کد خبر: ۷۵۲۵۵۵
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۲ 05 December 2017

در حالی که اعتراضات محافل علمی و محیط زیستی به صدور مجوز تکثیر و پرورش ماهی مهاجم تیلاپیا در کشور شدت گرفته، یک استاد دانشگاه در رشته شیلات نیز ابعاد دیگری از مخاطرات ماهی تیلاپیا را از نظر بهداشتی و اقتصادی تشریح کرد.

به گزارش روزنامه ایران، دکتر حمید عبدالله‌پور، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد گیلان گفت: در بسیاری از کشورهای جهان ماهی تیلاپیا به ماهی فقرا معروف است چون از جیره غذایی ارزان قیمت استفاده کرده و همه چیز خوار است و تقریباً از قیمت مناسبی هم برخوردار است از سوی دیگر ارزش غذایی این ماهی در حد خوک است.

او افزود: یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده ارزش غذایی ماهی‌ها، نسبت اسید چرب امگا 3 به امگا 6 در آنهاست که هرچقدر این نسبت زیادتر باشد نشان از ارزش بالای غذایی آن ماهی دارد اما در تیلاپیا این نسبت بسیار کم است و در عوض میزان امگا 6 خیلی بالاتر از امگا 3 بوده و این امر باعث بیماری آلزایمر، التهابات روده‌ای و بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود، در حالی که در ماهی‌هایی مانند سالمون، قزل آلا، ساردین، تن ماهیان، ماهی کولی و غذاهای دریایی چون خرچنگ، اسید چرب امگا سه بسیار سرشار است. این اسید چرب باعث جلوگیری ازامراض قلبی و کنترل دیابت می‌شود و بالعکس آن امگا شش ممکن است موجب اختلالات مغزی، آلزایمر و تشدید التهابات شود.

این مدرس دانشگاه افزود: البته این بدان معنی نیست که فردی با چندبار استفاده از تیلاپیا دچار بیماریهای فوق الذکر شود بلکه اگر این مصرف مداوم و طولانی مدت باشد طبق گفته پزشکان امکان بروز بیماری دارد. اما نکته حائز اهمیت این است که تیلاپیا با این ارزش غذایی کمی که نسبت به گونه‌های دیگر دارد قیمتی تقریباً برابر وحتی بیشتر از قزل آلا در ایران دارد بنابراین عقل سلیم حکم می‌کند که به جای تیلاپیا از ماهی‌های با ارزش دیگر مصرف شود.

ماهی تیلاپیا که به گواه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در لیست گونه‌های مهاجم و خطرناک قرار دارد می‌تواند محل زندگی و تخم و لارو سایر ماهیان را با سرعت نابود کرده و موجب انقراض نسل آنها شود با این حال پرورش این ماهی، به دلیل کم هزینه بودن، قدرت تکثیر بالا و زندگی حتی در آبهای آلوده می‌تواند سود کلانی را عاید برخی پرورش دهندگان آن کند.

خطر شیوع بیماری ویروسی Til V

تیلاپیا یکی از نگرانی‌های جدی و تازه مطرح شده پژوهشگران حوزه آبزیان در جهان است. بر اساس مقاله علمی که اخیراً در یکی از ژورنال‌های علمی چاپ شده در حال حاضر چهار کشور تایلند، مصر، اکوادور و کلمبیا به عنوان کشورهای آلوده به این ویروس معرفی شدند و در عین حال خطر شیوع این بیماری در 43کشور دیگر جهان از جمله چین نیز وجود دارد.

حمید عبدالله‌پور در این باره گفت: متأسفانه ما در ایران تجربه خوبی از این نظر نداریم به‌طوریکه ورود بسیاری از گونه‌های غیر بومی آبزی به کشورمان همواره منجر به ورود بیماری‌ها و آلودگی‌های فراوان و وارد شدن خسارات زیادی به ماهیان بومی و پرورشی‌مان شده است.

او افزود: ماهی قزل آلای رنگین کمان نزدیک به نیم قرن است که وارد کشور ما شده اما متأسفانه هنوز شیلات ایران نتوانسته در تولید و تکثیر تخم این ماهی موفق باشد و هرساله نزدیک به 400 میلیون تخم قزل آلا برای پرورش وارد کشور می‌کند که بابت هر تخم 50 تومان هزینه شده و در بازار این تخم‌ها به قیمت 150 تا 200 تومان فروخته می‌شود که این واردات هرساله حدود 40 میلیارد تومان سود برای واردکنندگان دارد اما آلودگی این تخم‌ها به سه نوع ویروس در سال‌های اخیر خسارات زیادی به پرورش دهندگان قزل‌آلا در کشور وارد کرده است. و سؤال ما از شیلات این است که چرا به جای صرف این همه بودجه‌های میلیونی برای پروژه‌های غیر مؤثر، و صرف این همه انرژی برای تکثیر یک ماهی مهاجم نباید امروز بتوانیم بعد از نیم قرن خودمان تخم ماهی قزل آلا تولید کنیم؟ در حالیکه شیلات 5-6 نفر را بورسیه کرد تا از انگلستان دکترا بگیرند چرا امروز نباید از این افراد در بخش اجرا بهره ببریم؟ متأسفانه تمامی این افراد به پست و مقام رسیده‌اند و در آزمایشگاه کار نمی‌کنند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بر اساس اعلام سازمان فائو، چین در سال گذشته 43 هزار تن ماهی تیلاپیا به ایران فروخته که شیلات ایران این رقم را 16 هزار تن عنوان می‌کند! و همین واردات باعث شد تا بسیاری از پرورش دهندگان ماهی به دلیل فراوانی تیلاپیا در بازار داخلی، با ضرر و ورشکستگی مواجه شوند یا مجبور باشند ماهی‌های با کیفیت خود را با وجود صرف هزینه‌های هنگفت برای پرورش به قیمتی ارزان‌تر از تیلاپیا به فروش برسانند که این امر صدها نفر از پرورش دهندگان ماهی را در سراسر کشور با بحران و نابودی سرمایه‌هایشان مواجه کرده است.

او افزود: می‌گویند تکثیر تیلاپیا باعث اشتغالزایی می‌شود ولی این اشتغالزایی نیست! چون به موازات ایجاد شغل برای عده‌ای در کویر خشک بافق یزد صدها پرورش‌دهنده کپورماهی و قزل آلا در شمال ایران و دیگر مناطق کشور همین الآن با بحران ورشکستگی ناشی از واردات تیلاپیا و بیماری‌های ویروسی وارد شده در اثر تخم قزل آلا مواجه هستند .

برچسب ها
اشتراک گذاری
روی خط سایت ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۱۸
فرزان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
\ماهی قزل مون رو صادر میکنن و بدترین نوع ماهی رو تکثیر وارد و با قیمت ارزون در اختیار مردم بدبخت قرار می دهند.
پاسخ ها
م م
| - |
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
یک- تیلاپیا مهاجم تر از قزل نیست و البته در اکثر زیستگاه های آبی شمال ایران توان زندگی دائمی نداره چون تحملش به سردی آب خیلی کمه
دو-چیزی که الان تولید کننده رو تحت فشار گذاشته واردات بی رویه تیلاپیا هستش نه تکثیر کردن یا نکردنش در داخل کشور پس بهتره که مباحث رو قاطی نکنیم
سه- پرورش تیلاپیا هیچ تداخلی با قزل نداره
چهار- تکثیر و پرورش تیلاپیا بسیار ساده هستش و افراد مبتدی هم میتونن روش کار کنند و تکثیرش کنن، پس صحبت از هزینه گزاف تکثیر این ماهی به کل منتفی هستش
پنج- اگر قیمت این ماهی واقعی بشه سرانه مصرفش در کشور خیلی بالا میره و در مجموع به نفع اقشار ضعیف جامعه هستش
شش-اینکه مردم چه ماهی ای باید بخورن رو خودشون باید تصمیم بگیرن
هفت _ همین الان در تمام رودها و تالاب های جنوب کشور تیلاپیا وجود داره که از عراق یا پرورشگاه های غیر مجاز به اونها وارد شدن، در واقع میشه گفت در این زمینه اتفاقی که نباید میفتاد، افتاده. پس بهتره مخالفت سرسختانه رو کنار بگزاریم و بر اساس واقعیات موجود تصمیم بگیریم
هشت - این ماهی از پرمصرف ترین ماهی ها در تمام دنیاست
نه-نگارنده محترم آلوده بودن تخم های قزل رو دلیلی بر این کرده که نباید تیلاپیا در داخل کار بشه؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
احسنت
عباس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
کدام قیمت ارزان .مقاله را با دقت مطالعه کن در ضمن از بازار قیمت بگیر.
امین بدیعی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
یکی دیگر از خطرات پرورش این گونه احتمال راهیابی این ماهی به رودخانه ها و دریاست که با توجه به طبیعت این حیوان براحتی در آبهای طبیعی رشد ، نمو و تکثیر می شود و در دراز مدت ماهیان بومی مفید را از چرخه طبیعت خارج میکنند بلایی که گیاه وارداتی آزولا بر سر آبگیرها ، مزارع ، استخرهای پرورش ماهی و تالابهای گیلان و مازندران آورده است .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
باز بازار یه چیزی خراب شده دارید میکوبید توی سر ماهی بدبخت.... دنیا همه استفاده میکنن شما یه تحقیق ساده بکنی میبینی بیشترین وارد کنندش هم آمریکا هست... یعنی چی ماهی فقرا این قیمتی هم که اینجا میدین از قیمت ماهی فقرا بالاتره برید بس کنید ملت رو اینقدر عذاب ندین
مفتخری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
این دنیا که هیچ ولی بخدا قسم یقه مدیران مربوطه در وزارت بهداشت را در ان دنیا میگیریم بخاطر سوء مدیریت و مجوزی که میدهند تا هر اشغالی وارد شود و مردم بخورند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
ای بابا داداش .. دلت خوشه تو تلویزیون میان میگن در فلان موسسه سرمایه گذاری نکنین مجوز ندارد .. یکی نیست بگه چرا جلوشو نمیگیرین ؟ مگه زیر زمینیه ؟ وسط شهر داره فعالیت میکنه . معلوم نیست چه خبره اصلا اینجا
حسابگر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
تمام فروشگاه های دولتی وغیر دولتی پره از این ماهی اگر این مطالب واقعیت داره که حتمن داره چرا جلوی فروشش رو نمیگیرن این مملکت اینقدر بی صاحب شده ؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
با سلام و عرض احترام بهتر است از این استاد گرامی بپرسیم پس چگونه است که تمام دنیا در اقصی نقاط جهان شامل آمریکا ، اروپا و آسیای جنوب شرقی در حال مصرف این ماهی هستند و برای آنها ضرری ندارد و این کشف بزرگ توسط ایشان صورت گرفته است . استانداردهای غذایی این کشورها بسیار بالاتر از ما است آمریکا بزرگترین واردکننده این ماهی است . با این اظهارات که بیشتر جنبه تجاری دارد بیش از این علم به سخره نگیرید
نامی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
ماهی قزل آلا هم که پرورشیه سرشار از هورمون. اونم بدتر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
ایالات متحده آمریکا در سال 2016 35486 تن فیله و 32187 تن منجمد این ماهی را وارد کرده است پرمصرف ترین ماهی در دنیا تیلاپیا است این اظهار نظرها جنبه تجری و صنفی دارد
مجتبي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
از بس راست ودروغ تحويلمان دادند ديگر به همه كس و همه چيز بي اعتماد شديم . يكي ميگه مضره يكي مگه مفيده نمي دونيم كه راست ميگه كي دروغ.
ناشناس
|
United States
|
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
امروز بررسی که کردم در بازار با حقوق خودم این ماهی فقرا هم نمیتوانم بخرم از استاد گرانقدر بپرسید بعد از فقیری میگن فلاکت است ماهی که برای دوره فلاکت است چه نوع ماهیی است ؟ حداقل روی ان کار کنیم
دامپزشک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
تمام ماهی های گرم ابی همه چیز خوار و دارای امگای 6 بالا می باشند.
ضمنا دانه های روغنی مانند کانولا دارای امگای 6 بالا می باشند پس مصرف نمی کنیم؟
ضمنا جهت استحضار ، اجازه مصرف این ماهی در آمریکا با ضوابط شدید بهداشتی داده شده است .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
درسته که از نظر میزان امگا ۳ و امگا ۶ حرف این استاد محترم درسته ولی در عین حال توجه داشته باشید که تیلاپیا چهارمین ماهی پر مصرف در ایالات متحده است.
یک شهروند
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
مامردم از دست شما چکار کنیم میاییم قزل آلا بخوریم میگن معدن چربی های مضره و نخورید وحتی میگن گوشت قرمز از اون بهتره و شما هم که میفرمایین تیلا پیا مضره...پس ما حرفی کیو گوش کنیم ...؟؟؟؟
محمودرضا اکبریان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
دوستان گرامی:
خبر درج شده به نقل از آقای استاد دانشگاه آزاد اصلا علمی و کارشناسی نبوده و بنظر میرسد اینگونه مطالب که جنبه تشویش اذهان عمومی و مصرف کنندگان را دارد، قبل از انتشار باید بررسی بیشتری در صحت آن صورت پذیرد.
با احترام : محمودرضا اکبریان دامپزشک و کارشناس سیستمهای ایمنی غذا

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: