«نگاه شما»: پدیده مهاجرت نخبگان

کد خبر: ۲۴۲۶۵۱
|
۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۱ - ۰۸:۱۰ 06 May 2012
|
16919 بازدید
|
هفته گذشته، فیلم مستند «میراث آلبرتا» که توسط یکی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف ساخته شده و به موضوع مهاجرت نخبگان می‌پردازد، در آن دانشگاه و با حضور دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف اکران شد.

بنده در جلسه اکران آن فیلم حضور نداشتم و تنها تیزر آن فیلم توسط انجمن فارغ التحصیلان دانشگاه برایم ایمیل شد که بر اساس یک تیزر نیز نمی‌توان نقدی بر یک فیلم مستند و رویکرد سازنده آن ارائه داد. اما اکران این فیلم انگیزه ای شد برای نگارش این مطلب توسط بنده به عنوان کسی که اکنون سودای گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های اروپا و آمریکا را در سر دارد و شاید بتوان با ارفاق او را جز نخبگان این کشور محسوب نمود.

مطابق آخرین آمار سالانه 180000 ایرانی تحصیل‌کرده کشورشان را ترک می‌کنند. این آمار در کنار هزینه سنگینی که کشور بابت تربیت و پرورش هر یک از این نیروهای متخصص متحمل می‌شود، ضرورت توجه و تعمق در چرایی این پدیده و اندیشیدن تدابیری برای مقابله با آن را روشن می‌سازد. تصور می‌کنم بیان آنچه در چند سال اخیر بر بنده گذشته است، بتواند عینی تر از مقاله‌‌ای نظری برخی نکات را در مورد این پدیده روشن سازد.

از یاد نمی‌برم روزی را که با اعلام نتایج آزمون کارشناسی ارشد، موفق به کسب رتبه تک رقمی در یکی از رشته‌های مهندسی شدم و نتیجه چند ماه و شاید بهتر باشد بگویم چند سال تلاش خود را دیدم. هرچند در دانشگاه محل تحصیل مقطع کارشناسی ام (یکی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی) تقدیر از این موفقیت که برای فارغ التحصیلان آن به ندرت رخ می‌دهد، در یک تقدیر نامه و یک ماشین حساب ده هزار تومانی خلاصه شد! اما در آن روزها تصور می‌کردم با تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی شریف، دیگر پس از فارغ التحصیلی دغدغه اشتغال و مسائل مالی را نخواهم داشت.

اما این خیال باطل چندان پایدار نبود. وقتی در آخرین ترم تحصیلی که مشغول تدوین پایان نامه بودم، شروع به جستجوی کار کردم از سوی بسیاری از کارفرمایان دعوت به مصاحبه نمی‌شدم.

برخی از کارفرمایان هم پس از حضور در مصاحبه پیشنهادهای جالبی مثل شروع به کار به صورت رایگان و یا با کمترین حقوق وزارت کار ارائه می‌نمودند و البته برخی نیز پدرانه! من را نصیحت می‌کردند در جستجوی کار نباشم و برای گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های آمریکا اقدام کنم، چون حیف است اینجا بمانم و کار کنم.

به هر صورت، سه و ماه نیم ارسال رزومه و شرکت در مصاحبه‌های کاری متعدد در شرکت‌های مختلف در تهران در نهایت جواب داد و با حقوق قابل توجه ششصد و پنجاه هزار تومان در ماه! در یک شرکت خصوصی استخدام شدم. البته بعد از سه ماه و با فرا رسیدن سال جدید و البته به کار بستن آنچه اندوخته بودم در عرصه عمل، حقوق مذکور پنجاه درصد افزایش یافته به یک میلیون تومان در ماه افزایش پیدا کرد. به هر روی از اینکه درآمد و شغلی در یکی از بنگاه‌های اقتصادی موفق و صاحب نام داشتم راضی بودم.

اما این آرامش و رضایت دیری نپایید! همزمان با پایان قرارداد آپارتمانی که در آن به همراه یکی از دوستانم زندگی می‌کردیم، اجاره مسکن در تهران یک جهش نزدیک به 100 درصدی را تجربه کرد. به گونه ای که دوستم راهی خوابگاه دانشجویی و من نیز با استعفا از محل کار راهی شهرستان شدم.

در شهرستان به همراه یکی از دوستان دوران تحصیل و یکی از اساتید مجرب و توانمندم تصمیم به راه اندازی یک شرکت مشاوره ای گرفتیم و چندین ماه به راه‌های گوناگون در جستجوی اخذ یک پروژه بودیم؛ اما به هر کجا که پیشنهادی ارائه نمودیم، پاسخی دریافت نکردیم. گویا برای تمامی پروژه‌های تحقیقاتی مذکور افرادی توانمندتر از استاد گرامی ما پیشنهاد ارائه می‌نمایند. به هر حال مایه مباهات است.

 در همین حال به بیش از ده دانشگاه غیر انتفاعی در شهرمان نیز برای تدریس به صورت حق التدریس مراجعه نمودم که گویا تمامی اساتید در تمامی دانشگاه‌های مذکور ار بنده توانمند تر بودند، چرا که هیچ پاسخی به رزومه و درخواست همکاری بنده داده نشد. به هر حال باز هم مایه مباهات و افتخار بنده است.

تلاش‌هایم به دو مورد بالا محدود نشد و برای تعدادی از شرکت‌های بزرگ صنعتی در اطراف شهرمان نیز درخواست همکاری و رزومه فرستادم که گویا هیچ نیازی به اندک دانش و تجربه بنده نداشتند. به هر روی دوباره و برای آخرین بار مایه مباهات و افتخار است.

پس از گذشتنن آنچه در سطور بالا ذکر شد و صرف چند ماه وقت و انرژی و عدم دریافت هیچ گونه نتیجه تصمیم گرفتم که مانند تعداد زیادی از هم کلاسی‌های خود و با شروع از مطالعه زبان انگلیسی با کوله باری گلایه از کم لطفی‌ها و ابهام و عدم اطمینان نسبت به آینده به قطار پرمسافر اخذ پذیرش تحصیلی بپیوندم؛ قطاری که بیش از نامی از همکلاسی‌هایم تا کنون سوار بر آن شده و به مقصد رسیده اند. تنها با این کور سوی امید که آینده ای را که به دنبال ساختنش در سرزمین مادری بودم در آن سوی آبها و در دیار غربت برای خود بسازم.

اما پرسشی دارم که نمی‌دانم آن را باید از چه کسی بپرسم و آن اینکه جوانی مثل من پس از تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد یک رشته مهندسی در برترین دانشگاه این کشور و یک سال تجربه کار در یکی از موفق‌ترین بنگاه‌های اقتصادی کشور، باز هم باید دغدغه شغل، مسکن و حتی تأمین مخارج خودش به عنوان یک فرد مجرد را داشته باشد؟


فرستنده: یکی از بینندگان تابناک




«تابناک» مطالب اختصاصی و گردآوری شده توسط خوانندگان محترم را در قالب جدیدی با عنوان «نگاه شما» منتشر خواهد کرد.

مخاطبان محترم می توانند مطالب دلخواه خود را در موضوعات مختلف، به آدرس negaheshoma@tabnak.ir ارسال نمایند.

مخاطبان محترم برای ارسال مطالب خود باید چند نکته  را در نظر داشته باشند:

1. این قالب جدید برای ارائه و معرفی «نگاه بییندگان به تمام موضوعات» می باشد.

2.مطالب اختصاصی یا گردآوری شده می تواند در قالب: ایده ، فیلم، عکس، گزارش تحلیلی، گزارش خبری، کاریکاتور و... باشد.

3. مطالب ارسال شده حتی الامکان با ذکر نام و نام خانوادگی فرستنده باشد.

4. موارد ارسالی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین جاری نداشته باشد.

5. مطالب ارسالی به زبان و فونت فارسی باشد.

6.مطالب ارسال شده حتی الامکان حاوی اطلاعات دقیق باشد.

مشخصات فنی

1. از ارسال تصاویر در متن فایلهای word خودداری شود.

2. حجم فایل تصویری ارسالی( به صورت gif یا jpg ) بیشتر از 5 مگابایت نباشد.

3. حداکثر حجم فایل صوتی یا ویدیو پنجاه مگابایت باشد. (نوع فایل: wmv,  flv, wav, mp3, wma)



اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۹۴
انتشار یافته: ۵۲
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
جان مطلب همین است که با این شرایط هر سال ظرفیت تحصیلات تکمیلی را افزایش می دهند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
یکی از دوستان بنده حتی مدرک دیپلم هم ندارد ولی مسلط به فنون روز پاچه خاری می باشد و با تخصصی که در این زمینه به دست آورده مدیر انفرماتیک یکی از شرکتهای اقماری بانک ...شده .....
تو این مملکت اگه بتونی خوب پاچه خواری کنی پله های ترقی رو سریع طی میکنی !!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
خب بله ديگه، اگه پارتي داري ميتوني كاري كني وگرنه فاتحه زندگي را بايد خواند...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
غیر از پارتی یک اصل بسیار بسیار قابل توجه.

درون و بیرون تان یکی نباشد .می بخشید به قولی چند رو نه باشید .فاتحه تان خوانده شوده .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
متاسفنه واقعیت داره و علت اینکه بسیاری از دانشجویان ممتاز ایرانی از همون اولین سالهای شروع به تحصیل و حتی قبل از اتمام تحصیلات به فکر مهاجرت هستن همینه کاش دلسوزی پیدا بشه و فکری بکنه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
وقتي در يك كشور اروپايي يا امريكايي كسي كه وارد بشه (مقطع كارشناسي ) ميگيم اصلاً مي دونين چقدر به نفع او كشوره كشوري كه از وقتي مادر حامله ميشه بهش مي رسن حالا كسي كه ميرسه با تحصلات بالا مثل هلو براشون مي ميمونه اينجا كه قدرشونو نمي دونن اونجا هم از خداشونه به ثول يكي ازاستادهاي دانشگاه كافرستان اگر دانشجوهاي خارجي نبودن بايد در دانشگاهاشونو مي بستن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
نخبه واقعي از ديدگاه من كسي است كه در اين مملكت با وجود همين شرايط خودي نشان بدهد و دست بقيه را بگيرد. آيا دانشمندان و كارآفريناني مثل انشتين، بيل گيتس و... عضو بنيادي به نام نخبگان بوده و يا امتيازات خاصي گرفته اند. اگر به حق كسي نخبه باشد بلد است چگونه عمل نمايد كه از اينجا رانده و با مهاجرت در آنجا مانده نشود.
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
البته اینشتین هم آلمانی بود و به آمریکا مهاجرت کرد. بیل گیتس هم که از اول در اونجا به دنیا آمده بود. شما هم رده این افرادی که نامبردی چند تا ایرانی میشناسی که تحول اساسی در یک زمینه علمی یا صنعتی یا فرهنگی به وجود آورده باشه و تمام دنیا دنباله رو اون باشند.
دو حالت وجود داره یا ما ایرانیها خیلی خنگیم و اونا خیلی باهوشن یا اینکه شرایطی که بتونیم از استعدادمون استفاده کنیم در کشور مون وجود نداره.
جالبه که از بین تمام اقشار مهاجر به آمریکا؛ گروهی که بیشترین سطح سواد رو داره و بیشترین سرمایه رو با خودش برده همین هموطنایی که به زعم شما نخبه نیستن بودن.
وحید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
یه معلمی داشتیم که همیشه میگفت اگه تو یه کلاس 30 نفره سی نفر روفوزه بشن معلومه معلم یا مدیر کارشو بلد نیست نه دانش آموز.
آقای ناشناس بی شک فردی درد نکشیده ای یا نوره چشمی هستی که اینگونه فکر میکنی. اونایی که اینجا کاره ای نشدند بیرون از اینجا پروفسور سمیعی ها شدند
من هم با 12 اختراع و سه مقاله دارم میرم شما خوش باش.
تابی جان لطف کن چاپ کن ممنون
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
خیلی آرمانی و ساده فکر میکنی
اینجا برای علم کسی کوچکترین ارزشی قائل نیستن.
مگه عمر آدم چند ساله که تا 25 سالگی ارشد بگیره و بعد دو سال بری سربازی بعدشم با ماهی ششصد تومن باید تا آخر عمر جون بکنی
خواهشن از این حرفای احساسی و اینا نزینین، واقعیت زندگی تحصیل کرده ها در ایران بسیار تلخ تر از این نوشتست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
سالی 180000 تا میرن و سالی 1800000 تا هم مثل من میخوان برن ولی نمیتونن.
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
دقيقا مثل من
منم كه از شريف بيرون اومدم دپرس شدم شرايط ادامه تحصيلم بدلايلي ندارم
موندم چي كار كنم تو اين شهر غريب و اين هزينه هاي سرسام آور!!!
مصطفی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
من هم شرایط مشابهی دارم، در واقع خیلی ها مثل من و تو هستند، ما دهه 60یها نسل سوخته ایم !
ای کاش آنور آب ها هم دنیایی جالبی برایمان باشد !
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
با سلام ؛ دوست عزيز مشكل شما و خيلي از جوانهاي تحصيل كرده كشور ما اينه كه وقتي درستون تموم ميشه به دنبال پيدا كردن يك شغل و در واقع حقوق بگيري هستيد. در حاليكه با سرمايه هاي كم ، با استفاده از وامهاي خوداشتغالي و بكار انداختن فكر ميشه تبديل به يك كار آفرين شد و در مدت خيلي كوتاه به تمام خواسته هايي كه در بالا اشاره كرديد رسيد و تبديل به يك شخص ثروتمند شد. متاسفانه خودباوري در جوانهاي ما از بين رفته و اين موضوع رو بايد آموزش پرورش در دانشجويان رشد بده.
البته جديداً رشته ها و مباحث خوبي تحت عنوان كار آفريني داره تو دانشگاه ها تدريس ميشه كه اميدواريم در آينده نزديك با فارغ التحصيل شدن اين عزيزان شاهد تحولي در ديدگاه جوانان باشيم. موفق باشيد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
بنظر شما به یک جوون بی تجربه کی وام خوداشتغالی میده؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
شما روزنامه ها رو خوندی چند واحد تولیدی توی سال جدید منحل شد
میدونی هزینه های انرژی و محل چقدر بالاست میدونی مالیات و بیمه و ... چقدره
میدونی برای سرمایه گذاری کشورمون یکی از بدترین کشورهای دنیاست...
مایل به سیاه نمایی نیستم اما اینقدر خوش خیالی هم نوبر والا
نویسنده مطلب
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
خوب است به این نکته اشاره کنم که در چند سال اخیر و تنها در صنایع غذایی دهها کارخانه در کشور تاسیس و به تعطیلی کشیده شده اند. با علم به این نکته بازهم از کارآفرینی صحبت می کنید؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
سلام من حدود يك ميليون سرمايه دارم لطفا راه كار بدهيد بايد چه كار كنم؟متشكرم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
خدای من . من امسال کنکور دارم . این چیزارو که میخونم و میبینم ، نا امید میشم. دلم میخواد گریه کنم .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
منم مثل تو کنکور دارم.خوب نباید این چیزا رو بخونی مثل من که نمیخونم!!!!!!!!!!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت