به گزارش «تابناک»، سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در باکو، در این جوابیه نه تنها به موضوع اصلی گزارش اشاره ای نکرده، بلکه با آوردن موضوعاتی کلی، ابهامات موجود درباره عملکرد خود را افزایش داد.
«تابناک» پس از دریافت پاسخ سفیر، بی هیچ توضیحی نسبت به انتشار آن اقدام کرد، لیکن درخواستهای پیاپی مخاطبان محترم، موجب شد توضیحاتی در این زمینه آورده شود:
1 ـ آقای دکتر بهرامی در آغاز پاسخ خود از یادداشت فرستاده شده به وزارت امور خارجه سخن به میان آورده و اظهار داشتهاند: «اگر تهیه کننده گزارش از متن یادداشت ارسالی این سفارت به وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان آگاه بود، چنین قضاوت ناحقی را نمینمود». پرسش اینجاست، حال که آقای سفیر بیاطلاعی تهیه کننده گزارش را دلیل قضاوت نادرست وی دانستهاند، چرا برای جلوگیری از تکرار قضاوت اشتباه از سوی دیگران، هیچ اشارهای به محتوای یاداشت نکردهاند.
تهیه کننده گزارش «تابناک» بر پایه اخبار رسانههای آذری بر این باور است، این یادداشت، چیزی جز تکذیب موضع حق دکتر فیروز آبادی نبوده و البته نگارنده امیدوار است، واقعا یادداشتی بر اساس عزت و منطبق با واقعیات تاریخی به وزارت امور خارجه فرستاده شده باشد.
2 ـ آقای سفیر اظهار داشتهاند که پس از احضار به وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، کاملا دیپلماتیک عمل کرده اند. این گفته ایشان را تنها با این قید می پذیریم که آقای دکتر بهرامی، پذیرش بی قید و شرط ادعای دولت محل خدمت خویش را مترادف با رفتار دیپلماتیک بدانند.
3 ـ آقای بهرامی، انطباق رفتار خود با وزارت امور خارجه را دلیل درستی رفتار خود عنوان نموده اند. این در حالی است که اولا آقای سفیر با تکذیب سریع خویش، وزارت امور خارجه را در مقابل عمل انجام شده قرار دادهاند و دوم آن که رفتار وزارت امور خارجه درباره جمهوری آذربایجان از جمله انتقادات کارشناسان مسائل قفقاز است که برای رعایت اجمال از توضیح بیشتر در این باره خودداری می کنیم.
4 ـ آقای سفیر برای اثبات تطبیق عملکرد خود با عزت، حکمت و مصلحت نظام و ملت شریف جمهوری اسلامی ایران در بالاترین مرتبه خود، خبرنگار «تابناک» را به خواندن متون مذاکرات خود در دیدارهای انجام گرفته با مسئولان جمهوری آذربایجان ارجاع داده اند. چنانچه مراد آقای بهرامی از متون مذاکرات، مطالبی است که پیشتر رسانهای شده، باید گفت، این مطالب توسط «تابناک»، بررسی شده که متأسفانه، نمودی از عزت، حکمت و مصلحت در آنها مشخص نبود، ولی چنانچه منظور آقای سفیر از متون مذاکرات، مطالب احتمالا محرمانه است، باید گفت، بهتر بود آقای سفیر، پیش از ارجاع به مطالعه آن مطالب، نحوه دسترسی آنها را معلوم فرمایند. البته بدیهی است که عزت، حکمت و مصلحت مورد اشاره ایشان را بیش از آنکه در متون مذاکرات جست، باید در عملکرد دولت باکو جستجو کرد. در اینجا برای رعایت اختصار تنها چند مورد از رفتارهای دولت باکو ـ که لابد ناشی از مذاکرات همراه با عزت، حکمت و مصلحت دکتر بهرامی بوده است ـ مورد اشاره قرار می گیرد:
ـــ تنها در فاصله 25 تیر تا 10 مرداد سال جاری (پیش از اظهارات دکتر فیروز آبادی) در شش نشریه مورد مطالعه (آپا، اکسپرس، آزادلیق، اولایلار، باکو خبر و اخو) بیش از سی عنوان خبری علیه جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.
ـــ در سال جاری و نیز سال گذشته، چندین بار و رسما از جناب الهام علی اف برای مسافرت به ایران دعوت شده که وی همه دعوت ها را رد و نمایندهای فرستاده است که سفر معاون چندم نخست وزیر جمهوری آذربایجان در چشن جهانی نوروز به تهران، تنها یکی از این موارد است.
ـــ چندی پیش، کنگره آذربایجانیهای جهان، اجلاس ضد ایرانی خود را در باکو برگزار کرد.
ـــ کتابهای درسی دولت باکو همچنان، مناطق گستردهای از ایران را مناطق جدا شده جمهوری آذربایجان معرفی می کند!
ـــ جمهوری آذربایجان با وجود لغو رژیم روادید از سوی ایران از انجام اقدام مشابه خودداری می کند.
ـــ چندی پیش، شبکه تلویزیونی آینس سکونت همیشگی شماری از منافقین در جمهوری آذربایجان را تأیید و با برخی از اعضای گروهک منافقین مصاحبه کرد.
ـــ یکی از عوامل ترور دانشمند هسته ای ایران به نقش جمهوری آذربایجان در تسهیل رفت و آمد به اسرائیل اشاره نمود.
ـــ روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان، تنها پانصد میلیون دلار است که بخش اعظمی از آن را تجارت چمدانی تشکیل می هد و...
آیا این موارد برگ زرین مورد ادعای آقای بهرامی در دفتر دیپلماسی کشور به شمار میرود؟!
5 ـ در پایان از آقای سفیر به دلیل طلب بصیرت برای همه تشکر کرده و توجه ایشان و البته وزارت امور خارجه را به حدیثی از حضرت پیامبر جلب می کنیم: مرحوم علامه امینی در کتاب الغدیر میفرماید، ابن عباس از رسول خدا چنین نقل میکند: «من استعمل عاملا من المسلمین و هو یعلم ان فیهم اولی بذلک منه و اعلم بکتاب الله و سنة نبیه فقد خان الله و رسوله و جمیع المسلمین»؛ هر کس از مسلمانان، عاملی (کارگزاری) را بر سر کار بیاورد و به او مسئولیت دهد، در حالی که میداند در میان مسلمانان فردی هست که او برای این کار سزاوارتر و به کتاب و سنت پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ آشناتر است، آن کس به خدا و رسول خدا (ص) و همه مسلمین خیانت کرده است.