بازدید 173973

«نگاه شما»: نام روزهای هفته در ایران باستان

کد خبر: ۲۳۵۵۴۹
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰ 03 April 2012
آیا می دانید نام روزهای هفته‌ فرنگی ، از گاهنامه کهن ایرانی برگرفته شده است ؟!

نام روزهای هفته در ایران باستان بدین گونه بوده است:

کیوان شید (شنبه) :
نخستین روز هفته به نام کیوان شید نامگذاری شده است که تشکیل شده است از کیوان + شید . کیوان بعد از مشتری بزرگترین سیاره شمرده میشود که 700 برابر زمین است. آنرا زحل نیز نامیده اند. شید نیز به معنای نور و روشنایی است. از این رو، روز نخست ایرانی حکایت از سیاره روشن و نورانی را دارد .

مهر شید (یکشنبه) :
روز دوم از هفته مهرشید است که مهر آن به معنای دوستی و مهربانی در پهلوی میتراست . مهر برگرفته شده از آئین هفت هزار ساله میترایی است. مهر همچنین ایزد عهد و پیمان است و در اوستا آمده است که هیچ چیز بر ایزد مهر پوشیده نخواهد بود. نامگذاری این روز به مهرشید حکایت از تعهدی است که بین مردمان باید برقرار باشد زیرا در ایران باستان پیمان شکنی و دروغ بزرگترین گناهان به حساب می آمده است. شید نیز به مهنای روشنایی و نور
می باشد .

مهشید (دوشنبه) :
مه بر گرفته شده از ماه است که این نیز از آیین میترایی کهن ایرانی آمده است. خورشید و ماه از تندیس های آئین میترایی بوده اند که نشان از قدرت و پویایی جهان آفرینش دارند . سومین روز هفته در ایران باستان به نام این نماد خداوند نامگذاری شد و آنرا مهشید به معنای ماه روشن و نورانی نام گذاشتند .

بهرام شید (سه شنبه) :
بهرام برگرفته شده از ورهرام زبان پهلوی باستان است و از یک سو نام ستاره مریخ است. بهرام ایزد پیروزی در ایران باستان شمرده می شده است و اندیشه نیاکان ما بر این بوده است که خداوند یکتا (اهورامزدا) نیروی هایش را برای اجرا در بین افراد بشر بین ایزدان (فرشتگان) خود تقسیم نموده است تا آنان ، آنرا برای مردمان پیاده کنند. از این رو بهرام ، ایزد پیروزی نامیده شده بود و چهارمین روز هفته به نام روز پیروزی روشنایی بر تاریکی و غلبه انسان بر بدی ها و اهریمن نامگذاری شد .

تیرشید (چهارشنبه):
تیر برگرفته شده از تیشتر پهلوی است. نیاکان ما تیر را ایزدان و نگهبان باران نامگذاری نموده اند و اینگونه می پنداشته اند که اهورامزدا برای یاری رسانی به کشاورزان و جلوگیری از خشکسالی و باروری زمین و سبز و سالم و پاکیزه ماندن جهان به ایزد باران فرمان میداده است که به یاری مردمان برسد. در کل این روز به نام روز روشنایی باران و خواست پروردگار برای حفظ طبیعت نامگذاری شده است.

اورمزد شید (پنجشنبه):
اورمزد نام دیگری از دهها نام اهورامزدا است که همگی حکایت از قدرت و توانایی پروردگار دارند. این نام از واژه های پهلوی ارمزد، هرمزد، اورمزد، هورمزد، اهورامزدا، مزدا گرفته شده است . از این رو پنجمین روز هفته به نام روز روشنایی خداوند نامگذاری شده است. این واژه هنوز به گونه ای دیگر در شب های جمعه برقرار است و هنوز تصور مردمان ما بر این است که شب های جمعه روز ارتباط با خداوند و فوت شدگان است .

ناهید شید (آدینه):
ناهید همان آنهیته یا آناهیتا است که ایزد آب قرار گرفته است. در اوستا آناهیتا به صورت دوشیزه ای بسیار زیبا، قدی بلند و اندامی تراشیده نام نهاده شده است و نام دیگر ستاره ونوس نیز آناهیتا یا ناهید است. به این ترتیب ، روز جمعه روز روشنایی آب و مظهر بخشندگی و عنایت پروردگار نامگذاری شد .


اینک با بررسی ریشه‌های این واژگان به این بر‌آیند ساده می‌رسیم:

کیوان شید : شنبه
Saturday = Satur + day
Saturn = کیوان

مهرشید : یکشنبه
Sunday = Sun + day
Sun = مهر، خور (خورشید)

مهشید : دوشنبه
Monday = Mon + day
Moon = ماه

بهرام شید : سه‌شنبه
Tuesday = Tues + day
Tues = god of war = Mars= بهرام

تیرشید : چهارشنبه
Wednesday = Wednes + day
Wednes = day of Mercury = Mercury = تیر

هرمزشید : پنج‌شنبه
Thursday = Thurs + day
Thurs = Thor = day of Jupiter = Jupiter = هرمز

ناهیدشید یا آدینه : جمعه
Friday = Fri + day
Fri = Frig = day of Venues = Venues = ناهید


فرستنده: زند


«تابناک» مطالب اختصاصی و گردآوری شده توسط خوانندگان محترم را در قالب جدیدی با عنوان «نگاه شما» منتشر خواهد کرد.

مخاطبان محترم می توانند مطالب دلخواه خود را در موضوعات مختلف، به آدرس negaheshoma@tabnak.ir ارسال نمایند.

مخاطبان محترم برای ارسال مطالب خود باید چند نکته  را در نظر داشته باشند:

1. این قالب جدید برای ارائه و معرفی «نگاه بییندگان به تمام موضوعات» می باشد.

2.مطالب اختصاصی یا گردآوری شده می تواند در قالب: ایده ، فیلم، عکس، گزارش تحلیلی، گزارش خبری، کاریکاتور و... باشد.

3. مطالب ارسال شده حتی الامکان با ذکر نام و نام خانوادگی فرستنده باشد.

4. موارد ارسالی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین جاری نداشته باشد.

5. مطالب ارسالی به زبان و فونت فارسی باشد.

6.مطالب ارسال شده حتی الامکان حاوی اطلاعات دقیق باشد.

مشخصات فنی

1. از ارسال تصاویر در متن فایلهای word خودداری شود.

2. حجم فایل تصویری ارسالی( به صورت gif یا jpg ) بیشتر از 5 مگابایت نباشد.

3. حداکثر حجم فایل صوتی یا ویدیو پنجاه مگابایت باشد. (نوع فایل: wmv,  flv, wav, mp3, wma)



تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۱
انتشار یافته: ۲۰
خیلی جالبه.
کاش ما ایرانی ها هم از این اسامی استفاده میکردیم
ممنون از فرستنده عزیز. بسیار اطالاعات جالب و مفیدی بود.
در تقسیم بندی سی روز ماه در گاهشماری ایران باستان ، هر روز نامی خاص داشته و هفته بصورت کنونی وجود نداشته است .به نظر می رسد طزح و بررسی این مقاله به ارائه منابع متقن و مستند نیاز داشته باشد .
این نامه گذاری ناشی از سلیقه فردی است و منبع ماخذ و اصالت تاریخی ندارد؛ نباید فرهنگ و تاریخ ملی را تا این سطح پائین انگاشت
ممنون از فرستنده عزیز. بسیار اطالاعات جالب و مفیدی بود.
خیلی جالب بود..
سلام . اقای زند دمت گرم . احساس غرور کردم
عالی بود ممنون از نویسنده
چه جالب ولی باید اضافه می کردین که نامگذاری الآنی که داریمو چطوری بهش رسیدیم چون نه از عربی هست نه انگلیسی و نه هیچ زبان دیگه ای البته به غیر از جمعه که عربیه
در ايران باستان اصلا هفته وجود نداشت كه اين اسامي را هم داشته باشد بلكه سي روز ماه هر كدام براي خود اسم خاص خودش را داشته است. معلوم نيست اين اسامي ساختگي را از كجا اقتباس كردهايد.
بسیار زیبا بود لذت بردیم
آقا و یا خانم زند ؛این مطلب که شما آورده اید البته در خیلی از سایت ها موجود است؛ واز خودتان نیست !ولی بد نبود اگر بجای کپی ودرج آن، می پرسیدید و برای خوانندگان بیان می کردید که مدرک تاریخی بر این مطلب چیست وکجاست؟ ما در زمانی بسر می بریم که سخن مستدل وعلمی عنوان جوامع علمی است! آنچه مدارک ومنابع تاریخی از جمله زردشتیان، الآثار الباقیه ابوریحان بیرونی می گوید، اینست که در ایران قدیم هفته وجود نداشته است! و سی روز ماه هرکدام نامی داسته اند؛ و اگر روز مثلاَ مهر روز با مهرماه مطابق می شد، به عنوان مهرگان جشن می گرفتند. پس سعی کنید مطلب بی دلیل کپی نکنید. با تشکر
عالی بود...جالبه غرب وحشی حتی اسم روزهای هفته رو از این میراث ما گرفته ولی متاسفانه مسئولین در بی توجهی به میراث ملی یک کشور مثل ایران حرف اول رو میزنن...
اطلاعات بسیار ارزشمندی بود ممنون
نویسنده ی محترمی که از اوردن نام خودش در این مقاله خودداری میکنه نمیدونه که در ایران باستان اصلا زمان بندی ای به نام هفته وجود نداشته و زمان بندی ایرانیها ماههای سی روزه بوده..
متاسفم برای سایت که بی مطالعه اقدام به درج هر مقاله و نوشتاری میکنه
عالي بود. ممنون
ببخشید یک سوالی همیشه برای من مطرح بوده که البته خیلی به بحث شما مربوط نیست لطفا اگر می دانید مرا از ظلمت گمراهی برهانید. چطور ممکن است که وقتی در ایران مثلا روز شنبه است در کل جهان هم شنبه است چطور چنین توافقی بین همه ملل با تقویمهای متفاوت وجود دارد
اقای یونس عباسی این حرفایی که خودتان گفتید نیز دلیل ومستندش کجاست؟پس بی خود سعی نکنید تلاش های عده ای را ناچیز بیان کنید .ایین مهر با تمام فرا گیری در سراسر جهان کسی اطلاعات دقیقی درباره اش ندارد.با تشکر از مدیر سایت که کاملا درست فرمودند.
خوشمان آمد
منبع این مطلب را لطفا بنویسید
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی