بازدید 33224
سید حسین موسویان در گفت‌و‌گو با «تابناک» مطرح کرد؛(بخش اول)

امتیازاتی که شاید در توافق نهایی ایران و غرب،‌ رد و بدل شود

«دیپلمات سابق» که این روزها اصرار دارد از پست و موقعیت دولتی و رسمی دور باشد، در گفت‌و‌گو با «تابناک» از زندگی و برنامه‌های این روزهای خود در آمریکا‌ گفت، ولی مهم‌ترین موضوع سخنان وی، ارزیابی چهارچوب احتمالی توافق نهایی ایران و غرب بر سر موضوع هسته‌ای بود.
کد خبر: ۳۷۵۷۷۱
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۸ 03 February 2014
امتیازاتی که در توافق نهایی ایران و غرب رد و بدل خواهد شد

گفت‌و‌گو با سید‌حسین موسویان در آخرین روزهای حضور وی در ایران، پیش از ‌سفر دیگر وی به ایالات متحده در دفتر تابناک برگزار شد.

 موسویان که این روزها بیشتر به «دیپلمات سابق» شناخته می‌شود، بارها از بی‌علاقگی خود به شغل و پست دولتی سخن می‌گوید و دعوت از وی ‌نیز تا اندازه بسیاری به همین سبب انجام گرفت. هدف گفت‌وگو، بررسی ابعاد گوناگون مذاکرات هسته‌ای با نگاه به مسیر رسیدن به توافق نهایی بر سر موضوع هسته‌ای ایران از زبان کارشناسی بود که ضمن آگاهی از ابعاد گوناگون موضوع هسته‌ای ایران، فارغ از قید و بندهای سیاسی و دیپلماتیک، بتواند در این باره نظر کارشناسی بدهد و پیش‌بینی‌هایش فشاری نیز بر مذاکره‌کنندگان ایرانی نیاورد.

موسویان همچنین از سفر خود به ایالات متحده برای پیگیری پایان ‌کتاب جدید خود با موضوع روابط ایران و آمریکا خبر داد. هم‌اکنون این گفت‌و‌گو را در شرایطی ‌می‌‌خوانید که از سفر موسویان به آمریکا چند روزی گذشته است. 

* ‌هدف نهایی ما در این گفت‌و‌گو، نگاه به آینده و قصد ما ارزیابی چهارچوب احتمالی توافق نهایی هسته‌ای ایران و غرب است؛ این هدف و ارزیابی را چگونه می‌بینید؟

ــ برداشت من این است که در توافق نهایی در موضوع هسته‌ای، غربی‌ها چند امتیاز بزرگ به ما خواهند داد و ‌ما نیز بناچار چند امتیاز بزرگ ‌به آن‌ها ‌خواهیم داد. از جمله امتیازات آنها به ایران این است:

۱ ـ امتیاز بزرگ‌ اینکه توافق نهایی شامل رفع تدریجی کلیه تحریم‌های یک‌جانبه، چند‌جانبه و بین‌المللی مرتبط با هسته‌ای خواهد بود. موضوع رفع تحریم‌ها واقعا امتیاز بزرگی است. امریکایی‌ها ۳۴ سال تلاش کردند ‌ایران را به شورای امنیت بکشانند و یک اجماع جهانی ‌علیه‌ ایران ایجاد کنند و در این هشت سال‌ به این هدف ‌دست یافته بودند. برای آن‌ها این حیاتی‌ترین امتیازی است که به ایران می‌دهند.

توقف روند تحریم‌ها دستاورد بسیار بزرگی است. البته ‌هنوز تحریم‌های اساسی باقی مانده، چون هنوز توافق اساسی نشده است. لغو تحریم‌های اساسی در مقابل توافق اساسی است. حالا برخی می‌گویند که شما توافق کرده‌اید، ولی تحریم‌ها سر جایش است. توقف تحریم‌های جدید و برداشتن برخی از تحریم‌ها در مقابل توافق‌نامه موقت است. شکستن ساختار تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل و اروپا وقتی است که توافق‌نامه اساسی و نهایی صورت بگیرد. الان یک صیغه موقت بین دوطرف جاری شده و ما نباید توقع داشته باشیم در ازای این کار همه ‌تحریم‌ها برداشته شود.

۲ ـ در توافق نهایی، غنی‌سازی ایران را در عمل خواهند پذیرفت.

۳ ـ امتیاز بزرگ دیگری که آن‌ها خواهند داد، اینکه ایران از دستور کار شورای امنیت سازمان ملل خارج خواهد شد. ایران در فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار گرفته و هر کشوری که در قالب این فصل‌ قرار ‌‌گیرد، تهدید صلح و امنیت بین‌الملل تلقی می‌شود. به نظر من، ارجاع پرونده هسته‌ای ایران، ضربه بزرگی به جمهوری اسلامی بود. انصاف نبود که ایران، انقلاب ایران و جمهوری اسلامی به عنوان تهدید صلح و امنیت بین‌الملل به جهان معرفی و علیه ایران اجماع جهانی درست شود. خیلی ظلم بزرگی در حق ملت و کشور ایران بود. من در سخنرانی‌ها، کنفرانس‌ها و در کتاب هسته‌ای مشروح و مستند توضیح دادم که چرا ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت غیر حقوقی بود.

۴ ـ توافق‌نامه نهایی هسته‌ای منجر به عادی سازی روابط ایران با غرب خواهد شد. البته اینجا منظورم امریکا نیست. اکنون تقریبا ۹۰ درصد تعامل ایران با جهان غرب خراب شده و ‌۱۰ درصد روابط ‌مانده است. مثلاً آقای آهنی سفیر ما در فرانسه، یک سال و نیم در پاریس بود و متأسفانه به وی وقت ملاقات با وزیر خارجه نمی‌دادند. هیچ گاه چنین اتفاقی در تاریخ جمهوری اسلامی نیفتاده بود که سفیر جدید برود و یک سال و نیم پشت در بماند و ملاقات به او ندهند. آقای آهنی به محض اینکه انتخابات تمام شد، توانست با وزیرخارجه فرانسه ملاقات کند. این موضوع نشان می‌دهد که دریچه‌ای به سمت بهبود روابط ایران با غرب باز شده است. بهبود روابط ایران با غرب ‌‌اتوماتیک به روابط با بقیه کشور‌ها و به ویژه منطقه اثر خواهد گذاشت. اگر غربی‌ها در بهبود روابط یک قدم بر‌دارند، چینی‌ها و هندی‌ها و روس‌ها ده قدم برخواهند داشت.

هم‌اکنون شما ‌می‌بینید که سرعت برداشتن تحریم‌ها توسط چینی‌ها ده برابر اروپایی‌هاست. آن‌ها تشنه و منتظر اینند که تحریم‌ها برداشته شود و بتوانند از بازاری که در ایران ‌است، منافع اقتصادی را حفظ کرده و گسترش دهند.

اما امتیازاتی که ‌ایران به غرب  خواهد داد:

۱ ـ ما در زمینه بازرسی‌ها و دسترسی‌های آژانس، ناچار خواهیم بود که بپذیریم آژانس دسترسی‌هایی که می‌خواهد، داشته باشد. این بازرسی‌ها می‌تواند در قالب پروتکل باشد یا نباشد. آژانس برای اینکه بتواند اعلام کند، پرونده ایران بسته شده ‌و صد درصد صلح آمیز است به سلسله دسترسی‌هایی‌ها نیاز دارد. ما نباید از مردم بترسیم، بلکه باید واقعیت را به آنان بگوییم. برخی از این دسترس‌ها، فارغ از پروتکل است؛ یعنی تقاضای آژانس این است. دروغ هم به مردم نگوییم؛ دسترسی در قالب پروتکل و فرا‌تر از آن هم در دوره آقای خاتمی و هم در دوره آقای احمدی‌نژاد داده شده است. هر کس متخصص باشد و ‌گزارش‌های آژانس را بررسی کند، خواهد دید در هر دو دوره ـ چه در دوره‌ای که قانونا پروتکل الحاقی رسما اجرا می‌شده و یا چه در دروه آقای احمدی‌نژاد که اجرا نمی‌شد ـ ما دسترسی به آژانس در قالب پروتکل و فرا‌تر از پروتکل دادیم. بنابراین دولت روحانی نیز در معامله نهایی مستثنی نخواهد بود. در دوران جدید نیز دسترسی در قالب پروتکل داده خواهد شد؛ اگر غیر از این ‌عمل شود، آژانس و شورای امنیت پرونده ایران را از دستور کار خارج نخواهد کرد. البته این چیز تازه‌ای نخواهد بود که بگوییم کشور را فروختند و اطلاعات را لو دادند.

در دوره آقای احمدی‌نژاد دسترسی به آر ان دی اراک و آرندی سانتریفیوژ‌ها داده شد. این در حالی است که هیچ عضوی از ان پی تی در تاریخ ان پی تی به آژانس دسترسی به آر ان دی سانتریفیوژ کشورش را نداده است. از نظر من؛ این کارها اشکالی ندارد. برای اینکه کشورهایی باید بترسند که دنبال بمب هستند. با فتوای مقام معظم رهبری قبل از اینکه غربی‌ها برای ایران خط قرمر تعیین کنند، رهبری انقلاب خط قرمز تعیین کرده است. فتوای ایشان در مورد سلاح‌های کشتار جمعی،‌ خط قرمزی برای دنیاست که ایران را هم شامل می‌شود.

۲ ـ امتیاز دوم محدودیت‌هایی است که ما باید بناچار برای اعتمادسازی ‌بپذیریم. ما باید ‌سلسله محدودیت‌های را درباره اینکه برنامه هسته‌ای ایران در آینده به سمت ساخت سلاح نرود، بپذیریم. نمونه آن غنی‌سازی زیر ۵ درصد است.‌ می‌خواهم در اینجا درباره جنجالی که در رسانه راجع به اینکه ایران غنی‌سازی۲۰ درصد را تعلیق کرده، توضیح دهم. در دوره آقای خاتمی ما داوطلبانه خودمان اعلام کردیم حاضریم غنی‌سازی را زیر ۵ درصد انجام دهیم.

در دوره آقای احمدی‌نژاد، آقای صالحی وزیرخارجه بار‌ها اعلام کردند ما حاضریم ۲۰ درصد را متوقف کنیم و غنی‌سازی را زیر ۵ درصد را انجام بدهیم؛ بنابراین این ‌چیزی بوده ‌که در دولت گذشته رسما اعلام شده است. حالا فقط در دولت آقای روحانی در قالب توافق عملیاتی شده است. این اتفاق چیز استثنایی هم نیست و تقریبا بیشتر آنهایی که غنی‌سازی می‌کنند زیر ۵ درصد تولید می‌کنند. هر کس مذاکره کننده باشد، مجبور خواهد بود ‌این محدودیت‌ها را بپذیرد.

* آقای دکتر موسویان برخی از مخالفان توافق ژنو بر این باورند که در توافق ژنو حق غنی‌سازی ایران به رسمیت شناخته نشده است. نظر جنابعالی در این مورد چیست؟

ــ بحثی در داخل در مورد پذیرش حق غنی‌سازی وجود دارد ‌که متأسفانه مورد سوءاستفاده‌کنندگان جناح‌های سیاسی ـ چه موافق و چه مخالف توافق ژنو ـ قرار می‌گیرد. یک طرف بر این باور است که در این توافق‌نامه اولیه رسما حق غنی‌سازی ایران به رسمیت شناخته شده است. طرف دیگر می‌گوید که پذیرش حق غنی‌سازی در کار نیست. این مناظره در داخل وجود دارد که البته هر دو اشتباه می‌کنند.

‌در اینجا برای روشن شدن مخاطبان فهیم تابناک، علت اشتباه دو طرف را شرح می‌دهم. قدرت‌های بزرگ به ویژه امریکا پس از تصویب «ان پی تی» در مورد هیچ کشوری ‌‌رسما حتی در مورد آلمان، ژاپن، برزیل، آرژانتین و... حق غنی‌سازی را شناسایی نکرده است. امریکایی‌ها برای آنهایی که اعتماد داشتند و متحد امریکا بوده‌اند و اطمینان داشتند که آن‌ها به دنبال ساخت سلاح نیستند، غنی‌سازی را در عمل پذیرفتند.

