بازدید 25243

بی‌رغبتی به ازدواج «بحرانی» شده است

بحران ازدواج در جامعه ایرانی تا آنجا پیش رفت كه مسئولان به صراحت از بی رغبتی و بی انگیزگی در جوانان برای ازدواج سخن مي‌گویند و این مهم، حکایت از بروز تبعاتی جبران نشدنی دارد.
کد خبر: ۳۹۴۰۳۰
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۷ 19 April 2014
«بی رغبتی جوانان به ازدواج، بحرانی شده است». خبری تلخ که معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان از آن سخن گفته و با نگاهی به آنچه اطرافمان مي‌گذرد نیز مي‌توان فرار جوانان از ازدواج را مشاهده کرد.

به گزارش قانون، بحران ازدواج در جامعه ایرانی تا آنجا پیش رفت كه مسئولان به صراحت از بی رغبتی و بی انگیزگی در جوانان برای ازدواج سخن مي‌گویند و این مهم، حکایت از بروز تبعاتی جبران نشدنی دارد.

محمود گلزاری گفته «در کشور ما با وجود پیشینه عظیم معنوی و دیدگاه بزرگان، با بحران‌های مختلفی بر سر راه ازدواج جوانان روبه‌رو هستیم که اول باید به بحران بی رغبتی یا بی انگیزگی، همسریابی و همسر گزینی اشاره کرد. در درجه اول باید انگیزه لازم  را در جوانان ایجاد کرد و گروهی از جوانان متمول که توان ازدواج و تشکیل خانواده را در خود مي‌بینند تمایل نشان دهند.»

 وی، پیدا شدن فرد مناسب و انتخاب صحیح را بحران دیگری دانسته که امروزه پسران و دختران با آن مواجه هستند و چه بسا به واسطه انتخاب شدن دختران، این قشر عظیم به ناچار اکثرا دچار تجرد ناخواسته و قطعی مي‌شوند، در حالی‌که تمایل بسیاری برای ازدواج در آنها وجود دارد. به طور مثال مي‌توان به تعداد بالای دختران مستقلی که در ادارات مشغول فعالیت هستند اشاره کرد.

  یک طلاق به ازای سه ازدواج!


چالش دیگر حوزه ازدواج جوانان همسرگزینی است که نباید این چالش اساسی را از نظر دور داشت. 50 درصد طلاق‌های کشور در سال اول ازدواج رخ مي‌دهد. با بررسی‌های انجام شده و افزایش روند رو به رشد طلاق در تهران و البرز مشخص شده است که از هر سه ازدواج یکی منجر به طلاق شده و هزاران جوان کمتر از 30 سال از 1 تا5  سال پس از ازدواج مطلقه مي‌شوند. 60 درصد طلاق ها به دلیل انتخاب نامناسب افراد اتفاق مي‌افتد.

دکتر گلزاری با مهم دانستن نقش فرهنگ سازی در حوزه ازدواج گفت: ترس از ازدواج سد بزرگی است که باید ضمن آموزش از نقش آن در این امر کاست. همچنین ضمن مرتفع نمودن آداب و رسوم دست و پاگیرکه در انتخاب همسر، خرید جهیزیه و مهریه نقش مهمی را ایفا مي‌کنند، باید محیطی امن برای دیده شدن سالم دختر و پسر به همدیگر فراهم شود. همچنين آموزش مسائل و مهارت‌های ویژه همسران پس از ازدواج از مسائل مهمی است که نباید آن را از نظر دور داشت.
 
  ترس از ازدواج، واقعیتی که پررنگ مي‌شود


عمده جوانان ایرانی در آستانه سن ازدواج، نوعی ترس از ازدواج را در نگاه خود به این اتفاق مي‌پرورانند. از محدود شدن فعالیت‌هایی که در دوران تجرد داشته تا فرزند دار شدن و هزینه‌های سرسام آور آن در کنار مشکلاتی چون تهیه مسکن و هزینه‌های ازدواج همه و همه در ترسیم ترس از ازدواج نقش دارند. رشد بیکاری و تامین هزینه‌های زندگی از دیگر نقش‌های ترس از ازدواج و در نهایت بی میلی و بی رغبتی جوانان به تشکیل خانواده است. این مهم علاوه بر بروز مشکلات عدیده فرهنگی و اجتماعی در جامعه، رشد پدیده "زندگی مجردی" در میان گروه‌های مختلفی از دختران و پسران را سبب شده که ترجیح مي‌دهند زندگی مجردی و مستقل داشته باشند تا به شکلی قانونی و رسمی، تشکیل خانواده بدهند.اگر در سال‌های گذشته "خانه مجردی" مقوله‌ای بود که تنها به پسران اختصاص داشت، امروزه دختران زیادی نیز به این سبک زندگی روی آورده اند و به تنهایی یا همراه با دوستان همخانه خود زندگی مجردی را تجربه می‌کنند.طوری که زندگی مجردی دختران در تهران به یک پدیده  ملموس و روزمره تبدیل شده، از سوی برخی پذیرفته شده و از سوی دیگران با نگرانی و اعتراض مواجه شده است.

  آمارها چه می‌گویند؟ 


30 درصد از جوانان ایرانی ساکن شهرهای بزرگی چون تهران، تبریز، اصفهان، مشهد، اهواز و شیراز زندگی مجردی را انتخاب کرده‌اند. طبق نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال 1390، در شهر تهران در گروه سنی 15 تا 39 سال، 1062059 مرد مجرد (شامل بی‌همسر به دلیل فوت، بی‌همسر به دلیل طلاق، و هرگز ازدواج نکرده) وجود دارد و 789252 مرد دارای همسر. این ارقام برای زنان ساکن تهران در همین گروه سنی عبارت است از 843795  زن مجرد (شامل بی همسر به دلیل فوت، بی‌همسر به دلیل طلاق، و هرگز ازدواج نکرده) و 1043606 زن دارای همسر. اما همه  مجردها به صورت مستقل و مجردی زندگی نمی کنند، بلکه بسیاری از آنها به همراه خانواده و در منزل پدری خود ساکن‌اند. به درستی مشخص نیست که چه تعداد از خانوارهای معمولی تک نفره‌اند و زندگی آنهامجردی محسوب مي‌شود. آمار دقیقی نیز از تعداد خانه‌های مجردی دختران و پسران در تهران در دست نیست. اما طبق اظهار نظر وزارت ورزش و جوانان ایران در سال 1391، در شهرهای بزرگ بین 25 تا 30 درصد جوانان زندگی مجردی دارند.

  غم افزایی جامعه، عاملی برای فرار از ازدواج


فرار از ازدواج و بی میلی به آن عوامل مختلفی دارد که دکتر امان ا... قرایی مقدم، جامعه شناس در گفت وگو با «قانون» از نبود شادی و نشاط در جامعه و بروز غم‌افزایی به عنوان عاملی مهم در بی میلی به ازدواج یاد مي‌کند. وی مي‌گوید: نشاط اجتماعی در جامعه وجود ندارد و وقتی شادی و نشاط نباشد، عشق و عاشقی هم نیست. این مهم بسیار در کاهش میل جوانان به ازدواج موثر است و باید مسئولان توجهی جدی به آن داشته باشند. این جامعه شناس با اشاره به اینکه مسئولان باید شرایط ایجاد نشاط در جامعه را فراهم کنند تصریح کرد: وقتی تجرد گرایی به 33 درصد رسیده و دختران نیز به آن میل دارند در کنار هزینه‌های سنگین ازدواج برای خانواده‌های دختر و پسر به خودی خود میل به ازدواج را کمرنگ مي‌کند. از دیگر سو، افزایش رابطه‌های نامربوط و نامشروع دختران و پسران و الگو‌برداری از سریال‌های ماهواره‌ای و ترس از آینده و اینکه آینده را خوب نمی بینند، به عنوان مولفه‌های تاثیر‌گذار در فرار از ازدواج وجود دارد.قرایی مقدم خاطرنشان مي‌کند: به طور کلی دانشگاه، سربازي، تنوع خواهی و تنوع‌طلبی و نبود فرصت‌های شغلی، چهار عامل اصلی در عقب افتادن سن ازدواج و بروز بی‌میلی در جوانان برای انجام این امر مقدس است.

  فاجعه از هم پاشیدن نظام خانوادگی هسته‌ای


قرایی مقدم با بیان اینکه خبر ها، حاكي از آن است كه فاجعه‌اي بزرگ با ازهم پاشيدگي نظام خانوادگي هسته‌اي در راه است مي‌گوید: خانواده هسته‌ای يعني زن وشوهر و فرزندان و به شدت در حال تضعیف است. چنانچه تجرد گرایی به 33 درصد افزایش یافته   و خانوار هاي زن و مردی بدون آنكه ازدواج رسمي كرده باشند زير يك سقف با يكديگر زندگي مي‌كنند در حال افزایش است.وی مي‌افزاید: طبق آمارها، ما شاهد نوعی افزايش چشمگیر افراد مجرد، زن هستيم. افرادي كه به طور كلي خارج از خانواده و به تنهايي زندگي مي‌كنند. البته همه اين افراد، شكست خورده يا بيوه نيستند كه به اجبار به زندگی تك و تنها، رانده شده باشند بلكه بسياری از دختران و زنان، از روی ميل اين شيوه زندگي را حداقل براي مدتی انتخاب كرده اند.وی از افزايش بي‌حد و حصر «طلاق» در جامعه به عنوان عاملی مهم در بی میلی به ازدواج یاد کرده و تصریح مي‌کند: وقتی جوانان هر روز از طلاق مي‌شنوند و در خانواده و میان دوستان و آشنایان، ازدواج‌های ناموفق را مي‌بینند، به خودی خود میل به ازدواج را از دست داده و به سمت تجرد گرایی پیش مي‌روند.

  دهه 90، دهه تجردگرایی؟


«بررسی ها نشان مي‌دهد که بسیاری از جوانان بین باورهای سنتی درست و غلط و تحت ‌تاثیر فضای مجازی و رسانه‌های فراملی یا به اصطلاح در دهکده جهانی گیر کرده‌اند. از سویی خانواده‌ها نیز در چنین وضعیتی به سر برده و پدر و مادرها نمی‌دانند ازدواج جوان‌هايشان باید مانند گذشته تحمیلی و سنتی یا به صورت امروزی باشد. بنابراین سازمان‌‌های ذی ‌ربط و رسانه‌ها خصوصا رسانه ملی باید سنت‌های درست را به‌ گونه‌ای حفظ کنند که با دنیای امروزی تقارن پیدا کند.»

دکتر زادهی اصل، استاد دانشگاه با بیان این مطلب اظهار مي‌دارد: در شرایط اقتصادی و اجتماعی که جامعه ایرانی قرار دارد طبیعی است که تجرد رو به فزونی باشد و جوان‌ها وقتی شرایطی برای تشکیل زندگی ندارند به این نوع زندگی گرایش پیدا می‌کنند. همچنین بعد نرم‌افزاری یا همان روحی و روانی و سخت‌افزاری مانند مسکن، اشتغال و... بر ازدواج جوان‌ها تاثیر بسزایی دارد. با‌توجه به این دو زمینه جوان‌ها دیگر انگیزه‌ای برای پذیرش مسئولیت ندارند و دیدن دوام کوتاه زندگی مشترک اطرافیان دلمشغولی آنها را زیاد مي‌کند.وی، دهه 90 را دهه تجرد‌گزینی می‌نامد و مي‌گوید: دهه 90 دهه بحران تجرد پیش‌بینی شده است و در مقایسه با دهه قبل (دهه 80) افزایش بسیار چشمگیری خواهد داشت و اگر به همین منوال ادامه پیدا کند در پایان دهه 90 میانگین ازدواج آقایان به 40 سالگی و خانم‌ها به 35 سالگی خواهد رسید. چون در سنین 40 - 35 سال افراد بسیار سخت تن به ازدواج می‌دهند.
 

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۸۶
انتشار یافته: ۵۳
په نه په می خواستید رغبتی بشه!
تا زماني كه معضل بزرگي به نام سربازي وجود دارد هيچ كس ازدواج نمي كند
تا وقتي که نشاط و شادماني در جامعه به دليل سخت‌گيري بيش از حد به جوانان وجود نداشته باشد ضمنا عامل مهم اينکه در ادارات و سازمانها دختران را استخدام نمايند شانس تشکيل خانواده 50 درصد کاهش مي يابد
یه طرح دارم

از این به بعد بگیم هر کس ازدواج نمی کنه از ایادی استکبار و مامور مخفی موساد هست و اسنادش هم پیش شریعتمداری تو کیهان موجوده
سه سیال است که ازدواج کردم والان هم یک بچه دارم . بنظرم یه مشکلی که باید اساسا باید به آن هم توجه کرد این است که صحبتهایی که زوجین باهم میکنند بعدا زیرش نزنند!!!!!!؟؟؟؟؟
کارشناسان عزیز تا کی می خواهید خودتان و دیگران را با این حرفای صدمن یه غاز گول بزنید اگه اقتصاد درست بشه همه چیز درست میشه پس زور الکی نزنید و شهامت داشته باشید و واقعیت ها رو بگید
همه ی اینها حرفه
نشاط اجتماعی در جامعه وجود ندارد و وقتی شادی و نشاط نباشد، عشق و عاشقی هم نیست. این مهم بسیار در کاهش میل جوانان به ازدواج موثر است
معلومه که بی رغبت میشن
9 ماهه واسه وام ازدواج اسم نوشتم ، خدا نکنه یکی محتاج این وام باشه.
حالا این کوچکترین قضیه اس که باید دولت حمایت کنه..
سال های جنگ را در نظر بگیرید. ما بازماندگان اون نسل هستیم
اون حلقه ازدواج تو تصویر چند؟
مشکلات اقتصادی،نداشتن امنیت شغلی،ترویج فرهنگ مجرد گرایی و چشم و همچشمیها نسل جوان را بیچاره کرده و خواهد کرد.
ما که اینها را می دانیم .آقای مسئول شما باید
راه حل بدهید ؟؟؟؟؟؟ وگر نه چه فرقی بین شما ی مسئول و دیگران دارد.؟
باید راه حل بدهید و در کنار بایستید و گرنه استعفا
... عیب جوان و سرزنش پیر میکنند....
...پنهان در این خیال خام که اکسیر میکنند ....
اینقدر بهانه ؟‌
دلیل فقط مشکلات اقتصادی ست و بس.
که منجر به مشکلات روانی و دعوا و طلاق هم میشه
تا شرایط اشتغال واقتصادی وگرانی وتورم حل نشود کشاندن جوانان بدام ازدواج خیلی خطر ناک میباشد چه بیشتر طلاقها بعداز ازدواج زورکی ومجبوری ونداشتن پشتوانه مالی می باشد
خیلی بده توی کشوری که اسلامیه و اسلامی که نصفش ازدواجه اوضاع ازدواج انقدر بحرانی باشه !
اگر خيلي دلسوز كاهش جمعيت هستيد، اين مشكل را حل كنيد
ازدواج یعنی افتادن توی دام (منظورم برای هردو طرف) و اسیر شدن در حالیکه مجردی به شرط داشتن جنبه یعنی عشق و حال یا حداقلش داشتن دغدغه کمتر
ایجاد کار و شغل پایدار و تضمین شده همه مشکلات رو حل میکنه، هم امار جرم و مفاسد بسیار کاهش پیدا میکنه هم ازدواج و تشکیل خانواده مطلوب میشه.
باید فکری شود .. باید کاری کرد .. باید مشکلات برطرف شود...
من هنوز نفهمیدم چرا تو مملکت ما اینقدر مسئولان اجرایی مشاوره می دهند همه مشاورند وهیچ کس عمل نمیکند
خیلی جالبه همیشه دولتی ها علت اصلی رو گردن غرب زدگی میندازن ومشکلات اقتصادی رو انکار می کنند
به نظر من علی اصلی تغییر دیدگاه دختران و زنان نسبت به زندگی کم اهمیت شدن مسائلی مانند قناعت، سازگاری، فرزندآوری و مواردی مانند اینها است.
سربازی رو 2 سال کنید یارانه ها رو حذف کنید تو دانشگاه واحدهای به درد نخور اضافه کنید وقت جوانان رو تلف کنید درست میشه .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۳۱
و در ادامه دانشگاهها را تفکیک جنسیتی کنید ،اسانسورا رو مردونه زنونه کنید ، دهه های عزا رو زیاد کنید و .... تا جوونا به زندگی مجردیشون برسن.
من 30 سالمه مهندس نظام مهندسیم اگر ناهار شام خونه بابا مامانم که بازنشسته هستم نخورم گرسنه می مانم با این که کار می کنم چه جوری ازدواج کنم تازه هیچ اعتباری نیست الان مجردم با تاخیر پول میدن آخه من دختر مردم بد بخت کنم خوب ازدواج نمی کنم همین خرج ماشین بسمه دیگه پول ندارم شما که می نویسید اینم بنویس زمان قدیم یکی کار می کرد 10 نفر می خوردن حالا من نمی دونم چه جوری با ماهی 900 تومن می شه زندگی کرد
پاسخ ها
مهندس ناظر عمران بیکار
| United States of America |
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
یارا سخن از زبان ما می گویی.........
صرفا بايد كار فرهنگي كرد و اين موضوع جاي تاسف دارد ... الان هم خيلي دير شده
شما مردم رو مسخره خودتون كرديد
با كدوم پول وحقوق ميشه از پس كرايه خونه و هزينه هاي ديگه بر اومد
اصل ماجرا رو اصلاح كنيد با اين مقاله ها و تشويقهاي بي اساس به هيچ هدفي نميرسيد
وقتي در دعوا بين دو نفر يكي سيلي محكمي بزند طرف مقابل كرخت ميشود و ديگر سيلي ها اثري ندارد حالا هم موضوع عدم رغبت جوانان به ازدواج و بچه اوري معلوم نيست حدود ده يا بيست سال اينده كشور با فاجعه روبرو خواهد شد متاسفانه دليل روشنبي هم دارد و لي توجه نميشود جوان امروز با چه انگيزه اي ازدواج كند و بچه دار شود مگر شغل مناسب دارد مگر در امد مناسب دارد امار طلاق گوياي خيلي مسايل هست اگر توجه شودگراني و بيكاري امالفساد است بزور ازدواج نميشود بزور بچه اوري نميشود مي خواهيم قبول كنيم مي خواهيم قبول نكنيم اينده نشان خواهد داد اگر به مسايل كار شناسي توجه نشود چه خطراتي كشور را تهديد مي كند من خدا شاهد باشد صادقانه عرض كردم والسلام
با اين وضع اقتصادي و قوانين ضعيف خانوادگي چه توقعي بايد داشت
ببینید اولین و مهمترین چیزی که گرایش به زندگی مجردی رو ایجاد میکنه فقط و فقط مشکل خرجهای زندگی است ، بله مسائل مالی که شامل هزینه های مسکن و دیگر مخارج هست که با این حقوق و درآمد دیگر توان ازدواج رو از جوانان گرفته و جامعه رو به زوال قرار داده ، با توجه به رشد افسارگسیخته قیمتها چطور انتظار دارید جوانان راغب به ازدواج باشن جایی که کمرشون زیر خرج زندگی خم میشه
اقاي عزيز بيكاري كه نميتونيم ازدواج كنيم ،لقمه رو پيچ نده
مسئولین این طرف سکه هم ببینید
خیانت مردهااااااااااااااااا
وقتی من فوق لیسانس با 29 سال سن و بدون سرمایه تازه 2 سال باید برم سربازی بعدش هم که بیرون اومدم تمام موقعیت های شغلی اختصاص به عزیزان پارتی داری که سربازی اجباری رو دور زدند داره چجوری ازدواج کنم؟ سربازی اجباری بدون حقوق بنیان خانواده رو نابود میکنه و کرده...
بنظرم عدم گرایش به ازدواج علل گوناکون دارد/1قانع نبودن وتوقعات بیش از حد جوانان2عدم وابستگی مالی 3 تمایل به تنهایی در جوانان 4 امکان رابطه خارج از محدوده ازدواج و در نتیجه کمرنگ شدن قبول مسئولیت زندگی است
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
آخه با این وضعی که الان سربازی درست کرده
کار از ریشه خرابه
به نظرمن بحران های اقتصادی و فرهنگی در حال حاضر در حال تبدیل شدن به بحران هویت است و اگرچاره ای نیندیشیم در آینده نسلی پوچ گرا بدون انگیزه و افسرده خواهیم داشت.
من پوووووول ندارم ازدواج کنم خسته شدم از تنهایی
بنده کارمند جمهوری اسلامی و صاحب دو فرزندم، پارسال برای انجام تشریفات بهداشتی ازدواجم (البته ازدواج دومم) به مرکز بهداشتی در اهواز رفتم و یه کلاس دو ساعته مشاوره قبل از ازدواج برای جوان هایی که قرار بود عقد کنند گذاشته بودن که حدود 50 نفری میشدیم.
باید فرهنگ سازی بشه فرهنگ ما فرهنگ پارتی وتجملات شده و در زمینه مشاوره همسریابی هم ضعیف هستیم
ای بابا
میترسم ازدواج کنم و بچه دار شم اونوقت با این همه امکانات کشور و این هوای پاک تهران و خیلی امکانات دیگه بچم لوس شه.
ازدواج بکنیم که چی بشه جز بدبدخت کردن خودمون ول کنین باو داریم راحت زندگیمونو میکنیم
سلام
من هم ملک دارم و هم کار وکاسبی

اما بدلیل مهریه های سنگین و از آنجا که جند نفر رو میشناسم
ازدواج تو این اوضاع مثه شیرجه زدن تو باطلاقه.....
برو بابا...
ولی من دغدغه مالی ندارم پسرا بد شدن واقعا بد شدن حتی تو خیابونم نمیتونن خودشونو کنترل کنن
بابا یه فکری کنید من ازدواج میخام. شغل ندارم. نمیدونم چرا کسی اعتراض نمی کنه.
بنظر من طلاق خیلی هم خوبه
مادر قران سوره ای بنام ((طلاق)) داریم اما سورهء ازدواج نداریم و این نشاندهنده علم واسع پروردگار و جاودانه بودن قرآن کریمه
با این اوضاع داغون و دیگه به فکر ازدواج کردنه !!!!
برچسب منتخب
# توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # صادق زیباکلام # سیل # خداداد افشاریان
وب گردی