بانک مرکزی پاسخ دهد؛

مردم باید هزینه «دولت الکترونیک» را بپردازند‌ یا بانک‌ها؟!

چرا همیشه مردم باید هزینه‌های بانک‌ها را پرداخت کنند. در حالی که باید بانک‌ها از سودهای کلانی که از این کارتخوان‌ها می‌برند، هزینه‌های پرداخت‌های الکترونیکی و هزینه استهلاک شبکه را پرداخت کنند. در واقع شیوه منطقی پرداخت هزینه‌های پرداخت الکترونیکی، چشم‌پوشی نظام بانکی از سود بیشتر است!
کد خبر: ۴۳۶۷۲۰
| |
16401 بازدید
|
مردم باید هزینه «دولت الکترونیک» را بپردازند، یا بانک ها!؟ایجاد دولت الکترونیک همیشه یکی از آرزوهای همه دولت‌ها در دهه‌های اخیر بود تا اینکه شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی یا شاپرک در ‌سال ١٣٩٠ ایجاد شد. در آن زمان، تبلیغات گسترده‌ای برای تشویق مردم به انتخاب روش‌های غیرحضوری بانکی و استفاده از کارت‌خوان انجام شد؛ تا اینکه رفته رفته با فرهنگ‌سازی‌ها و شناخت مزایای فراوان این روش‌ها، امروز بنا بر آمار بانک مرکزی به ازای هر ایرانی بیش از سه کارت بانکی وجود دارد.

به گزارش «تابناک»، در حالی استفاده از خدمات الکترونیکی به امری عادی در زندگی روزمره ایرانی‌ها تبدیل شده ‌که طرح جدید بانک مرکزی برای دریافت کارمزد از خدمات بانکداری الکترونیک و تراکنش‌های آن، علامت سؤال بزرگی جلو این دستاورد بزرگ شبکه بانکی کشور گذارده است.

بر پایه سیاست جدیدی که نظام بانکی کشور و در رأس آن بانک مرکزی برنامه‌ریزی کرده، ‌مقرر شده است از آغاز آبان‌ماه امسال، از پذیرنده‌های دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی در ازای هر تراکنش کارمزد کم شود.

بنا بر آخرین برآوردهای بانک مرکزی، نرخ این کارمزد با توجه به اینکه قیمت تمام شده هر تراکنش حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان است، احتمالا حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان خواهد بود که البته این نرخ هنوز نهایی نشده و در مراحل کار‌شناسی است.

البته برخی این حرکت بانک مرکزی را ‌اقدامی از پیش طراحی شده و گام به گام می‌دانند، زیرا دریافت کارمزد بابت تراکنش‌های الکترونیک بانکی از بیستم خرداد امسال با دریافت کارمزد از مانده‌گیری آغاز شد و در گام بعدی، از اول آبان دریافت کارمزد از پایانه‌های فروشگاهی (پوز) و خرید شارژ تلفن همراه عملیاتی می‌شود.

در واقع بانک مرکزی از خرداد ماه امسال در مرحله نخست کارمزد مانده‌گیری از دستگاه‌های خود‌پرداز و کارت‌خوان‌های فروشگاهی را که پیش از آن تنها برای استفاده از بانک میزبان اعمال می‌شد، به تمام بانک‌ها حتی بانک صادر‌کننده کارت تعمیم داد، ولی مشخص شد ‌این کار تنها آغاز طرح بود و در گام‌های بعدی قرار است از همه خدمات الکترونیکی بانکی کارمزد دریافت شود، به گونه‌ای ‌که سرانجام دریافت پول از حساب بانکی مشتریان نیز شامل کارمزد خواهد شد.

اما ‌از آغاز آبان ماه امسال، بانک مرکزی‌در دومین گام، دریافت کارمزد از کارتخوان‌های فروشگاهی را هدف گرفته است. این اقدام بانک مرکزی با واکنش و مخالفت‌های بسیاری از سوی اصناف و حتی مراکز دینی قرار گرفته است؛ هرچند بانک مرکزی نیز برای این کار خود دلایلی دارد.

بانک مرکزی در دستورالعملی که به بانک‌ها در این رابطه ابلاغ کرده، ‌اشاره می‌کند: «برای کاهش ترافیک غیر‌ضروری، ارتقا‌ و پایداری شبکه و کاستن از هزینه‌های غیر ضروری، بانک‌ها مکلف هستند کارمزد خدمت مانده‌گیری مطابق با ساختار کارمزد شتابی دستگاه‌های خود‌پرداز را محاسبه و در تمامی ابزارهای پذیرش از مشتری اخذ کنند». همچنین بانک مرکزی بر این باور است که نگرفتن هزینه بابت خدمات به نوعی تضییع بیت‌المال است!

در مقابل اصناف و فعالان اقتصادی می‌گویند، اجرای این تصمیم در بازار واکنش‌هایی از جمله جمع‌آوری دستگاه‌های کارت‌‌خوان، استفاده بیشتر از اسکناس و افزودن میزان کارمزد به هزینه نهایی را در پی خواهد داشت.

اما در این میان پرسش‌هایی از شبکه بانکی کشور مطرح است؛ برای نموه، چرا در این مصوبه بانک مرکزی، تنها هزینه شبکه مطرح شده و سود کسانی که از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنند و در یک بانک حسابی دارند و پول‌هایشان در قالب‌های مختلف به شبکه بانکی سود می‌رساند، حساب نمی‌گردد؟ از سوی دیگر چرا از ابتدایی که طرح شاپرک مطرح شد، اعلام نشد که مردم باید استفاده از این خدمات هزینه پرداخت کنند؟

نگاهی به آمار نشان می‌دهد در صورت اجرایی شدن این مصوبه، سود فراوانی‌ نصیب شبکه بانکی خواهد شد. آمار رسمی شاپرک نشان می‌دهد، ‌مجموع تراکنش‌ها در پایانه‌های فروش در خردادماه ۴۲۹ میلیون تراکنش می‌باشد که شامل خرید، مانده‌گیری و پرداخت قبوض و خرید شارژ است.

با احتساب به آمار یک ماهه تراکنش‌های پایانه‌های فروش و همچنین با توجه به قیمت تمام شده ۲۰۰-۲۵۰ تومانی این تراکنش‌ها باید گفت، ‌هر ماه ۸۵ میلیارد و ۹۸۹میلیون تومان برای این بخش هزینه می‌شود. همچنین یک حساب و کتاب سرانگشتی نشان می‌دهد که در دوازده ماه هزینه‌ای که برای تراکنش‌های فروشگاهی می‌شود، چیزی حدود یکهزار میلیارد تومان است.

اما در صورت اجرایی شدن دریافت کارمزد از پذیرنده‌ها از آبان ماه با تصویب رقم ۱۰۰-۱۵۰ تومانی اگر آمار یک ماه را در ۱۲ ماه ضرب و حاصل را در کارمزد احتمالی ۱۰۰ تومان ضرب کنیم، عددی که به دست می‌آید۵۰۰ میلیارد تومان است. یعنی از این پس فروشگاه‌ها باید نیمی از هزینه تمام شده تراکنش‌های فروشگاهی را خودشان پرداخت کنند.

همچنین اگر بانک مرکزی بر این روش خود پافشاری کند، مشکلاتی پدید می‌آید و آن استقبال از عابربانک‌ها و کمبود پول نقد و همچنین صف‌های طولانی در دستگاه‌های ATM خواهد بود. در واقع چنین بی‌نظمی‌هایی دور انتظار نخواهد بود.

با این حال هرچند مسئولان امر بر این باورند ‌که دستگاه‌های کارتخوان و ساماندهی میلیون‌ها معامله ریز و درشت هزینه دارد و باید این هزینه پرداخت شود، پرسش اینجاست که چرا همیشه مردم باید هزینه‌های بانک‌ها را پرداخت کنند. در حالی که باید بانک‌ها از سودهای کلانی که از این کارتخوان‌ها می‌برند، هزینه‌های پرداخت‌های الکترونیکی و هزینه استهلاک شبکه را پرداخت کنند. در واقع شیوه منطقی پرداخت هزینه‌های پرداخت الکترونیکی، چشم پوشی نظام بانکی از سود بیشتر است!

اشتراک گذاری
سلام پرواز
سفرمارکت
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۲۵۹
انتشار یافته: ۸۴
علیرضا
|
United States
|
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
حسابی که پول واریزی از طریق کارتخوان بهش میره رو بالاجبار فقط قرض الحسنه یا جاری بکنن تا از این طریق در بازه زمانی که پول هنوز در آن حساب هست و صاحب حساب به حساب شامل سود ماهیانه انتقال نداده، بانک هم سودی ببره و بهانه اش از بین بره.
بانکها باید بدونن که مردم ما قدرت تطبیق خارق العاده ای دارند! و در طرفه العینی همه این ایرانیهای حداقل سه کارت بانکی دار به اسکناس روی خواهند آورد و تمام این زحمتهای چند ساله برای سیستم الکترونیکی بانکها و معاملات الکترونیک به فنا خواهد رفت و به سر خانه اول باز خواهیم گشت.
پاسخ ها
sasan
| United States |
۲۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
اگرچه مردم ما قدرت تطبیق بالایی دارند ولی باید بدونیم که کنترل امور به میزان بسیار بالایی در دست بانک مرکزی ست!مثلا خاطره ایجاد سقف برداشت نقدی 15میلیون تومان و اخذ کارمزد از چکهای بانکی و بین بانکی هم داریم که مردم تا با کارمزد مواجه میشدند درخواست وجه نقد میکردند که یا با مشکل سقف برداشت برخورد میکردند و یا با این که درشعب بانکها وجه نقد نداریم!ودر نهایت چه کسی برنده شد؟! اینجا هم بانک مرکزی میزان نقدینگی رو کنترل میکنه و روز از نو...!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
به نظر من تنها کسی که ضرر اصلی را میکند مصرف کننده است نه کاسب
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
باید خود دولت بده
مرتضی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
من یک رستورندار هستم که بطور متوسط هرروز حدود 40 تراکنش با pos رستوران انجام میشه اگه بخوان از اول آبان این قانون رو اجرا کنن من pos رو جمع آوری میکنم و فقط با پول نقد کار میکنم.عزیز من پول نقد بذار تو جیبت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
نه صبر کنید ببینم این آقای رستوران دار چی میگه! تو بخاطر 150 تا تک تومانی روی هر تراکنش که حداقل چند هزار تومان سود خالص داری دستگاه pos رو بر میداری؟ فقط برای 150 تک تومانی؟ تو هم منتظر باش همه 40 مشتری رو حفظ کنی!!! بعضی کاسب ها فکر میکنند با ... طرف هستن
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
آقای ناشنای یه حساب سر انگشتی کن روزی ۴۰ تا ۱۵۰ تومن میشه ۶۰۰۰ تومن و ماهش میشه ۱۸۰هزار تومن - این یعنی یک هزینه الکی و زور
جمعی از مردم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
کو گوش شنوا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
اگه قرار باشه از دستگاه كارتخوان كارمزد بگيرند ديگه تو مغازه سعي ميكنم ازش استفاده نكنم و اگه مجبور باشم كارمزدش را روي جنس ميارم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
مغازه دار بی خود میکنه اینکارو کنه، تحریم کنید عر مغازه ای رو که 150 تومان روی هر ترکانش بگیره
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
تحریم چیه بابا طرف یا میگه پوز ندارم یا پوز قطع هست یا میکشه رو جنسش دیگه
وقتی بانک مرکزی دودوتا چهارتا میکنه که از کارمزد هر تراکنش چه پولی به جیب می زنه و در نظر نمی گره که پول مردم از طریق پوز چند ساعت تو حساب شاپرک هست و این سود را در نظر نمی گیره ! توقع دارید یه سوپر دار که حداقل 200 بار در روز از دستگاه پوز استفاده میکنه و در سال عددی معادل ده میلیون تومان میشه از این سود صرفنظر کنه؟
بهزاد
| United States |
۲۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
من همین دیشب خریدم و مغازه دار هم 150 تومن کشید رو جنسش.
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
باباجان جای خالی پولهای باد رفته واختلاص شده را چطوری
پرکنند؟؟؟
مصطفی
|
Netherlands
|
۱۹:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
خیلی برام جالبه . دیگه اینجورش رو ندیده بودم. حالا برای خدمات الکترونیک هم داره هزینه میتراشند اون هم از جیب مردم نه از جیب خود بانکها. واقعا جای تاسف داره . با این وضع تا چند وقت دیگه مبادله کالا به کالا دوباره رایج میشه چون به هر دلیلی دران برای هر تراکنش و خریدی مالیات و هزینه می تراشند. اخرش اگه سرویسی در مقابل ببینم خوبی اما خبری از کیفیت نیست.
پسر پارسی0
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
بانکها برای سود بیشتر اینجوری میکنن...ساپیا برای سود بیشتر قیمت پراید رو 3 برابر میکنه...اسکانیا از اتوبوس های مزخرف استفاده میکنه...ایران 140 کارشناسانی که معترض بودن رو باعث شده اخراج بشن و تو هوای گرم تر از حد مجاز استفاده شده...تولید کنندگان لبنیات پالم میریزن...تولید کنندگان کالباس از شصت آدمیزاد استفاده میکنن...تولید کنندگان سوسیس از دل و روده مرغ استفاده میکنن...من و تو هم میاییم میگیم آره والا چه کشوری شده همه از بقیه استفاده میکنن حال ما رو به هم میزنن...اونوقت همین فردا صبح خود "من و تو" میریم سر مردم کلاه میزاریم!این "من و تو" ها هست که جامعه رو میسازه دیگه!مدیرعاملان شرکت های هواپیمایی یا تولیدات خودرو یا لبنیات و ... که از چلوکباب ساخته نشدن!همین "من و تو"هستن!تا وقتی همین من و تو مثلا تو اداره از 8 ساعت 20 دیقه کار مفید انجام میدیم یا گرون فروشی میکنیم یا کم فروشی میکنیم همینیه که هست!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
حالا بیا یه لیوان آب بخور ، یه نفسی تازه کن ، بعدش ادامه بده!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
شیطون من و تو زیاد نیگا میکنیا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
همیشه مردم هزینه نهایی رو باید بدن. این یک قانون است
پاسخ ها
00
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
ملت به هیچی اعتراض نمیکنه همین میشه دیگه
برچسب منتخب
# دیدار پوتین و ترامپ # جنگ ایران و اسرائیل # عملیات وعده صادق 3 # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # پل ترامپ # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
ایران و آمریکا در مذاکرات به توافق می‌رسند؟
الی گشت