بازدید 12643
12643 بازدید
آيا ايران در حال تهديد آمريکاست؟
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۳۹۲ - ۲۲:۰۲ 28 December 2013
کد خبر: ۳۶۷۵۷۷
| ۰۷ دی ۱۳۹۲ - ۲۲:۰۲ 28 December 2013
| 12643 بازدید
12643 بازدید
رييس سازمان انرژي اتمي از آغاز توليد نسل جديدي از ماشين هاي سانتريفيوژ در نطنز خبر داد.
به گزارش خبرگزاري آريا، امروز رييس سازمان انرژي اتمي از ارائه اطلاعات نسل جديد ماشين هايي که ايران قصد ساخت آنها را دارد، به آژانس بين المللي انرژي اتمي خبر داد.
صالحي اعلام کرده است که ايران در حال توليد نسل جديدي از ماشين هاي سانتريفيوژ است و اطلاعات مربوط به آنها را هم در قالب يک پرسش نامه اطلاعات طراحي جديد به آژانس اعلام کرده است.
وي همچنين با ارائه يک توضيح فني گفت که پلوتونيوم توليد شده در راکتور آب سنگين اراک نمي تواند براي ساخت سلاح هسته اي مورد استفاده قرار گيرد.
صالحي گفته است: «اساسا رآکتور 40 مگاواتي تحقيقاتي اراک نميتواند پلوتونيوم مورد استفاده در سلاحهاي هستهاي را توليد کند، چراکه اين پلوتونيوم به مدت يک سال در قلب راکتور قرار ميگيرد در حالي که پلوتونيوم مورد استفاده در سلاحهاي هستهاي نبايد بيش از 3 الي چهار هفته در قلب رآکتور بماند، چون بيش از اين مدت اگر در قلب بماند به سمومي آغشته ميشود که اساسا امکان استفاده از آن براي آنچه آنها معتقدند وجود ندارد. علاوه بر اين اساسا ايران فعاليت و کارخانه بازفرآوري ندارد».
طرح نمايندگان مجلس براي افزايش 60 درصدي غني سازي اورانيوم
صد نفر از نمايندگان مجلس طرحي را امضا کرده اند که درصورت تشديد تحريم ها،دولت تحت شرايطي ملزم به بالابردن درجه غني سازي اورانيوم به ميزان حداقل 60 درصد مي شود.
براساس اين طرح در صورت تشديد تحريمها، وضع تحريمهاي جديد و تعرض به حقوق هستهاي کشورمان، دولت بايد اقدامات جديدي براي پيشرفت و صيانت از برنامه هسته اي انجام دهد.
در اين طرح دولت متناسب با اقدام غربي ها ملزم خواهد شد تا زيرساختهاي هستهاي فردو و نطنز را تکميل کند.
همچنين دولت موظف مي شود رآکتور آب سنگين اراک را راهاندازي کند و براي تامين سوخت مورد نياز پيشرانههاي شناورهاي دريايي براي زيردرياييها غنيسازي اورانيوم را حداقل به 60 درصد برساند.
اين طرح چند روز پيش با امضاي 100 نماينده به هيئت رئيسه تقديم شد تا براساس آئين نامه در نوبت بررسي در صحن قرار گيرد.
واکنشها به اقدامات ايران
برخي منابع غربي از جمله خبرگزاري اسوشيتدپرس روز جمعه 6 دي 1392 (27دسامبر 2013) اعلام کردند که ايران تعداد ماشين سانتريفيوژ را که نسبت به ماشين هاي فعلي پيشرفته تر و در نتيجه داراي توان غني سازي بيشتر است، در بخش تحقيق و توسعه نطنز نصب کرده است.
بخش تحقيق و توسعه نطنز که اصطلاحا PFEP ناميده مي شود روي زمين قرار دارد و ظرفيت آن 1000 ماشين سانتريفيوژ است.
مراجعه به گزارش هاي قبلي آژانس نشان مي دهد که ايران قبلا هم تعداي ماشين هاي نسل 3 و 4 در اين تاسيسات نصب کرده بود اما کنون منابع غربي مي گويند ايران ماشين هاي جديدي نصب کرده و تعداد ماشين هاي خود در بخش تحقيق و توسعه (R&D) را افزايش داده است.
خبرگزي آسوشيتدپرس در گزارشي به قلم جرج جان از وين که روز جمعه 6 دي منتشر شده گفته است که مقام هاي غربي اين اقدام ايران را سوء تعبير از توافق ژنو مي دانند.
کارشناسان در تهران اما عقيده دارند صرف نظر از اينکه متن توافق ژنو چه مي گويد اين اقدام سازمان انرژي اتمي ايران قابل ستايش است و بايد آن را پاسخي به اظهارات تندروانه امريکايي ها در يک ماه گذشته دانست.
در همين حال روزنامه «نزاويسيمايا گازتا» در ستون يادداشت به قلم «يوري پانيف» نوشت: جمهوري اسلامي ايران غرب را با غني سازي بالاي 60 درصد تهديد كرد.
در اين يادداشت آمده است كه نمايندگان مجلس ايران تهديد كرده اند كه اگر آمريكا و ديگر كشورهاي غربي دست به تحريم هاي جديد بزنند غني سازي اورانيوم را تا بالاي 60 درصد خواهند رساند.
يادداشت روزنامه نزاويسيمايا گازتا در اين باره مي افزايد كه «سيد محمد موسوي نژاد» كه كي از مبتكران اين طرح است، گفت: اورانيوم 60 درصدي براي سوخت موتور زير دريايي هاي لازم است. اين تصميم طي يك هفته قابل بررسي است.
اما در همين حال نويسنده يادداشت مي نويسد تحريم هاي جديد غرب و بحث افزايش غناي اورانيوم نشان مي دهد كه هر دو كشور خود را براي شكست مذاكرات هسته اي آماده مي كنند. در حالي كه ايران براي به توافق رسيدن حاضر شده برنامه هسته اي خود را به طور قابل توجهي محدود كند.
يادداشت يوري پانيف حكايت از آن دارد كه تصميم غني سازي 60 درصدي مي تواند ايران را در برابر قدرت هاي بزرگ قرار دهد در حالي كه ديپلمات ها و تحليل گران معتقد هستند تهران از اين ابزار براي افزايش فشار به غرب استفاده مي كند.
واکنش کنگره آمريکا
درپي اعلام ايران مبني بر ايجاد نسل جديدي از سانتريفيوژها در اين کشور، نمايندگان کنگره آمريکا فشارها بر باراک اوباما رئيس جمهور، براي تشديد تحريمها عليه ايران را افزايش دادهاند.
به گزارش شبکه خبري فاکسنيوز ، باراک اوباما بار ديگر با دور جديدي از فشارها از سوي هر دو حزب براي تجديدنظر درباره مقاومت خود در برابر نمايندگان کنگره، در زمينه افزايش تحريمها عليه ايران مواجه شد.
بر اساس اين گزارش، "باب منندز"، نماينده دموکرات و رئيس کميته روابط خارجي سناي آمريکا که رهبري نمايندگان اين نهاد براي تشديد تحريمها عليه ايران را بر عهده دارد، شب گذشته (جمعه شب) در گفتگو با فاکسنيوز مدعي شد، وقتي شما از توليد سانتريفيوژهاي پيشرفته جديد که تنها براي غنيسازي اورانيوم از آنها استفاده ميشود، صحبت ميکنيد و از سوي ديگر اجازه بازرسي از آن را نميدهيد، اين به آن معنا است که هدف شما از اين اقدام توليد انرژي هستهاي براي مصارف داخلي، نيست .
از سوي ديگر، سفارت رژيم صهيونيستي در واشنگتن در بيانيهاي، بار ديگر ادعاي خود را مبني بر اينکه تمام فعاليتهاي غنيسازي ايران بايد متوقف شده و زيربناي اين فعاليتها به طورکامل از بين برود، تکرار کرد.
فاکسنيوز در بخش ديگري از گزارش خود مينويسد، با وجود اين به نظر نميرسد اوباما با اين موضع منندز موافقت کند. زيرا وي تاکنون با مواضع کنگره براي تصويب قانون جديد تحريمها مخالفت کرده است.
دشواريهاي اجراي توافق نامه ژنو
گفتگوهاي هسته اي ايران و شش کشور( پنج عضو دائم شوراي امنيت و آلمان ) که در 24 نوامبر 2013 به امضاي توافقنامه ژنو منجر شد ؛اکنون به زمان اجرايي شدن اين توافقنامه در ماه ژانويه ؛نزديک شده است .
ظرف يکماه گذشته بعد از امضاي توافقنامه ژنو ؛ دو دور مذاکرات در سطح کار شناسي برگزار شده است ؛اما در اين دو مرحله ، روند مذاکرات از سرعت لازم برخوردار نبود و با وقفه هايي همراه شد . وقفه در مذاکرات پس از ان بوجود آمد که وزارت خزانه داري آمريکا ، در اقدامي مغاير با توافقنامه ژنو اسامي 19 فرد و شرکت ايراني و خارجي را به فهرست تحريم ها ضد ايران افزود.
اجراي کامل توافق زماني محقق خواهد شد که همه اقداماتي که در گام اول در توافق ايران و گروه 5+1 در ژنو در نظر گرفته شده ؛ عملياتي شوند؛ اما به نظرمي رسد در مسيري که براي اعتماد سازي در موضوع هسته اي ترسيم شده است ؛ موانعي وجود دارد و برخي محافل سياسي غرب همچنان سعي درايجاد شبهه در فعاليت هاي هسته اي ايران دارد .
ازانجاييکه توافق ژنو تضادي با تداوم غني سازي اورانيوم درايران ندارد ؛ بديهي است که ايران به فعاليت هاي متعارف هسته اي خود ادامه دهد و غرب نبايد با تفسيرهاي موهوم از مذاکرات؛ انتظارات غير واقعي از توافق را القاء کند . خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي با همين رويکرد روز جمعه ادعا کرد ؛ ايران در حال اتخاذ اقداماتي براي تسريع غني سازي اورانيوم است که ميتواند اجراي توافق هسته اي را به تاخير اندازد .
اين در حاليست که جمهوري اسلامي ايران با جديت مذاکرات ژنو را دنبال مي کند .اگرچه اين موضوع همواره با نوعي از بي اعتمادي به آينده مذاکرات همراه بوده است ؛با اين حال توافق ژنو در ابتداي يک راه بزرگ و طولاني است ؛اما در هر حال شاخص موفقيت در اجراي توافق ژنو تعيين چار چوب اجرايي مفاد موافقتنامه در قالب سياستي گام به گام ومتوازن است .
در حال حاضر مسائلي در ارتباط با توافقنامه ايران و 5+1 وجود دارد وگفتگوهاي کارشناسي ايران و 5+1 براي تسريع در اجراي اين موافقتنامه روز دوشنبه اين هفته بار ديگر از سر گرفته مي شود.
از ديد برخي ناظران ، تحولات پيرامون غني سازي اورانيوم بيانگر دشواريهايي است که براي اجراي توافق 24 نوامبر انتظار ميرفت، زيرا طرف هاي غربي سعي دارند تفسيرهاي متفاوتي از اقدامات جامعه بين المللي براي کاهش تحريمهاي ايران در ازاي اعتماد سازي هسته اي ارائه کنند . در هر صورت اين موضوع ميتواند برشروع توافقنامه از ماه ژانويه تاثير منفي بگذارد .ازاينرو تيم مذاکره کننده هسته اي ايران با توجه به کارشکني هايي که بدنبال تخريب توافقنامه ژنو است؛ با دقت و تامل اين مذاکرات را دنبال مي کند .
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.