به گزارش تابناک اقتصادی؛ آمار منتشره در بانک مرکزی نشان میدهد، در نخستین ماه پاییز، سه هزار و ۱۳۳ معامله واحد مسکونی در بازار مسکن شهر تهران به ثبت رسیده که نسبت به ماه قبل یعنی شهریورماه، ۲۰ درصد رشد داشته است؛ هرچند نسبت به مهرماه سال قبل، افت ۴۲.۲ درصدی را تجربه کرده است.
از سوی دیگر، متوسط قیمت هر متر مربع خانه در شهر تهران در هفتمین ماه سال، با رشد یک درصدی نسبت به شهریور امسال به ۷۶ میلیون تومان رسیده که این قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل، حدود ۷۴ درصد افزایش داشته است. باید تاکید داشت که بعد از تجربه رشد منفی در سه ماه متوالی، دوباره در مهرماه، میانگین قیمت یک متر مسکن در تهران، با رشد مثبت هرچند اندک مواجه شده است.
برای بزرگی رقم ۷۶ میلیون تومان به ازای یک متر خانه در پایتخت، میتوان مقایسهای با حداقل حقوق یک کارگر در سال جاری داشت. بر اساس تصمیم جلسه شورای عالی کار در روزهای پایانی سال قبل، حداقل دریافتی ماهانه یک کارگر مجرد و بدون سابقه کاری، هفت میلیون و ۳۰۸ هزار تومان بوده است؛ بنابراین با یک ضرب و تقسیم ساده میتوان نتیجه گرفت که ۷۶ میلیون تومان، تقریبا معادل ده ماه حداقل حقوق یک کارگر بدون سابقه کاری است. مسلما این معادل سازی برای سایر حداقل دریافتیها در سال جاری، قدری متفاوت خواهد بود، اما در هر صورت رقم قابل توجهی است که نیازمند عرضه گسترده مسکن برای تعدیل قیمتها در بازار مسکن است تا قدرت خرید برای متقاضیان خانه، بیش از این کاهش پیدا نکند.
اما گزارش بانک مرکزی، نکات قابل توجه دیگری نیز دارد که میتوان به آن اشاره داشت، به گونهای که در مهرماه امسال و در بازار معاملات ملکی شهر تهران و در میان مناطق ۲۲ گانه، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده، معادل حدود ۱۴۹ میلیون تومان به منطقه یک و کمترین آن نیز با حدود ۳۲ میلیون تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است، که جزئیات بیشتری در این باره، در جدول زیر قابل مشاهده است؛
در شروع پاییز، بیشترین واحدهای مسکونی معامله شده، متعلق به خانههای با عمر کمتر از پنج سال بود، به گونهای که در این بازه، ۸۶۰ معامله به ثبت رسیده که نسبت به مهرماه سال قبل، کاهش حدود ۴۵ درصدی داشته است، اما با این اوصاف، بیشترین سهم یعنی ۲۷.۴ درصد از کل حجم معاملات ملک در شهر تهران را داشته است. خانههای قدیمی که بیش از ۲۰ سال عمر بنا داشته اند، بر خلاف روند سال قبل، امسال در مهرماه با کاهش تقاضا مواجه بوده اند؛ به بیان دیگر در هفتههای نخست از نیم سال دوم، کمتر از ۷۰۰ معامله در شهر تهران متعلق به خانههای قدیمی بوده که این رقم نسبت به ۱۱۴۰ معامله در مهرماه سال قبل، کاهش حدود ۴۰ درصدی داشته است؛ هرچند سهم این خانهها از کل معاملات ۳۱۳۳ تایی مهرماه، ۲۲ درصد و در جایگاه دوم پس از خانههای نوساز بوده است.
بانک مرکزی اعلام کرده است: فشارهای تورمی بازار مسکن از تیرماه سال جاری با برقراری ثبات در بازار ارز و اقدامات موثر انجامشده در خصوص افزایش عرضه مسکن کاسته شد که این موضوع نشان از بازگشت آرامش نسبی به این بازار دارد؛ بنابراین، رشد منفی ماهانه متوسط قیمت یک متر مربع واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در سه ماه فصل تابستان به ترتیب معادل ۲.۲-، ۱.۰- و ۰.۶- درصد بوده است. همچنین تحولات قیمت در بازار معاملات مسکن شهر تهران، حاکی از روند حرکتی متفاوت طی فصول اول و دوم سال جاری بوده است. در همین ارتباط در سه ماهه نخست این سال، متاثر از تحولات قیمتی بازار سایر داراییها به ویژه نرخ ارز در بازار غیررسمی، سکه طلای طرح جدید و خودرو، متوسط قیمت یک متر مربع واحد مسکونی معامله شده شهر تهران با رشد مثبت ماهانه مواجه گردید.
همان طور که پیشتر از سوی دولت تاکید شد، قرار بود در سال جاری سقف اجاره بها برای تهران ۲۵ درصد باشد و از سقف عبور نکند؛ اما حالا با انتشار گزارش بانک مرکزی، اجاره بها درصدی بیش از ۲۵ درصد را به خود دیده است. به بیان دیگر، بر اساس آمار رسمی بانک مرکزی، در مهرماه سال جاری، رشد نقطه به نقطه شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۵۴.۷ و ۶۰.۸ درصد بوده است، در حالی که شاخص مورد اشاره نسبت به ماه قبل نیز رشد ۴.۲ درصدی را به ثبت رسانده است.