وقتی ‌‌صریح در مذاکره با اروپایی‌ها و امریکایی‌ها، خارج از محدوده دیپلماتیک رک بحث می‌کنید، آن‌ها می‌گویند؛ اولاً کلمه غنی‌سازی در ان پی تی وجود ندارد. این موضوع را آن‌ها درست می‌گویند. عبارتی که در ان پی تی وجود دارد، می‌گوید بهره‌مندی از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای؛ بنابراین، کلمه غنی‌سازی در متن ان پی تی نیست. از آن طرف در ان پی تی وجود دارد که فناوری صلح آمیز مستلزم تولید سوخت است. برای تولید سوخت شما باید غنی‌سازی کنید.

دوم‌ آنکه می‌گویند، ما قبول داریم غنی‌سازی مغایر با ان پی تی نیست. یعنی طبق ان پی تی غنی‌سازی مجاز است. اما بنا بر معاهده ان پی تی برای اعضا تکلیف نیست که همه بیایند غنی‌سازی کنند و این کلمه هم وجود ندارد.

سوم اینکه می‌گویند اگر بنا باشد ما ‌‌قدرت‌های بزرگ، حق غنی‌سازی شما را به رسمیت بشناسیم، ‌همه کشورهای عضو می‌خواهند غنی‌سازی داشته باشند. اگر همه بخواهند این کار را انجام دهند، شما ببینید اشاعه سلاح‌های هسته‌ای چه ریسک وحشتناکی دارد.

استرتژی امریکایی‌ها این است که غنی‌سازی در محدود‌ترین شکل توسط کشور‌ها صورت بگیرد. ‌آنچه در ‌‌نهایت در توافق نهایی خواهیم دید، این است که قدرت‌های بزرگ غنی‌سازی در خاک ایران را در عمل بپذیرند. امریکایی‌ها حق غنی‌سازی برای ژاپن را هم به همین گونه پذیرفته‌اند. امریکایی‌ها حق غنی‌سازی در خاک ژاپن را ‌رسما و یا اینکه جایی از کلمه حق استفاده کنند نپذیرفته‌اند. امریکایی‌ها برای ژاپنی‌ها دو شرط گذاشتند و پس از آن اجازه دادند ژاپنی‌ها غنی‌سازی کنند؛ نخستین شرط این بود که ژاپن زیر ۵ درصد غنی‌سازی کند و دومین شرط اینکه پروتکل الحاقی بپذیرد. ژاپن که متحد درجه یک امریکاست، با این دو شرط پذیرفته شده ‌که غنی‌سازی کند. حالا ما انتظار داریم ‌امریکایی‌ها امتیاز بیشتری از ژاپن به ایران بدهند! این نگاه غیرعملی و واقع بینانه نیست.

باید میان پذیرش حق غنی‌سازی و پذیرش غنی‌سازی فرق قائل شد‌. امریکایی‌ها خواهند پذیرفت که شما غنی‌سازی داشته باشید؛ اما این بدان معنا نیست که امریکایی‌ها این حق را شناسایی کنند؛ بنابراین، اگر در آینده صد بار دیگر آقای جان کری بگوید، ما حق غنی‌سازی را شناسایی نخواهیم کرد و اگر طرف ایرانی صد بار دیگر ‌بگوید آن‌ها غنی‌سازی را قبول کرده‌اند، هم هر دو راست می‌گویند و هم ‌اشتباه‌.

من امیدوار بودم مذاکراه کننده‌های هسته‌ای، این موضوع را برای مردم توضیح دهند. دعوای داخلی در این موضوع به نفع کشور نیست. ما چیزی می‌خواهیم که اصلا عملی نیست. متأسفانه هنگامی که ‌رسانه‌های داخل را از خارج می‌خوانید، می‌بینید که عده‌ای آنچنان از توافق ژنو دفاع می‌کنند که گویی پیروزی قرن رخ داد و عده‌ای دیگر آنچنان توافق را می‌کوبند که گویی این قرارداد ژنوچای و ننگ قرن است. در حالی که توافق ژنو نه پیروزی قرن است، نه ننگ قرن. در واقع هیچ کدام از طرفین مذاکره، بیشتر از این نمی‌توانستند امتیاز بگیرند یا بدهند. هر فردی هم از ایران و حتی من هم می‌رفتم، بهتر از این نمی‌توانستم مذاکره کنم.

* به تازگی عده‌ای ‌بحث کنسرسیوم برای غنی‌سازی در ایران را مطرح کرده‌اند. شما اطلاعاتی در این موضوع دارید؟

 ــ من مدافع ایجاد کنسرسیوم هسته‌ای هستم. اولین کسی که در مصاحبه با ایتارتاس روس پیشنهاد کنسرسیوم مشترک غنی‌سازی را مطرح کرد، من بودم. این یک نظر شخصی بود و در کشور بررسی، مطالعه و تصمیم گیری نشده بود. به دلیل همین در دنیا جنجالی به پا کرد. هنگامی که آقای احمدی‌نژاد رئیس جمهور شد، ‌در شهریور ۸۴ به نیویورک رفتند. قبل از سفر تبلیغات بسیاری شد که ایران با یک ابتکار جدید به سازمان ملل می‌رود. ایشان در سازمان ملل پیشنهاد کنسرسیوم هسته‌ای را اعلام کرد. بعد از اینکه ایشان به ایران تشریف آوردند، رهبری از ابتکار رئیس جمهور حمایت کرد؛ بنابراین، کنسرسیوم هسته‌ای ‌چیزی است که در سطح عالی نظام مطرح و به دنیا پیشنهاد شده است.

اگر به این توافق برسیم که کنسرسیوم با جامعه بین‌الملل و منطقه داشته باشیم، اولا بهترین شیوه اعتماد سازی است. کسی باید از کنسرسیوم بترسد که دنبال بمب است. چون می‌خواهد پنهانکاری کند و ته آن بمب تولید کند. ما که الان دانش فنی داریم. فرض کنید چند کشور دیگر سرمایه گذاری کنند و ما سوخت منطقه را می‌دهیم، چه اشکالی دارد. به عنوان یک کار‌شناس عرض می‌کنم، اگر روزی ایران توافق کنسرسیوم را پذیرفت، چیزی بود که رئیس جمهور ایران رسما در شهریور ۱۳۸۴ به دنیا پیشنهاد کرده است.

* شما پذیرش عملی غنی‌سازی را به عنوان یک امتیاز بر‌تر برا‌ی ایران برشمردید. منتقدین بر این باورند که یک سری قیودی به حق غنی‌سازی ایران در گام نهایی از جمله مکان، ظرفیت، و ... وارد شده است. چه تضمینی هست که این حق در ‌‌نهایت به ایران داده شود؟

ــ موضوع قیود می‌تواند چشم اسفندیار مذاکرات باشد. من دو چیز سخت برای مذاکرات می‌بینم که می‌تواند مذاکرات را از ریل خارج کند؛ یکی بحث آب سنگین اراک و دیگر ‌مشخصات غنی‌سازی است. در مورد این پرسش شما، به قول انگلیسی‌ها شیطان ماجرا در جزئیات است. در واقع مشکل اصلی همین جزئیات است. غربی‌ها به تیم مذاکره کننده‌ها خواهند گفت، متناسب با نیازتان غنی‌سازی کنید. غنی‌سازی متناسب با اندازه مصرف در داخل داشته باشید.

ایران باید محکم بایستد و بگوید، به این موضوع به عنوان یک اصول چالش نمی‌کنیم. ما می‌خواهیم متکی و مستقل باشیم. ایران باید بگوید، ما نمی‌خواهیم غنی‌سازی مازاد بر مصرف بکنیم، چون دنبال بمب نیستم. ما می‌خواهیم متناسب با مصرف غنی‌سازی کنیم، اما مصرفم را خودم تعریف می‌کنم. غرب نمی‌تواند به ایران بگوید یک نیروگاه یا بیست نیروگاه داشته باشید. من به عنوان ایران اگر تصمیم گرفتم دویست نیروگاه داشته باشم، به شما ربطی ندارد. به نظر من باید این موضوع محکم در مذاکرات مطرح شود. ایران باید نیاز عملی خود را مطرح کند نه دیگران. در این مرحله نیز باز شیطان قضیه مطرح خواهد شد که شاید طرف مذاکره کننده ایران مطرح کند که ایران در هر مقطعی که نیاز عملی دارد، ظرفیت عملی را توسعه دهد؛ نه اینکه الان شما در ‌یک سال ۱۰ سایت راه بیندازید و ۱۰۰۰۰ تن اورانیوم غنی کنید، بخ دلیل ‌اینکه بیست سال دیگر بیست نیروگاه داشته باشید. نیاز عملی این خواهد شد که در هر مقطعی، ‌هر مقدار‌ مصرفی که دارید با آن مقدار در آن مقطع ظرفیت را تنظیم کنید. برون رفت از این چالش می‌تواند کمی سخت‌تر باشد.

چالش سنگین بعدی آب سنگین اراک خواهد بود. غرب‌ پس از ده سال که می‌گفت‌، ایران نباید غنی‌سازی داشته باشد، مجبور شده است که بپذیرد ایران این ظرفیت را داشته باشد. از دو راه می‌شود بمب اتم ساخت: ‌۱‌ ـ غنی‌سازی است ۲ ـ آب سنگین.

حالا که پذیرفته‌اند ایران غنی‌سازی داشته باشد، برایشان سخت است که بپذیرند ‌هر دو سسیتم را ایران داشته باشد، چراکه اگر ایران روزی تصمیم گرفت بمب بسازد از هر دو طریق بتواند بمب بسازد. بنابراین چالش اصلی آینده روی‌ آب سنگین خواهد بود. آن‌ها خواهند گفت، ما غنی‌سازی به شما داده‌ایم اما آب سنگین به شما داده نخواهد شد. این دعوا شروع خواهد شد. هر دو خواهند گفت آب سنگین خط قرمز ماست. این چالش دوباره شروع خواهد شد. خدا نکند این چالش مثل چالش غنی‌سازی بخواهد ده سال طول بکشد. ده سال بر سر غنی‌سازی چالش داشتیم که نتیجه آن باخت ـ باخت بود. هم ما ضرر کردیم به خاطر اینکه با ابعاد گسترده تحریم‌ها روبه‌رو شدیم و هم غربی‌ها ضرر کردند به خاطر اینکه دامنه غنی‌سازی را گسترش دادیم؛ بنابراین دو طرف ضرر کردند. این روند برد برای هیچ کس نبود.
 
باید روندی در دیپلماسی طی شود که مدت را کوتاه کنیم. به نظر من راه این است که آب سنگین اراک را داشته باشیم، اما از نظر فنی و تکنیکی راه‌هایی را متخصصین پیدا کنند که احتمال ساخت بمب از طریق آب سنگین وجود نداشته باشد.

اگر غربی‌ها آب سنگین اراک را خط قرمز اعلام کنند، شاید مذاکرات را به بن بست و شکست برسانند و یا راه را طولانی کنند که هر دو طرف ضرر خواهند کرد. در واقع دو طرف باید به دنبال راه‌های اعتمادساز و فنی برای اینکه آب سنگین اراک قابل انحراف به سمت ساخت بمب نباشد را پیدا نمایند.

* علت اینکه فرانسوی‌ها  مذاکرات ژنو را با چالش روبه‌رو کردند، همین بحث آب سنگین اراک بود؟

ــ در ده سال مذاکرات گذشته وزنه اصلی مذاکرات بین ایران، اروپا و روسیه بود. ما با همه اعضا مذاکره می‌کردیم، به غیر از امریکا. امریکایی‌ها می‌گفتند تا ما در مذاکره وارد نشویم، اجازه نمی‌دهیم ‌مذاکرات به سرانجام برسد. البته امریکایی‌ها خط قرمزی داشتند به نام اینکه ایران نباید غنی‌سازی کند. سرانجام ایران در دوره آقای جلیلی تدبیر به خرج داد و با امریکایی‌ها مثل بقیه اعضای شورای امنیت مذاکره نمود و گفت تبعیضی قائل نمی‌شویم.

در دوره آقای روحانی نیز ورود آمریکا به صحنه مذاکرات مستقیم برابر با بقیه، باعث شد که این متن خیلی سریع جلو برود. اگر امریکایی‌ها نبودند، امریکایی‌ها می‌نشستند کنار و نمی‌گذاشتند مذاکرات به سرانجام برسد.

در توافق ژنو آقای ظریف و آقای کری ‌مستقیم نشستند بر سر متن و به مذاکره پرداختند. وقتی ‌توافقات روی متن اولیه شد و همه توافق را پذیرفته بودند، وزیر خارجه فرانسه وارد شد و مخالفت کرد. طرفین از قبل توافق کرده بودند که جزئیات مذاکرات به هیچ وجه تبلیغاتی نشود. وزیر خارجه فرانسه در اولین اقدام جزئیات مذاکرات را تبلیغاتی کرد. مثلا گفت آب سنگین را نمی‌پذیرید. این افشای جزئیات مذاکره بود. البته فرانسوی تحت فشار صهیونیست‌ها این کار را انجام داده بودند. این فرانسوی‌ها بودند که اسرائیل را مجهز به بمب هسته‌ای کردند و حالا فرانسه می‌خواهد همه فشار‌ها را روی ایرانی ‌‌آورد که بمب ندارد.

* آیا در توافق نهایی بخشی از تأسیسات هسته‌ای ایران به قول امریکایی‌ها برچیده می‌شود؟

ــ موضوع برچیدن بحث تبلیغاتی امریکایی‌هاست؛ موضوعی که نمایندگان مجلس اعلام کردند، باید غنی‌سازی ۶۰ درصد داشته باشیم نیز بحث تبلیغاتی است. دو طرف برای هم رجز خوانی می‌کنند. میدان جنگ سیاسی است و دو طرف در جنگ سیاسی کار تبلیغاتی می‌کنند، ولی واقعیت این است که در توافق‌نامه نهایی برچیدن قطعا وجود نخواهد داشت و ایران غنی‌سازی را خواهد داشت. حالا ابعاد این غنی‌سازی متناسب با مصرف موضوع چالشی مذاکرات است که کار مذاکره کننده‌هاست.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۵
در انتظار بررسی: ۲۰
انتشار یافته: ۱۱۱
کل این چند ماه یک نفر پیدا شد افراط و تفریط نکرد
کاش توی تمام مسائل همه اینجور منطقی فکر میکردن
پاسخ ها
قشمی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
کاملاموافقم دست مریزادجناب موسوی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
دستت درد نکند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
خداییش فکر کنم تازه خیلی ها مثل من روشن شدن که موضوع چیه و چی خواهد شد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
بیا تو تیم مذاکره کننده وجود شما لازم است
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
کلیت بحث آقای موسویان را قبول دارم، فقط جایی که گفتند ما نباید بیش از ژاپن سهم بخواهیم اشتباه است چون وضعیت ژاپن با ما فرق دارد و ژاپن تحت اشغال امریکاست و نمی تواند سهمی بیشتر بخواهد
ناشناس
| Spain |
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
پس چرا قبلا می گفتید خائن و جاسوسه؟؟ ما که نفهمیدیم.
والله اعلم
موسویان دوست داریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
موافقم
احمد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
چقدر ما زود احساسی می شویم
با یک مصاحبه دوست داریم با بعدی متنفریم
یه نفر که درک درستی از مذاکرات و توافق دارد مرسی به تابناک برای این گفتگوی خوب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
موافقم
آقای موسویان متشکریم .
واقعا از نظرات آقای موسویان استفاده کردم.عالی بود.
تابی جون مچکریم.
آقاي موسويان خدا نگهدار خود وخانواده ات باشد
چه تضمینی وجود دارد که پس از گام نهایی، سوخت 20 درصد مورد نیاز دارویی ما از خارج تامین شود؟
اصلا چیزی که در داخل می شود تولید کرد، چرا باید از خارج خرید؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
چون خیلی از چیزایی که تولید نداریم رو بهمون نمیدن افتاد؟
سعید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
اگه بقیه مایحتاج مملکت از نخ بخیه تا لوازم یدکی هواپیماهای مسافربری رو هم میتونی داخل کشور تولید کنی به پول فروش نفت هم احتیاجی نداشته باشی چراکه نه خودت تولید کن .منم ازت میخرم البته اگه ارزون حساب کنی...
انصافا من که الآن خیلی از مسایل برام روشن شد تابی جون دمت گرم مصاحبه با کارشناس یعنی این کاری هم به جناح و شخص نداره حقیقتو میگه آدم روشن میشه.
در این نوشته هیچ امتیازی شامل حال ایران نمی شود.لغو تحریم ها که امتیاز نیست؟امتیاز اینه که آنها حق غنی سازی در داخل خاک ایران در حد صنعتی را بپذیرند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
حد صنعتی یعنی چقدر؟؟!!
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
وقتی با بی تدبیری و ساده انگاری ، کار را به جایی برسانی که دنیا بر علیه تو متحد بشه و تو را به عنوان تهدید بشناسه ، اونوقت حق و حقوق اولیه خودت رو میگیرند و تحریمت می کنند.
طبیعیه که گرفتن مجدد آن حق و حقوق اولیه ، برای تو حکم امتیاز را خواهد داشت .
نقدی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
تفکرات افرادی مثل شماست که باعث این همه تحریم میشه تازه داری میگه برداشته شدن تحریم ها امتیاز نیست پس به قول اربابت محمود جون تحریما فرصتن راست هم میگه مثلا برا امثال بابک جون خودمون واقعا فرصت طلایی بود
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
دوست عزیز نفست از جایی گرمی میاد. دوست عزیز فقر داره بیداد میکنه !!!!1
تابناک عزیز ممنون. دم شما گرم و سرتان خوش. مخاطب همیشگی شمام.
درود بر آدمهای چیز فهم والبته درود بر تابناک که اخبار را خوب پوشش می دهد.
آقای موسویان، ایران به فرد مطلعی چون شما در داخل آمریکا جهت ایجاد نفوذ در افکار عمومی غرب از راه نوشتن مقاله و ایجاد لابی نیازمند است.
لطفا جهت احقاق حقوق این ملت همین راه را ادامه دهید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
جناب موسوی برای خدمت راه سختی رو انتخاب کردید خدا پشت و پناهتون باشه
نمیدونم اگر بجای شما بودم میتونستم سکوت کنم و دیپلماسی عمومی رو برای وطنم انجام بدم اونم بدون جشم داشت.
ممنون از آقای موسویان, اینقدر واضح و بدون هیچ گرایشی خواصی مطالب مفید و قابل فهم برای عموم در خصوص بحث هسته ای بیان فرمودند
دست مریزاد به این گزارش،واقعا عالی و صریح بود.
تشکر از تابناک و موسویان
عالی بود ،هم موسویان،هم تابناک.
ممنون از آقای موسویان, اینقدر واضح و بدون هیچ گرایشی خواصی مطالب مفید و قابل فهم برای عموم در خصوص بحث هسته ای بیان فرمودند
به این میگن نظریه کارشناسی" موسویان متشکریم که اینقدر ساده و روان کاربران تابناک را از مسائل هسته ای مطلع ساختید
خدا خيرت بده كه موضوعات رو اينقدر ساده بيان كردين كه همه بتونن متوجه بشن .
دمه شما گرم
بالاخره فرد با شعور حرفهای منطقی میزند نه افرادی مثل .......
فوق العاده بود. خسته نباشید هم شما و هم دکتر موسویان
واقع بین بودن امر درستی است اما از سخنان آقای موسویان کاملا هویداست که تحلیل ایشان مبتنی بر این است که ایشان آمریکا را ارباب و آقای دنیا پذیرفته است لذا باید خدا را شاکر باشد که همین زیر 5 درصد را به ما اجازه بدهد !غنی سازی کنیم. خب اگر چنین بود چرا جنگ کردیم و اینهمه شهید دادیم؟چرا اصلا انقلاب کردیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
مخالفم جدي !!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
کسیکه آمریکارا بعنوان ارباب دنیا قبول نذارد(البته در ایران) مثل فردی با سواد ابتداییست که یک متخصص مغز و اعصاب را به پزشکی قبول ندارد البته میتوان آمریکار ا بعنوان ارباب دنیا قبول نکرد به شرطی که خودمان شرایط ارباب بودن را داشته باشیم
یک هموطن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
آقای وحید! تا افکاری مانند افکار شما باشد، مملکت و مردم ایران روی آسایش و راحتی را نخواهند دید!
ناشناس
| Australia |
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
دشمن دانا بلندت می کند/
بر زمینت می زند نادان دوست/
افتاد؟
جلال
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
آمریکا شیطان بزرگ است من فقط تو این قضیه موندم کسانی که این حرفها رو می زنند یک دفعه بگند امام خمینی را قبول ندارند فکرش را نمی خواهند دیگه نفاق چرا ؟ از چه می ترسند بعدش هم بگویند اسلام را قبول ندارند
به نظرمن رو در بایستی است که باعث شده مردم حرف دلشان را نزنند
وحید
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
آقایانی که اربابی آمریکا را قبول دارید؛ خلایق هرچه لایق
مجيد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
آقا وحيد يه خرده منطقي باش و افراط نكن پيغمبر هم با كفار مذاكره كرد و به نتيجه رسير
به این میگن واقعیت به مردم گفتن بخدانفس راحتی کشیدیم.بایدازاین مغزهاکمال استفاده شود.
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
آدمهایی مثل آقای موسویان ، نابغه نیستند بلکه فقط عاقلند . آشخاصی که طی 8 سال گذشته همه هنرشان دسته گل به آب دادن بود نیز وطن فروش نبودند ،
دوست دارم این متن رو دوباره بخونم
به اميد نتيجه مطلوب
انصافا"آقاي موسويان بسيارمنطقي وكارشناسي موضوع راتوضيح داده اند.كه نشان مي دهدديپلمات كاركشته هستند.
ای کاش صحبتهای ایشان طی مناظره ای با یک از اعضای کاسبین تحریم در تلویزیون برگزار می شد تا دیگر اینگونه نتوانند از کم اطلاعی مردم در جهت اهداف مغرضانه خود سئواستفاده کنند.
یسیار عالی بود مرسی
یسیار عالی بود مرسی
ایشالا ک همینطور بشه
حال که بناست به این درجه از شفافیت و همکاری با غرب و شرق و آژانس و...برسیم چه بهتر که آنرا سرعت ببخشیم مثلا چه فرقی می کنه بیاییم و شبکه ماهواره ای و وب سایتی راه بیندازیم که گزارش توصیفی چندزبانه و پخش مستقیم از مراکز هسته ای ایران باشه و همه دنیا ببینند که ریگی به کفش نداریم و خلاصه نیازی به خنثی سازی توطئه های رسانه ای غرب هم نخواهد بود چون افکارعمومی دنیا شاهد صلح آمیز بودن هستند و اتوماتیک مجبورند پرونده را از این روند غیرحقوقی خارج کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
بامزه... موش بخوردت
با نظر آقای موسویان موافقم
آقای موسویان بسیار کارشناسانه تحلیل فرمودید.ایا دوستان بهتر نیست در مورد چنین موضوع مهم دولت یک نظر سنجی ویا رفراندوم برگزار کند.؟
من فکر می کنم استفاده نکردن از امثال جناب آقای دکتر موسویان ظلم به مردم هست ،ایشان در زمان سفیر بودنشان در کشور آلمان هم این را ثابت کردند از هر دو متشکریم
يك مقدار بدبيني چاشني خوشبيني شود بهتره.
خیلی شفاف و روشن بحث کردند بدون افراط و تفریط
متشکریم
واقعا عالی بود. امیدوارم کشور عزیزمون هم ازین کارشناسان خبره استفاده بهینه کند. با ارزوی موقیت برای دکتر موسویان.
تیزبینی یعنی توجه به جزئیات

مهارت تیزبینی تیم مذاکره کننده در مذاکرات آتی بسیار حائزاهمیت می باشد .
موفقیت شمارا خواستاریم
موسویان زنده و پاینده باشی
چند تا موضوع: اول بار جليلي با امريكاييها مذاكره كرد بعد حالا اين طرفداراش چقدر تو بوق كردند كه نبايستي با امريكا مذاكره كرد و .... اينها مردم فريبند
2- همه دنيا دارند زير 5 درصد غني سازي مي كنند. در حاليكه من فكر ميكردم اكثر دارند بالاي 20درصد غني سازي ميكنند.
3- چرا آقاي موسوي و يا همين تابناك عزيز زودتر اين مباحث رو مطرح نكرد و افكار مردم رو روشن نكرد اين ايراد رسانه اي به همه وارد هست به اميد فردايي بهتر
گفتگوی جالبی بود. برعکس گفتگویی که ایشان با سایت دیگری انجام دادند و آنجا گویی ایشان در حال بازجویی بودند!!
سلام، ضمن خسته نباشید به جناب موسویان به این می گویند یک بحث کارشناسی که تمامی مسائل از بعد کارشناسی تحلیل شده است نه جناحی. جناب شریعتمداری سردبیر محترم کیهان نیز پسندیده است برای مطالب خود مقداری از کارشناسان مدد بگیرند. در این زمینه هم بد نیست جناب جلیلی مذاکره کننده ارشد هسته ای در دولت جناب دکتر احمدی نژاد اصولگرا (فقط معلوم نبود آقای دکتر به چه اصولی پایبند هستند به جز تمشخر قشرهای مختلف) می توانند جواب کارشناسی یا تحلیل کارشناسی هم ایشان ارائه نمایند.
از آگاهي دهي كه وظيفه اصلي رسانه ها هستش واقعا از مصاحبه تابناك لذت برديم دست مريزاد
ممنون ، ولی آقای دکتر ظریف بحث حق یا ناحق بودن غنی سازی را در معاهده ان پی تی کاملا برای مردم روشن کردند. (در نشست خبری )اینکه گفته شد کاش تیم هسته ای این موضوع را روشن میکرد . محقق شده است
آقای موسویان پاینده باشی
آقای موسویان بالاخره ایران حق دارد کشتی با موتور هسته ای داشته باشد یا خیر؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
حق دارد خیلی چیزای دیگری داشته باشد
لطفا به این نکته حساس توجه کنیم و «نگوئیم ما زیر 5% غنی سازی خواهیم کرد». بلکه «بگوئیم ما بالای 5% غنی سازی نخواهیم کرد».
میگم برای سخاراندن هم باید از آمریکا اجازه بگیریم؟؟؟به "روحانی" ارادت دارم اما هروقت بعد از هر ادب ومتانت مسئولان خودمان ،تهدید و لحن خشن طرف مقابل را مشاهده میکنم خدائیش احساس بدی بهم دست میده.بنظرم باید در مقابل بد دهنی آنها ماهم بهمان گونه پاسخشون رو بدیم
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
از قدیم گفتن جواب ابلهان خاموشیست!! دلیل نداره ما هم شروع به فحاشی کنیم.باید با مصالحه به توافق برسیم نه دعوا
واقعا عالی بود ممنون
خیلی مصاحبه جالبی بود.
تیتر جالبی داشت.
خواهش می کنم با کارشناسان تیم لاریجانی و تیم جلیلی هم در فضایی کارشناسی مصاحبه صورت پذیرد، چه بهتر که خود آقای جلیلی و خود آقای لاریجانی باشند.
متشکرم.
نفراولی گفت که یک کارشناس خوب امدوراستش راگفت دوست عزیزماهم وخیلیهاهم این حرف رامیگن ولی کسانی مانندزنجانی وحامیانش نمیذارن بایدجلوی اینهاوایسادبه همین سادگی
اون قسمت که در مورد ژاپن و سایر کشورها گفته شد به نظرم خیلی تأثیر برانگیز بود.
خوبه یه آدم منصفی بیاد قدرت و جایگاه ایران و آمریکا را در جهان به صورت منطقی بررسی کنه. بگه ما چه کارهایی در دنیا می تونیم بکنیم و اونا چه کارهایی.
شعار ندیم و حقیقت بین باشیم.
از آرمان های ایران بگیم و از آرمان های خودشون.
از متحدان ایران بگوییم و از متحدانشان و از همه مهم تر از دوستان مشترک دو کشور.
عالی بود
با دکتر جلیلی هم مصاحبه ای داشته باشید خوبه.
به تر است آقای موسویان نیز مشاور عالی تیم مذاکره کننده باشند
امتیازاتی که ما میگیریم خیلی جالبه ! یه جوری میگه امتیازکه... خوب هوشمند اونا که چیزی رو ازدست نمیدن اونا ما رو تحریم کردن که به همین نقطه برسیم! حالا که ما همه چیو دادیم میخوای بازم تحریممون کنن؟؟
امتیازاتی که ما میگیریم خیلی جالبه ! یه جوری میگه امتیازکه... خوب هوشمند اونا که چیزی رو ازدست نمیدن اونا ما رو تحریم کردن که به همین نقطه برسیم! حالا که ما همه چیو دادیم میخوای بازم تحریممون کنن؟؟
ایران متعهد شده تا قبل از توافق نهایی به تمام قطعنامه های شورای امنیت از جمله قطعنامه ای درباره برنامه موشکی ایران و موشکهای دورزن بپردازد
دعا میکنم همه چیز به توقف برنامه هسته ای ختم شه دعا میکنم این وارفته ها تمام تسلیحات نظامی ما را تقدیم آمریکا نکنن
وقتی می توان مسائل و مصائب رسیدن به توافق هسته ای را بدون جزئیات و بصورت قابل فهم برای همه بدور از تبلیغات شرح داد چرا در داخل جنجال ایجاد کرد و آن را دست شیپورچیان خارجی داد.طبق فتوای رهبری بمب هسته ای خط قرمز است و اگر دلیلی برای رسیدن به آن نیست آب سنگین اراک می تواند بحالت تعلیق در آید.پس چرا دوباره بخواهیم مذاکرات را بخاطر هیچ ب انحراف بکشانیم یا با شکست مواجه کنیم.بیاییم عاقلانه و در خط اعتدال حرکت کنیم
عالی بود تمام زوایا برای مردم روشن شد.
اینامیگن اطلاع رسانی شفاف
آقای موسویان همون چیزایی که مخالفین میگن رو فقط بزبان شیرین گفته ، همه انچه که امریکایی ها میخواستند را فورا ما انجام دادیم رفتیم زیر5درصد وشیطون هم تو جلدمون نرفت ولی آمریکایی ها تحریمها رو درازمدت وتدریجی اگه شیطون نره تو جلدشون برمیدارن، غنی سازی صنعتی زیر5درصدو اگه شیطون نره تو جلدشون اجازه بدن ونگن آزمیشگاهی کافیتونه وبرا صنعت بخرین، آب سنگین اراک رو هم سبکش کنییم تاشیطون نره تو جلدشون، خلاصه سالها دعا وزیارتنامه ژنو بخونیم تاشیطون توجلد آمریکایی ها نره !
آقای موسویان همون چیزایی که مخالفین میگن رو فقط بزبان شیرین گفته ، همه انچه که امریکایی ها میخواستند را فورا ما انجام دادیم رفتیم زیر5درصد وشیطون هم تو جلدمون نرفت ولی آمریکایی ها تحریمها رو درازمدت وتدریجی اگه شیطون نره تو جلدشون برمیدارن، غنی سازی صنعتی زیر5درصدو اگه شیطون نره تو جلدشون اجازه بدن ونگن آزمیشگاهی کافیتونه وبرا صنعت بخرین، آب سنگین اراک رو هم سبکش کنییم تاشیطون نره تو جلدشون، خلاصه سالها دعا وزیارتنامه ژنو بخونیم تاشیطون توجلد آمریکایی ها نره !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
به نظرم آقاي موسويان حقايق رو اون جور كه هست مطرح كردن نه اونجوري كه ما دلمون مي خواد
اقای موسویان تحلیلتون عالی بود ملت عزیز ایران امیدوار است با درایت دولتمردانی چون شما وهمشهری کاشانیتون اقای ظریف از این بحران هم عبورخواهیم کرد زنده باد ایران اسلامی عزیز ومقتدر
مابرای انکه ایران بیشه شیران شود رنج دوران برده ایم
همشهری بزرگوارم جناب آقای موسویان باآرزوی سلامتی برای شماومسئلت شفای پدرومادر(والدین شهیدموسویان)برایتان توفیق حق راخواستارم.
چه می کنه کاشونی...!!! ظریف وموسویان
سلام همان طور است که فرمودید عین واقعیت است
"حالا ما انتظار داریم ‌امریکایی‌ها امتیاز بیشتری از ژاپن به ایران بدهند! این نگاه غیرعملی و واقع بینانه نیست."
آره درست میگه ما باید از کدخدا اجازه بگیریم!!!؟
ما ایرانیان مشکل مدیریتی داریم باور کنید اگرافراد فهیم توانایی چون این آقا امثالهم داشتیم در راس امور شاید امروزه روز همه چی..........داشتیم
بنده بعنوان یک ایرانی به وجود افرادی مثل اقای موسوی افتخارمیکنم که اینقدربا اگاهی ومنطق مسائل را تحلیل میکنند ولی هزاران افسوس که افراطیون اجازه استفاده ازاینجور ادمهای که همیشه با تدبیر وعلم درفکر حل مشکلات کشور هستند را نمی دهند
بنده بعنوان یک ایرانی به وجود افرادی مثل اقای موسوی افتخارمیکنم که اینقدربا اگاهی ومنطق مسائل را تحلیل میکنند ولی هزاران افسوس که افراطیون اجازه استفاده ازاینجور ادمهای که همیشه با تدبیر وعلم درفکر حل مشکلات کشور هستند را نمی دهند
با تشکر به امید خدا مسو لین خوب کار می کنند اینده کاملا روشنی خواهیم داشت
سلام وخسته نباشید مصاحبه عالی بود با روشنگری کامل دست مریزاد
قوربون حرف حساب
ايكاش تعداد افرادي همچون آقاي موسويان در مديريت كشور بسيار داشتيم جالب اينكه آقاي احمدي نژاد ايشان را ميخواست محاكمه وبه زند ان بياندازد?........
سپاس و درود بر شما اقای مهندس موسویان با این اندیشهو طرز فکر روشنی که داریدکه این چنین مسائل رو باز و برای مردم شفاف سازی می کنید.
اگر آقای موسویان هم در کنار دکتر ظریف باشه واقعا تیم کاملی میشن و دیگه هی برادرا غر نمیزنن که ما چیزی نفهمیدیم چون موسویان واقعا عالی مساله رو روشن کردنوممنون تابناک جونم
ما زمان اقاي خاتمي هم زير 5درصد غني سازي انجام ميداديم اما بدون تحريم هاي كمرشكن جهاني.
بعد از 10 سال به همون 5درصد راضي شديم با تحمل تحريم هاي جهاني و 100 ميليارد دلار پول بلوكه شده.
افتاد؟
تو اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی!!!!!!
نطرات برام جالبه بعصی ها می گن هیچی ندیم همچی بگیریم دیگه چی?
ممنون خيلي خوب شفاف سازي كرديد بدون افراط وتفريط
تابناک جان دستت طلا
انصافا مثل همیشه گل کاشتی چون با اهلش مصاحبه کردی
برای آقای موسویان آرزوی شادکامی داریم ایشان از نیروهای واقعی وفادار به نظام و انقلاب و مردم هستند
می بینید حرف زدن با مردم چقدر راحته؟ امیدوارم مسوولان محترم درس بگیرند!
بسیار منطقی و عاقلانه و همانند سیاستمدار حرفه ای نظر دادن.حیف که فعلا از خدمات ایشان فیض نمیبریم
برچسب منتخب
# توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # صادق زیباکلام # سیل # خداداد افشاریان
آخرین اخبار
وب گردی