متاسفانه باید اذعان داشت که فقرا در جامعه حقوق کمتری دارند. با جستجو در قانون اساسی تکلیف دولتها مشخص شده و اصل ۳ و اصل ۴۳ قانون اساسی به این امر اختصاص دارد. در این اصول تصریح شده که دولت متعهد است، تمام امکانات خود را در جهت فقر زدایی و ایجاد عدالت در جامعه در زمینههای تامین مسکن شغل و رفاه برای مردم بکار گیرد.
به گزارش «تابناک»؛ امروزه تعهدات دولت در حوزه فقرزدایی از مهمترین موضوعات دولتهای حاضر بوده و فقر که یکــی از بزرگتریــن چالش هــای پیــش روی دولتها و جامعــه جهانــی تلقــی میشــود، موجب شده راهکارهای متنوع و گاه متضادی نیز جهت رفع آن توسط دولتهای متعهد به کار گرفته شود.
راهکارهای اتخاذ و اجرا شده توسط دولتها اغلب متناسب با شرایط ویژه اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیکی در جوامع و فراخور نیازهای افراد آنهاست، نمیتوان در مورد تعهدات دولت در خصوص فقرزدایی و رفع محرومیت بی تفاوت بود. فقر یکی از مشکلات اساسی جوامع انسانی و از عوامل تهدیدکننده عدالت و کرامت انسانی در نظم حقوقی به شمار میآید؛ بنابراین، به منظور حفظ این دو ارزش، دولت به عنوان بزرگترین نهادحقوقی متولی فقرزدایی موظف است فقر را در جامعه مهار کند و از میان ببرد.
فقرزدایی از سوی دولت نه به عنوان لطفی ازسوی دولت، بلکه وظیفه ای است که قوانین بر عهده آن قرار داده است؛ به طوری که همیشه در مقابل وجود حق، تکلیفی را می توان متصور بود.
در همین ارتباط دکتر سید احمد حبیب نژاد دانشیار دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه حقوق فقرزدایی به مناسبت نام آغاز ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در نوشتاری به بررسی فقدان این گفتمان در برنامه های کاندیداها پرداخت و سوالاتی را مطرح کرد.
با توجه به اینکه مطابق اصل یکصدو سیزدهم قانوناساسی، رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است و بر اساس اصل سوم قانون اساسی یکی از تعهدات دولت " رفع فقر و برطرف ساختن هر گونه محرومیت در زمینههای تغذیه و مسکن و کار و بهداشت" است لطفا برنامه_عملیاتی خود را (نه وعده، داستان، تخیل، احساسات، شعار، تحلیل، آرمان، آرزو ...) نسبت به این پنج مساله مشخص نمایید؟
۱. آیا به وجود معضلی به نام فقر و فقرا در کشور باورمندید؟ یا تصور میکنید این مباحث فقط سیاه نمایی است و کارهای مهمتری دارید؟
۲. اگر پاسخ مثبت است چه برنامه کوتاه مدت یا میان مدت یا بلند مدتی در این خصوص دارید؟
۳. آیا قبل از ثبت نام و احساس تکلیف، اطلاعاتی از تعداد فقرا و یا خط فقر که متاسفانه سالیانی است به طور رسمی منتشر نمیشود دریافت نموده اید؟
۴. آیا در دولت احتمالی شما افزایش خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی یک دستاورد و باعث سربلندی محسوب میشود یا یک ضعف و موجب شرمندگی؟
۵. برای حل معضل گرسنگی به عنوانیکی از مظاهر فقر مطلق چه برنامهای دارید؟ یا اصلا به وجود چنین پدیدهای شوم باور دارید که برنامهای داشته باشید؟