بین الملل تابناک: دور جدید از مذاکرات وین، پنجشنبه هفته گذشته آغاز شد و هیأتها بلافاصله پس از نشست کمیسیون مشترک، کار بر روی متون و تلاش برای کاهش اختلافات را آغاز کردند. گفتوگوها روی متون صرفا به کارگروهها محدود نبوده و طرفین در قالبها و سطوح مختلف سرگرم کار در دو حوزه رفع تحریم و هستهای هستند.
«علی باقری کنی» رئیس تیم مذاکره کننده ایران در وین اتریش گفت که ایران و آمریکا بیش از هر زمان دیگر به توافق در زمینه رفع تحریمها نزدیک هستند.
وی که با شبکه خبری الجزیره مصاحبه میکرد، افزود: «تمامی طرفهای شرکت کننده در مذاکرات دو پیش نویسی که ایران در ابتدای این دور از مذاکرات ارائه داده، قبول کردند».
مذاکره کننده ارشد ایران در ادامه اضافه کرد: «دلیل تاخیر در رسیدن به توافق، مواضع طرفهای اروپایی در خصوص موضوعات هستهای است».
باقری گفت: «ایران در این مرحله خواستار توقف مذاکرات نبوده بلکه از ابتدا بر اینکه لازم است بعد از رسیدن به پیشنویس توافق استراحت داشته باشیم موافقت کرده بودیم.»
رئیس تیم مذاکره کننده ایران ساعتی پیش نیز در گفتوگو با شبکه خبری المیادین، گفت: «نکته مهم این است که طرف دیگر، با دیدگاه ما به عنوان اساسی برای دور جدید گفتوگوها موافقت نکرد اما گروه 1+4 پس از یک هفته مذاکرات فشرده، با دیدگاهی که ایران ضمن پیشنویسهایش مطرح کرده، موافقت کرد».
باقری در ادامه گفت: «در حال حاضر دو پیش نویس جدید وجود دارد که یکی درباره رفع تحریمها و دیگری درباره اقدامات هستهای است. دو پیش نویس (ارائه شده توسط ایران) اساس گفتوگوها در دور جدید مذاکرات خواهد بود».
از سوی دیگر «انریکه مورا» نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین شامگاه جمعه ابراز امیدواری کرد که ادامه مذاکرات با ایران طی سال ۲۰۲۱ (۱۳ روز آینده) از سرگرفته شود.
وی در ادامه سخنانش گفت: «برای دور هشتم، ما کار بسیار زیادی و وظیفه بسیار پیچیدهای در پیش داریم».
وی درباره احیای توافق سال ۲۰۱۵ با ایران گفت: «ما دیگر درباره ماهها صحبت نمیکنیم بلکه درباره هفتهها صحبت میکنیم».
البته مذاکره کننده اتحادیه اروپا درباره زمان احتمالی رسیدن به توافق نهایی هیچگونه پیش بینی نکرد.
نماینده چین در مذاکرات رفع تحریمها در وین گفته کشورها در کل موافقند که گفتوگوها قبل از پایان سال جاری میلادی از سر گرفته خواهد شد.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، در توییتی ضمن اعلام خبر پایان نشست امروز کمیسیون مشترک برجام و همچنین هفتمین دور گفتوگوهای وین، افزود مذاکرات به زودی از سر گرفته خواهد شد.
نشست کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگان ایران، گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ برگزار شد، دقایقی پیش پایان یافت و قرار شد گفتوگوها پس از چند روز وقفه پیگیری شود.
مذاکرهکنندگان ارشد هیاتها تا لحظاتی دیگر هتل کوبورگ، محل برگزاری جلسه را ترک خواهند کرد و نمایندگان رسانهها فرصت خواهند داشت تا برای کسب آخرین خبر از محتوای جلسات پرسوجو کنند.
البته انریکه مورا معاون دبیر کل سرویس اقدامی خارجی اتحادیه اروپا که ریاست نشست امروز را به صورت مشترک با علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران برعهده دارد توضیحاتی را درباره نتیجه گفتوگوها به خبرنگاران ارائه خواهد داد.
مذاکره کننده ارشد ایران هم قرار است تا دقایقی دیگر درباره ماحصل مذاکرات دور اخیر با خبرنگاران ایرانی مصاحبه کند. وی صبح امروز در توئیتی نوشت که روز گذشته برای ارزیابی وضعیت و بحث درباره مسیر پیش روی مذاکرات با انریکه مورا دیدار کرد.
وی با بیان اینکه «این هفته پیشرفت خوبی داشتیم» افزود که مذاکرات بعد از وقفه چند روزه از سرگرفته خواهد شد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه توضیحاتی درباره دوربینهای مورد استفاده در تأسیسات کرج ارائه کرد.
گروسی در نشستی خبری گفت: «همزمان با سفر به امارات و مصر در حال مذاکره با ایران بودیم و پیشرفتهایی درباره دوربینهای کرج حاصل شد».
او در ادامه گفت: «از آنجا که بحث درباره دوربینها بود، فکر کردم بهتر است این دوربینها را به شما نشان دهم».
گروسی با در دست گرفتن یکی از این دوربینها توضیح داد: «این دوربینی است که آژانس در تمام کشورها از آن استفاده میکند. ما حدود دو هزار عدد از این دوربینها در کشورهای مختلف داریم. این از همان نوع دوربینی است که باید [در کرج] جایگزین کنیم».
گروسی توضیح داد: «همانطور که میبینید، این دوربینها مشابه هر دوربین دیگری به شکل عادی نصب میشوند اما نکته جالب اینجا است که در این قسمتی وجود دارد که درون آن حافظه قرار دارد، کارت حافظه در اینجا قرار میگیرد که حاوی اطلاعات و تصاویر است».
او در ادامه گفت: «این دوربینها قابل دستکاری نیستند و مهر و موم میشوند و اگر جعبه دروبین باز شود آن را نشان خواهد داد پس هیچکس نمیتواند آنها را دستکاری کند».
گروسی در پاسخ به سوالی درباره نحوه دسترسی به تصاویر ضبطشده مدعی شد: «اگر به یاد داشته باشید، در مورد نصب دوربینها و دیگر روشهای پادمانی که در سفر من در ماه فوریه مورد توافق قرار گرفت، در آن زمان ایران قبول کرد که روشهای دیگری از پایش و راستیآزمایی را در مکانهای بیشتری جدای از مکانهای تحت پوشش توافق جامع پادمانی انجام دهیم».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: «این بخشی از مذاکرات بود که بتوانیم اطلاعات را در دوربینها ثبت کنیم و موضع ما این بود که باشد، اطلاعات میتوانند در ایران بمانند اما همچنان دوربینها مهروموم آژانس را خواهند داشت. یعنی دوربینها متعلق به ما هستند اما نمیتوانیم [فیلم] آنها را ببینیم».
گروسی در ادامه گفت: «در حال ایدهآل و با احیای برجام، مهر و موم دوربینها را باز میکنیم و [به اطلاعات آن دست پیدا میکنیم]».
او در پاسخ به سوالی درباره تقدم رفع تحریمها بر دسترسی آژانس به محتوای دوربینها و ادعای خبرنگار درباره «ناراضی بودن آمریکا از توافق ایران و آژانس» گفت: «اطلاعات زمانی با ما به اشتراک گذاشته میشود که توافق حاصل شود و این توافق زمانی حاصل میشود که تحریمها لغو شوند. یک چیز را فراموش نکنید. هنگامی که ما با ایرانیها به توافق برسیم، به اطلاعات دوربینها دسترسی خواهیم داشت اما توافق [احیای برجام] را طرفهای دیگری قرار است انجام دهند».
گروسی افزود: «از هیچکس نشنیدهام که آمریکاییها ناراضی هستند. هیچ کجا نشنیدهام آمریکا از توافق ایران و آژانس ناراحت باشد».
او درباره فاصله زمانی پیش آمده درباره فیلم برداری دوربینهای کرج گفت: «من در همه گزارشهایم گفتهام از این بابت واقعاً نگران هستم. به همین دلیل از زمان سفرم در ماه سپتامبر [به ایران] که توافق کردیم تمام تجهیزات را جایگزین کنیم و این اتفاق برای کرج نیفتاد، در این خصوص ابراز نگرانی کردم. نگرانی من این بود که این خطر به وجود بیاید که بخشی مهم از اطلاعات دوربینها را از دست بدهیم و این نگرانی هنوز وجود دارد».
«میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در نهادهای بینالمللی مستقر در وین شامگاه پنجشنبه گزارشی توئیتری از جلسات مذاکرات رفع تحریمها در وین که پنجشنبه برگزار شده ارائه کرد.
اولیانوف در پیامی توئیتری نوشت: «امروز نمایندگان روسیه، چین و ایران بار دیگر دیدار کردند. ثابت شده که این فرمت سهجانبه در بستر مذاکرات وین با محور برجام بسیار مفید واقع شده است».
سرپرست هیأت روسیه در مذاکرات وین در پیامی دیگر نوشت: «امروز طرفهای برجام (بهجز ایران) در نشستی غیر رسمی دیدار کردند تا شماری از مسائل را به بحث بگذارند که لزوماً در مورد آنها دیدگاههای منطبقی ندارند. این [جلسه]، یک تبادل دیدگاه مفید بود».
علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات با گروه ۱+۴ ( آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) برای رفع تحریم ها صبح امروز (جمعه) در توئیتی نوشت: پس از رایزنیها با دیگر هیاتها، بعد از ظهر روز گذشته من و انریکه مورا برای ارزیابی وضعیت و بحث درباره مسیر پیش رو، دیدار کردیم.
وی افزود: این هفته پیشرفت خوبی داشتیم. امروز (جمعه) کمیسیون مشترک خواهیم داشت و بعد از یک وقفه چند روزه، مذاکرات را ادامه خواهیم داد.
نشست کمیسیون مشترک برجام روز جمعه ۲۶ آذر ۱۴۰۰ میان مذاکرهکنندگان ارشد گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران برگزار خواهد شد.
این جلسه در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی وزارت امور خارجه ایران و گروه ۱+۴، به ریاست علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران و انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا برگزار میشود.
سه دیپلمات غربی در گفتوگو با رویترز مدعی شدند، نمایندگان طرفهای باقیمانده در برجام، قرار است جمعه دیداری درباره معوق کردن مذاکرات وین داشته باشند.
یکی از دیپلماتهای مورد استناد رویترز گفته، قرار است مذاکرات از ۲۷ دسامبر (ششم دی ماه) از سر گرفته شوند. یک دیپلمات دیگر، بازه زمانی بین کریسمس و سال نو میلادی را به عنوان زمان احتمالی ازسرگیری مذاکرات مطرح کرده است.
در همین حال، خبرنگار روزنامه والاستریتژورنال هم گمانهزنیهایی درباره پیشرفت در مذاکرات مطرح کرده و نوشته، مذاکرات درباره پیشنویس مربوط به مسائل هستهای ادامه دارند. او گفته این امید وجود دارد که طرفها تا فردا به یک پیشنویس برسند.
خبرنگار والاستریتژورنال البته تصریح کرده که رسیدن به چنین پیشنویسی، به معنی این نیست که آن پیشنویس نهایی خواهد بود، بلکه تنها متنی خواهد بود که مبنای مذاکره قرار خواهد گرفت.
روز پنجشنبه یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات ایران و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) در وین در گفتو گو با خبرگزاری فارس، درباره آخرین وضعیت مذاکرات گفت: «در حالی که اروپایی ها در ابتدا با عدم پذیرش پیش نویس های ایران در مورد تحریم ها و اقدامات هستهای، تنها پیش نویس های حاصل از شش دور مذاکره قبلی را مبنای ادامه مذاکره می دانستند، نهایتا پذیرفتند که متن سومی مبنا قرار بگیرد.»
این منبع افزود: «متن جدید، از ترکیب متن اول و اضافه شدن پیشنهادهای ایران تهیه و روی آن کار می شود. تا الان دو non paper از سوی آمریکاییها در مورد پیشنویسهای تحریم و هستهای به ایران ارائه شده که پاسخها در دوازده صفحه از سوی هیائت ایرانی تهیه و با واسطه به آنها داده شده است.»
این منبع به نقل از کارشناسان گفت: «این روند نشان می دهد که آمریکاییها به رغم تعیین ضرب الاجل و وارد کردن فشار، به دنبال ادامه یافتن مذاکرات هستند و تلاش میکنند که رویکردی فعال داشته باشند.»
این منبع خاطرنشان کرد: «هم اروپاییها و هم آمریکا در مجموع در فضای مذاکرات تعامل نسبتا مناسبی دارند، اما جریان خبری را برعکس به نحوی هدایت میکنند که مذاکرات رو به جلو نیست و عامل آن هم ایران است.»