نقد و بررسی «پایتخت» از نگاهی دیگر؛

بسیاری از اهالی پایتخت همان حس غریب باباپنجعلی را دارند

در سالیان اخیر به میزانی درباره طبقه متوسط و بالای شهری در رسانه های گوناگون فیلم و گزارش و مستند و... ساخته شده که به تدریج فراموشمان شده بود، طبقه متوسط روستایی و حتی شهرستانی هم در این کشور وجود دارد، طبقه ای که متأسفانه به جبر روزگار و اقتضای زمانه برخی از آنان به شهرهای بزرگ کوچ کرده اند و زیر فشار رسانه ای طبقات متوسط و بالای شهری گویی له شده اند و...
کد خبر: ۱۵۵۸۲۰
|
۱۲ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۸ 01 April 2011
|
40698 بازدید
|
پس از انتشار نقد و تحلیل «تابناک» از وضعیت برنامه های نوروزی رسانه ملی و به ویژه تلویزیون، یکی از همکاران رسانه ای در یادداشتی کوتاه به برخی انتقادات به ویژه درباره سریال «پایتخت» ساخته سیروس مقدم پاسخ داده است که به شرح زیر می آید:

آنچه در چند روز اخیر در برخی محافل رسانه ای ـ اعم از هنری و غیرهنری درباره یک اثر هنری مطرح شده عمدتا مربوط به مجموعه «پایتخت»، آخرین ساخته سیروس مقدم است که هم اکنون در حال پخش از شبکه یک تلویزیون می باشد.

 ایراد اصلی که گروهی به ویژه برخی از مقامات استان مازندران و یا تشکل های فرهنگی و دانشجویی این استان به این مجموعه وارد کرده اند، لهجه شمالی بازیگران این مجموعه و به ویژه لهجه محسن تنابنده و علیرضا خمسه است.

این در حالی است که عموم بینندگان این مجموعه تاکنون در جایی نگفته اند که لهجه موجود در فیلم باعث خنده آنان شده است، بلکه در واقع بر عکس استفاده از لهجه شیرین مازندرانی، اتفاقا چنان بر صمیمیت فضای فیلم افزوده است که استفاده از هیچ لهجه دیگر از اقوام مختلف ایرانی، نمی توانست صمیمیت، یکدلی و سادگی این مجموعه را تا بدین حد برساند.

 در این چند روز کسانی که مجموعه پایتخت را از تلویزیون دیده اند، مجذوب سادگی و بی تکلفی شخصیت های اصلی، اطمینان و توکل بر خدا داشتن آنان که اتفاقا یکی از ویژگی های اصلی مردم استان مازندران است، شده اند.

هرچند مجموعه پایتخت به مناسبت ایام نوروز، رگه هایی از طنز هم در آن دیده می شود، در واقع طنزی خالی و خشک نیست، قصه ای است گذرا که اغلب کسانی که از شهرستان به این پایتخت دود و ماشین هجرت کرده اند با این قصه آشنا هستند به ویژه اینکه غلبه فرهنگ «اصالت کار و سرمایه و پول» در این درندشت تهران، در جای جای آن دیده می شود و کیست که نداند که اگر در عالم واقع هم کسی با مشکلی که برای خانواده معمولی پیش آمده برخورد کند با سرنوشتی بعضا بدتر از آنچه به تصویر کشیده شده روبروست.

متأسفانه در این قیل و قال های پیش آمده درباره مجموعه پایتخت، کمتر از بازی فوق العاده علیرضا خمسه و محسن تنابنده سخن گفته شده است. کارگردان در این مجموعه، دردها، غم ها و حتی عصیان های افرادی را نشان داده است که از طبقه متوسط روستایی هستند که به ندرت سرنوشت آنان در فیلم ها، داستان ها، کتاب ها و روزنامه ها به تصویر درآمده است. عصیان های محسن تنابنده در این سریال به همراه گریه ها، دلتنگی ها، ناراحتی ها و حتی خنده هایش، برای یک بار هم که شده مخاطب روستایی را مجبور کرده است که با او هم ذات پنداری کند و به خنده هایش بخندد، با گریه هایش بغض کند و با هیجاناتش، هیجان بگیرد.

این در حالی است که در سالیان اخیر به میزانی درباره طبقه متوسط و بالای شهری در رسانه های مختلف فیلم و گزارش و مستند و... ساخته شده است که به تدریج فراموشمان شده بود که طبقه متوسط روستایی و حتی شهرستانی هم در این کشور وجود دارد؛ طبقه ای که متأسفانه به جبر روزگار و اقتضای زمانه برخی از آنان به شهرهای بزرگ کوچ کرده اند و تحت فشار رسانه ای طبقات متوسط و بالای شهری گویی له شده اند و کیست که نداند که جامعه ایرانی تا همین بیست سال پیش جامعه ای عمدتا روستایی بود؛ جامعه ای که هسته مرکزی آن در روستا و شهرهای کوچک شکل گرفته و اصلا چیزی به معنای کلان شهر امروزی وجود خارجی نداشت.

هرچند در این مورد تحقیق مستندی وجود ندارد، ولی می توان گفت در درصد بالایی از مردمی که هم اکنون در تهران ساکن هستند، آن حس غریب «بابا پنجعلی» ـ با بازی درخشان علیرضا خمسه ـ برای بازگشت به دیار خود وجود دارد و اینان اتفاقا درصد کثیری از جمعیت کلان شهرها و از جمله تهران را تشکیل می دهند.

گویا سیروس مقدم در این کار به احیای طبقه متوسط روستایی و شهری پرداخته است که رسانه ندارند، در مناصب دولتی حضور ظاهری ندارند و حتی در خیابان ها هم دیده نمی شوند.

کار سیروس مقدم و بازیگرانش هرچند قطعا نواقص و نقاط ضعفی هم دارد، اما بدون شک جای تقدیر و تشکر هم دارد، چرا که پرداختن به این حوزه به خاطر خیل منتقدانی که رسانه، نفوذ و قدرت دارند، به قول معروف دل شیر می خواهد.

هرچند تلویزیون دیر اما سرانجام به این حقیقت پی برد که سال هاست بخشی از مردم این کشور در همه رسانه فراموش شده اند و برای همین، ساخت و حمایت از چنین سریالی جای تقدیر دارد. مردم استان مازندران هم دل خوش بدارند که همه ما از یک خون و یک گل هستیم و در ظرفی همچون ایرانمان گرد هم آمده ایم که با هم بخندیم و به هم نخندیم... .
 

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۴۶۷
کاوه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
تحلیل تابناک حرف نداشت...شما برو بخون عزیزم....گفته بود ایده یک فیلم سینمایی رو کش داده به 14 قسمت...راست می گه دیگه...واقعا چند قسمت از این سریال هیچ حرفی برای گفتن نداشت؟ حرف اینه که مجموعه پایتخت می تونست نهایتا با این فیلمنامه در 6 قسمت پخش بشه...در اون تحلیل حرفی از لهجه و بازی ها هم نبود...
پاسخ ها
صفوی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
این ایده یک فیلم سینمایی بود؟ فیلم های سینمایی امروزی به جز تعدادی اندک اصلاً ایده دارند؟ این یک سریال جذاب بود که اگه بقیه بودن 99 قسمت می ساختنش. حرفی واسه گفتن داشتن یعنی چی؟ سریال یک روال طبیعی و لذت بخش داشت. شما از بازی بی نظیر هنرمندانش و سختی هایی که کار داره گذشتید؟ هر قسمت یه جا! دیالوگ تکراریو افتادن تو یه حلقه اصلا تو این سریال دیده نشد. شما هر شب با استرس نگران این خانواده بودی که باز کارشون به پلیس نکشه! کار تنابنده، مهرانفر و ریما رامین فر و خمسه تو این چندین ستل گذشته یه شاهکاره.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
عزيزم به نظر شما بقيه سريال هاي آبكي عيد چندقسمت حرف براي گفتن داشتن؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
من یک مازنی هستم
این سریال فوق العاده بوده هم بازی بازیگرانش و هم متن سریال و تمام جزئیات مربوط به یک فرد مازنی رعایت شده
این اقایون هم بهتره کمی سعه صدر داشته باشن و نیمه پر لیوان روببینن
پاسخ ها
امین کان
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
دوست عزیز، خواهش میکنم کمی نگاهتون رو بالاتر ببرید. البته حق هم دارید! مقصر شما نیستید مقصر تی وی هست که سطح انتظار مردم رو هر روز و هر روز پایین تر آورده تا حدی که این مجموعه ها رو خوب میدونید!!!!!!!!
نا شناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
البته نباید از موسیقی بسیار زیبای کتولی که مختص به شهرستان علی آباد کتول گذرا رد شد
raha
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
سلام. موضوع خوبی داشت این فیلم و از بازی بسیار عالی محسن تنابنده واقعا لذت بردیم.
پاسخ ها
پرستو(تهران شهر منه)
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۳
واقعا بازی آقای تنابنده ،مهران فر و خانم رامین فر حرف نداشت بهتره مردم کمی ظرفیتشونو بالا ببرن.نمیشه که هر کارگردانی که دست روی هر شهرستانی گذاشت بگیم به اهالی اون منطقه توهین کرده.پس ما تهرانی ها هم که هزار جور فیلم به زبان ما ساخته میشه و انواع خلافا رو توش نشون می ده باید اعتراض کنیم.با این کارا لهجه ها نابود میشه پس بهتره این قدر اعتراض نکنیم.وقتی سطح فیلم سازی شهرستانا این قدر پایینه.
kنوایی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
با سلام
ای کاش اقای سیروس مقدم قبل از تهیه فیلم چند جلسه به همراه بچهاش به کلاس جغرافیا میرفت تا متوجه شود که علی اباد کتول در استان گلستان است نه مازندران از رامسر تا بهشهر حریم مازندران است. از دهه 1350 به دلیل خشک سالی شدید در سیستان اطراف زابل دولت وقت مردم زیادی را به اطراف علی آباد کوچ داد که احتمالا نوسینده و تهیه کننده فیلم نشست و بر خواست زیادی با آن اهالی داشتند که منجر به برداشت اینچنینی شده . شخصا به این فیلم اعتراض داشته هر چه اعمال قرون وسطی بوده را به مردم مازندران نسبت دادند
پاسخ ها
roja
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
منظورنویسنده دراین سریال علی آبدکتول نبوده بلکه یک روستای فرضی در منقه ای کوهستانی مازندران هست گذاشتن موسیقی کتولی هم لابد سلیقه کارگردان بوده ضمن اینکه معرفی موسیقی کتولی که دارای بسیارغنی میباشد برای کسانی که با موسیقی علی آبادکتول آشنانبوده اند توفیق اجباری بود.
امین کان
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
بابا این فیلم انقدر ایراد داره که این ایراد کوچیک رو میشه ندید اصلا!!!!!!!!!!!
ولی باز منم معتقدم از مجموعه های دیگه ی امسال بهتره لااقل!!!!!!
ناشناس
| United Kingdom |
۰۴:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۳
آقاي نوايي كمي بيشتر بررسي كن!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۳
كدوم اعمال قرون وسطايي؟؟ شما خودتون هم شديدا به كلاس جغرافيا و مردم شناسي احتياج داريد. اگه واقعا يك سر به علي آباد كتول مي زدي ،مي فهميديد كه فقط 10 درصد جمعيت علي آباد را زابليها تشكيل مي دهند و شايد به قول شما اعمال قرون وسطايي دارند، (كه ندارند) و ليكن اهالي علي آباد كتول و ساير اقوام ايراني سبك زندگي آنها پذيرفتند و تفاوتها را قبول كرده و با همديگر زندگي مي كنند.گيرم كه يك چند نفري هم مثل شما عادت دارند از بالا به همه نگاه كنند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۳
باسلام
100%مطمئن هستم شما از موسيقي اصيل شمالي چيزي بارتون نيست كتولي يكي از اصيلترين آواها شمالي هستش و اهنگ پاياني اهنگ كتولي است كه يه ترانه ديگه رو اجرا كردن فقط نوازندهاش و خواندهاش كتولي هستن همين!!
ضمنا لهجه كه تو فيلم اجرا ميشه مازني ولي به صورت افتضاح دارن اجرا ميكنن
ولي اين نظر شخصيه خودمه از لحاظ لباس پوشيدن شماليها خوشتيپ ترين و خوش لباس ترين هستن
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
نوایی جان حرف نزن که آبرو رو بردی، شما هم سعی کن یه سری به کلاس جغرافیا... نه یه سری به نقشه بزنی تا ببینی که علی آباد در مازندران هم هست و قبلاً سه استان مازندران و گیلان و گلستان تحت مجموعه ی واحدی بودند، که حالا از هم جدا شدند.
در مجموع سریال بسیار جالبی بود. آقا سیروس ممنون
amir
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
واقعا برای تفکرت متاسفام. به نظرم آدمهای مثل شما و با این تفکر عقده های خودشون را بازگو می کنند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
اتفاقاً مردمی که نشون داد باصفا، دست و دلباز و باهوش بودن و برعکس خیلی سریال ها آدمها رو ساده لوح و احمق و خیلی بد و خیلی خوب نشان نداد. یا نگفت آدمهای بدبختی هستند ، برعکس نشان داد که با خرج کردن مشکلی نداشتن
رها
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
از اون اسمي كه بالا نوشتيد معلومه چقدر به اصالت خودتون معتقديد
من اصليت آذريم چند تا دوست خيلي خيلي خوب در علي آباد دارم و اونا نظرشون در مورد اين سريال مثبته
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
ولی منکر این نمیشه شد که علی اباد تو استان گلستان نه مازندران ولی لهجه بازیگران بیشتر به مازندران شباهت داشت
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
شما دو نفر که اینقدر بی اطلاعید چطور له و علیه این فیلم اعتراض می کنید ، علی آباد اشاره شده در این فیلم از روستاهای حوالی سنگده از توابع ساری ست.
ضمنا حرکات سبک و سخیفی که به مازنی ها نسبت داده شده به شدت محکومه...
Ali.MT
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
آقایان اینکه از گویش ها و لهجه های محلی استفاده شود بسیار زیبا و دل نشین می شود درست است ولی این که مردم شهرستانی را بی فرهنگ نشان دهند و پایتخت نشینان را با کلاس و مهمانواز نشان دهند واقعا جای تاسف دارد.
در زمانی که استانهای مهمان نواز شمالی میزبان هزاران مهمان نوروزی خود بود پخش این برنامه به مخاطبان القا می کرد که این مردم به ظاهر مهمان نواز هستند و برای فرار از دست مهمانان هر کاری را انجام میدهند.
این سریال نه فیلم نامه ی قوی داشت نه کارگردانی خوب چون با واقعیت امر خیلی فاصله دارد.
ضمن این که اگر مهاجرت از شهرستان ها به پایتخت کار نادرستی هست (که من هم قبول دارم) پس چرا خود آقای سیروس نامقدم توی تهران زندگی میکنه!!!؟
پاسخ ها
محمدباقر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۳
مطمینا مهجرت به خود خودی خود امر بدی محسوب نمیشه، منظور مهاجرت بی رویه و بدون در نظرگرفتن نیازهای واقعی یه جامعه.
من بسیاری مازنیها رو میناسم که لذت میبردن از دیدن این فیلم.
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
آخه کجای فیلم اومده بی فرهنگی مردم خطه شمال رو نشون بده؟؟؟!!!
شما یکمی عصبی هستی! اروم که شدی دوباره کامنت بزار!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
و من بسیاری رو میشناسم که نگاه نمیکردن و بسیاری هم با غضب به تماشای اون مینشستن
یک ساروی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
نامقدم یعنی چی؟! ... واقعاً متأسفم
ناشناس
|
United States
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
من فقط موندم چرا فیلم سازان این مملکت در تمام آثارشون نشون میدن که شهرستانی ها ساده هستند. والا بلا شهرستانی ها زرنگ تر و هفت خط تر از تهرانی ها هستند! تهرانی ها فقط زبون بازهای خوبی هستند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
شما بچه تهرونی از آمریکا کامنت گذاشتی ؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
آي دمت گرم...آي دمت گرم ...مدتها بود چنين حرف حسابي نشنيده بودم...خدا پدرت رو بيامرزه
ناشناس
|
United States
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
کاملا موافق تحلیل و نظر نویسنده هستم ، سالهاست که قشر میتضعف و یا روستائی هیچ جائی در تلوزیون ندارند ، تمام سریالها حول و حوش مشکلات خانواده های ثروتمند و مشکلات ارث و میراث آنها میگردد و یا عشق یکنفر از طبقه بالا به یکنفر از قشر فقیر ، دکورهای آنچنانی و منازل و سفره های شاهانه ، نمیدانم این سریالها و فیلمها چقدر از مشکلات و یا تمایلات مردم را منعکس کرده که همواره صدا و سیما پیگیر ساخت این فیلمها بوده است .
ولی در این سریال به لطف دیالوگهای بسیار زیبا و صمیمی و واقعی ، بازیهای بسیار عالی و دیالوگهای کاملا خودمانی و حقیقی و درواز پیرایه های مرسوم سینما و تلوزیون ، عشق ، توکل به خدا ، نوع دوستی ، شرافت ، وفای به عهد ، مشکلات شهر نشینی ، مشکلات اجتماعی ، اقوام ایرانی در قالب ایران بزرگ ، شخصیت پردازی بسیار مناسب و بسیاری موارد دیگر به تصویر کشیده شده است و من که سالهاست سریالهای تلوزیونی را نگاه نمیکنم آنچنان پای این سریال مینشینم که خانواده ام تعجب کرده اند .
در این سریال ما زندگی خودمان را میبینیم ، زندگی واقعی مردم ایران که در عین پرداختن به مشکلات تلخ نیست ، زندگی ما ایرانیها علیرغم مشکلات و کمبودها تلخ نیست ، خودمان آنرا تلخ میکنیم ،
ممنونم از دست اندکاران ساخت این مجموعه
واقعا خدا قوت
امین کان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
درسته، تی وی خیلی وقته که از زندگی ثروتمندان میگه و نشون میده، ولی هر از چندگاهی هم که میاد از شهرها و روستاهای کوچیک بگه بد میگه!!!!!! من خودم مازنی هستم و شوخی با لهجه ها رو چیز بدی نمیدونم، اتفاقا لهجه ی آقایان تنابنده و خمسه بسیار نزدیک به لهجه ی ما بابلی ها بود.
درسته که حرفایی زده شد که باید گفته میشد ولی من احساس میکنم با مسخره کردن همراه بود! سادگی با خنگی فرق داره!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
sسلام . من یک مازندرانی و ساروی هستم.لهجه آقای تنابنده کاملا به لهجه مازندرانی نزدیک بود،ولی لهجه آقای خمسه زشت و تمسخر آمیز بود.در ضمن ما شمالی ها و شهرستانی ها از شاید ساده باشیم ولی بی فرهنگ نیستیم!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
به عنوان یک مازنی حرف دو نفر فوق رو تایید می کنم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
سر خودتونو شیره بمالین بابا!

حالا ما مازندرانی ها مث بقیه قومیت ها نیستیم که تا بما گفتن بالای چشمتون ابروهه بریم رئیس جمهور ممالک دیگه رو بپرستیم و ازشون قدیس بسازیم و داعیه جدایی از ایران عزیزمونو سر بدیم!
ولی اینقدر هم دیگه مارو گاگول فرض نکنین!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
کسی که چیزی نگفت، نکنه شما به خودت شک داری!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
دمت گرم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۲
تحت تاثیرییییی
پاسخ ها
يك مازندراني
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۴
صحبت كردن زبان مازندراني اون هم با هنرمندهاي تهراني كه حتي نمي تونند لهجه روستايي مازندران رو هم مثل اون ها ادا كنند، واقعا جاي تاسف داره. اين وسط فقط راه براي كسايي باز شد كه بيشتر از قبل، لهجه مازندراني رو مسخره كنند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت