بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: هشدار روسیه درباره اقدام علیه ایران در نشست شورای حکام، بیانیه اجلاس وزیران خارجه شش کشور همسایه افغانستان، دستورنخست وزیر عراق برای افزایش دوبرابری زائران ایرانی اربعین، تشکیل گروهک مسلح جدید با حمایت ترکیه در شمال سوریه و خبرهایی از سفر قریب الوقوع ولیعهد سعودی به عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار روسیه درباره اقدام علیه ایران در نشست شورای حکام
نماینده روسیه نزد سازمانهای بین المللی مستقر در وین با گوشه چشمی به آخرین گزارش های برجامی و پادمانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران تاکید کرد، در نشست آتی شورای حکام نیازی به اقدام علیه ایران نیست.
میخائیل اولیانوف، روز پنجشنبه در توئیتی نوشت: من معتقدم اعضا در نشست شورای حکام میتوانند و باید از ایران و دبیرخانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی بخواهند تا بر مشکلات کنونی غلبه کرده و همکاری عملی را که به دلیل برخی عوامل خارجی تحت تأثیر قرار گرفت، حفظ کنند.
وی تصریح کرد، در نشست آتی شورای حکام هیچ اقدام دیگری نیاز نیست.
دور بعدی نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه (۲۲ شهریور) در وین، پایتخت اتریش آغاز خواهد شد. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس سهشنبه گذشته گزارش داد که بازرسیهای این سازمان از مراکز اتمی ایران به طور چشمگیری کاهش یافته و با محدودیت جدی مواجه است.
در این گزارش که بخشهایی از آن در رسانههای خارجی انتشار یافته، ادعا شده که ایران مانع دسترسی بازرسان آژانس به سایتهای مرتبط با فعالیتهای هستهای شده و همچنان به توسعه فعالیتهای اتمی خود ادامه میدهد. در این گزارش آمده است که ایران ۱۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ذخیره کرده که فراتر از سقف مجاز در برجام است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بار دیگر ادعای کشف ذرات هستهای اعلام نشده در ایران را تکرار کرده و از تهران خواسته تا بدون فوت وقت، توضیحات لازم در این زمینه را ارائه کند.
کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در واکنش به این گزارش گفته است: تمامی فعالیتهای هسته ای ایران، از جمله غنی سازی در سطوح مختلف و تولید فلز اورانیوم، در چارچوب حقوق هستهای ایران تحت معاهده عدم اشاعه صورت میگیرند و کاملاً همراستا با تعهدات پادمانی ایران انجام میشوند.
وی تصریح کرد: از آنجا که سایر طرفها به تعهدات خود تحت توافق هستهای در حوزه رفع تحریم عمل نکردند و سیاست اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا نیز ادامه دارد، هیچ کس نمیتواند توقف این فعالیتها را در چارچوب این توافق از ایران طلب کند.
اولیانوف هم پیشتر در توئیتی پیشبینی کرد، مساله ایران در مرکز توجه نشست آتی شورای حکام باشد. وی با این حال تصریح کرد که کشورهای عضو شورا، باید سلسله مراتب سنجیدهای از اولویتها را تعیین کنند. رایزنیها تحت هیچ شرایطی نباید بر چشمانداز گفتوگوهای برجامی وین تأثیر منفی بگذارد.
بیانیه اجلاس وزیران خارجه شش کشور همسایه افغانستان
وزارت امور خارجه پاکستان با انتشار بیانیه مشترک اجلاس مجازی وزیران خارجه شش کشور همسایه افغانستان با حضور ایران اعلام کرد: مردم افغانستان اکنون باید آینده خود را تعیین کنند و هرگونه طرح صلح و آشتی باید مطابق آرمانهای آنان باشد.
وزارت امورخارجه پاکستان پنجشنبه شب بیانیه مشترک نشست مجازی اخیر وزیران امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، چین، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان به میزبانی وزیر امورخارجه پاکستان را منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است: مذاکرات وزیران خارجه شش کشور در فضایی از تفاهم متقابل و رویکرد سازنده انجام شد. آنان با اشاره به خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان تاکید کردند که مردم این کشور اکنون باید آینده خود را تعیین کنند و این گام باید در عمل به صلح افغانستان کمک کند. این فرایند باید تحت رهبری مردم افغانستان برای صلح و آشتی ملی باشد.
ادامه بیانیه مشترک نشست وزیران خارجه شش کشور همسایه به این شرح است: با تأیید بر اینکه تغییرات ایجاد شده در افغانستان، بار دیگر ثابت می کند که هیچ راه حل نظامی برای این بحران وجود ندارد، بر اهمیت یک ساختار سیاسی فراگیر در افغانستان با مشارکت همه اقوام تاکید شد.
شرکت کنندگان با تأکید بر اینکه اعضای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل باید با حمایت از افغانستان در توسعه زیرساخت های اجتماعی، اقتصادی و ارائه کمک های حیاتی اقتصادی و بشردوستانه به مردم این کشور، مسئولیت صلح و بازسازی افغانستان را بر عهده بگیرد. جامعه بینالمللی نباید مردم افغانستان را رها کند.
همچنین تاکید شد، همکاری مشترک برای مقابله با چالشهای مشترک، تقویت همکاری و روابط دوستانه در همسایگی و ارتقای صلح، امنیت، ثبات، ارتباطات منطقه ای، روابط مردم با مردم، یکپارچگی اقتصادی، تجارت و سرمایهگذاری به نفع مردم کل منطقه، حائز اهمیت است.
حمایت از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان اعلام و بر عدم دخالت در امور داخلی این کشور تاکید شد. آینده افغانستان باید توسط مردم آن مطابق مفاد منشور سازمان ملل متحد تعیین شود.
با مردم افغانستان ابراز همبستگی کرده و حمایت کشورهای همسایه برای کمک به برقراری صلح، امنیت، آشتی ملی، ثبات و توسعه در افغانستان مجدداً اعلام شد.
بر ضرورت تشکیل یک ساختار دولتی آزاد و فراگیر تأکید شد که مجری سیاستهای معتدل و سالم داخلی و خارجی باشد.
تاکید شد که سیاست های دوستانه در قبال همسایگان افغانستان برای دستیابی به اهداف مشترک صلح، امنیت، ایمنی و رفاه بلند مدت اتخاذ شود و همزمان باید با رعایت حقوق بشر به گروه های قومی، زنان و کودکان احترام گذاشته شود.
نسبت به احتمال تحریک و نقش خرابکاران چه در داخل و چه در خارج از افغانستان برای جلوگیری از تلاش برای حل و فصل سیاسی همه جانبه در این کشور هشدار داده شد.
وزیران خارجه شش کشور همسایه افغانستان بر اهمیت مشارکت مداوم بین المللی در مورد افغانستان به ویژه در حمایت از نیازهای بشردوستانه و توسعه ای آن تاکید کردند.
حملات تروریستی بزدلانه و وحشتناک به فرودگاه کابل و دیگر اماکن گروه های قومی و مذهبی محکوم شد.
حاضران تأکید کردند که نباید قلمرو افغانستان به عنوان تهدیدی برای سایر کشورها مطرح شود. به سازمان های تروریستی مانند داعش، القاعده، جندالله، ترکستان شرقی و شورشیان بلوچ نباید اجازه داده شود تا قلمروی افغانستان را جایگاهی امن برای خود انتخاب کنند.
حاضران آمادگی خود را برای باز نگه داشتن بنادر برای افغانستان و اطمینان از نقل و انتقال بی وقفه کالاها از طریق مرزهای مشتر برای تسهیل دسترسی افغانستان به حمایت های خارجی به ویژه حمل و نقل کمک های بشردوستانه همچنین کمک به افغانستان برای تقویت ارتباطات اقتصادی و تجاری با کشورهای منطقه اعلام کردند.
شش کشور همسایه متعهد به تامین تجهیزات پزشکی و همچنین کمک های فنی و دیگر اقدامات برای کمک به مردم افغانستان در مبارزه با ویروس کووید-۱۹ شدند.
با اشاره به اینکه افزایش مداوم تولید مواد مخدر در ۲۰ سال گذشته در افغانستان، باعث آسیب جدی به مردم این کشور و جامعه بین المللی شده است، بر ضرورت توقف تولید مواد مخدر در افغانستان تاکید شد.
بر اجازه دسترسی بدون مانع به نهادهای سازمان ملل و سایر سازمان های بشردوستانه بین المللی برای ارائه کمکها و کمک های لازم به افراد نیازمند در افغانستان تاکید شد.
از جامعه بین المللی خواسته شد به حمایت مالی مناسب، قابل پیش بینی، منظم و پایدار در راستای اصل مسئولیت بین المللی و تقسیم بار میزبانی از پناهندگان افغانی از جمله بازگرداندن به موقع آنان ادامه دهد.
با اشاره به اهمیت اساسی پروژه های بین المللی انرژی، حمل و نقل، ارتباطات، زیرساخت و سایر پروژه های اجرا شده توسط کشورهای همسایه برای توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان بر ادغام این طرحها در اقتصاد جهانی و اطمینان از رفاه مردم افغانستان، تاکید و از سازمانهای بین المللی و موسسات مالی خواسته شد، حمایت لازم را برای اجرای عملی آنها ارائه دهند.
توافق شد که همچنان در جریان تحولات افغانستان باشیم و برای پاسخ جامع، موثر و یکپارچه با یکدیگر هماهنگ شویم.
وزیران خارجه شش همسایه توافق کردند، جلسات وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان چرخشی ادامه و نشست بعدی آن حضوری در تهران برگزار شود.
همچنین تاکید شد، یک سازوکار مختص رایزنی منظم میان نمایندگان ویژه شش کشور در امور افغانستان اجرا شود و همزمان جلسات نمایندگان سفارتخانههای در کابل برای بحث و هماهنگی تلاش های مشترک برگزار شود.
دستورنخست وزیر عراق برای افزایش دوبرابری زائران ایرانی اربعین
«مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق روز پنجنشهب دستور افزایش روادید زائران اربعین از کشورهای خارجی را صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، دفتر رسانهای نخست وزیر عراق اعلام کرد، الکاظمی روز پنجشنبه دستور داد تا روادیدزادتران از کشورهای اسلامی که برای زیارت اربعین قصد سفر به عراق را دارد از تعداد قبلی که به دلیل شرایط شیوع کرونا اعلام شده بود از ۴۰ هزار نفر زائر به ۸۰ هزار نفر افزایش مییابد.»
در این بیانیه اضافه شده است: «این افزایش همزمان با نزدیک شدن به زیارت امام حسین بن علی (علیهما السلام) و با توجه به شرایط دینی و روحانی خاص آن اتخاذ میشود که البته تمامی زائران خارجی باید شرایط واکسیناسیون، تست PCR و دیگر شرایط بهداشتی را داشته باشند.»
پیشتر «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگوی تلفنی با «فؤاد حسین» وزیر امور خارجه عراق خواستار افزایش تعداد مجوز برای زوار اربعین شد و همتای عراقی هم گفته بود که موضوع را بررسی کرده و متعاقبا پاسخ خواهد داد.
تشکیل گروهک مسلح جدید با حمایت ترکیه در شمال سوریه
منابع معارض از تشکیل یک گروه تروریستی جدید در شمال سوریه با حمایت ترکیه خبر دادند که روز پنجشنبه رسما اعلام موجودیت کرد.
«وائل علوان» که پیشتر سخنگوی گروه تروریستی «فیلق الرحمن» بود و در حال حاضر در مرکز مطالعاتی «جسور» وابسته به تروریستهای سوری فعالیت دارد، گفت که نام این گروه تروریستی جدید، «الجبهه السوریه للتحریر» (جبهه آزادیبخش سوریه) خواهد بود.
روزنامه العربی الجدید به نقل از علوان گزارش داد، این گروه جدید، متشکل از پانزده هزار تروریست است و شامل گروه های تروریستی«فرقة المعتصم»، «فرقة الحمزة»، «الفرقة ۲۰»، «لواء صقور الشمال» و «فرقة السلطان سلیمان شاه» خواهد بود.
به گفته این تروریست، این عناصر قرار است در استان های حلب و رقه در شمال و الحسکه در شمال شرق سوریه مستقر شوند.
به گفته علوان، سرکرده این گروه، «معتصم عباس» سرکرده فرقه المعتصم خواهد بود. قرار است الجبهه الوطنیه در ادلب و اتاق عملیات «عزم» و «الجبهه السوریه للتحریر» در «عفرین»، ریف شمالی حلب، «رأس العین» و «تل أبیض» مستقر شوند.
گروه های تروریستی مذکور تحت لوای گروه تروریستی «الجیش الوطنی السوری» (ارتش ملی سوریه) فعالیت میکنند. این گروه نیز با حمایت ترکیه تشکیل شد.
ترکیه در کنار حمایت از تروریست های مخالف دولت سوریه، مدتهاست به بهانه مقابله با پکک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق و سوریه است.
گروه پکک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است، از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه میگوید که شبه نظامیان پکک، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار شهروند ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.
اخیرا نیز نیروی هوایی ترکیه به بهانه حمله به مواضع تروریستهای پکک، به مناطق مسیحی نشین در شمال سوریه از جمله یک روستای مسیحیان آشوری حمله و آن را ویران کرد.
هواپیماهای جنگی ترکیه در این حمله به «تل تاویل» روستایی نزدیک «تل تمر» در استان «الحسکه» حمله کردند. منابع محلی با تایید حملات هوایی ترکیه گفتهاند که این منطقه به عنوان بخشی از جنگی است که ترکیه علیه کردها در سوریه و عراق، بدون در نظر گرفتن عواقب آن برای غیرنظامیان محلی انجام میشود.
این حملات به منازل مسیحیان آشوری آسیب رسانده و بر اساس گزارشهای شاهدان و تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی، حملات هوایی خسارات جدی به خانه ها وارد کرده است و بسیاری از آنها اکنون غیرقابل سکونت هستند.
خبرهایی از سفر قریب الوقوع ولیعهد سعودی به عراق
مسئول عراقی در دفتر نخستوزیری اعلام کرد، ولیعهد سعودی در حال برنامهریزی برای سفر به بغداد به منظور گفتوگو درباره چندین پرونده با مقامات عراقی است.
به گزارش میدل ایست نیوز، یک مسؤئول عراقی در دفتر نخستوزیری اعلام کرد «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی در حال برنامهریزی برای سفر به بغداد به منظور گفتوگو درباره چندین پرونده با مقامات عراقی است.
این در حالی است که چندی پیش «عبدالعزیز بن سعود بن نایف»، وزیر کشور عربستان به بغداد سفر کرده و با مسوولان عراقی از جمله «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر، «عثمان الغانمی»، وزیر کشور و «قاسم الاعرجی»، مشاور امنیت ملی دیدار و گفتوگو کرده بود.
این نخستین بار نیست که درباره سفر قریب الوقوع ولیعهد عربستان به عراق سخن گفته میشود. این دو کشور همسایه پروندههای مشترک متعددی دارند که در صدر اهتمام دو طرف جای دارد؛ از جمله، پرونده مرزهای مشترک به طول بیش از 800 کیلومتر، تبادل اطلاعات درباره جنگ علیه تروریسم، پرونده تجاری و اقتصادی و نیز پرونده اتصال خطوط برق کشورهای شورای همکاری با عراق.
به گفته مسئول عراقی، الکاظمی دو روز پیش به مسئولان دفتر خود درباره قصد ولیعهد سعودی برای سفر به بغداد سخن گفته بود اما تاریخ دقیقی برای آن مشخص نکرد.
این مقام عراقی افزود: معمولا در چنین سفرهایی، کمیتههایی برای آمادگی جهت این سفر تشکیل میشود همانند سفرهای پیشین مسئولان خارجی به بغداد؛ اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
در همین رابطه، «رحیم العبودی»، از رهبران جریان حکمت عراق به العربی الجدید گفت: بر اساس اطلاعات موجود، سفر ولیعهد سعودی به بغداد بر پروندههای اقتصادی و سرمایهگذاری و نقش عراق در نزدیکسازی دیدگاههای تهران و ریاض و حل اختلافات آنها تمرکز خواهد داشت.
به گفته العبودی، اطلاعات در دسترش نشان میدهد که سفر بن سلمان پیش از انتخابات پارلمانی در دهم اکتبر خواهد بود و تهران در چارچوب منافع خود، از این سفر استقبال میکند و عراق نیز در تلاش است، حالت توازن را میان دو کشور ایجاد کند و در محوربندی هیچ کدام جای نگیرد.