
در حالی که کذب بودن گفتوگوی منتشر شده از تهیهکننده سریالهای «هوملند» و «۲۴» در یکی از رسانههای ایران ثابت شده، همچنان برخی اشخاص متکی بر این گفتوگوی تخیلی، مباحثی مطرح میکنند که منجر به شگفتی ناظران در حوزه سینما شده است.
به گزارش «تابناک»، چندی پیش، گفتوگویی با هاوارد گوردون، تهیه کننده سریالهای ۲۴ و «میهن /
HOMELAND» و از عوامل تولید «آرگو / Argo» با یک نشریه داخلی منتشر شد که
جنجالهای فراوانی به راه انداخت و منجر به ایجاد موج تازهای شد که طبیعتاً هر گفتوگویی با چنان محتوایی میتواند در ایران منجر به ایجاد این گونه موجها شود؛ اما حفظ این موج مشروط به اصالت خبر یا گفتوگویی است که مبنای شکلگیری آن جریان بوده است.
جنجالها نه برای گفتوگوی گوردون با یک نشریه داخلی ـ که بسیاری از چهرههای بینالمللی با نشریات فارسی زبان گفتوگو داشتهاند ـ بلکه به واسطه اظهارنظرهای عجیب این تهیه کننده بود؛ اظهارنظرهایی که اگر بخشی از آن را به روزنامههای با تیراژ میلیونی آمریکا نظیر نیویورک تایمز میگفت، تیتر یک این رسانهها میشد، ولی ترجیح داده بود تا در یک رسانه فارسی زبان دستش را رو کند؛ از حمایت اوباما از تولید این مجموعههای تلویزیونی با بسیج سیآیای و پنتاگون گرفته تا پیشبینیشان برای رئیسجمهور شدن حسن روحانی و البته پیشبینی بلندمدتشان برای رئیسجمهور شدن ظریف و دهها مورد دیگر که برخی از آنها اساساً اشتباه بود.
از اشتباهات فاحش این گفتوگو که دستمایه نقد آن در رسانههای
داخلی و خارجی شد، اظهارنظر گودرون بوده که گفته است: «... رئیسجمهور
اوباما شخصا دستور دادند سیا و پنتاگون، من و الکسی را برای ساخت سریال
میهن حمایت کنند... سریال میهن ریشه در سریال «اسرای جنگ» محصول اسرائیل
دارد. سریال اسرای جنگ در اسرائیل خیلی پرطرفدار بود و اوباما پس از سفری
به اسرائیل، پیشنهاد کرد، نمونه آمریکایی این سریال میتواند ایده خوبی
باشد» و این در حالی است که نخستین سفر اوباما به عنوان رئیسجمهور
امریکا به اسرائیل در سال ۲۰۱۳ بود و پخش سریال میهن از سال ۲۰۱۱ آغاز شده
بود!
ایمیل رسمی گوردون در خصوص جعلی بودن مصاحبه ادعاییبه هر حال، پس از کش و قوسهای فراوان و تکذیب مبهم این گفتوگو در توئیتر هاوارد گوردن،
«تابناک» بالاخره از ایمیل اصلی گوردون، نامهای دریافت کرد که گفتوگو را از اساس تکذیب کرده بود و جالب اینکه سندی مبنی بر انجام گفتوگو از طریق این ایمیل و یا تأیید متن گفتوگو توسط گوردون نیز از سوی طرف مقابل ارائه نشد و در واقع تکذیبیه رسمی که به دست «تابناک» رسید، حجت را تمام کرد که این گفتوگو ساختگی است و اگر در خوشبینانهترین حالت، تنظیم کنندهاش نقش نداشته باشد، حداقل توسط شخصی دست انداخته شده و بازی خورده است.
با این حال آنچه از اصل گفتوگو جالب توجهتر بود، گفتههای رئیس سابق سازمان سینمایی در حاشیه این گفتوگو بود. شمقدری که از قبل ادعا کرده بود، برای دریافت جایزه اسکار برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» لابی کرده و از این بابت مالطب زیادی در نقدش نوشته شده بود، بخشی از این مصاحبه خیالی که گوردون در آن گفته بود: «
تیم سازنده آرگو به ایران آمده بود و مدیران سینمایی ایران در دولت گذشته بیشترین تعامل را برای ساخت فیلم آرگو داشتند...
در عوض از تیم سازنده آرگو ـ که برای بازسازی لوکیشنها آمده بودند ـ
قول گرفتند که به فیلم «جدایی» در اسکار رأی بدهند، خیلی احمقانه بود. تیمی
که به ایران آمده بود، آماده میشد که فیلمی به زعم شما علیه ایران
بسازد. آن وقت مدیران شما در فکر گرفتن چند رأی بیشتر برای اسکار بودند» را مورد توجه قرار داده است.
او البته آنجایی را که به نفع خودش بوده، تأیید و بخش دیگر را به کل رد کرده است و تنها روی بخشهایی از مصاحبه خیالی گوردون مانور داده که در راستای همان بحث لابیگری با صاحبان رأی برای جوایز آکادمی اسکار بوده است! او از اساس همکاری با تیم آرگو را رد و ادعا کرده که باید از مدیران پیش از او پرسید و در دوره او چنین همکاری صورت نپذیرفته؛ اما در عین حال گفته، گفتههای گوردون درباره لابی درست است!
این گفتوگو با سکوت همراه شد، تا اینکه دوباره شاهد گفتوگوی تازهای با او بودیم. شمقدری دوباره همان ادعاهای گذشتهاش را بدون توجه به تکذیب مصاحبه گوردون تکرار و البته این بار درام داستان را نیز تقویت کرده و حتی بر برخی محورهای دیگر این گفتوگو نیز صحه گذاشته و بر مبنای این اظهارات تخیلی که بخشهای قابلتوجهی از آن با منطق در تضاد است، تحلیل آورده که در نوع خود سوژه منحصر بهفردی قلمداد میشود.
شمقدری در بخشی از اظهارات تازهاش در تکرار ادعای لابی برای اسکار فیلم فرهادی گفته است: «
یکی از آن اعضای سالخورده آکادمی در جواب درخواست ما گفت: «من حداقل دویست نفر را میشناسم که به حرف منِ پیرمرد گوش میدهند»؛ این دقیقاً تعبیری بود که او به کار برد. به نظر میرسد که همین رایزنیها هم موثر بوده است، چون در همین گفتوگو، آقای گوردون در یک جا میگوید که مسئولان شما برای چند رأی بیشتر، داشتند تلاش میکردند» که البته میتوان اصالتش را با اصالت گفتار گودرون که به آن استناد شده، در یک کفه گذارد و سنجید!
اگر بپذیریم رئیس سابق سازمان سینمایی که حتی تا توقف تولید این فیلم پس از اظهارات اصغر فرهادی در جشن خانه سینما پیش رفت و پس از برنده شدن اسکار توسط فرهادی، کوچکترین مراسمی توسط مجموعه تحت مدیریتش برگزار نشد و مراسم فارابی نیز برای فرهادی لغو شد، در پس پرده حامی فیلم فرهادی برای نامزدی اسکار بوده، نمیتوان با اتفاقی که در اسکار 2014 رخ داد، کنار آمد که یک نامزد اسکار به دلیل «تلاش برای ترغیب اعضای آکادمی به رأی» از گردونه نامزدها حذف شد! به عبارت سادهتر، کوچکترین تلاش برای لابیگری با صاحبین رأی و بازتابش به آکادمی، بلافاصله با برخورد حذفی همراه میشود.
البته شاید آکادمی برای شمقدری استثنا قائل شده و اجازه داده تا بر خلاف قوانین تا هر چقدر میخواهد، لابی کند! شاید بهتر باشد به احترام این اعتماد به نفس سکوت کرد و ضمن اظهار خشنودی از تکذیب این گفتوگو که میتوانست در آینده هزینههای تازهای با نام همایشها و... روی دست بیتالمال بگذارد، تنها پرسید، با این سطح صداقت به کجا خواهیم رسید؟