بازدید 9750

تا توانستند لابي كردند و سد ساختند

یک‌بار ساده و شفاف به ملت بگویید که قیمت تونل زاب به دریاچه ارومیه چقدر است؟ سالی ٣٠٠ میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل کردید تا این دریاچه به تراز طبیعی برسد درحالی‌که ٢٤ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد
کد خبر: ۵۳۹۹۰۳
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۵ 17 October 2015
 ایران ناکام در حل بحران آب... زنگ‌های خطر به صدا درآمده اما بی‌تو‌جه تر از این شده‌ایم که گوش شنوایی برای شنیدن زنگ‌های خطر داشته باشیم. تصور بر این است که حل بحران آب در ایران به‌راحتی آب‌خوردن است اما زهی خیال باطل. خیلی بعید ندانید که تا چندی دیگر به آینه عبرت کتاب‌های تاریخ دنیا تبدیل شویم.

به گزارش شرق، این تنها بخشی از گلایه‌های صاحب‌نظران و اندیشمندان در نشست تخصصی رویداد آب ایران است که به همت انجمن علمی دوستداران محیط‌زیست دانشگاه صنعتی شریف و انجمن محیط‌زیست دانشگاه تهران، آن‌هم به بهانه حساس‌سازی اذهان دانشگاهیان و آگاهی‌‌بخشی در زمینه بحران آب در ایران برگزار شد. قسمت اعظم انتقادات صاحب‌نظران و اندیشمندان در حوزه آب متوجه حکمرانی دولت، لابی‌گری‌های مجلس و عملکرد غلط مهندسانی است که با میلیاردها تومان از پول ملی کشور سدهایی ساختند که برای ملت آب نداشت اما برای خودشان حسابی نان داشت... .

بی‌‌توجه شدیم/ از مهندس‌بودن توبه کردم

فاضلی، از استادان دانشگاه شهید بهشتی، در این نشست صحبت‌های خود را این‌گونه آغاز کرد که من مهندس بودم اما از مهندس‌بودن توبه کردم و جامعه‌شناس شدم الان هم ترجیح می‌دهم که تعمدا نیشدار حرف بزنم چون بی‌‌‌توجه‌تر از این شده‌ایم که این حرف‌ها به کسی بر بخورد.

برای ما سدهایی ساختند که آب نداشت اما برای خودشان نان داشت

وی با بیان اینکه، شرکت‌های مهندسی برای ما تونل‌هایی می‌سازند که سر تا ته آنها هیچی نیست افزود؛ سد‌ها برای ما آب ندارد اما برای آنها حسابی نان دارد، شرکت‌های مهندسی به‌خوبی می‌دانستند که آب‌های زیرزمینی در حال افت و روان‌آب‌ها در حال کاهش است؛ خوب می‌دانستند که این سدها باعث تخریب محیط زیست می‌شود اما برای ما سد ساختند پس مشکل ما نادانی نیست.
فاضلی در ادامه به مذاکرات خود با یکی از مقامات سازمان ملل در مورد طرح انتقال آب خزر به ارومیه اشاره کرد و گفت: وقتی درباره چنین طرحی با یکی از مقامات سازمان ملل صحبت کردم، در جواب ١٠ دلیل آورد و گفت واقعا شما احمقید که می‌خواهید چنین کاری کنید.

وی به ساخت تونل در حوزه زاب اشاره کرد و افزود: به مردم می‌گویند که هزینه ساخت تونل سه‌هزار و ٦٠٠ میلیارد تومان است درحالی‌که کل پولی که به طرح تعادل‌بخشی اختصاص می‌دهند، تنها ٣٢٥ میلیارد تومان است. این به آن معناست که پول ساخت یک سد برابر کل پولی است که در ٣٠ سال گذشته برای تعادل‌بخشی هزینه کردند.

ما با ساخت سد کیف می‌کنیم

او گفت: متأسفانه ما غرب‌زده‌ترین مردم روی زمین هستیم چون هیچ‌کس به‌اندازه ما ایرانی‌ها روی کره زمین به قدرت تکنولوژی سخت‌افزاری باور ندارد و هیچ‌کس به اندازه ما به محیط‌زیست بی‌توجه نیست، ما خیلی با ساخت سد کیف می‌کنیم. فاضلی با ابراز تأسف از اینکه ما بیش از همه در این دنیا سیطره نابودی را روی محیط‌زیست اعمال کردیم، گفت: متأسفانه ما سیطره مخربی بر طبیعت داشتیم به‌طوری‌که ١٧ میلیون هکتار جنگل را در شمال تهران از بین بردیم.

امیدی به اصلاح وضع موجود ندارم

وی گفت: منتظر باشید که درس عبرت تاریخ باشیم؛ حتما چندین‌سال بعد در کتاب‌های تاریخ خواهند نوشت؛ ملتی که همه‌جور ظرفیتی برای تبدیل‌شدن به قدرت داشت، اما خود را با دست‌های خودش نابود کرد؛ به‌همین‌دلیل من امیدی به اصلاح وضع موجود ندارم چون نشانه‌هایی از تصمیمات سخت نمی‌بینم. این استاد دانشگاه شهید بهشتی به لابی‌های نمایندگان مجلس برای ساخت سد اشاره کرد و ضمن بیان این نکته که عامل بحران محیط‌زیست از همین مجلس ما شروع می‌شود، گفت: در مقدمه برنامه دوازدهم توسعه اقتصادی کشور هند مجموعه‌ای از مجبوربودن‌ها نوشته شده درحالی‌که من در مقدمه برنامه‌های توسعه اقتصادی خودمان مجموعه‌ای از توهمات و اهداف بلندپروازانه را می‌بینم.

معلوم نیست هر شغل را پای ملت ایران چقدر حساب می‌کنند

وی با انتقاد از هزینه اعتبارات سد داریان گفت: مجموع اعتبارات پروژه تا پایان، ١٥ تا ٢٤ هزار میلیارد تومان است اما آیا کسی می‌پرسد که این ٢٤ هزار میلیارد تومان چگونه در این پروژه دیده شده است یا در مجموع چقدر شغل ایجاد می‌کند؟ در بهترین حالت ١٦ هزار شغل ایجاد می‌شود؟ یکی نیست که بگوید هر شغل را پای ملت ایران چقدر حساب می‌کنید.  وی افزود: تا روزی که من فاضلی نتوانم در صداوسیما این عدد را به سلابه بکشم و تا روزی که گزارش زیست‌محیطی سد گتوند منتشر نشود و نتوانیم بگوییم که برای آن به قیمت سال ٨٥ نزدیک به سه‌هزار میلیارد تومان خرج کردیم که به قیمت دلار امروز ١١ هزار میلیارد تومان می‌شود، وضع ما همین است.

٣‌هزار میلیارد تومان خرج سدی کردند که پشت آن نمک است

وی به قطع بودجه تحقیقات کشاورزی اشاره کرد و با طرح این سؤال که در کجای دنیا سه‌هزار میلیارد تومان خرج سدی می‌کنند که میلیون‌ها نمک پشت آن است، اظهار کرد: یک‌بار ساده و شفاف به ملت بگویید که قیمت تونل زاب به دریاچه ارومیه چقدر است؟ سالی ٣٠٠ میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل کردید تا این دریاچه به تراز طبیعی برسد درحالی‌که ٢٤ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد و در تراز رفع بحران هم به ١٠ میلیارد مترمکعب آب احتیاج است به زبان ساده یعنی اگر این خط بدون یک گرم تبخیر و هدررفت و کشاورزی بدون مسیر به دریاچه ارومیه منتقل شود، ٣٣ سال زمان می‌برد که دریاچه به تراز ١٠ برسد و ٨٠ سال هم طول می‌کشد که به تراز ٢٤ برسد.

سیاست‌مداران و مهندسان شعور ما را پایین فرض می‌کنند

وی ادامه داد: متأسفانه ما به سمت قهقرای کیف‌کننده می‌رویم یعنی به سمت قهقرایی که همه در آن کیف می‌کنند اما در کوتاه‌مدت و درازمدت همه با هم نابود می‌شوند بنابراین تا زمانی‌که نتوان به اقتصاد سیاسی مدیریت منابع آب حمله کرد؛ تا زمانی‌که با آب می‌توان رأی خرید، تا وقتی با آب می‌توان سد ساخت و پول درآورد، وضع ما همین است. فاضلی تصریح کرد: شبکه مهندسی و سیاست‌مداران شعور ما را پایین فرض کردند و تا توانستند لابی کردند و سد ساختند؛ با این وضع بايد منتظر نابودی باشیم.

تمام تخم‌مرغ‌های خود را برای توسعه کشاورزی در یک سبد چیدیم

جهانی مدیر منطقه‌ای آب یونسکو در ایران به اشتباهات استراتژیک در مسیر مدیریت آب اشاره کرد و افزود: اشتباه اول ما بی‌توجهی به ظرفیت‌های واقعی کشور درباره سطح زیرکشت کشاورزی از بعد تخصیص منابع به این بخش است؛ در واقع ما در این همه سال به توسعه نقطه‌ای ترجیح دادیم نه توسعه ملی. ضمن اینکه دیدگاه‌های خبرگان در سال ٤٤ که هیچ علائمی برای بحران آب نبود، نشان داد ایران یک کشور کشاورزی نیست و باید صنعتی شود. بنابراین با توجه به ظرفیت محدود آب نباید براي توسعه کشاورزی تمام تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد می‌چیدیم.

انتقاد از برنامه‌ریزی تحکمی و دستوری

وی يكي دیگر از اشتباهات استراتژیک را توجه به برنامه‌ریزی تحکمی و دستوری، فقدان برنامه‌های آمایشی و دیدگاه تک‌تخصصی عنوان کرد و افزود: طرز تفکر ما همچون ٧٠ سال پیش است و فکر می‌کنیم مهندسان می‌توانند مشکلات مربوط به آب را حل کنند، درحالی‌که مجموعه‌ای از جامعه‌شناسان، اقتصاددانان و طرفداران محیط زیست باید در مورد طرح‌ها تصمیم‌گیری کنند.

همه تصمیمات پشت در‌های بسته گرفته می‌شود

اسفندیاری از کارشناسان و متخصصان در حوزه آب نیز درباره ارزیابی حکمرانی آب در ایران به این مسئله اشاره کرد که دولت اختیارات زیادی در مورد حکمرانی آب دارد درحالی‌که همین نادیده‌گرفتن نقش اجتماعی و مردمی روی سرنوشت موضوع آب تأثیر گذاشته است. تلاش‌ها برای حل بحران آب ناکام مانده است وی افزود: متأسفانه همه تصمیمات پشت در‌های بسته یا توسط چند نفر گرفته می‌شود و اثر چنین تصمیماتی همین وضع موجود ماست.  وی همچنین به ناکامی تلاش‌ها برای اصلاح وضع موجود در بحران آب اشاره کرد و گفت: همه مسئولان نسبت به نارسایی‌های موجود آگاهی دارند اما متأسفانه قدمی برای اصلاح وضع موجود برداشته نمی‌شود و این همان نقطه تاریک و خاموش در کشور ماست.

زنگ‌های خطر به توان ١٠ به صدا درآمده است

حسینی از دیگر کارشناسان و متخصصان نیز در این نشست به این نکته اشاره کرد که اگر همچون گذشتگان تجارب را در مسیر منطقی ادامه داده بودیم و از دانش بومی برای اداره و توزیع آب استفاده کرده بودیم، هم‌اینک به وضعیت فعلی نمی‌رسیدیم. وی گفت: هم‌اکنون زنگ‌های خطر به توان ده به صدا درآمده است اما متأسفانه عزم سیاسی برای اصلاح وضع موجود وجود ندارد بنابراین باید خود جامعه درصدد اصلاح وضع و مشکلات آب باشد.

مشکل آب به‌راحتی آب‌خوردن حل نمی‌شود

بنی‌حبیب از دانشیاران دانشگاه تهران در این پنل اظهار کرد: این تصور غلطی است که فکر کنیم راه‌حل بحران آب همچون آب‌خوردن است و تا وقتی این تصور غلط وجود داشته باشد، نخواهیم توانست مشکل آب در ایران را حل کنیم. وی گفت: مشکل نبود آب کافی، بی‌کاری و رشد اقتصادی پایین، موجب تقویت بحران اجتماعی خواهد شد درحالی‌که در کشورهای توسعه‌یافته با مدیریت روی آب توانستند مسائل خود را حل‌وفصل کنند.

سیدمختار هاشمی از مشاوران ملی منابع آب طرح حفاظت از تالاب‌های ایران به این موضوع اشاره کرد که اشکالات زیادی در کار مهندسی ما در ایران وجود دارد و متأسفانه اکثر داده‌ها و اطلاعات موجود در این زمینه ضعف‌های بسیار دارد.

سوءمدیریت ما را به بحران آب رساند

فاطمه پاسبان، عضو هیأت‌علمی مؤسسه پژوهش‌های اقتصاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، در این پنل مشترک ضمن اشاره به این مطلب که همواره بخش کشاورزی را مقصر کمبود آب معرفی می‌کنند، گفت: بخش کشاورزی مصرف‌کننده عمده آب است به‌طوری‌که ٧٠ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود اما همان طور که در دنیا عمده مصرف آب در بخش کشاورزی است، در کشور ما هم کشاورزی عمده مصرف را به خود اختصاص داده است چون اگر در بخش کشاورزی، آب نباشد، دیگر تولیدی صورت نمی‌گیرد ضمن اینکه سوءمدیریت منجر به بحران آب شده، نه تولید در بخش کشاورزی.
وی در واکنش به اظهاراتی مبنی بر جیره‌بندی و سهمیه‌بندی آب به دلیل عدم‌مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی نیز اظهار کرد: در هیچ بخشی مصرف بهینه آب نداریم.
برآوردها در سال ٢٠١١ نشان می‌دهد که بهره‌وری آب ما سه دلار است درحالی‌که در جهان ١٤ دلار است. پاسبان افزود: یکی از سیاست‌های برنامه ششم توسعه، امنیت غذایی برای جمعیت در حال افزایشی است که تا سال ١٤٠٠ به ١٢٩ میلیون نفر می‌رسد، حالا در چنین شرایطی که غذای این جمعیت را باید بخش کشاورزی تأمین کند، می‌خواهند به این بخش آب ندهند.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۵
انتشار یافته: ۲۲
خیلی برام جالب بود که کل جمعیت کشاورزان ایرانی زیر 5 میلون که بیشتر انها بالای 40 سال سن دارند که خود همین باعث می شه بخش بزرگی از انها از دانش های روز دنیا کلا بی اطلاع باشند. نمی دونم چه کسی تصمیم گیرنده هست که با حمایت از بخش کشاورزی که کلا جمعیت شاغلش کمتر از 5 میلیون نفر هست 80 میلیون نفر انسان در خطر مرگ و گوچ های اجباری قرار داده هزینه های که برای کشاورزی می شد اگر صرف تحقیق در مورد روش های مدرن کشاورزیی می شد و اگر پولی که برای سد سازی می دادن صرف ساخت سیلو و انبار های مواد غذایی و روش های بهتر نگهداری ان می شد و با پول یک سد می شد راحت کل هزینه بی کاری کشاورزان داد و یا بجای ایجاد سد با پولش پنلن های خورشیدی می اوردن و هزینه کایل کشی صرف توربین های بادی می کردند اکنون وضعیت کشور انقدر بحرانی نبود. در مناطق جنوبی این وضعیت بسیار فاجعه بار تر هست که متاسفانه با سکوت رسانه ها در مورد این مناطق ربرو هستیم. متاسفانه صدا و سیما قسمت ها اشتباه مورد تبلیغ برای صرف جوی قرار داده و از ان بد تر در صدا و سیما در این چند دهه بجای ایجاد تبلیغ صرف جوی و نشان دادن زندگی مردم عادی شاهد نشان دادن زندگی افراد ثروتمند و ریخت پاش های انها هستیم و الگوی که برای مردم ساخته اند الگو کاملا مصرف گرا هست
حالا فکر می کنید کی به این حرفها گوش میکنه؟؟؟!!!!

چند نکته جالب در میان مطالب بالا که آدمو به فکر وا میداره:
1- تا روزی که من فاضلی نتوانم در صداوسیما این عدد را به سلابه بکشم و تا روزی که گزارش زیست‌محیطی سد گتوند منتشر نشود و نتوانیم بگوییم که برای آن به قیمت سال ٨٥ نزدیک به سه‌هزار میلیارد تومان خرج کردیم که به قیمت دلار امروز ١١ هزار میلیارد تومان می‌شود، وضع ما همین است.

2- ضمن اینکه دیدگاه‌های خبرگان در سال ٤٤ که هیچ علائمی برای بحران آب نبود، نشان داد ایران یک کشور کشاورزی نیست و باید صنعتی شود.
129 میلیون طرح و ارزوی هرکسی باشد بخشی بزرگی از مشکلات را ناشی از تفکر معیوب و ابلهانه دانست
درود بر تابناک عزیز
برای من هم جای تعجب دارد همه ان کاری را که غربی ها انجام داده اند ما پا رد پای انها می گذاریم ولی بصورت غلط و کج!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
اگه خشكسالي نبود اين سدها خيلي خوب و مفيد بودند، مشكل از اونجا شروع شد كه سال به سال ميزان بارندگي كمتر و كمتر شد.
در کشور پر تبخیر و گرم ایران، سد سازی خیانت علیه بشریت است.
تا زمانی افرادی پیدا می شوند که خودشان می برند ومی دوزند وکارشناس ارشد تمام شاخه های علمی هستند وضع همین گونه است. وقتی به پیشنهاد ات چهل نفر از اساتید اقتصاد دان دانشگاه مبنی بر تورم زا بودن اجرای طرح ها توجهی نمی شود و انجام پروژه ها با توجه به نان داشتن برای خودشان، بدون مطالعات کارشناسی اولیه انجام می شود انتظاری بیش از این نیست. گلنگ بزرگ ترین سد خاورمیانه در حالی به زمین زده شد که یک حباب شش برابری در قیمت مسکن وحباب سه برابری در قیمت اقلام وکالاهای مصرفی در جامعه ایجاد شد که هنوز هم این حباب ها وجود دارد، هر چند نرخ تورم تا حدودی کنترل شده است.
چرا دیوان محاسبات وارد این موضوع نمی شود؟
چرا سازمان بازرسی وارد این موضوع نمی شود؟
چرا قوه قضاییه و دادستانی و مدعی العموم وارد این موضوع نمی شوند؟
چرا دوولت علیه آنها شکایت نمی کند؟
و چرا . . .. در این باره سخنرانی نمی کنند؟
با سلام و احترام، عبارت بايد به اين طريق اصلاح شود: " "سالی ٣٠٠ میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل کردید تا این دریاچه به تراز طبیعی برسد درحالی‌که ٢٤ ميليارد مترمکعب آب نیاز دارد".
متاسفم که متخصصین محیط زیستی ما هم چیزی از اعداد و ارقام نمی دانند. مرغ پخته هم خنده اش می گیره برای سد داریان 24000 میلیارد تومان هزینه شده!!! کل بودجه تخصیص یافته هر سال این مملکت در بهترین حالت از 15000 تا 20000 میلیارد تومان در سال نبوده است. کل هزینه اعلامی برای طرح انتقال از زاب 1600 میلیارد تومان می باشد که با احتساب کلیه تعدیل ها تا سال نهایی شدن می باشد( هزینه به روز کمتر از 1000 میلیارد تومان است). تونل زاب سالی 650 میلیون متر مکعب آب منتقل می کند نه 300 میلیون. در 10 جمله آقای فاضلی 25 غلط واضح وجود دارد. وقتی کسی این همه بدون سند حرف می زند چگونه می توان به حرف او گوش داد
متاسفم واسه اینهمه سو مدیریت در این مملکت!
خب این پنل هم به خوبی و خوشی تمام شد و همه استادان حرفهایشان را زدند تا روی دلشان نماند و بعد هم بساط جمع می شود و باز روز از نو و روزی از نو. ولمون کن بابا! اینقدر از این سخنرانی ها شنیده ایم که گوشمان پر است.
به این می گویند نواختن شیپور از سر گشاد آن
این آقا نشسته خونه خودش و تو گرمای تابستون اب و برقش به راه هست و بعدش میگه چرا اینهمه سد ساختند؟یکی به این آقا بگه که سد نقش ذخیره سازی آب و انجام میده و الگوی صحیح مصرف و باید امثال جنابعالی نهادینه بکنید.ضمنا همین سدهای ساخته شده در ترکیه باعث پرآبی ترکیه شده هست و ارزش آب در این زمان برابری میکنه با نفت.بیایید صادقانه با مردم حرف بزنیم.مملکت ما نیاز به الگوی صحیح مصرف داره و گرنه با نساختن سد چه چیزی واسه ما حاصل میشه؟جز اینکه آب رودخانه مستقیم به خلیج فارس و دریای خزر و یا کشور عراق میره؟عدم وجود آب باعث بهم خوردن پهنه بندی فعلی جمعیت کشور میشه.
ایشان نه جامعه شناس است ونه مهندس و كوچكتري فهمي از علم مهندسي و جامعه شناسي ندارد
چرا تا كنون هيچ يك از مديران و مسئولين به خاطر عملكردهاي غلط محاكمه نشده و نمي‌شود؟ اين همه سدهاي بد ساخته‌ايم ولي كسي پاسخگو نيست! لااقل از ساختن سدهاي بد جديد جلوگيري كنيم.
چند ماه پيش عمليات اجرايي سد گراتي در خراسان شمالي آغاز شد در حالي كه اعضاي كميته تخصصي ويژه وزارت نيرو و هم‌چنين اعضاء تيم مهندسي ارزش اين سد را غيرقابل تصويب معرفي نمودند و با جديت اعلام كردند كه به دليل وجود دشتي وسيع در بالادست اين سد، آبي براي ورود به اين سد وجود نخواهد داشت!!!
چرا از همين ابتداي كار از اجراي اين سد بد جلوگيري به عمل نمي‌آيد؟
به نظر من صحبتهاي آقاي دكتر فاضلي كلا اشتباه مغرورانه هستش. من تصور نميكنم همه مهندسا مرتكب اشتباه بشن. كمبود آب بيشتر به كاهش بارش مربوط ميشه نه به سد سازي. سد سازي وسيله جمع كردن آبه نه توليد اون. اگه اين سدها نبودن آب رودخانه هاي ما مي رفت به دريا. از اين گذشته ميخوايم كاهش 85 درصدي منابع آبهاي زيرزميني رو هم به سدها مرتبط كنيم. متاسفانه اين كنفرانس ارزش علمي لازم رو نداره و فقط جنجال كرده.
متاسفانه درایران همیشه اینگونه است افرادی که خارج از گود هستند از بقیه اشکال میگیرند و... من تا نصف مطلب را خواندم فقط گلایه بود و غر زدن بدون سند و مدرک و .... ایشان هیچ راه حلی که بقیه از آن اشکال !!!! نگیرند عنوان ننمودند و ... من در مورد مطلب یاد شده متخصص نیستم و فقط یک خواننده ام ولی از تابناک عزیز خواهشمندم از بیان مطالبی که اینچنین فقط ذهن خوانندگان را مشوش میکند و دارای هیچ استدلال و راه حل منطقی نمی باشد و فقط غر زدن یک متخصص را بیان میکند خودداری فرمایند.
نشست و گزارش خوبی است؛ اما ای کاش کمی بیشتر در ارایه ی ارقام دقت می شد. در خلاصه ی گزارش و در متن آمده است که دریاچه ی اورمیه برای رسیدن به تراز طبیعی 24 میلیون متر مکعب آب نیاز دارد (!) که این رقم اشتیاه و بسیار کم است. در جای دیگر گفته شده که 17 میلیون هکتار جنگل را در شمال تهران از بین برده ایم! این رقم هم به کلی اشتباه است!
بیشتر گفته های فوق صحیح است فقط من نمیدانم به چه محاسباتی و با نرخ رشد جمعیت کنونی چگونه جمعیت ایران در عرض 5 سال از 80 به 129 میلیون نفر می رسد.
این شعر چقدر زیبا است و چقدر حال و روز کشور ما را بیان می کند:
دشمن دانا بلندت می کند
بر زمینت می زند نادان دوست .
بله امریکا که دشمن دانا است هیچ غلطی نمی تواند بکند .
اما این دوستان نادان یا مدیران نادان هستند که مملکت را به زمین زده اند .
و مسلم است که بلند شدن و برخاستن با بودن اینها نمی شود
باید شایسته سالاری را از شعار به عمل بیاوریم.
اما نمی گذارند.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار