گزارش اختصاصی «تابناک» از آبروریزی ما ایرانی ها + تصاویر

در این شیوه خطرناک رانندگی چه کسانی مقصرند؟!

به راستي، ما را چه شده است که يکي از بي فرهنگ ترين مردم دنيا در رانندگي از آب درآمده ايم، به گونه ای که.../ در کشوري که بالاترين کشته را در تصادفات مي‌دهد، يک کارخانه خودروسازي اجازه مي‌يابد که پرفروشترين و در عين حال آسيب پذيرترين خودرو کشور را بدون کيسه هوا و ABS و لوازم ايمني ديگر روانه بازار کند. اين نشان مي‌دهد که رانندگي و کشته هايش، هنوز براي برخي سياستگذاران تبديل به يک دغدغه اساسي نشده است.
کد خبر: ۱۳۷۴۹۰
|
۰۱ دی ۱۳۸۹ - ۱۰:۴۳ 22 December 2010
|
76247 بازدید
|
شوخي نيست که يک ملت هر ساله، نزدیک سي هزار نفر از افراد خود را کشته يا مجروح کند، چون دارد به سر کار، مهماني، خريد و يا مسافرت مي‌رود. تنها در دوران پس از انقلاب، دست کم هفتصد هزار قبر براي کشته‌هاي رانندگي حفر شده و دست کم پانزده ميليون نفر مجروح شده‌اند که شماری از آنان بايد باقي عمر را بر روي تخت و يا ويلچر بگذرانند...

به گزارش «تابناک»، همه قشرها از وزير، وکيل و استاد دانشگاه گرفته تا ورزشکار، بازيگر، کارمند و کارگر هر از چندگاهي به سوگ يکي از همکاران خود مي‌نشينند. مثل بسياري از ما، شايد اين از دست رفتگان مانند مرحوم حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی، مرحوم کريمي راد وزير اسبق دادگستري، مرحوم آيدين نيکخواه بهرامي و مرحومه خانم گلدره گمان نمي‌کردند جان خود را در يک تصادف ناگهاني از دست بدهند.



به راستي ما را چه شده است که يکي از بي فرهنگ ترين مردم دنيا در رانندگي از آب درآمده ايم، به گونه ای که در کنار معرفي جاذبه‌هاي گردشگري در ايران، «هشدار جدي نسبت به رانندگي خطرناک ايرانيان» يکي از بخش‌هاي جدايي ناپذير کتابچه‌هاي راهنماي جهانگردان است؟ مگر ما چگونه رانندگي مي‌کنيم که فيلم رانندگي و نيز نحوه عبور عابران در ايران، تبديل به يکي از انواع کليپ هاي پربيننده و خنده‌دار در اينترنت با صدها هزار بيننده شده و آبروي «ايراني» را يکجا به حراج گذاشته‌ايم؟ هر چه هست ما اصلاح ناشدني نيستيم، وگرنه ايستادن خودروها در پشت خط عابر پياده و نيز بستن کمربند ايمني، امروز در ميان ما فراگير نشده بود... .

به نظر مي‌رسد، يک عامل اساسي که چنين ما را گرفتار کرده، اين است که در ايران اساسا از آغاز کلمه «رانندگي»، نادرست معنا شده است...

رانندگي در دنيا، يک امر «جمعي» است، ولي در ايران يک امر «فردي» تلقي مي‌شود. رانندگي در ايران يعني «مي خواهم خودم را با خودرو به مقصدم برسانم». پس رانندگان ديگر، «رقيب» من هستند و من نبايد از رقبا عقب بمانم... هر فضاي خالي که پيدا شد بايد زودتر از ديگران آن را پر کنم.

چنين است که رانندگي ايراني، يعني «چپاندن خودرو يا موتور در اولين فضايي که خالي مي‌شود»؛ يعني «رفتن از هر راه ممکن نه از راه تعيين شده»؛ حاصل اين نوع رانندگي چنين تصويري است:



هرچند اتومبيل سال‌هاست وارد ايران شده، اما تعريف رانندگي، چه رسد به فرهنگ آن، هنوز وارد کشورمان نشده است.

«رانندگي صحيح»، نوعي مشارکت در يک امر جمعي است. اين «جريان عبور و مرور» است که راننده را به مقصد مي‌رساند نه به اصطلاح «زرنگي» او. «رانندگي صحيح» که نوعي مشارکت در يک امر جمعي است، به معناي «هدايت خودرو خود در جاي صحيح در بين خودروهاي ديگر» است؛ بنابراين، اين که خودرو فرد در بين دو خودرو جلويي جا مي‌شود يا نه، تأثيري در نحوه رانندگي درست ندارد... وقتي در جامعه‌اي اين نگرش به رانندگي حاکم باشد، يعني هر کس پیش از آنکه به رسيدن به مقصدش بیندیشد، به دنبال مشارکت در حرکت جمعي خودروها باشد، اين نظم در عمل چنين خود را نشان مي‌دهد:


با اين روش:

1. سرعت حرکت خودروها چند برابر مي‌شود.
2. احتمال برخورد اتومبيل ها به شدت کاهش مي‌يابد.
3. در صورت تصادف، با توجه به مسير خالي در دو طرف، خودروهاي پليس و آمبولانس به سرعت به محل رسيده راه را باز مي‌کنند.
4. در صورت پنچر شدن يا خرابي يک ماشين، به دليل وجود فضاي کافي راه بندان پديد نمي‌آيد.
5. از همه مهمتر، رانندگان با اعصاب راحت رانندگي مي‌کنند. ديگر لازم نيست که آنان در هر لحظه چهار طرف را مراقبت کنند تا مبادا سپر يا آينه اتومبيل کناري به اتومبيلشان برخورد کند يا از عقب کسي به آنها بزند... .

همچنين کسي که مي‌خواهد در بزرگراه به راست بپيچد، از صدها متر جلوتر در مسير تعيين شده قرار مي‌گيرد و خالي بودن باند کناري، او را به قانون شکني نمي‌کشاند. (البته اعمال شديد قانون نقش خود را دارد که محل بحث در اينجا نيست):





ترافيک در همه شهرهاي بزرگ دنيا وجود دارد. وقتي بناست چند صد هزار يا چند ميليون نفر در ساعت معيني به سر کار بروند، خود به خود ازدحام پديد مي‌آيد؛ اما تفاوت ترافيک شهرهاي بزرگ دنيا با ترافيک تهران اين است که در کلان شهرها ترافيک باعث «دیرکرد» است اما در شهري مثل تهران چون رانندگي يک امر فردي است نه جمعي، ترافيک فقط موجب تأخير نيست، موجب «کلافگي» و «خرد شدن اعصاب» هم هست...

اما پرسش مهم اين است که براي اصلاح وضع موجود عملا از کجا بايد آغاز کرد؟

براي روشن شدن مطلب بايد توجه کرد که رانندگي ايراني، اصطلاحات خاصي هم به دنبال آورده است که در کتاب هاي آموزش رانندگي هيچ کشوري اصلا «وجود ندارد»؛ اصطلاحاتي مانند «راه گرفتن» و يا «رد کردن». «راه گرفتن» يعني جلوي ديگري را بگير تا خودت بتواني بروي. به دليل نبود پاره‌اي مقررات در ايران (مثلا قانون حق تقدم هنگام گردش به چپ) مجبوريم تا مي‌توانيم وسيله نقليه خود را جلوتر و جلوتر ببريم تا خودرو مقابل چاره‌اي جز راه دادن به ما نداشته باشد.

همچنين «رد کردن» را وقتي به کار مي‌بريم که خودرو خود را از فاصله بسيار نزديک از کنار اتومبيل هاي ديگر يا پاي يک عابر عبور مي‌دهيم. پس در هر دو اصطلاح «راه گرفتن» و «رد کردن» که مختص به رانندگي ماست، معناي «نزديک شدن شديد به خودروها يا عابران» نهفته است.

حال چرا بدون «راه گرفتن» و «رد کردن» نمي‌توان در ايران رانندگي کرد؟ نکته اصلي اينجاست: اساسا «رعايت فاصله» که عنصري بسيار اساسي در رانندگي است، در کشور ما هيچ جايگاه و تعريف مشخصي ندارد. اگر راننده سپرش را از يک ميليمتري زانوي عابر رد کند، تخلفي مرتکب نشده؛ اگر پشت چراغ قرمز اتومبيل ها پنج سانتيمتر از هم فاصله داشته باشند، قانون رعايت شده؛ وقتي يک موتورسيکلت با فاصله 30 سانتيمتر در پشت سر يک خودرو حرکت مي‌کند، خلاف قانون مرتکب نشده و عملا تخلف به شمار نمی رود. بايد حتما به اصطلاح «بخورد و صدا بدهد» تا اتفاقي افتاده باشد.

البته بنا بر قانون رانندگان موظفند «فاصله ايمن» را رعايت کنند، ولي اين از همان کلي گويي هايي است که مصاديقش نه تعريف و نه به مردم آموزش داده شده است و نه رعايت نکردن آن به چشم کسي مي‌آيد، زيرا همه عادت کرده ايم چفت در چفت يکديگر حرکت کنيم...

براي اينکه ببينيم جزیيات رعايت فاصله چگونه در ديگر کشورها يک به يک به رانندگان آموزش داده شده و چگونه اعمال قانون مي‌شود، مناسب است نمونه‌هايي در اينجا آورده شود.

وقتي سرويس مدرسه براي پياده و سوار کردن دانش آموزان توقف مي‌کند، خودروهاي پشت سر موظف به رعايت فاصله 20 متري هستند (عکس زير از آيين نامه رانندگي يک کشور خارجي است). تخطي از اين قانون حتي براي نخستين بار، علاوه بر 400 دلار جريمه، تعليق گواهينامه براي شش ماه را در پي دارد.



هنگام گردش به راست، حق با عابر است و راننده بايد حدود دو متر از خط عابر فاصله بگيرد. به خاطر اعمال قاطعانه اين قانون است که اين عابر (عکس زير) چنين آسوده عرض خيابان را طي مي‌کند. او به روبه‌رو نگاه مي‌کند نه به خودرو، زيرا مي‌داند سپر اتومبيل از دو متري به او نزديکتر نخواهد شد:



حال تا اندازه‌اي معلوم مي‌شود که چرا در کشور ما اين مقدار تصادف رخ مي‌دهد و چرا بيشترين کشته‌ها در ميان عابران پياده در ايران يا «سالمند» هستند و يا «کودک»؛ تا کسي حرکات شبه آکروباتيک بلد نباشد، نمي‌تواند خود را از اتومبيل ها و موتورسيکلت هايي که چفت در چفت يکديگر و با فاصله سانتيمتري و گاهي ميليمتري از کنار عابران مي‌گذرند نجات دهد.

بنا بر آنچه گفته شد، نقطه آغاز اصلاح رانندگي در ايران، آموزش فاصله گرفتن از يکديگر است؛ چه فاصله خودرو از خودرو که با حرکت بين خطوط حاصل مي‌شود و چه فاصله گرفتن عابر و خودرو از يکديگر، و چه فاصله گرفتن از خودروهاي امداد... .

نکاتی درباره کاستي‌هاي رانندگي در ايران بسيار است. از جمله:

ـــ در کشوري که بالاترين کشته را در تصادفات مي‌دهد، يک کارخانه خودروسازي اجازه مي‌يابد که پرفروشترين و در عين حال آسيب پذيرترين خودرو کشور را بدون کيسه هوا و ABS و لوازم ايمني ديگر روانه بازار کند. اين نشان مي‌دهد که رانندگي و کشته هايش هنوز براي برخي سياستگذاران تبديل به يک دغدغه اساسي نشده است.

ـــ نبايد برخي عجولانه نحوه عجيب رانندگي در ايران را با اموري چون چند برابر ظرفيت بودن شمار خودروها يا تنگ بودن برخي معابر توجيه کنند. البته به دنبال حل اين مشکلات هم بايد بود اما اينها تنها مي‌توانند دليل «ترافيک» باشند، نه دليلي براي رانندگي بي‌قانون رانندگان يا عبور بي‌قانون‌تر عابران. از اين روست که نحوه رانندگي، در شهرهاي کوچک هم يک معضل است.

ـــ از تابلوهاي ورود ممنوع و يکطرفه که بگذريم تابلوها نقشي در رانندگي شهري ندارند. مثلا تابلوي «ايست» در ايران کاملا بي معناست و اين نقش به سرعت گيرها واگذار شده است در حالي که با توجه به شرايط محيطي هر کوچه و نيز خيابان، تابلوهاي حداکثر سرعت بايد لااقل در ابتداي آنها نصب شود... ما با تکيه بر ذکر حداکثر سرعت شهري در آيين نامه، همه کوچه‌ها و خيابانها را به امان خدا رها کرده ايم و هر کس زورش رسيده يک سرعت گير سيخي يا ميخي و غير آن با ارتفاع دلبخواهي در کوچه خودش قرار داده است...

ـــ از چند انيميشن که بگذريم رسانه ملي آموزش مصداقي رانندگي را مورد توجه قرار نداده است. کاش برنامه‌هايي مانند «سفر به خير» که غالبا به کلي گويي مي‌گذرند طريق درست و نيز خطاهاي رايج رانندگي را قدم به قدم به مردم يادآور مي‌شدند. گاهي چند آموزش تصويري (مانند مورد زير) مي‌تواند از ده ها توصيه گفتاري در بهبود اوضاع کارسازتر واقع شود:



ـــ با وضعي که در آن هستيم، آموزش رانندگي آنقدر اهميت دارد که اگر رسانه ملي هر روز برنامه‌هاي شش شبکه تلويزيون را همزمان قطع کرده و چند ثانيه‌اي به اين آموزش ها اختصاص دهد کاري عادي انجام داده است.

ـــ تصور بسياري از ما از تصادف شديد، دو ماشين له شده است و بس. شايد اگر با هشدار قبلي تصوير بانوي بارداري که با صورت خون آلود در ميان آهن پاره‌ها گرفتار شده و فرياد مي‌زند و يا تصوير کودکي که با کيف مدرسه به گوشه‌اي ازخيابان پرتاب شده نمايش داده شود، کمي از بلاي «تعجيل براي هيچ» که در رانندگي و غير رانندگي مانند بختک به جان ما ايرانيان افتاده، رهايي يابيم... .

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۵۱۶
آقاي آخر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
اگه اين كار رو نكنيم كه ايراني نيستيم !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
آره دوست من رانندگی ما ایرانی ها با این 3 ویژگی شناخته می شه:
1- راننده ها مون بی فرهنگ ( رانندگی در مشهد ما شبیه اسب سواری گاوچروون های غرب قدیمه)
2- پلیس ها مون بی خیال (اگه دم دستش باشی یه قبض ناقابل واست می چسبونه و الا...)
3- ادعای فرهنگ و وظیفه شناسی در حد جایزه نوبل
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
مشکل معماری شهری و مدل خیابون هاست
اگه درست ساخته شده باشه پارک بی مورد سبقت بی مورد و ........ کم میشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
رعایت قانون اصل اول در زندگی جامعه تلقی می شود. اما اول باید بزرگان و مسئولین جامعه در این امر پیش قدم شوند. همچنین می گویند حرمت امام زاده به متولیست.وقتی ماشین پلیس و ... تخلف آشکار رانندگی و... انجام می دهند انتظار دارید جوانان و سایر افراد چه کار کنند؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
وقتی خودرو سازان ما یکه تاز میدان هستند با افزایش تعرفه پشت سد خودروی ملی و تولید ملی مخفی شده و ما شرایط هر گونه رقابت را از آنها میگیریم چه انتظاری میتوان داشت. فقط رقابت است که میتواند خودرو سازان را یا سر پا نگه دارد و قابل رقابت یا حذف شوند؟
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom |
۱۳:۲۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
من نمي فهمم اين ديگه چه جور توجههي است؟

شما داخلي خريد نكن خارجي بخر رانندگيت بهتر ميشه ؟
ناشناس
| Romania |
۱۳:۲۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
قبول کنیم که تک تک ما مقصریم و سعی نکنیم فرافکنی کنیم. البته پلیس راهنمایی هم باید کار خود را دقیق انجام دهد. در تهران هزاران تابلو حمل و با جرثقیل وجود دارد اما دریغ از چند تابلو نشان دهنده مسیر اصلی و فرعی. اصلا بعضی ها نمی دانند این تابلو چه شکلی هست
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
متاسفانه ما ایرانیا ضعف ها و ایرادات خود را سر گردن دیگری می اندازیم
باید قبول کنیم که فرهنگ رانندگی درست تنها به راننده وابسته است و بس
نه به خودروساز و نه به شهرداری و نه به هیچ کس دیگر
تا هنگامی که ما رانندگان قوانین را زیر پا بگذاریم و خودخواه باشیم و به حقوق هیچ راننده ی دیگری و هیچ عابر پیاده ای احترام نگذاریم همین آشی می شود که میبینیم
ali
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
به نظر من ايراني جماعت فقط بايد با اعمال زور هدايت بشه اين كه ميگن فرهنگ سازي كنيم فقط يه شعاره وبس
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
کاملا موافقم تاثیر سرعت گیرها در رعایت سرعت مجاز کاملا حرف شما رو ثابت میکنه که تا رانند ه ای مجبور نباشه و خطر و هزینه ای رو احساس نکنه تن به قانون نمیده .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
چون همیشه با زور بوده وضعیت همین هست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
در ایران به در آمد بیشتر اهمیت میدهند تا ایمنی . چون خودروسازان با اینکه سودهای گزافی به جیب می زنند حاضر نیستند امنیت خودرو را به خاطر هزینه ،بالا ببرند . وقتی خودرو ماکسیما در افغانستان 6000000 میلیون تومان باشد و پراید در ایران 8000000 میلیون تومان وضع بهتر از این نمی شود .. پرایدی که وقتی ترمز می گیری تازه شروع به رفتن میکند و کنترل را از دست راننده خارج می کند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
آره از نظر امثال شماها هميشه ديگران مقصرند.
همينه كه تا ايد مملكت همينطوري ميمونه.
مهندس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۱ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
درسته و من هم خودم اقرار دارم که رانندگیم خوب نیست ولی به توی تابناک بی ادب اجازه نمی دم اون رو مزخرف بخوانی...عفت کلام داشته باش بچه و برو اون تیترت رو اصلاح کن....در ضمن در عکس مسئولان کشته شده هم عکس این سردار ارتش که هفته پیش کشته شد رو جا انداختی
پاسخ ها
علـــــــی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
"مزخرف" یعنی زر اندود. یعنی چیز بیخودی که بیرونش را آب طلا گرفته باشند. حالا شما از چی ناراحت شدی؟
فرزاد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
طبق ادبیات بسیجی خودتون هرکسی اشتباه میکنه توهین که هیچی باید تو سرشم زد پس برو خودتو اصلاح کن که بی ادبی هم بهت نشه. مهندس جامعه که اینجور باشه دیگه نیابد از یه راننده تاکسی ساده انتظار بیشتری داشت!!!!!
من خودم از تابناک زیاد خوشم نمیاد اما این مطلب واقعا عالی بود مرسی.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
اتفاقا مزخرف مودبانه ترین کلمه ای هست که برای رانندگی بی در و پیکر امثال شما می شه بکار برد آقای به اصطلاح مهندس
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
رانندگي در ايران مزخرف اندر مزخرفه. حال كردي؟
ایرانی
| France |
۱۲:۵۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
آقا مهندس، در عجبم که در کشورهای پیشرفته عنوان خودشون رو مهندس نمیخوانند مگر در محل اشتغال، حالا شما یک کامنتی گذاشتی برای اینکه ملت هم کامنتت را قبول کنه خودت را مهندس میخوانی !!!
به نظر حقیر که هیچگاه بخاطر وضعیت اسف بار رانندگی گواهینامه ایرانی نگرفتم و ترجیح میدم از اتوبوس شهری بجای خودروی شخصی استفاده کنم عارض هستم که تابناک بسیار عفت کلام به خرج داده وگرنه باید از واژه ای بدتر از مزخرف استفاده میکرد که الحق شایسته برخی هموطنان است.
ناشناس
| United Kingdom |
۱۳:۲۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
كاشكي تنها مزخرف بود رانندگيهامون مهندس !
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
باز هم ایرانی حاشیه رو گرفت و اصل رو ول کرد... آقا یا خانوم مهندس... بهتر رانندگی خودت رو اصلاح کنی نه اینکه رانندگی مزخرفت رو با ایراد گرفتن از ادب تابناک بپوشونی.
ناشناس
| Romania |
۱۳:۳۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
از همین نحوه کامنت گذاشتن معلوم می شود علاوه بر رانندگی در صحبت کردن هم مشکل داری
ابوذر اسمعیلی نسب
| United States |
۱۳:۴۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
ببخشیدا ولی مزخرف واسه یه دقیقشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
همون دیگه، درکت از کل این مطالب نشون می ده رانندگیت چیه!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۱ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
مسئولين محترم ترا به خدا به فكر موثر حوادث رانندگي باشيد.جريمه ها بايد بالا رود.گواهينامه هاي متخلفين پرخطر بايد ابطال شود.از طريق نصب سيستم هاي جي پي اس و هر روش ديگر بايد اين معضل پايان يابد.
1
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
مطلب جالبی بود کلا" طراحی خیابانهای ما اشکال دارد رانندگیمون هم که گفتن نداره
امیر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
عالی بود.
آفرین به نویسنده.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
از آنجایی که همیشه مردم مقصرندو خدا رو شکر مسئولین بی تقصیر هستند... چون اصلا اقایان قرار نیست مدیریت بفرمائند و برنامه ریزی و آموزش اعمال کنند... این شده که فرهنگ رانندگی
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom |
۱۳:۲۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
ايراني خداي توجيه!
مسوولين كشته نمي شوند معمولا، خودمونو دريابيم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
راهنمايي رانندگي ما در حال حاضر هم و غمش را گذاشته روي هوو و كيفيت فني خودروها.اين وظيفه اين نهاد است كه با درپيش گرفتن قوانين و مقررات سختگيرانه نسبت به اين امر اهتمام كند.
پاسخ ها
ناشناس
| Romania |
۱۳:۳۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
و البته هم و غمش حمل و با جرثقیل و دریافت پولهای کلان برای ترخیص اتومبیل
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت