بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: نخستین معامله تسلیحاتی بزرگ میان ریاض و واشنگتن در دوره بایدن، اظهارات گروسی درباره سخت شدن بازرسی از تاسیسات هستهای ایران، گفتوگوی مقتدا صدر و الحلبوسی درباره تشکیل دولت جدید عراق، ارسال تجهیزات نظامی ارتش سوریه به رقه و ورود هیاتی از یهودیان آمریکا به عربستان برای پیشبرد روند عادیسازی، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
نخستین معامله تسلیحاتی بزرگ میان ریاض و واشنگتن در دوره بایدن
وزارت دفاع آمریکا از موافقت وزارت خارجه این کشور با فروش ۲۸۰ فروند موشک هوا به هوا به عربستان سعودی خبر داد.
خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که وزارت خارجه این کشور فروش چند فروند موشک هوا به هوا به ریاض را تایید کرده است.
در همین حال رویترز به نقل از منابع آگاه اعلام کرد: وزارت خارجه آمریکا با فروش ۲۸۰ موشک هوا به هوا از نوع AIM-120C به عربستان سعودی موافقت کرده است.
این منابع گفتند که ارزش این معامله ۶۵۰ میلیون دلار است و به جزئیات بیشتر این معامله و موعد تحویل این موشکها به عربستان اشارهای نکردهاند.
اسپوتنیک همچنین به نقل از وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این وزارتخانه ۲۶ اکتبر با این معامله موافقت کرده است و این معامله به دنبال افزایش حملات به عربستان از طریق مرزها طی سال گذشته میلادی صورت گرفته است؛ این نخستین معامله تسلیحاتی بزرگ میان ریاض و واشنگتن در دوره ریاست جمهوری جو بایدن است.
اظهارات گروسی درباره سخت شدن بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران
«رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه (۴ نوامبر/ ۱۳ آبان) بار دیگر ادعاها درباره بازرسیها در ایران را تکرار کرد.
گروسی در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفت: نظارت هستهای در ایران تضعیف شده است. برای آژانس فعالیت در ایران به طرز فزایندهای دشوار شده است؛ اظهارات گروسی در ادامه ادعاهای او در هفتههای گذشته درباره بازرسیها در ایران است. او چند روز پیشتر انجام بازرسیها در ایران را به «پرواز در میان ابرهای متراکم» تشبیه کرده بود.
این در حالی است که کارشناسان میگویند گروسی به جای انجام فعالیتهای فنی، به بازیهای سیاسی در جهت منافع کشورهای غربی روی آورده است. «فریدون عباسی»، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی، چند روز پیش در مصاحبهای تصریح کرد: بازرسیهای آژانس اتمی طبق روال سابق ادامه دارند.
گروسی روز سهشنبه (۱۱ آبان/ ۲ نوامبر) در مصاحبه با آسوشیتدپرس درباره بازرسیها در ایران گفت: «میتوانم بگویم مثل پرواز در آسمانی پر از ابرهای متراکم است. ما الان داریم پرواز میکنیم و میتوانیم همین روال را ادامه دهیم، ولی نه برای مدت طولانی.»
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، پس از برداشتن پنج گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده، گفته، قصد دارد ایالات متحده را به برجام بازگرداند، اما از انجام اقدامات لازم برای عقبنشینی از سیاستهای ترامپ خودداری کرده است.
گفتوگوی مقتدا صدر و الحلبوسی درباره تشکیل دولت جدید عراق
منابع خبری از دیدار رهبر جریان صدر عراق و رئیس ائتلاف "تقدم" در راستای تشکیل دولت جدید این کشور خبر دادند.
خبرنگار شبکه روسیا الیوم اعلام کرد که دیداری میان محمد الحلبوسی، رئیس ائتلاف "تقدم" عراق و مقتدا صدر، رهبر جریان صدر انجام شد؛ بنا بر این گزارش، دو طرف درباره تشکیل دولت جدید عراق رایزنی کردند.
این دیدار در خانه الحلبوسی در بغداد برگزار شد و برجستهترین دیدار در نوع خود پس از انتخابات عراق و اعلام نتایج آن محسوب میشود.
نتایج انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق ۲۵ مهر منتشر شد و «جریان صدر» به رهبری مقتدا صدر با ۷۳ کرسی در رتبه نخست قرار گرفت. «تقدم» به رهبری محمد الحلبوسی ۳۷، «دولت قانون» به رهبری نوری مالکی ۳۴ و حزب «دموکرات کردستان عراق» به رهبری مسعود بارزانی ۳۲ کرسی کسب کردند. در این انتخابات، نمایندگان مستقل صاحب ۴۰ کرسی شدند و هیچیک از جریانها نتوانستند آرای لازم برای تشکیل فراکسیون اکثریت را کسب کنند.
ارسال تجهیزات نظامی ارتش سوریه به رقه
منابع خبری از ارسال تجهیزات نظامی ارتش سوریه به استان رقه و در نزدیکی مناطق اشغالی نظامیان ترکیه و تروریست های وابسته به آن خبر دادند.
روزنامه «الامارات الیوم» گزارش داد، ارتش سوریه، روز پنجشنبه به رقه واقع در شمال این کشور تجهیزات نظامی فرستاد.
منابع محلی در منطقه «الطبقه» در غرب رقه گفتند که یک کاروان نظامی ارتش سوریه متشکل از دهها خودروی نظامی و چند اتوبوس، با عبور از گذرگاه الطبقه به سمت رقه رفت.
ارتش سوریه در لشکر ۹۳ منطقه عین عیسی واقع در شمال رقه و چند منطقه در مسیر بین المللی «حلب-قامشلی» مستقر است. ارتش سوریه دو سال پیش، کنترل مناطقی از شمال رقه را در دست گرفت.
در آن زمان، ترکیه و تروریستهای وابسته به این کشور، «تل ابیض» در شمال رقه را اشغال کرده بودند.
این در حالی است که یکی از سرکردههای گروه تروریستی به نام «الجیش الوطنی» -وابسته به ترکیه- هم گفت که تروریستهای تحت امر وی، «برای آغاز عملیات نظامی در شمال رقه آماده هستند.»
تروریست های وابسته به ترکیه نیز از ماه گذشته در حال ارسال مجدد تجهیزات نظامی به شمال سوریه به ویژه استانهای حلب، رقه و حسکه هستند.
مرکز «دیدبان حقوق بشر سوریه» -نزدیک به معارضان- هم اخیرا خبر داد که بالگردهای روس وارد فرودگاه الطبقه شدهاند.
ارتش سوریه حضور ترکیه و آمریکا در خاک خود را غیر قانونی و اشغالگرانه میداند و بارها تأکید کرده است که به این مساله پایان خواهد داد.
ورود هیاتی از یهودیان آمریکا به عربستان برای پیشبرد روند عادیسازی
یک هیات یهودی از آمریکا با هدف پیشبرد روند عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان، وارد ریاض شد.
مرکز پخش "مکان" وابسته به رژیم صهیونیستی اعلام کرد: یک هیات متشکل از ۲۰ تن از روسای اقلیتهای یهودی آمریکا وارد عربستان شده و با برخی مقامات عالی رتبه این کشور از جمله وزرا و نمایندگان خاندان حاکم در ریاض دیدار کرد.
ویل روزین، تاجر یهودی آمریکایی اظهار کرد: رهبران عربستان در حال آمادهسازی شرایط جهت عادیسازی روابط با اسرائیل هستند.
روزین در ادامه گفت: عربستانیها اسرائیل را قدرتی میدانند که میتواند به آنها در مهار تهدید ایران کمک کند.
او در ادامه احتمال داد که عادیسازی روابط میان ریاض و تلآویو ظرف چند ماه یا چند سال آتی انجام شود.
این تاجر آمریکایی افزود: ریاض حتی بدون حمایت دولت آمریکا برای حرکت به سمت عادیسازی آماده است.