بازدید 50530

کهنترین سرو جهان خشک می‌شود +عکس

کد خبر: ۱۱۳۰۲۸
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۲۸ 09 August 2010
سرو کهنسال ابرکوه که به قول «مارکوپولو» چون فواره‌ای سبز از دل کویر ایران رسته است به دلیل آنچه متخصصان بی توجهی به حفظ میکرو ارگانیزم‌های خاک و آسیب‌های زیستی توسط انسان عنوان می‌کنند دچار فرسایش شدید شده و در حال خشک شدن است.

به گزارش خبرنگار مهر، سرو را ایرانیان درخت آزادگی نامیده‌اند. این تعبیر رندانه پدران ماست که ثمر ندادن سرو را به پای آزادگی‌اش گذاشته‌اند. سنگ نگاره‌های تخت جمشید که تندیسی از شکوه این درخت اساطیری است گواه دیگری بر اعتبار سروها در باور ایرانی‌هاست.

سرو ابرکوه که به روایتی پیرترین ساکن کویر است، با ۲۵ متر ارتفاع در قلب ایران زندگی می‌کند و قدیمی‌ترین موجود زنده جهان لقب گرفته است. این درخت به خاطر عمر طولانی در ایران باستان نماد اهورامزدا بوده و در تاریخ نوشته‌ها آمده که بعضی از درختان سروی که در ایران وجود دارند، توسط زرتشت پیغمبر کاشته شده‌اند.

شواهد از بروز نشانه‌های مرگ کهن ترین درخت زمین در ابرکوی یزد خبر می‌دهد، درختی که به روایتی بیش از چهار هزار سال عمر دارد و نشانه‌ای از هویت ایرانیان قبل از اسلام است. یک متخصص برجسته در حوزه درختان کهنسال ایران با اشاره به آخرین بررسی خود از سرو ابرقوی یزد به خبرنگار مهر گفت: در سال 85 که روی این درخت کهنسال مطالعه می‌کردم به دلیل مشاهده تغییرات متعدد در اطراف و بافت درخت، انتظار این را داشتم که دیر یا زود خبر مرگ این سرو تاریخی را بشنوم.

مصطفی خوشنویس با تاکید بر شرایط خاص زیستی این درخت افزود: در این سالها شرایط زیستی و بافت خاک عوض شده چرا که این سرو در حاشیه باغات انار کاشته شده بود ولی امروز سرو ابرکوه در یک پارک واقع شده و قطعا مراقبتهای لازم از آن صورت نگرفته است.

وی به حضور گردشگران در کنار این درخت به دلیل جاذبه تاریخی و باستانی اش اشاره کرد و گفت: بارها شاهد لمس و تکیه دادن مردم به تنه سرو ابرکوه بوده ام و هیچ کس ابایی از نزدیک شدن به آن ندارد چون هیچ حفاظتی از آن صورت نمی‌گیرد در حالی که این درخت کهنسال به خاطر ویژگیهای خاص و عمر طولانی نیازمند مراقبت ویژه است.

خوشنویس اضافه کرد: روزانه 50 تا 100 نفر به این سرو نزدیک می‌شوند که حضور آنها باعث کوبیده شدن خاک، تراکم شدید در پای درخت، محدود شدن نفوذ پذیری آب و برهم خوردن میکرو ارگانیزمها می‌شود. این در حالی است که حداقل فضا برای نزدیک شدن به این درخت 2.5 متر است و از سایه‌انداز به سمت تنه نباید قدم برداریم.

این کارشناس موسسه علمی تحقیقاتی سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور تاکید کرد: لگد کوب کردن ساختمان خاک در سالهای اخیر شدت گرفته و رسیدگی کامل انجام نمی‌شود، در حالی که باید هر چند سال یک بار خاک اطراف درخت شخم بخورد و کود پوسیده به خاک سپرده شود.

وی به شیوه شخم زنی زمین های اطراف گونه‌های کهنسال مانند سرو اشاره کرد و افزود: به دلیل اینکه ریشه سرو در سطح خاک پراکنده شده، نباید خاک را بالاتر از 5 سانتیمتر شخم زد که باعث زخمی شدن ریشه شود، در حالی که تا عمق 20 سانتیمتر با بیل حاشیه سرو کنده می‌شود و همین موضوع، ضربه‌های مهلکی به بافت خاک و ریشه‌ها وارد کرده و تهدیدی برای سرو ابرکوه است.

به باور این کارشناس محیط زیست و منابع طبیعی، سروهای باغ فین کاشان به دلیل شخم زنی غلط و و تخریب بستر خاک و ریشه‌های سطحی آسیب شدید دیدند و شمار بسیاری از این سروها چندین ده ساله خشک شدند.

وی به آمار متناقض و متفاوت از سن و طول عمر سرو ابرکوه به عنوان یکی از کهن ترین درختان دنیا اشاره کرد و گفت: گاهی با افراط این درخت را هشت هزار ساله یا چهار هزار و چند صد ساله نامیده‌اند که به عقیده بنده کاملا اشتباه است. اگر بپذیریم که این درخت سالانه یک میلی متر رشد قطری داشته، پس باید امروز حداکثر سه هزار و چهارصد سال سن داشته باشد.

خوشنویس بر این باور است: دوایر رویشی تنه درخت که هر سال یک دایره بر قطر آن اضافه می‌کند، نشانه‌ای واضح برای مشخص کردن سن گونه‌های درختی است. با توجه به آمارهایی که به طور دقیق محاسبه کرده ام، بیشترین سن سرو ابرکوه هزار و دویست سال است.

وی افزود: این درخت با وجود اینکه در رویشگاه واقعی خود نیست، از شرایط زیستی نسبتا خوبی برخوردار است که شامل هوای معتدل و گرم، آب کافی قنات ها و فرصت هفت ماهه در سال برای رشد است.

به دیدگاه این متخصص درختان کهنسال، تحت هیچ شرایطی و با هیچ ابزاری نمی‌توان عمر سرو ابرکوه را بیش از هزار و دویست سال عنوان کرد.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۰
یعنی اینها نمی تونند از یک درخت هم محافظت کنند . جالبه والله
.
.
.
الان چند تا همايش و كنگره و سمينار برگزار ميكند و ديگر هيچ....
.
.
.
با عرض سلام
نظرتان را به مقاله جناب آقاي محمد حسن ابريشمي با عنوان "سـرو در فرهنگ ايراني" جلب مي كنم.
بخش اول: http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2010\05\05-26\13-49-41.htm&storytitle=سـرو%20در%20فرهنگ%20ايراني
بخش دوم: http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2010\06\06-02\13-48-34.htm&storytitle=سرو%20در%20فرهنگ%20ايراني
ابركوه صحيح است نه ابرقو.
باید از کارشناسان داخلی و خارجی
کمک خواست
از تابناک متشکرم
میشه بگید پس دانشمندان روسی وژاپنی که سن این درخت کهنسال رو بین 4000نا 8000 سال تخمین زدند براساس چی بوده؟ضمنا درکتب نویسندگان بسیار قدیمی از این سرو بسیار نوشتنده اند.
مدیریت سلیقه ای وغیر کارشناسی حیف ومیل کردن بودجه ونداشتن الگوی مناسب جهت حفظ این اثر ملی طبیعی که پس از دماوند و چشمه های آبگرم مازندران ثبت شده است واقعا باعث تاسف است
ببينيد دوستان من توهمين ابركوه دانشجويم ، خدايي از جايي كه پاتوق آدم هاي خلاف كار شده يا از شهرداري يا فرمانداري كه اصلا معلوم نيست دارن چيكار ميكنن و با زد و بند مسئول شدند چه انتظاري داريد!!
انصافا اگه اين درخت تو يه كشور ديگه بود طلاش نميگرفتن؟از ميليون ها دلار پول در نمياوردند؟
خدايي حيف اين همه محبتي كه خدا درحق ما داره،حيف!!!
با دست خود کارون بزرگ را خشکاندیم و کسی دم بر نیاورد .البته مسئولین همین مناطق کویری در این کار دست داشتند و مرتکب جرم شدند. انتظار دارید ما دلمان برای یک درخت بسوزد؟
بايد از اين درخت مواظبت كرد
كاش عمق و گستره پايه علمي اظهار نظر كارشناس خبره !! جنگلها به يك درصد عمق و گستره ريشه توانمند سرو 4000ساله افتخار آفرين كوير ميرسيد.
من یک ابرکوهی هستم

در موزه ابرکوه، قطعه روزنامه ای متعللق به 40-50 سال پیش وجود دارد که به زبان لاتین هست که در مورد بررسی تعدادی کارشناس خارجی در زمان پهلوی بر روی سرو مقاله دارد. (اگر درست یادم باشد) کارشناسان سن سرو را همان 4000 سال تخمین زده اند.
حيف است
آيا شخم زدن خاك اطراف اين درخت منحصر بفرد و كود دادن پاي آن و نيز كشيدن يك حصار نرده اي در اطراف آن ، خيلي كار سختي است كه مسوولان محلي ذيربط در خصوص آن همتي نمي كنند ؟!
واقعاً جاي تاسف است براي ميراث فرهنگي منابع طبيعي شهرداري و فرمانداري ابركوه
دوست و همكار عزيز جناب خوشنويس
زبان حال سرو ابركوه اين است كه:
هر كس از ظن خود شد يار من وزدرون من نجست اسرار من
هم در مورد شادابي و هم در مورد عمر اين درخت بسيار محتاط تر بايد گفت و نوشت.
در اخبار و روایات آمده که پس از طوفان نوح این درخت سرو توسط یافث ( یکی از فرزندان نوح نبی) کاشته شده است.
این که چند سال سن داشته باشه مهم نیست باید به دادش رسید.
باور کنید اگر خارج از ایران بود تا حالا صد گروه برای رفع این مشکل راه حل پیدا کرده بودند
چه توقع ها از مسولان داریم!
خب یه عکس از خشک شدنش میذاشتین که باور کنیم...
جناب آقاي خوشنويس
اولا عمر شما و ابزارهاي در اختيارتان اجازه نميدهد كه سن اين درخت را تخمين بزنيد ثانيا سرنوشت اين درخت نيز همانند ساير مفاخر‏‏ و مشاهير و آثار باستاني ماست كه از آن مراقبت لازم به عمل نمي آيد و يا به راحتي توسط افراد سودجو كه بعضي نيز حمايت مي شوند به يغما مي روند. از شما بعيد بود كه پس از دانشمند روسي كه ميشناسيدش سن اين درخت را تخمين بزنيد.
البته یک سروی هم در منگاباد یزد هست که گمتر از اون نیست
زیاد راه دور نریم تو خیابون ولی عصر خیابون جامی (100 متر داخل جامی )یه چنار 700ساله بود که قطعش کردند اگه خواستین بگید براتون عکسو بفرستم
باسلام
بدنيست خبري هم از سروهاي باغ فين كاشان بگيريد كه باقدمت 350 سال بعلت اشتباه در كود شيميايي مورد استفاده در حال خشك شدن هست
اون چیزی که در ایران ارزش نداره درخت و فضای سبزه...توی نظرات پارکبان قئث لیسانس گفتم 16 باغ از مجموعه باغ های قصردشت شیراز از ابتدای امسال توسط افراد سودجو آتش رده شده و ازت خواهش کردم چاپ کنی ولی دیدم خبری نیست...ظاهرا فقط در هدیه روز خبرنگارت نظر همه نمایش داده میشه؟!!!!
چگونه میشود این اثر را ثبت جهانی کرد؟
قبل از انقلاب یک محقق اروپایی با وسال اندازه گیری ازمایشگاهی و ایزوتوپ سنگین سرب عمر این درخت را 4600 سا تخمین زد. اکنون با این همه رشد فناوری و اندازه گیری سن بسیاری از اشیای قدیمی ایا تخمین عمر یک درخت سخت تر از گذشته شده است؟
این محقق عزیز به راحتی میتواند در ازمایشگاه عمر این درخت را تخمین بزند. نیازی نیست که از روی حدس و گمان و نگاه به قامت درخت بگوید 1200 سال عمر دارد..
مي توان با نصب حفاظ تماشاگران را مجاب كرد كه از فاصله معيني درخت را ببينند تا نزديكي بيشتر يا تماس و ساير اقدامات مضر منتفي شود.
خب چرا مراقبت نمی کنند؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار