تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ریزش شاخص کل بورس در دومین روز هفته، ارزش سهام عدالت در بیستمین روز شهریور چقدر شد؟، ٧٠ هزار تن برنج در بنادر مانده است؟، نگرانی برای تأمین کالاهای اساسی وجود ندارد، افت دلار در صرافیهای بانکی و مجاز و جریمه یک بانک رومانیایی برای نقض تحریمهای ایران از سوی آمریکا را در بر دارد.
در حالی که روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش ۴۵۰۹ واحدی معادل ۰.۳۰ درصد به یک میلیون و ۵۳۰ هزار و ۵۱۷ واحد رسید، امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با کاهش بیش از ۴۱ هزار واحد مواجه شده است. /جزئیات بیشتر از معاملات امروز
حدادی کارشناس بازار سرمایه، مهمترین ریسک فعلی بازار سهام را نگاه دولت جدید به سیاست خارجی در خصوص موضوع برجام و مذاکرات وین عنوان کرد. حدادی با بیان اینکه بازار سرمایه، خوشبینی زیادی نسبت به انتخابات ریاست جمهوری ایران داشت که همین امر منجر به رشد ۴۰ درصدی شاخص بورس از زمان انتخابات تاکنون شد، گفت: از اینجا به بعد بازار در انتظار اقداماتی است که قرار است تیم جدید اقتصادی کشور در دستور کار خود قرار دهد، زیرا اتفاقاتی مانند قیمت گذاری دستوری از جمله مسائلی است که به شدت بر روند بازار تاثیرگذار خواهد بود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در کنار این مسائل ریسک دیگری تهدید کننده معاملات بازار نیست، اظهار کرد: در مقابل ریسک های تهدیدکننده بازار با موضوع عملیات خوب شرکت ها همراه هستیم که در میزان تولید، فروش و قیمت، روند باثبات و رو به رشدی را شاهد خواهیم بود. وی روند معاملات بورس را پیش بینی کرد و افزود: معاملات بازار سهام تا پایان شهریور ماه نوسانی خواهد بود و به نظر می رسد از ابتدای مهر ماه با انتشار گزارش شهریور ماه شرکت ها در تولید و فروش، شاهد افزایش ارزش معاملات، سپس رشد قیمت ها و عبور شاخص بورس از محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی باشیم.
در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۱۴ میلیون و ۵۳۷ هزار و ۸۰۹ تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته ۰.۴ درصد معادل ۶۵ هزار و ۱۴۱ تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۸ میلیون و ۷۲۲ هزار و ۶۸۵ تومان رسیده است.
یزدان پناه مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران، با بیان اینکه عرضه برنج در بورس از ساعت ۱۰ صبح امروز ۲۱ شهریور ماه آغاز شده است، گفت: برنج طارم با نماد معاملاتی "برنج ۰۱۰۴ پ ۰۱" و "برنج طارم ۰۱۰۴ تجارت مازندران (پ) " تا ۲۲ تیرماه ۱۴۰۱ در بورس کالای کشاورزی قابل معامله است. او با بیان اینکه کارشناسان با بررسی بازار در حال تعیین قیمت پایه برنج برای معاملات امروز هستند، افزود: کشاورزانی که برنج طارم دارند، از این پس میتوانند برنجهای خود را بدون واسطه در بورس کالای کشاورزی عرضه کرده و نقد بفروشند. شالیکاران نمونه برنج خود را به این مرکز در آمل ارائه میکنند و کارشناسان بعد از مطابقت برنج با شرایط استاندارد، آن را در بورس عرضه خواهند کرد. یزدان پناه با بیان اینکه برنج طارم باید برداشت امسال باشد، گفت: خریداران نیز با همان کد بورسی که سهام خرید و فروش میکنند، میتوانند برنج را بدون واسطه و با نرخ روز خریداری کنند.
کشاورز در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امسال تا ۳۱ تیر ۱۴۰۰ حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن برنج وارد کردیم گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر از ۵۰ درصد کاهش یافته است. ضمن اینکه ما در سال ۹۹ نیز نسبت به سال ۹۸، ۵۰ درصد کاهش واردات را شاهد بودیم؛ بنابراین، وضعیت واردات برنج به صورتی نبوده که تولید داخل را تهدید کند. وی با اشاره به اینکه دوره ممنوعیت واردات برنج هر سال از اول مرداد آغاز میشود و چهار ماه ادامه دارد، اضافه کرد: همزمان با فصل ممنوعیت واردات برنج به کشور، برداشت برنج خارجی نیز آغاز میشود که اگر ما بتوانیم در آن زمان واردات انجام دهیم با قیمت پایینتری این کار صورت میگیرد که هم به نفع واردکننده، مصرف کننده و هم کشور است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه امسال به ستاد تنظیم بازار که آن زمان در حیطه اختیارات وزارت صمت بود پیشنهاد دادیم با توجه به کاهش واردات و وضعیت بازار برنج و همچنین رشد مناسب قیمت برنج داخلی ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی امسال اعمال نشود که وزارت صمت، این استدلالها را قبول و با پیشنهاد ما موافقت کرد؛ اما زمانی که مساله برای اجرا به وزارت جهاد کشاورزی ارجاع داده شد، وزارت جهاد از آن تمکین نکرد. در این راستا حدود ۷۰ هزار تن برنج بعد از تاریخ ۳۱ تیر وارد بنادر شده بود که به دلیل آغاز دوره ممنوعیت واردات امکان ترخیص نداشت و مسئولین وزارت جهاد کشاورزی مصوبهای را بدون حضور ما و سایر واردکنندگان به تصویب رسانده بودند که دوره ممنوعیت واردات برنج یک ماه به تعویق بیفتد و ۳۱ مرداد آغاز شود. وی افزود: ما با این مساله مخالفت کردیم؛ به این دلیل که این شائبه ایجاد میشد امتیاز خاصی برای برخی واردکنندگان در نظر گرفته شده؛ ضمن اینکه این تعویق یک ماهه نمیتوانست به شرایط بازار برنج هیچ کمکی کند. /مهر
سیدرضا فاطمی امین با اشاره به نشست صبح امروز (یکشنبه ۲۱ شهریور) خود با جمعی از نمایندگان به ریاست علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس در خصوص موضوع تنظیم بازار سیمان، فولاد و کالاهای اساسی که در کمیسیون تلفیق مجلس برگزار شد، گفت: در این نشست، گزارشی درباره اقدامات صورت گرفته در حوزههای بازار سیمان و فولاد ارائه شد. وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: طبق قولی که در زمان رأی اعتماد به نمایندگان ملت داده شد، خوشبختانه قیمت سیمان به نرخ پیش از قطعی برق بازگشت و قیمت آن در بورس به کیسهای ۲۵ هزار تومان رسید. وی افزود: این درحالی است که بسیاری معتقد بودند وقتی نرخ کالایی در ایران بالا میرود، دیگر پایین نخواهد آمد، اما این اتفاق خوشایند رخ داد. عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه نرخ سیمان فله نیز به ۳۶۰ تومان رسید که همان قیمت سه ماه قبل است، تأکید کرد: کاری که ما برای کنترل قیمت سیمان انجام دادیم، اصلاح ساختار بود و با روشهای تعزیراتی، موردی و همچنین ایجاد جو روانی قیمتها به اینجا نرسید به طوریکه تعادلی که در بازار ایجاد شد، نرخ سیمان را کاهنده کرد.
نایب رئیس مجلس با بیان اینکه مردم آثار ارز ۴۲۰۰ تومانی را در دولت قبل در سفرههای خود ندیدند، گفت: هیچ نگرانی برای تأمین کالاهای اساسی وجود ندارد. علی نیکزاد ثمرین در نشست با جمعی از نمایندگان مجلس، وزرای صمت و کشاورزی، افزود: در نشست صبح امروز وزیر صنعت، معدن و تجارت گزارشی درباره بازار سیمان و فولاد ارائه و وزیر جهاد کشاورزی گزارشی درباره وضعیت کالاهای اساسی ارائه و تصریح کرد: در قانون بودجه ۱۴۰۰ با وجود نظر مخالف مجلس، بیش از ۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شد، اما آثار آن در سفره مردم دیده نشد. نماینده مردم اردبیل، نمین، نیر و سرعین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حتما باید ارزی در اختیار دولت قرار گیرد تا واردات مدیریت شود، اضافه کرد: تأکید نمایندگان در این نشست این بود با کمک مجلس بازار تنظیم شود. نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه در حال حاضر هیچ نگرانی برای تأمین کالاهای اساسی وجود ندارد، گفت: اما در تنظیم قیمت و فراوانی کالاهای اساسی باید اقدامات لازم صورت گرفت.
در بازه زمانی مارس ۲۰۱۶ تا دسامبر ۲۰۱۸، فرست بنک، ۳۴ پرداخت خروجی را از طریق بانکهای آمریکایی پردازش کرد که در آنها کاربر نهایی معامله در ایران مستقر بود. این پرداختها به نفع مشتریان ایرانی فرست بنک انجام شده بود. از جولای ۲۰۱۶ تا دسامبر ۲۰۱۸، فرست بنک ۳۶ پرداخت خروجی را از طریق بانکهای آمریکایی پردازش کرد که اسناد مالی تجاری نشان میدهد، واردکنندگان در سوریه مستقر بودند. همچنین بین اکتبر ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۱۹، این بانک، ۲۸ پرداخت به یورو انجام داده است که شامل طرفهای ایرانی میشود، در حالی که فرست بنک میدانست یا دلیل داشت که پرداختها برای طرفهای ایرانی انجام میشود. در مجموع، فرست بنک ۹۸ تراکنش مالی به ارزش ۳.۵ میلیون دلار از طریق بانکهای آمریکایی به نفع اشخاص و نهادهای مستقر در ایران و سوریه انجام داده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه قیمت مسکن در محلههایی از تهران که دارای ماهیت سرمایهای هستند با افت بیشتری نسبت به مناطق مصرفی مواجه شده است، گفت: معتقدم تقاضای واقعی هیچگاه دچار رکود نمیشود و دولت از سازندگانی که در این بخش، ساخت و ساز کنند، حمایت میکند.
محمود محمودزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بهترین راه برای کاهش قیمت خانه این است که مسکن مصرفی احداث کنیم و بازار را از حالت سرمایهای بیرون بیاوریم. یعنی هدفمند واحدهایی برای متقاضیان واقعی و واجد شرایط احداث کنیم. وی افزود: یکی از دلایلی که دولت سیاست تولید یک میلیون واحد مسکونی در سال را مطرح کرده این است که مسکن در استطاعت برای خانوارها ساخته شود. معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بازار مسکن در شش ماه گذشته به ثبات رسیده است گفت: اگر آمار را به تفکیک محلات بررسی کنیم میبینیم در بسیاری از مناطق تهران که ماهیت سوداگری دارد، با کاهش قیمتهای به مراتب بیش از میانگین کل مواجه شدهایم. بنابراین بازار در حوزه سرمایهگذاری که در تراز ارز و سکه قرار میگیرد کشش ندارد اما در بخش مصرفی شرایط متفاوت است.
محمودزاده تاکید کرد: بازار مسکن را از نظر ماهیتی باید به دو شاخه کلی تقسیمبندی کرد؛ یک بخش تقاضای واقعی است که به اعتقاد من یک فعالیت دائمی است و رکود ندارد. اگر سازندگان، سودهای متعارف و منطقی را در نظر بگیرند، همواره در بخش تقاضای واقعی، کار هست و دولت نیز با طرح های تشویقی از سازندگان حمایت میکند. وی، بخش دیگر را حوزه سوداگری بازار مسکن دانست و گفت: بازار سرمایهای هماکنون در رکود به سر میبرد اما سر جای خودش است و کسی جلوی آن را نمیگیرد. موقعی که توجیه اقتصادی داشته باشد، سرمایهگذاران به مناطقی که معمولا خرید و فروش های سرمایهای در جریان است ورود میکنند.