چه کسی لنگر تورم را بالا کشید؟

... نکته‌ بسیار مهم این که در هفت سال اخیر که در بخش‌های گوناگون دولت در خدمت مردم بوده‌ام، دیده‌ام که همواره درخواست‌هایی برای افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی بهای ارز در کشور شده و همیشه دولت مخالفت کرده. بانک مرکزی مراقبت می‌کرد حتی افزایش نرخ دلار در حد ۱۰ یا ۲۰ درصد نداشته باشیم... اما بناگاه آن اتفاق افتاد!
کد خبر: ۲۸۱۰۶۱
|
۰۶ آبان ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۹ 27 October 2012
|
25427 بازدید
|

مهدی غضنفری از نرخ ارز به عنوان لنگر تورم یاد کرده و افزایش بهای ارز را یکی از علت‌های اساسی بروز گرانی و تورم در کشور معرفی نموده است. سخنان وی، گویای تفکر اقتصادی دولت است و می‌توان به روشنی از سخنان وزیر صنعت و معدن و تجارت پی به ریشه تفکر اقتصادی در دولت برد.

به گزارش «تابناک»، مهدی غضنفری، سخنان بسیار جالب توجهی درباره وضعیت این روزهای کشور بر زبان آورده است که می‌توان در میان سخنان وی، رگه‌هایی از گلایه را به خوبی دید که نشان از فشاری دارد که در این چند ماهه بر بدنه وزارت‌خانه وی وارد آمده است.

بنا بر این گزارش، سخنان وزیر، به نکات قابل توجهی اشاره دارد که از میان آنها، یک بند از سخنانش بسیار قابل توجه است و می‌تواند نشانه‌های خوبی از تفکر این چند ساله دولت را نشان دهد.

وی می‌گوید: «نکته‌ بسیار مهم این که در هفت سال اخیر که در بخش‌های گوناگون دولت در خدمت مردم بوده‌ام، دیده‌ام که همواره درخواست‌هایی برای افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی بهای ارز در کشور شده و همیشه دولت مخالفت کرده. بانک مرکزی مراقبت می‌کرد حتی افزایش نرخ دلار در حد ۱۰ یا ۲۰ درصد نداشته باشیم. به این دلیل بود که دولت می‌دانست افزایش بهای ارز، چه آثاری بر کالا و خدمات دارد. متأسفانه هم‌اکنون این افزایش ۱۰ یا ۲۰ درصدی ـ که شاید تقاضای برآورده شدنی بود ـ در عمل به دو تا سه برابر قیمت ارز در بازار تبدیل شده است، حال آن که نگران این افزایش بودیم و می‌گفتیم، بهای ارز لنگر کنترل تورم است، این نرخ از دست‌‌ رها شد و به بهای چند برابری افزایش یافت که آثار آن در اقتصاد، هم در کالا و خدمات به چند گونه پدیدار شده است».

چه کسی لنگر تورم را بالا کشید؟

دقت در این بند از سخنان وزیر، نشان می‌دهد که دولت طی سال‌ها تلاش کرده با ثابت نگه داشتن نرخ ارز، تورم را در کشور کنترل کند؛ موضوعی که البته جدید نیست و بار‌ها منتقدان سیاست‌های اقتصادی دولت به آن اشاره کرده‌اند. موضوع کنترل نرخ ارز یا‌‌ همان سرکوب نرخ ارز ـ که مانع از رشد مداوم و متناسب آن شد ـ موضوعی است که اکنون مهدی غضنفری هم از آن گلایه می‌کند.

چندین سال سدسازی در برابر رشد نرخ ارز و جلوگیری از رسیدن نرخ ارز به مرز شناور و بهای واقعی، اکنون منجر به آن شده که سیل یکباره رشد نرخ ارز به دامان اقتصاد کشور بیفتد؛ اما براستی چرا؟

شاید اصلی‌ترین دلیل وضعیت نابسامان امروز، همین تفکر دولت مبنی بر آن است که نرخ ارز لنگر تورم است. این سخن البته رنگی از واقعیت داشته و دولت طی سال‌ها با ابزار نرخ ارز، واردات را ارزان ساخته و بهای کالا‌ها را کنترل کرده بود. اما این سیاستی است که از ریشه اشتباه بوده و خود مهدی غضنفری نیز اشاره می‌کند که اکنون بهای اجابت نکردن افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی نرخ ارز را می‌دهیم.

اما‌‌ رها شدن لنگر تورم، شاید بخشی مربوط به نرخ ارز و بخش مهمتر از آن هدفمندی یارانه‌ها بوده که اساساً با اجرای اشتباه، نخستین چکش را برای حرکت کشتی تورم کشور زد. در واقع پیش از نرخ ارز، دولت با تزریق پول نقد در جامعه و دریغ حمایت از بخش تولید، خود لنگر تورم را بالا کشیده بود!

پس از ضعیف شدن بخش تولید وپدید آمدن حجم انبوهی از نقدینگی سرگردان در جامعه ـ که اساساً کالای وارداتی تقاضای آن را تشکیل می‌داد ـ تنها کاهش درآمد ارزی، یا شوکی اینچنینی کافی بود تا این حجم از نقدینگی و ضعف تولید، بتواند قدرت تخریبی خود را در اقتصاد نشان دهد. جالب آن که هرچند افزایش نرخ ارز، وضعیت مناسبی برای تولید است، اکنون تولید نیز توانی برای عرض اندام ندارد.

در نتیجه کاملاً مشخص است که افزایش یکباره نرخ ارز و اثرات مخرب آن نتیجه دو کارکرد کلان اشتباه در اقتصاد کشور بود: نخست، جلوگیری از رشد متناسب نرخ ارز در سالیان اخیر و درمان تورم با واردات ارزان، و دوم اشتباه در اجرای هدفمندی یارانه‌ها و ضعیف کردن بخش تولید با حمایت نکردن.

بی‌گمان، پیش از این دولت لنگر تورم را بالا کشیده بود. تفکر دولت مبنی بر درمان تورم با نرخ ارز و یاد کردن از نرخ ارز به عنوان لنگر تورم، نشان از آن دارد که دولت بیش از هفت سال با همین رویکرد، یعنی مسکن درمانی، اقتصاد کشور را اداره کرده است.

اما هم‌اکنون آن گونه که مهدی غضنفری می‌گوید، نرخ ارز از دستان دولت‌‌ رها شده، ولی پیش از آن، لنگر این کشتی با تزریق یارانه نقدی بالا کشیده شده و کشتی تورم به حرکت درآمده بود. اکنون باید نگاه کرد و دید این سیل و توفانی که از سد شکسته کنترل نرخ ارز ناشی شده، تا کجا این کشتی را می‌برد!
اشتراک گذاری
سلام پرواز
سفرمارکت
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۳۴
انتشار یافته: ۱۴
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
گل گفتی تابناک
اما آیا کسی این اشتباهات راحل خواهد کرد فکر نکنم تحریم افزایش قیمت طلا و اشتباهات کلان دولت دست به دست داد و شد این
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
خسته نباشید :از این همه سیاست اقتصادی دولت
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
رییس جمهور در آخرین مصاحبه تلویزیونی خود گفت : البته برخی همکارانم در دولت اشتباه کردند و ما بر اساس نظر آنها اقدام کرده بودیم.
حال سوال اینجاست که خیلی از کارهای خوب دولت در چهار سال اول هم همیم وزرا و همکاران انجام می داند ولی تعربف و تمجید آن برای شخص رییس جمهور بود اما حالا که تیم اقتصادی دولت بد عمل نموده ربطی به رییس جمهور ندارد ؟ نظر شما چیست ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
کدوم کار خوب دولت در چهار سال اول؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
آقا ما به سهم خودمون حاضريم ،دولت كلا يارانه را قطع بكنه تا يكم اين لنگر پايين بيايد.مگر در كشورهاي ديگر از اين اتفاق ها پيش نيامده.بنظر من فقط كافيه دولت صادقانه بياد جلو و از مردم درخواست همكاري بكنه. صادقانه بگه مثلا اگه ما بعد از يك مدت زمان معين وتحمل اين سختي ها ،از اين دور گذر خواهيم كرد.وگرنه اگه هيچكس به روي خودش نياورد وبه اميد افزايش دوباره در آمدهاي نفتي بنشينه ،هيچ وقت اقتصاد مملكت دروست نمي شه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
با سلام
خب؟الان چی؟کسی پاسخگو است؟کسی میخواهد این قضیه را اصلاح کند؟ایا این تکرار میشود....؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
با سلام
نويسنده مقاله از ميان صحبتهاي جناب وزير دنبال ارتباط معقول و منطقي ميان برهم كنش نيروها و عوامل اقتصادي داخل كشور و تغيرات نرخ ارز و تورم داخلي است. بسيار خوب به لحاظ تئوريك بررسي و تحليل فوق كاملا قابل دفاع بوده و خالي از خدشه است . اما پيش فرضي بر آن حاكم است كه در صورت ترديد در آن كل بحث باطل خواهد بود. پيش فرض موجود در اين بحث عبارت است از اين موضوع كه نويسنده گرامي فض كرده است كه طي مدت 7سال نرخ ارز به صورت دستوري ثابت نگه داشته شده است و اخيرا نز با دستور برنامه ريزانت اقتصادي افزايش يافته است. مثلا و فقط براي روشن تر شدن تحليل مي توان فرض كرد شخصي مثل وزير بازگاني مدت7 سال است دستور داده است نرخ ارز را در سطح 900 تومان تثبيت كنند و الان دستور داده است آن را روزانه با درصدي مثلا 5 تا 45 درصد افزايش دهند.
در نگاه اوليه اين بحث درست مي نماياند. اما بركسي پوشيده نيست كه ظرفيت مجموعه اقتصاد داخلي به گونه اي است كه از برهم كنش سياست هاي دولت و تاثير بازار بسيار بزرگ بين المللي بر اقتصاد بسيار كوچك داخلي نمي تواند هر طور كه بخواهد روايط بين متغيرهاي اقتصادي نظير تورم، نرخ ارز ، بيكاري، صادرات، واردات و ... را تعيين نمنايد.
به عبارت ديگر متغيرهاي فوق در اقتصاد داخلي ما از برهم كنش عوامل داخلي تعيين مي شوند كه اين عوامل ضمن توجه به سيگنال قيمت‌هاي نسبي داخلي و بازدهي سرمايه به سيگنالهاي خارجي كه عمدتا بسيار مهم‌تر از عوامل داخلي اند توجه مي نمايند. براي نمونه سرمايه گذاري كه بايد براي حفظ بقاي وجود خود و ذخيره ارزش سرمايه اش در ميان قباي بزرگ و باهوش موجود در بازار افقهاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدتي تصور مي كندو مرزهاي جغرافياي را هم در نظر نمي گيرد. بازار دبي اگر متزلزل به نظر برسد از همين امرز به دنبال رصد كردن بازار ديگري مي رود و سرمايه خود را به آنجا مي كشاند.
لذا مختصر بگويم اين تغييرات نرخ ارز از سر بي كفايتي و عقب ماندن مديريت اقتصادي كشور در مقابل و مواجهه با رقباي اقتصادي موجوددر بازار سرمايه و پول بوده و چنانچه شروع كننده اين بازي را دولت فرض كنيم نتيجه بازي كه مشاهده كرديم و خواهيم كرد بازي باخت- برد است كه بدنده ان دولت است و برنده ان مجموعه هاي قدرتمنداقتصادي . البته بازندگي دولت نيز به معناي ان كه در تحقق شعارها و وعده ها و افزايش برخورداري افراد جامعه نخواهد توانست نقش خود را ايفا نموده و بازندگان اصلي ملت خواهند بود كه جيبشانمدت طولاني است صوراخ شده است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
بنظرمن تحلیل اقای وزیر تحلیلی انحرافی وجهت داراست که به گونه ای خاص عدم درایت درکنترل اوضاع اقتصادی مملکت ووضعیت معاش مردم را میخواهد توجیه کند ازطرفی تولید کنندگان داخلی هم باپنهان شدن پشت این تحلیل های غلط کالاهای تولیدی موردنیازمردم راباتوجه به گرانی ارزصادرکرده ویا بقیمت روز دلار بمردم عرضه میکنند!به هرحال تولیدکنندگان فرصت طلب وبی انصاف به منافع نامشروع خودشان میرسند واقایان مسوولین هم به سهم خودشون ازسود تولید, وتنها قشرمتوسط وپایین بیچاره هستند که باید بار همه این گرانیها ومشکلات راتحمل کنند!؟
حیدر نیکنهاد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
انگار دیگر خبری از عبارات "طرح تحول اقتصادی" و "جراحی بزرگ اقتصادی" در گفتمان اعضای دولت دیده نمی شود؟!
امين
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
براي افزايش توليد ملي، واقعش شدن نرخ ارز الزامي است. تا زماني كه نرخ ارز پايين‌تر از قيمت واقعي آن عرضه شود، نمي‌تواند اميدي به توليد داخلي داشت.
حسین سرابی
|
United States
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۶
این صحبتهای وزیر بی اساس است.چرا موقع اجرای هدفمند کردن یارانها صحبت از پایین اوردن ارز میکردن وبه قول خودشان جلوی دانت خواری را گرفتن وجراحی اقتصادی موفقی انجام داده اند اینها این مدل اگر در یک ده کوره کشور امتحان میکرد این جراحی به مرگ اقتصای منجر میشد حال کشور به سرطان بدخیم مبتلا شده اگر دست نجنبند تلف خواهندشد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
آیا موافق ساخت بمب اتم هستید؟
الی گشت