مصرف گاز در ایران بیشتر از چین؛

آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟

در حالی به تازگی لایحه افزایش پنج برابری بهای گاز مصرفی پتروشیمی‌ها از سوی دولت به مجلس تقدیم شده ‌که این امر واکنش‌های خاص خود را در پی داشته است. نگاهی به آمار مصرف گاز در ایران، نشان می‌دهد که ایران اکنون سومین کشور مصرف‌کننده گاز طبیعی در دنیاست.
کد خبر: ۳۶۵۸۱۱
|
۲۸ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۹ 19 December 2013
|
14545 بازدید
|
آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟
در حالی به تازگی لایحه افزایش پنج برابری بهای گاز مصرفی پتروشیمی‌ها از سوی دولت به مجلس تقدیم شده ‌که این امر واکنش‌های خاص خود را در پی داشته است. نگاهی به آمار مصرف گاز در ایران، نشان می‌دهد که ایران اکنون سومین کشور مصرف‌کننده گاز طبیعی در دنیاست.

به گزارش «تابناک»، هم‌اکنون و به ویژه پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها، یکی از مباحث اساسی درباره مدیریت مصرف انرژی در کشور‌،‌ نرخ و بهای حامل‌های انرژی در کشور است.

بنا بر این گزارش، پس از افزایش بهای حامل‌های انرژی در کشور و‌ پس از آنکه افزایش نرخ ارز‌ به خنثی شدن آثار هدفمندی منجر شد، اکنون پرسش ‌اینجاست که آیا باید نرخ حامل‌های انرژی در کشور دوباره افزایش یابد یا خیر؟

این موضوع به ویژه درباره بهای گاز مصرفی در کشور جدی‌تر است، زیرا اکنون این حامل انرژی، کم سر‌و‌صدا‌ترین مورد در بین سایر نمونه‌هاست و در عین حال وفور آن در عین سادگی استحصال آن مانع از درک اهمیت گاز طبیعی و مدیریت مصرف آن در کشور شده است.

این گزارش می‌افزاید، دولت برای بودجه سال ۹۳ پیشنهاد افزایش حدود پنج برابری قیمت گاز مصرفی پتروشیمی‌ها را در قالب یک لایحه تقدیم مجلس کرده است. مرکز پژوهش‌های مجلس هم افزایش قیمت گاز پتروشیمی‌ها از ۷۰ به ۳۲۵ تومان را منطقی اعلام ‌و ذکر کرده است که پتروشیمی‌های ایران به دلیل گاز ارزان، دو برابر عربستان سود می‌برند.

‌از سوی دیگر، بهای گاز مصرفی برای خانوار نیز بعید نیست که تا چندی بعد ‌بازبینی شود و بعد از آب و برق سر و صدایی برای افزایش بهای گاز نیز ‌راه بیفتد.

اما موضوع بر سر مدیریت مصرف گاز در کشور است؛ مصرفی که گویا چندان جدی گرفته نمی‌شود. چندی پیش بود که سخن از آن در‌آمد که مصرف گاز در ایران از مصرف گاز اروپا پیشی گرفته است.

جواد اوجی، وزیر نفت در دولت احمدی‌نژاد، سال گذشته گفته بود: هم اکنون متوسط مصرف گاز در ایران، چهار برابر متوسط جهانی و نزدیک هجده برابر ‌ژاپن است، هم اکنون سرانه مصرف گاز هر ایرانی ده برابر مردم کشورهای اروپایی است. در زمستان‌ها مصرف روزانه گاز ایران، معادل کل کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.

نگاهی به آمار مصرف گاز در ایران اما عمق جدیت موضوع را بیشتر نشان می‌دهد. هم‌اکنون ایران در رتبه‌بندی جهانی مصرف گاز در مقام سوم پس از ایالات متحده آمریکا و روسیه قرار گرفته است. با مصرف سالیانه ۱۳۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی:
آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟


آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟

این در حالی است که کشور چین با جمعیتی بالغ بر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون‌، در رده بعدی ایران و با اختلافی ‌حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز قرار گرفته است.

از سوی دیگر، نگاهی به روند افزایش مصرف گاز طبیعی در ایران، نشان می‌دهد که در یک دهه گذشته، مصرف گاز در کشور به شکل سرسام‌آوری افزایش یافته ‌و تقریبا به بیش از دو برابر رسیده است:
آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟
آیا بهای گاز مصرفی باید افزایش یابد؟


به تازگی رئیس پژوهشگاه صنعت نفت اذعان کرده است: مصرف گاز در کشور به اندازه کل مصرف صنعت نفت در اروپاست‌ و با مطالعاتی که با همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس و انجمن نفت انجام دادیم، مشخص شد‌ اگر ایران با این نرخ پیش رود، تا سال ۱۴۰۴ ما روزانه ۲.‌۵ میلیارد متر مکعب گاز مصرف می‌کنیم.


کاتوزیان واقعی نبودن قیمت حامل‌های انرژی و عدم بهره‌برداری از فناوری‌های جدید در مصرف انرژی را از عوامل عدم مصرف بهینه انرژی در کشور نام برده‌ است.

این همه حاکی از آن است که مصرف انرژی در ایران به هیچ وجه با بازدهی آن همخوانی ندارد. حال دولت بر این اساس اقدام به افزایش قیمت گاز مصرفی پتروشیمی‌ها کرده و هیچ بعید نیست ‌در همین راستا، بهای گاز مصرفی خانوار نیز افزایش یابد.

اما موضوع ‌اینجاست که هدر‌رفت انرژی در ایران، بیش از همه، علاوه بر فرهنگ نامناسب مصرف، ناشی از به روز نبودن زیر‌ساخت‌های مصرف انرژی است؛ از نبود استانداردهای به‌روز در مصرف سوخت کشور ـ از نوع مصرف بنزین در خودروهای تولیدی تا مصرف انرژی وسایل گرما‌زا و مانند آن ـ تا نبود هماهنگی میان ساخت‌و‌سازها‌ در کشور‌ با نیازهای مصرف انرژی آن‌ها.

بی‌گمان، هر گونه اقدام در راستای بهینه‌سازی مصرف سوخت کشور، باید علاوه بر در نظر آوردن نرخ حامل‌های سوخت، نگاهی جدی به این زیرساخت‌ها نیز داشته باشد و یک حرکت اساسی و حداقل میان‌مدت برای تصحیح و بهینه‌سازی آن‌ها از سوی دولت و مجلس صورت پذیرد و به افزایش بهای سوخت مصرفی بسنده نشود.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶۸
انتشار یافته: ۶۳
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
طبق معمول راحت ترین راه افزایش قیمت و فشار به خانواده ایرانی است . بالا رفتن میزان مصرف به گازرسانی بیشتر و مناطق بیشتر نیز بستگی دارد. چرا نمی اییم کارخانه هایمان را البه بهتر ساختن وسایل گازسوز نمی کنیم شاید پول پاداش مدیران را دولت کم اورده است.
پاسخ ها
عرفان
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
غیر از نکته بالا سطح درآمد مردم رو جهانی کنند و با دلار دستمزدها پرداخت شه ، بعد قیمت ها رو آزاد کنند ، پرا فقط به فکر در آمد خودشون هستند و مردم رو نمی بینند؟؟تابی جون خواهشا مثل قضیه مسی نظر من رو سانسور نکن!!!!
رضا م
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
تکلیف رو یه بار مشخص کنند تموم شره بره پی کارش . یه روز میگن ثابت می مونه یه روز میگن 1/5 برابر میشه ، یه بار میگن 5 برابر میشه ....ثبات تصمیم گیری نیست .
ناشناس
|
United States
|
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
این بحث مصرف گاز در ایران نیز بهانه شده برای مسئولین که عدم مدیریت خود را پوشش بدن، خوب معلومه که چین از ایران گاز کمتر مصرف میکنه چون گاز نداره ولی‌ میزان مصرف ذغال سنگ ایران ۱ میلیون تن است ولی مصرف ذغال سنگ چین ۲۵۰۰ میلیون تن که بیشتر در تولید برق مصرف میشه و نتیجه اینکه تولید سرانه برق چین با ۲۰ برابر جمعیت ایران، ۴۲۰۰ کیلوت است ولی تولد برق ایران با این همه گاز و نفت فقط ۳۵۰۰ کیلوت است ، تازه جالب است که بدانید تولید سرانه برق چین ۱۰ سال پیش ۱۰۰۰ کیلوت یعنی‌ یک سوم ایران بوده ولی حالا بد از ۱۰ سال از ایران پیشی‌ گرفته، اگر آمار دقیق آن را میخهید به آمار bp برای سال ۲۰۱۲ مراجعه کنید!
پاسخ ها
سجاد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
دقیقا. تو هر چیزی ما رو با اون کشوری مقایسه میکنن که به نفعشونه. چرا ما رو در مصرف برق با بقیه مقایسه نمیکنین؟ یه آمریکایی یا یه کانادایی چه جور خونه اش رو گرم میکنه یا اجاق گازش رو روشن میکنه؟ با گاز؟ چرا ما رو در درصدی از درآمد که برای انرژی یا بهداشت صرف میکنیم با بقیه دنیا مقایسه نمیکنین؟
در ضمن چند روز پیش به یک شرکت دولتی مرتبط با انرژی در تهران رفته بودم، همه لباس های تابستونی تنشون بود و حتی در چند تا اتاق پنکه هم روشن بود. دولت چه در مصرف انرژی و چه در تولیدش (مثل میزان برق هدر رفته در سیستم انتقال) بسیار ناکارآمد هست و میخواد پولش رو از مردم بگیره.
ناشناس
| United States |
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
دوست عزیز همانطور که گفتید بهترین معیار برای مصرف انرژی کشورها Primary energy یا انرژی اولیه است که مصرف همه انرژیها معادل نفت است، بنا‌ بر این آمارBP:

۱- کانادا با کمتر از نصف جمعیت ما ۵۰ درصد بیشتر از ایران مصرف انرژی داره یعنی‌ ۳۲۸ میلیون تن

۲- آمریکا با ۵ برابر جمعیت ما بیش از ۱۰ برابر می‌‌انرژی مصرف درأه یعنی‌ ۲۳۰۰ میلیون تن

۳- عربستان با یک سوم حمیت ما برابر ما مصرف انرژی داره یعنی‌ ۲۲۰ میلیون تن

۴- چین با ۲۰ برابر جمعیت ما ۱۵ برابر ما مصرف انرژی داره که تازه چین از کشورهایی است که کمترین مصرف انرژی را داره، یعنی‌ کم کمتر از مصرف سرانه ما

ژاپن ، آلمان، بسیاری از کشورهای عربی‌ و... نیز ایز ایران مصرف بیشتری دارند، خوب است مسئولین وقتی‌ آماری را اعلام میکنند جامعه و کامل بحد نه انتخابی و ناقص
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
پارسال سیستم های گرمایشی خوابگاهای دانشگاه را به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی اول زمستان روشن کردند با دو ماه تاخیر که بیشتر دانشجوها مریض شدند .
ما برای اعتراض به مسئولان دانشگاه رفتیم . دیدیم که اینقدر هوای داخل ساختمانهاشون گرمه که حتس بعضی از کارمندها پنجره ها راهم باز کردند.
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
سوال بنده این است که افراد فقیر و درآمد پائین جامعه چگونه می توانند ساختمان خود را عایق بندی کنند تا مصرف گاز کاهش یابد، آیا فقرا می توانند از پنجره دو جداره و ساختمان عایق بندی شده با انواع نماهای عایق بندی استفاده کنند.
مطمئنا نخیر
پس گران شدن گاز به ضرر چه کسانی تمام می شود جز قشر ضعیف و مستضف .
سرمایه دارها از پنجره های دو جداره و ساختمانهای عایق بندی استفاده می کنند و مصرف گاز آنها بسیار کمتر از فقرا و مستضعفین است.
این یعنی فقیر ترشدن فقرا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
لوله کشی گاز شهری و سوزاندن گاز در منازل برای گرمایش محیط، راندمان بسیار پایینی دارد و درن تیجه میزان مصرف بخش خانگی را بالا می برد.
همچنین استاندارد نبودن منازل و عایق نشدن از نظر حرارتی این امر را تشدید می کند.
از طرف دیگر فرسودگی صنایع و راندامن پایین در بخش صنعتی و نیروگاهی هم مصرف را بالا می برد و از طرف دیگر آلودگی هوا را هم افزایش می دهد ...
شاید بهتر بود ما هم مثل خیلی کشور های دیگر گاز را با راندمان بالا به برق تبدیل می کردیم و برق را به شهر ها می فرستادیم تا هم آلودگی کمتر باشد هم راندمان بالاتر ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
دوست عزیز گل گفتی. تازه باید خطر شبکه لوله های گاز که از زیر زمین همه شهرها به مقدار خیلی زیاد عبور کردن رو هم در نظر گرفت بخصوص در شرایطی مثل زلزله!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
چی مون به چین شبیه خب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
توچین لاک پشت هم میخورند....ماهم بخوریییم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟قبول کنیدچین کارکرده مثل مافقطزورنمیزنه فقراروزبروزفقیرتربشن همشون شدن تولیدکننده توخونه هاشون کارگاه دارندوجنسهاشونوهم توبازارایران بما قالب میکنند ...میخوای وسایل خونتونولیست بگیرببین چنددرصدش چینیه؟؟؟؟؟؟؟؟
سعید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
قبضهای این دوره گاز با پنجاه درصد هزینه تحمیلی مانند بدهی گذشته،مانده بدهی گذشته،عوارض گازرسانی و...ارسال شده و زیر قبض نوشته شده مصوب بودجه ۹۲میباشد و مابقی افزایش تا پایان سال دریافت میشودحالا باز هم قراره گرونتر بشه!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
ما در زاهدان چون گاز شهری نداریم و بنا به ضرورت خانه ی که در آن ساکنیم از پکیچ استفاده می کنیم، هر هفته دو کپسول گاز بزرگ مصرف داریم. هر کپسول هم 18000 تومان است. تازه کلی هم صرفه جویی میکنیم تا مثلا دیرتر خالی شود و باور بفرمایید بیشتر وقتها خانه سرد است. شبها که واقعا این گاز جواب نمیدهد. شبهای سرد کویر. اینها را گفتم تا اگر قیمتها زیاد شد زیاد بهتان بر نخورد و خودتان را بگذارید جای ما. مردم برای خرید یک کپسول کوچک برای اجاق خوراک پزی هم مشکل دارند. آن هم قیمتش زیاد است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
شاید چینی ها روش های دیگه برا گرم کردن خونه هاشون دارن...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
دولت بیم است نه دولت امید اگر به مردم گران ندهد پس به ترکیه بدهد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت