین این کشورها اونوقط دستشون باز تر میشه برای جنگ بزرگ تر و تحریم بیشت...فلسطینو لبنان آهی ندارن در بسات پس موندیم خودمون تنها با یه آلمه دیگه...شورای امنیت . ناتو و غیره
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۱
ايران بايد در درجه اول با كشورهاي تازه استقلال يافته + افغانستان و عراق و در صورت امكان با پاكستان و در نهايت اگر لازم بود با تركيه پيمان ببندد....اونهم نه فقط يك پيمان نظامي-امنيتي بلكه اقتصادي فرهنگي اجتماعي و سلامت...همچنين محيط زيست...خلاصه يك پيمان گسترده و چند جانبه
دوست عزیز تحلیلش اینقدر پیچیده نیست که شما می فرمایید. مهمترین دلیلش می تونه این باشه که اونا از تجربه موجود در افغانستان دارن استفاده می کنند به طوری که حضور القاعده و طالبان در اونجا باعث شده سالهای ساله که این کشور نمی تونه در منطقه تاثیرگذار باشه و در این سالها فقط با مشکلات داخلی خودش داره دست و پنجه نرم می کنه. عراق بعد از صدام حسین هم ظاهرا به مذاق کشورهای غربی خوش نیومده و نمی خواهند که این کشور بعد از ثبات در کنار محور مقاومت قرار بگیره و لذا ترجیح می دن این کشور درگیر مشکلات داخلی و جنگ قرار داشته باشه.
از قدیم گفتن کار کار اینگیلیساست
ممکن نیست که تو خاور میانه 10 سال بدون جنگ اتفاق بیفته...تو همین 20 سال گذشته طالبان تو افغانستان به قدرت رسیدن-امریکا به افغانستان حمله کرد-عراق به کویت حمله کرد-امریکا به عراق حمله کرد-اسرائیل با فلسطین چند بار درگیر شد-اسرائیل با حزب الله لبنان جنگید-تو سوریه جنگ داخلی شد-تو عراق جنگ داخلی شد-روابط بین ایران و ترکیه متشنج شد-روابط بین ایران و اعراب متشنج شد-روابط بین سوریه و ترکیه متشنج شد-روابط بین سوریه و اعراب متشنج شد-تو مصر حکومت 2 بار عوض شد-تو این مدت بصورت میانگین 200هزار نظامی خارجی تو منطقه بودن-ناوهواپیمابر هسته ای امریکا حضور داشته-قیمت نقت بالا پایین شده و و و و و...
تو دوران باستان هم همیشه جنگ بوده(ایرانیها با یونانیها و رومیها)
تو دوران های دیگه هم جنگ ایران و اعراب-جنگ ایران و مغولها-جنگ های صلیبی-جنگ جهانی 1 و 2(حضور نظامیان روس و انگلیسی در ایران)
یعنی من بهتون قول میدم تا زمانی که یه دوره 10 ساله بدون تشنج تو خاورمیانه بوجود بیاد هم امام زمان ظهور کرده هم قیامت شده هم اعمال انسانها شمارش میشه هم جهنمی ها و بهشتی ها تعیین تکلیف میشن!!!!
حرف های جالبی توسط این داعشی گفته شده. برای مثال اینکه برنامه دارن مرزهای اردن رو هم بشکنن و به قدس شریف برسن. اینکه همه مرزها رو خواهند شکست. چرا هیچ واکنش رسمی یا نظامی از طرف اردن دیده نمیشه. تنها در برخی تارنماها دیدم که اردن قوای مرزیشو تقویت کرده. اگر برای تابناک میسره تنها به قضیه این دو کشور درگیر متمرکز نشه و پیگیر اتفاقات برون مرزی در کشورهای در معرض خطر هم باشه
سپاس
نادیده گرفتن نقش نیروهای خارجی در تحولات منطقه بسیار غلط است ولی چشم بستن به واقعیات فرهنگی و اجتماعی خاورمیانه اشتباه یزرگتری است.
خارج شدن عوامل خارجی از معادلات هیچگاه باعث بازگشت ارامش به منطقه نخواهد شد و عدم تعادل در منطقه بیشتر به مشکلات درونی باز می گردد تا دخالت خارجی
مگر حالا باوجود کشور ایران .عراق.سوریه ولبنان برای پاسداری از اماکن متبرکه تیروهای مردمی در انجا نیستند؟مگر به همدیگرکمک نمیدهند؟پس مرزها ازبین رفته ونیازی به پیمان نظامی نداریم
فقط دعا کنیم اقا بیاد
من که فک میکنم تغصیر خود ما مسلموناست
اونا که دشمن هستند و وظیفشونو انجام میدن
ما مسلمونا هستیم که نمیتونیم خودمون رو جمع و جور کنیم
در دشمنی امریکا و صهیونیست شکی نیست
برادر کشی مسلمانان را پیش کی ببریم؟؟
ابوصفیه از شهروندان نروژ که اصل و نسبی شیلیایی دارد؟؟؟؟
یک عده مزدور که فقط برای برهم زدن امنیت در دنیای اسلام اجیر شدن .
هوشياري واتحادمردم مسلمان منطقه درمقابل توطئه هاي شيطاني غرب ميتواندتوطئه هاي آنهارابه خودشان برگرداندوورق برگردد وماشاهد پارچه پارچه شده كشورهاي غربي باشيم
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی