بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: مخالفت هیات هماهنگی شیعیان عراق با تمدید نخست وزیری الکاظمی، برگزاری رزمایش مشترک دریایی عمان و انگلیس، درخواست امارات از شهروندان خود برای خروج فوری از لبنان، درخواست صدر برای تشکیل دولت اکثریت ملی در عراق و قدردانی شاه سعودی از مواضع کویت و بحرین علیه لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مخالفت هیات هماهنگی شیعیان عراق با تمدید نخست وزیری الکاظمی
هیات هماهنگی احزاب شیعه عراق به نام «چارچوب هماهنگی شیعیان» بار دیگر مخالفتش را با تمدید دوره دوم نخست وزیری مصطفی الکاظمی اعلام کرد.
یک منبع به شفق نیوز گفت که فرستاده هیات هماهنگی احزاب شیعه عراق در پیامی به هیات مذاکرهکننده جریان صدر اعلام کرده "رهبران جناحهای شیعه در جلسه قبلی توافق کردند نخستوزیر آتی توافقی و از درون احزاب شیعه باشد و با رضایت همگان و براساس منافع عالی عراق انتخاب شود.
این منبع افزود: در داخل هیات هماهنگی درباره مخالفت با تمدید دور دوم نخست وزیری مصطفی الکاظمی توافق و اجماع وجود دارد.
به گفته این منبع، چارچوب هماهنگی گروههای شیعی از جنبش صدر خواسته است با نمایندگان احزاب شیعه برای رسیدن به توافق بر سر انتخاب فرد مناسب برای نخست وزیری رایزنی کند.
مقتدا صدر، رهبر جریان صدر، یکشنبه از قصد خود برای تشکیل دولت اکثریت ملی خبر داد و در عین حال اشاره کرد، به جز «مساله اصلاحات داخلی و خارجی» با دیگر جناحهای سیاسی اختلافی ندارد.
جریان صدر به رهبری مقتدا صدر همچنین در پاسخ به مخالفان نتایج انتخابات عراق اعلام کرد که دیدگاه سیاسی آن نسبت به گذشته تغییر کرده است و این بار سهمیه بندی و تقسیم قدرت را نمیپذیرد.
بر اساس اعلام نتایج از سوی کمیسیون انتخابات، جریان صدر با کسب ۷۳ کرسی پارلمان در صدر نتایج انتخابات پارلمانی عراق که در دهم اکتبر برگزار شد، قرار دارد.
برگزاری رزمایش مشترک دریایی عمان و انگلیس
روز یکشنبه، منابع خبری از برگزاری رزمایش مشترک دریایی عمان و انگلیس در دریای عمان خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری عمان، این رزمایش مشترک دریایی که «کوسه سفید» نام دارد، با حضور ناو هواپیمابر و تعدادی کشتی جنگی انگلیس در حال برگزاری است و تا روز سه شنبه ادامه خواهد داشت.
سیف بن ناصر الرجبی فرمانده نیروی دریایی عمان، روز یکشنبه از محل برگزاری این رزمایش مشترک دیدن کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری عمان، این رزمایش مشترک دریایی در چارچوب تمرینهای سالانه نیروی دریای عمان و با هدف افزایش توان رزمی و آمادگی ناوگان دریایی این کشور انجام گرفته است.
پیشتر وزارت دفاع انگلیس اعلام کرده بود، ۲۳.۸ میلیون پوند برای توسعه پایگاه «الدقم» در عمان و افزایش دسترسی نیروی دریایی این کشور به اقیانوس هند اختصاص داده است.
درخواست امارات از شهروندان خود برای خروج فوری از لبنان
وزارت خارجه امارات عربی متحده شامگاه یکشنبه بر خروج شهروندان خود از لبنان تأکید کرد.
این نهاد اماراتی با انتشار بیانیهای گفت: «با توجه به رخدادهای کنونی و بنا بر تصمیم منع سفر شهروندان امارات به لبنان ـ که با تصمیم خروح دیپلمات های امارات از لبنان همزمان شده است ـ وزارت خارجه از همه شهروندان حاضر در لبنان میخواهد که در سریعترین زمان ممکن به امارات بازگردند.»
شبکه خبری روسیا الیوم هم به نقل از «خالد عبد الله بالهول» معاون وزیر خارجه امارات گزارش داد، این اقدام به دلیل پیگیری دائمی وضعیت شهروندان اماراتی حاضر در خارج از این کشور و «تضمین سلامتی» آنان انجام شده است.
بالهول همچنین گفت، وزارت خارجه امارات آماده است همه توانمندی خود را برای کمک به شهروندان اماراتی حاضر در امارات به کار گیرد تا به کشور خود بازگردند.
در همین ارتباط، امارات شامگاه شنبه خبر داد که دیپلمات های خود را از لبنان خارج کرده است. «خلیفه شاهین المرر» وزیر مشاور امارات در امور خارجه گفت که تصمیم خروج دیپلماتهای این کشور، در همبستگی با عربستان گرفته شده است.
وی ادعا کرد که این اقدام ابوظبی در واکنش به «شیوه غیر قابل قبول برخی مسئولان لبنانی» در قبال عربستان سعودی صورت گرفته است.
تنش اخیر میان لبنان و کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه سعودی از آنجا آغاز شد که «جرج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی لبنان در یک مصاحبه تلویزیونی که مربوط به پیش از انتصاب وی به پست وزارت است، خواهان توقف جنگ علیه یمن شد.
قرداحی در پاسخ به این که تحولات جاری در یمن را چگونه ارزیابی میکند، گفت: «تجاوز وحشیانه به یمن که هشت سال از آن میگذرد، باید متوقف شود. آنچه یمنیها انجام میدهند، حقوق قانونی آنها در دفاع از خود است و من پایداری مردم یمن در قبال این تجاوز را ارج مینهم.»
در پی این مصاحبه، برخی رسانههای لبنانی، اظهارات قرداحی را به شدت مورد انتقاد قرار دادند و منابع لبنانی نزدیک به سعودی مدعی شدند، این اظهارات منجر به بحران دیپلماتیک جدید میان بیروت و ریاض خواهد شد.
عربستان سعودی و بحرین دیروز سفرای خود را از لبنان فراخواندند و کویت هم امروز ضمن فراخواندن سفیر خود از لبنان، ۴۸ ساعت به کاردار سفارت لبنان در کویت فرصت داد، این کشور را ترک کند.
وزارت خارجه کویت در بیانیه خود اعلام کرد، این تصمیم را به دلیل ادامه اظهارات منفی علیه سعودی و «عدم اتخاذ اقدامات مناسب جهت جلوگیری از قاچاق به کشورهای عضو شورای همکاری» گرفته است.
درخواست صدر برای تشکیل دولت اکثریت ملی در عراق
رهبر جریان صدر عراق شامگاه یکشنبه خواستار تشکیل دولت اکثریت ملی شد.
به گزارش شفق نیوز، مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق در توئیتی در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: ما جز عشق به وطن با کسی اختلافی نداریم و معتقدم اولین کاری که باید انجام شود در آینده وطن، تشکیل یک دولت اکثریت ملی است.»
وی همچنین گفت: در پارلمان جدید عراق دو جناح وجود خواهد داشت؛ یک جناح وفادار که دولت را تشکیل میدهد و اصلاحات را در تمام سطوح سیاسی، دولتی، خدماتی، دیپلماتیک و سطوح دیگر به عهده میگیرد و یک طرف مخالف که برادران ما در وطن هستند و ما آنها را به حاشیه نخواهیم برد.»
صدر گفت: «ما مخالفتی با این که در هر یک از این دو طرف باشیم، نداریم، زیرا هر دو جناح در چارچوب دموکراسی به کشور خدمت میکنند.»
جریان صدر به رهبری مقتدا صدر در انتخابات پارلمانی که دهم ماه جاری برگزار شد، ۷۳ کرسی در پارلمان جدید عراق به دست آورد.
قدردانی شاه سعودی از مواضع کویت و بحرین علیه لبنان
«سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» شاه سعودی روز یکشنبه با «نواف الأحمد الجابر الصباح» امیر کویت تلفنی گفتوگو کرد.
شاه سعودی در این تماس تلفنی از تصمیمات کویت در واکنش به اظهارات «جورج قرداحی» وزیر اطلاع رسانی لبنان در خصوص جنگ یمن، قدردانی کرد و آن را نشانه همبستگی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دانست.
طبق گزارش شبکه سعودی العربیه، امیر کویت نیز گفت که این تصمیمات بیانگر وحدت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و عمق روابط برادرانه بین ملتهای این کشورهاست.
روز شنبه کویت در اعتراض به اظهارات قرداحی درباره یمن، سفیر خود از لبنان را فراخواند و ۴۸ ساعت به کاردار سفارت لبنان در کویت فرصت داد تا این کشور را ترک کند.
شاه سعودی همچنین با «حمد بن عیسی آل خلیفه» شاه بحرین تلفنی گفتوگو و از تصمیمات بحرین نیز در واکنش به اظهارات قرداحی قدردانی کرد.