مترو پناهگاه می‌شود؟

ایستگاه‌های مترو در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا، در کنار کارکرد حمل‌ونقل، نقش پناهگاه شهری در شرایط جنگی را نیز ایفا می‌کنند.
کد خبر: ۱۳۱۷۲۶۸
|
۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۴ 15 July 2025
|
888 بازدید
|
۲

مترو پناهگاه می‌شود؟

به گزارش تابناک به نقل از مهر، نشست تخصصی «بهره‌گیری از ظرفیت فضاهای زیرسطحی به عنوان پناهگاه» به همت گروه مطالعات ایمنی و پیشگیری از بحران و با حضور فتح الله شمسایی زفرقندی، عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)، مصطفی غضنفری، صاحب‌نظر در حوزه پدافند غیرعامل، مسعود نوین، معاون فنی مهندسی شرکت راه آهن شهری تهران و حومه، مجید میربد، رئیس برنامه‌ریزی مواجهه با حوادث و بحران شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری تهران و حومه و سولماز ارژنگی، صاحب نظر در حوزه مدیریت ازدحام جمعیت برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، امین نظری، دبیر نشست و رئیس گروه مطالعات ایمنی و پیشگیری از بحران مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران با تاکید بر اهمیت برنامه‌ریزی در جهت تأمین فضاهای امن در زمان پایداری و به‌کارگیری آن در زمان بحران گفت: در کلان شهری مانند تهران طراحی فضاهای چندمنظوره و استفاده از آنها به عنوان فضای ایمن، باید در دستور کار قرار گیرد.

اهمیت آمادگی شهری در برابر حمله و حفاظت از شهروندان

فتح الله شمسایی زفرقندی، عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)، در این نشست یکی از خصوصیات مهم انسان‌ها در شرایط بحران را پناه بردن به نقاطی دارای امنیت و آرامش دانست و اظهار کرد: مناسب‌ترین مکان برای ایجاد آرامش روحی و امنیت جانی در مناطقی که مورد حمله قرار گرفته و یا احتمال حمله وجود دارد فضاهای امن است.

وی افزود: در همین راستا امنیت روانی در جامعه بحرانی زمانی فراهم می‌شود که مردم جایگاهی ایمن را در نزدیکی محل کار و یا زندگی خود در هنگام حملات نظامی پیدا کنند.

لزوم بهره برداری از مترو در شرایط بحران

وی با اشاره به پیچیدگی تهدیدات امروز که شامل جنگ سایبری، عملیات روانی، حملات پهپادی، و اختلال در زنجیره تولید و خدمات می‌شود، تأکید کرد: در چنین شرایطی مردم به‌عنوان محور اصلی جنگ هدف قرار می‌گیرند و حفظ جان آن‌ها اولویت اول است، به همین جهت بهره‌گیری از فضاهای زیرسطحی شهری همچون ایستگاه‌های مترو، پارکینگ‌های طبقاتی، مراکز ورزشی، مدارس، مساجد و حتی زیرزمین منازل گزینه‌هایی مؤثر برای ایجاد پناهگاه‌های امن و چندمنظوره هستند.

شمسایی با تأکید بر اصول طراحی پناهگاه‌های مؤثر، افزود: این فضاها باید در برابر موج انفجار، ترکش، گازهای سمی و ریزش آوار مقاوم باشند و بتوانند نیازهای اساسی مانند تهویه، ارتباط، غذا و آب را تأمین کنند.

وی افزود: شرکت مترو به عنوان بهره بردار و متولی چنین فضاهایی پس از شناخت نقاط ضعف و قوت این سامانه با هدف حفظ امکانات و افزایش توان خدمات رسانی، بهره برداری در شرایط بحران را باید مدنظر قرار داده و به دنبال بومی کردن این مهم باشد.

پناهگاهی امن به نام «مترو»

در ادامه این نشست مصطفی غضنفری، صاحب‌نظر در حوزه پدافند غیرعامل اظهار کرد: تهاجم نظامی به شهرها و در معرض آسیب بودن عموم جامعه، استفاده از ظرفیت‌های عمومی برای پناه‌جویی را بالا می‌برد.

وی افزود: در چنین شرایطی ایستگاه‌های مترو می‌توانند پناهگاه‌های امنی به شمار آیند، برای مثال ایستگاه قیطریه واقع در خط یک متروی تهران ظرفیت فیزیکی پناهگاهی برای ۵ هزار نفر در یک دوره ۴ روزه و ۱۲ هزار نفر برای یک دوره کوتاه مدت ۱۲ ساعته را دارد.

وی در ادامه با اشاره به تجربیات جهانی در حوزه بهره‌برداری چندمنظوره از ایستگاه‌های مترو، نمونه‌هایی از شهرهای لندن، مسکو، پیونگ‌یانگ و نیویورک را مورد بررسی قرار داد و گفت: ایستگاه‌های مترو در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا، در کنار کارکرد حمل‌ونقل، نقش پناهگاه شهری در شرایط جنگی را نیز ایفا می‌کنند.

غضنفری تأکید کرد: تعبیه خروجی‌های اضطراری مستقل برای ترازهای پیش بینی شده جهت تعداد و پراکندگی این خروجی‌ها مهمترین عامل در تأمین خروج اضطراری مطمئن پناهجویان است.

ضرورت تدوین سند همکاری بین شرکت مترو و سازمان پدافند غیرعامل

این صاحب‌نظر در حوزه پدافند غیرعامل اظهار کرد: سالن فروش بلیت و سطح سکو، دو بخش اصلی استفاده به عنوان پناهگاه هستند، البته باید به این نکته توجه داشت که در حین تهاجم نظامی و نبود برنامه‌ریزی در ایجاد فضاهای پناهگاهی کافی، همین مکان‌ها با ازدحام جمعیت مواجه شده و ممکن است حتی از مسیرهای ارتباطی درون ایستگاه، (بین سالن فروش بلیت و سکو) و پله‌ها هم برای اسکان پناهجویان استفاده شود.

غضنفری در پایان خواستار تدوین سند همکاری مشترک مابین شرکت بهره‌برداری مترو، سازمان پدافند غیرعامل و سایر نهادهای مسئول برای تعریف کارکرد دوم ایستگاه‌های مترو به‌عنوان فضاهای اضطراری شد.

لزوم توجه به مساله ازدحام جمعیت در مواقع بحرانی

در ادامه نشست تخصصی «بهره‌گیری از ظرفیت فضاهای زیرسطحی به عنوان پناهگاه»، سولماز ارژنگی، صاحب نظر در حوزه مدیریت ازدحام جمعیت، مدت زمان، تراکم، جمعی بودن، پویایی و سرعت و جدید بودن را شاخص‌های مهم در جمعیت دانست و اظهار کرد: مروری بر چند سانحه ازدحام جمعیت به دلیل انسداد مسیر در منا، ۲۲۶۲ نفر کشته شدند یا در ۱۷ دی ماه سال ۹۸ عدم تناسب مسیر حرکت با جمعیت در کرمان، منجر به کشته شدن ۶۳ نفر شد.

وی افزود: در بررسی مسأله ازدحام در ایران، حدود ۸۰ درصد ازدحام جمعیت مربوط به ایستگاه‌های مترو، مساجد و تکایا، مراکز تجاری، دانشگاه‌ها و… است و ۲۰ درصد دیگر به راهپیمایی‌ها، شب‌های احیا و ازدحام‌های روزمره مربوط می‌شود.

ارژنگی تصریح کرد: در منطقه ۶ تهران با ۱۴ محله و بیش از ۲۵۱ هزار نفر جمعیت، تنها حدود ۲۷ هزار نفر انگیزه رفتن به پناهگاه (ایستگاه مترو) را دارند.

موضوع ازدحام یک تهدید اولویت‌دار است

این صاحب نظر در حوزه مدیریت ازدحام جمعیت ورودی و خروجی ایستگاه‌های مترو، وجود گیت‌های داخل ایستگاه‌های مترو، کمبود یا عدم تجهیزات و عدم تناسب فضاهای خدماتی نظیر سرویس بهداشتی با جمعیت را از چالش‌های استفاده از مترو به عنوان پناهگاه دانست و افزود: همچنین وحشت و رفتار جمعی، امکان شایعه و خرابکاری، نظارت بر جمعیتی که وارد ایستگاه‌های مترو می‌شوند، آمادگی برای اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در زمان پناه‌گیری و برنامه‌ریزی برای نیروهای عملیاتی از دیگر مواردی است که به عنوان چالش در استفاده از مترو به عنوان پناهگاه باید به آنها توجه کرد.

ارژنگی در پایان تأکید کرد: در صورت تعریف ایستگاه‌های مترو به‌عنوان پناهگاه، باید موضوع ازدحام به عنوان یک مسئله اولویت‌دار در دستور کار مدیران شهری، نهادهای امدادی و سازمان پدافند غیرعامل قرار گیرد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۴
اولا مترو خودش خطرناکه.دوما،تو ۱۲ روز باز نکرد،شما رو چیه مترو حساب باز کردید...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۴
مترو بعنوان پناهگاه بسیار نا ایمن است بدلایل ذیل
در صورت حملات هوایی (موشک و بمباران) لرزش و تکانهای زمین منجر به شکست لوله های گاز زیر مناطق مختلف تهران شده و نشتی لوله های قطور گاز بسرعت در کانالهای مترو همجوار لوله شکسته شده نفوذ و منتشر می گردد که انفجار این نشت گاز تلفاتی بمراتب بیش از بمباران را حادث می گردد .
اگر هم این اتفاق نیافتد بسته شدن راههای تونل مترو در اثر بمباران خفگی کلی پناهندگان به تونل را در پی دارد
پس تونل مترو بهیچ وجه جهت در امان ماندن از بمباران و موشک باران امن نیست
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
با اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی موافق هستید؟
الی گشت