روز هفدهم مرداد ماه در تقویم، «روز خبرنگار» نامیده میشود. در سال ۱۳۷۷ و در چنین روزی، محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی، در حمله عناصر طالبان به مقر کنسولگری ایران در شهر مزار شریف به همراه دیپلماتهای کشورمان به شهادت رسید و برای گرامیداشت نام و یاد وی و همه کسانی که در عرصه پر مخاطره اطلاعرسانی کشور فعالیت میکنند، این روز مزین به نام خبرنگار شد.
روز خبرنگار مانند همه مناسبتهای دیگر، اتفاقا روزی برای تبریک گفتن و گل شنیدن و گل گفتن نیست؛ روزی است که عمدتا خبرنگاران مایلند خود را در معرض قضاوت افکار عمومی گذارند، تا توشه یک سال فعالیت مستمر خبری و اطلاعرسانی خود را چراغ راهی برای آینده کاری خود بکنند؛ که اگر مطبوعات رکن چهارم مردمسالاری هستند، خبرنگاران رکن رکین مطبوعات یا همان مردمسالاری هستند؛ کسانی که در میان مردم و حاکمان ایستادهاند تا حلقه اتصال مردم و حاکمان باشند تا حاکمان، چشم تیزبین افکار عمومی را همیشه ناظر بر کارهای خود بدانند و حضور مردم را همیشه و در هر کجای کار خود احساس کنند.
در این میان، خبرنگاران به عنوان چشم و گوش افکار عمومی، وظیفه دارند که بسیاری از امیال و سلیقههای شخصی و مطلوبیتها و خواستههای فردی را در انتقال خبر کنار بگذارند تا بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند و مردم آنان را گوش و چشم خود بدانند و بدانند که اخبار در کمال بیطرفی و بدون آمیختن حب و بغض خبرنگار به آنان انتقال داده میشود.
تردیدی نیست که رعایت همه اصول حرفهای انتقال خبر تا جایی مطلوبیت دارد که منافع مردم و کشور رعایت شود و از ناحیه کار خبری آسیبی به مردم و کشور نرسد؛ چه آنکه هیچ لذتی در انتقال سریع خبری نیست که با آبروی فردی بازی، حیثیتش ریخته و بیاخلاقی در حق او شود.
درباره منافع ملی ایرانیان هم وضع بدین گونه است که اگر در انتقال خبری، منفعت ملی ایرانیان لکه دار شود و اتفاقا سرعت در انتقال خبر، باعث انتقال خبری اشتباه و در تعارض با منافع ایرانیان باشد، برای یک خبرنگار مطلوبیت خبری ندارد.
خبرنگاران، تحریریه و مسئولان سایت خبری، تحلیلی تابناک نیز جدای از این قواعد نیستند. همه تلاش تابناک در رعایت اصول حرفهای خبر رسانی، از قبیل سرعت، دقت، انتقال حقیقت و خبر درست، جلب اعتماد مخاطب، رعایت بیطرفی و... بوده و هست؛ اما در این راه، قطعا بیاشتباه هم نبوده و هر از گاهی با غلبه دیگر عوامل بر اصول حرفهای خبر، اشتباهاتی در کار تابناک نیز رخ نموده است؛ اشتباهاتی که قطعا تعمدی نبوده و ناشی از خصلت کار انسان است.
با وجود این، منافع ملی ایران و ایرانیان نیز مهمترین خط قرمزی است که تحریریه و مسئولان تابناک، در رعایت آن دقت و احتیاط فراوانی میکنند و اشتباهات غیر عمد را در این حوزه برنمیتابند.
امروز در روز خبرنگار، خوانده میشوید، به ارزیابی شما از کار خبری «تابناک» اختصاص دارد.
* تابناک تا چه اندازه توانسته است در انتقال اخبار، موفق باشد و پیشنهاد شما برای بهبود کار آینده این مجموعه خبری چیست؟
* تابناک تا چه اندازه میان مردم و حاکمیت واسطه انتقال مطالبات مردم بوده است و به نظر شما، چه کارهای دیگری میتواند انجام دهد؟
* تابناک در انتقال اخبار تا چه اندازه جانب منفعت مردم و کشور را گرفته است و برای بهبود این امر چه مسائلی را در آینده باید بیشتر از گذشته رعایت کند؟
* اینکه تابناک تا چه اندازه در سرعت، دقت و جامعیت در انتقال خبر موفق بوده و برای پیشرفت در این زمینه، ممکن است چه پیشنهادهایی داشته باشد؟
و در پایان اینکه: تابناک از هر نظر، چگونه باید باشد؟