کارشناس مسؤل واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: کاهش مصرف نمک از مهمترین عوامل پیشگیری و درمان فشار خون بالا است.
به گزارش وب دا خوزستان، مهنوش صاحبدل اظهار داشت: یکی از راههای ابتلا به فشار خون بالا، عدم پیروی از رژیم غذایی سالم است. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم در پیشگیری از فشار خون افراد مبتلا به فشار خون بالا مؤثر می باشد. و از مهمترین عوامل در پیشگیری و درمان فشار خون بالا، کاهش مصرف نمک (سدیم) می باشد.
وی ادامه داد : مصرف سدیم بصورت نمک طعام، جوش شیرین و یا بصورت مواد غذایی حاوی سدیم بالا باید کاهش یافته و هنگام پخت غذا از میزان نمک کمتری استفاده شود. و برای بهبود طعم غذا درهنگام تهیه غذا، می توان از سبزی های تازه و معطر مانند آویشن، شوید، سیر، لیمو ترش و آب نارنج استفاده کرد.
وی همچنین اضافه کرد: غذاهای دارای سدیم مثل سوسیس و کالباس ، انواع پنیرهای شور، سس ها و رب ها ، کنسروها ، ترشی ها و تنقلات مثل چیپس و پفک و مغزهای بو داده با نمک مثل پسته و بادام شور باید کاهش دهید.
کارشناس مسؤل واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت استان یکی دیگر از عوامل ابتلاء به فشار خون بالا را چاقی و اضافه وزن دانست و افزود : چربی اضافی ذخیره شده در بدن به ویژه چربی ناحیه شکمی (دور کمر بیش از 88 سانتی متر در خانم ها و بیش از 102 سانتی متر در آقایان ) می تواند باعث افزایش فشارخون شده و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و مغزی را افزایش دهد. خطر ابتلا به فشارخون بالا در افرادی که اضافه وزن دارند 2 تا 6 برابر بیشتر از افرادی است که وزن آنها در محدوده مناسب قرار دارد. کاهش وزن به تنهایی یکی از موثرترین درمان های غیرداوریی برای مبتلایان به فشارخون بالا می باشد. حتی افرادی که برای کنترل فشارخون دارو مصرف می کنند با کاهش وزن می توانند داروی مصرفی خود را کاهش دهند.
صاحبدل ادامه داد : از آنجا که چربی در تصلب شرایین (گرفتگی عروق) و اضافه وزن و چاقی موثر است، کاهش مصرف آن در پیشگیری از فشارخون بالا تاثیر بسیاری دارد. به همین دلیل پرهیز از مصرف روغن های جامد و روغن های حیوانی و جایگزین کردن روغن های گیاهی مانند روغن زیتون و روغن سویا، خصوصاً در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به فشارخون بالا دارند توصیه می شود.
وی با بیان اثر مصرف پتاسیم در درمان فشار خون بالا گفت : مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم مانند حبوبات، مغز دانه ها مثل گردو و پسته، سبزیجات مثل اسفناج، هویج و جعفری و میوه هایی مثل موز و خرما در پیشگیری و درمان فشارخون بالا موثر است. همچنین مطالعات متعدد نشان می دهند مصرف منابع منیزیم مثل سبزیجات با برگ سبز تیره ، مغزها، حبوبات ، نان و غلات سبوسدار و غذاهای دریایی در پیشگیری از فشارخون بالا موثر است.
صاحبدل تصریح کرد : خانواده ها سعی کنند غذاها را به صورت بخارپز ، آبپز ، کبابی و یا تنوری تهیه کنند، نمک نیز به مقدار بسیار کم در انتهای طبخ غذا اضافه شده و آن هم حتماً نمک تصفیه شده یددار باشد ، همچنین مصرف روزانه میوه ها و سبزیهای تازه و پیاده روی و فعالیت جسمی مناسب هرگز فراموش نشود.