بازدید 12812
استاد ایرانی در ژنو:

موارد نقض حقوق بشر ایران و آمریکا را شمارش کنیم

یکی از مواردی که همواره در دیپلماسی حقوق بشری ایران، جای خالی آن دیده می‌شد، استفاده نکردن از متخصصان این حوزه است. امسال گویا ورق برگشته و یک استاد متخصص ایرانی، راه را برای رویارویی حقوق بشری با غرب نشان داده است.
کد خبر: ۲۳۲۵۳۲
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۷ 12 March 2012
یک استاد دانشگاه ایرانی در پنلی تخصصی در ژنو گفت: ایالات متحده آمریکا از جنگ جهانی دوم تا کنون، از حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی برای اهداف خود استفاده کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر سید محمدکاظم سجاد پور که در پنل تخصصی «نقض حقوق بشر و تحریم‌ها» سخنرانی می‌کرد، در تشریح رویکرد آمریکا به مقوله حقوق بشر گفت در رویکرد آمریکا نسبت به استفاده ابزاری از حقوق بشر تدوام خاصی به چشم می‌خورد.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه حقوق بشر از جنگ جهانی دوم به این سو، جایگاه مهمی در سیاست خارجه آمریکا داشته است، گفت: آمریکایی‌ها در همه این سال‌ها به صورت گزینشی و با استاندارد دوگانه نسبت به حقوق بشر رفتار کرده‌اند و هرجا که لازم دانسته‌اند، از حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی برای وارد کردن فشار به کشورهای مخالف خود استفاده کرده‌اند.

دکتر سجادپور در ادامه تشریح کرد: آمریکا در سه مقطع زمانی جنگ سرد، رخدادهای یازدهم سپتامبر و در مقطع کنونی به طور گسترده از حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی برای تضعیف و مبارزه با مخالفان و دشمنان خود استفاده کرده است.

به گفته این استاد دانشگاه، آمریکایی‌ها در دوران جنگ سرد به طور کامل از حقوق بشر به عنوان یک ابزار جنگی علیه شوروی بهره بردند و بارها بلوک شرق را متهم به نقض حقوق بشر می‌کردند و حتی پس از پایان جنگ سرد، این گونه تبلیغ کردند که پیروزی آنها به دلیل ارائه ارزش‌های بهتر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نسبت به بلوک شرق بوده است.

سجادپور با اشاره به اینکه آمریکا از این حربه در دوران پیش از جنگ سرد در جنگ‌ها و اختلافات سیاسی شمال و جنوب دنیا نیز به خوبی استفاده کرده است، گفت: در این دوران، نام هیچ یک از دوستان آمریکا در گزارش‌های نقض حقوق بشری دیده نمی‌شود؛ اما همه گزارش‌های مربوط به نقض حقوق بشر در دنیا، متعلق به کشورهای مخالف آمریکاست.

سخنران پنل تخصصی «نقض حقوق بشر و تحریم‌ها» که به همت سازمان دفاع از قربانیان ترور در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار شد، با اشاره به انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 گفت: برای نمونه، در زمان شاه هیچ گزارشی از ایران در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل دیده نمی‌شود؛ حال آن که اساسا انقلاب ایران را می‌توان یک انقلاب حقوق بشری دانست، چرا که مردم برای احقاق حق از دست رفته خود قیام و انقلاب کرده بودند.

به گفته سجادپور در همان سال‌ها و در زمانی که اسرائیل شدیدترین جنایات را نسبت به ملت فلسطین روا می‌داشت، آمریکا هیچ موضع‌گیری چشمگیری درباره نقض حقوق بشر توسط این رژیم نکرد، ولی نام همه کشورهای عربی که با اسرائیل در جنگ بوده یا با آن اختلاف داشتند، در لیست ناقضان حقوق بشر قرار داشت.

سجادپور با اشاره به اینکه رویکرد آمریکا پس از جنگ سرد نسبت به حقوق بشر، نه تنها اصلاح نشد، بلکه پیچیده‌تر نیز شد، گفت: پس از رخدادهای یازده سپتامبر، عملکرد گزینشی و استاندارد دوگانه آمریکا نسبت به حقوق بشر قوت بیشتری گرفت و کار به جایی رسید که بوش حتی حقوق مدنی و سیاسی مردم آمریکا را نیز با تصویب قانون موسوم به وطن پرستی نقض کرد، به گونه‌ای که برخی از فعالان حقوق مدنی در آمریکا همچنان از نامناسب بودن این میراث دوران بوش سخن می‌گویند.

سجادپور گفت: در این دوران با توجه به دو جنگ خونینی که آمریکا در منطقه به راه انداخته بود و با توجه به رسوایی‌های حقوق بشری ناگواری که در زندان ابوغریب، گوآنتانامو و ... به وجود آمده بود، مشروعیت آمریکا برای برخورد با کشورهای ناقض حقوق بشر در جهان تا اندازه بسیاری از دست رفت و حتی در داخل نیز با مشکل مشروعیت و مقبولیت روبه‌رو شد.

به گفته سجادپور در چنین شرایطی که آمریکا با چالش مقبولیت و مشروعیت روبه‌رو بود، جهان با پدیده اوباما روبه‌رو شد که دقیقا با انتقاد جدی به عملکرد ضد حقوق بشری و جنگ طلبانه بوش به کاخ سفید راه یافته بود.

سخنران پنل تخصصی «حقوق بشر و تحریم‌ها» در ادامه با اشاره به اینکه بوش ضدحقوق بشری‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا بوده است، گفت: عملکرد سه سال گذشته اوباما نیز نشان داد که او در عمل تفاوتی با دیگر رؤسای جمهوری آمریکا در استفاده ابزاری از حقوق بشر ندارد. این موضوع را به خوبی می‌توان در رفتار و گفتار او در اجلاس موسوم به آیپک و در دیدار با نخست وزیر اسرائیل دید.

به گفته سجادپور، آمریکایی‌ها در برخورد با تحولات کشورهای عربی نیز نشان دادند که همچنان رویکردی دوگانه و گزینشی به موضوع حقوق بشر دارند و نشانه آن اینکه معاون وزیر خارجه آمریکا در امور حقوق بشر و دمکراسی در همین نوزدهیمن اجلاس حقوق بشری شورای حقوق بشر در ژنو در اسفند ماه سال جاری در سخنرانی خود حتی به اندازه یک جمله نیز به تقض حقوق بشر در بحرین و دیگر کشورهای عربی دوست آمریکا اشاره ای نکرد و حتی به صراحت تأکید کرد که آمریکا تلاش گسترده و همه جانبه‌ای کرده تا موضوع بررسی مسائل حقوق بشری اسرائیل را نیز از دستور کار شورا بیرون کند و در این راه تلاش‌های بیشتری خواهد کرد.

دکتر سجادپور در ادامه این سخنرانی به تنیدگی تحریم‌ها و حقوق بشر اشاره کرده و گفت: سه نکته درباره تحریم‌ها هست و اینکه اولا تحریم‌ها موضوعی سیاسی هستند، دوم بدون تردید تأثیرات منفی حقوق بشری دارند و سوم این که تأثیرات بلندمدت بوده و حتی بر نسل‌های آینده نیز اثرات نامطلوب خود را بر جای می‌گذارد و تأثیرات منفی حقوق بشری تحریم‌ها بر ملت‌ها به نسل‌های بعدی آنها نیز منتقل می‌شود و نمونه بارز آن تحریم‌های عراق پس از حمله این کشور به کویت است که هنوز پس از گذشت دو دهه آثار مخرب آن بر ملت عراق باقی مانده و قابل رؤیت است.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست