بازدید 15136

افشای جنجالی هزاران سند از جنگ افغانستان توسط یک سایت افشاگر

سندها نشان می‌دهند که طالبان در حال قدرت‌گیری هستند و آمریکا و متحدان آن در هندوکش پیاپی متحمل شکست می‌شوند. در شمال افغانستان نیز؛ جایی که در مقایسه با مناطق دیگر امن‌تر است، وضع رو به وخامت گذاشته است. سندها همچنین نشان می‌دهند که آمریکا در افغانستان نیرویی زبده مستقر کرده که مأموریت آن کشتن سران طالبان است...این سایت که در سال ۲۰۰۶ راه‌اندازی شده، هدف خود را افشای کردار غیراخلاقی حکومت‌ها و شرکت‌ها از راه آشکار کردن سندهای محرمانه‌‌ می‌داند؛ سندهایی که کارکرد واقعی آنها را بنماید و افکار عمومی را هشیار کند.
کد خبر: ۱۱۰۸۵۷
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۳:۳۲ 26 July 2010
سرویس بین‌الملل ـ نود هزار سند نظامی درباره جنگ در افغانستان در اختیار سایت افشاگر «ویکی‌لیکس» قرار گرفته است و هفته‌نامه‌ «اشپیگل» و روزنامه‌های «نیویورک تایمز» و «گاردین» که این منابع از سوی سایت یاد شده در اختیارشان قرار گرفته، شروع به تحلیل آنها کرده‌اند.

به گزارش «تابناک»، تخصص سایت «ویکی‌لیکس»، افشای سندهای محرمانه است. این سایت که در سال ۲۰۰۶ راه‌اندازی شده، هدف خود را افشای کردار غیراخلاقی حکومت‌ها و شرکت‌ها از راه آشکار کردن سندهای محرمانه‌‌ می‌داند؛ سندهایی که کارکرد واقعی آنها را بنماید و افکار عمومی را هشیار کند.


از شامگاه یکشنبه ۲۵ ژوئیه، نام سایت «ویکی‌لیکس»، همواره در خبرگزاری‌ها آورده می‌شود، زیرا اسنادی در اختیار آن قرار گرفته که ممکن است تأثیر مهمی بر تلقی افکار عمومی، به ویژه در آمریکا و اروپا درباره جنگ در افغانستان بگذارد.

به گزارش خبرگزاری آلمان، قضیه به یکی دو سند محدود نمی‌شود. نود هزار سند نظامی از طریق نامعلومی به دست گردانندگان «ویکی‌لیکس» رسیده و این پایگاه خبری آنها را در اختیار هفته‌نامه‌ آلمانی «اشپیگل»، روزنامه‌ آمریکایی «نیویورک تایمز» و روزنامه‌ انگلیسی «گاردین» قرار داده است. این سه نشریه که خود به خاطر افشای رازهای حکومت‌ها نام‌آور هستند، تحلیل این سندها را آغاز کرده‌اند.

سندها نشان می‌دهند که طالبان در حال قدرت‌گیری هستند و آمریکا و متحدان آن در هندوکش، پیاپی متحمل شکست می‌شوند. در شمال افغانستان نیز؛ جایی که در مقایسه با مناطق دیگر امن‌تر است، وضع رو به وخامت گذاشته است.
سندها همچنین نشان می‌دهند که آمریکا در افغانستان نیرویی زبده مستقر کرده که مأموریت آن، کشتن سران طالبان است.

بر پایه این گزارش، دولت آمریکا درباره جزییات قضیه اظهار نظر کرده است. نخستین واکنش‌ها در واشنگتن ابراز عصبانیت از این افشاگری و محکوم کردن آن بوده است. جیمز جونز، مشاور رئیس جمهور آمریکا در امور امنیت ملی گفته است: «دولت آمریکا با قاطعیت، افشای اسناد محرمانه توسط افراد و سازمان‌ها را محکوم می‌کند؛ افشای اسنادی که جان آمریکایی‌ها و متحدانشان را به خطر می‌اندازد و امنیت ملی را مورد تهدید قرار می‌دهد.»

«اشپیگل»، «نیویورک تایمز» و «گاردین» هر یک برای خود اسناد را تحلیل می‌کنند. آنها در شامگاه یکشنبه همزمان شروع به انتشار بخش‌هایی از اسناد روی سایت‌های اینترنتی خود کردند.

بخشی از سندهای منشره دارای گزارش‌های جنگی است. حادثه‌ای رخ داده و نظامیان درباره آن گزارشی برای دادن به فرماندهان خود تهیه کرده‌اند. رسانه‌هایی که به تحلیل سندها پرداخته‌اند، این گزارش‌های درونی را با گزارش‌های بیرونی، یعنی آنچه رسما به افکار عمومی اعلام می‌شود، مقایسه می‌کنند. سندها به سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ برمی‌گردند. همه‌ آنها محرمانه نیستند؛ اما با کنار هم نهادن آنها می‌توان پی برد که وضع در افغانستان چگونه است.

 
به نوشته‌ «اشپیگل»، آنها جنگ را از دید مستقیم سربازان آمریکایی تصویر می‌کنند. گزارش‌ها از جمله دارای اطلاعاتی هستند از قربانیانی که حملات نیروهای غربی از مردم غیرنظامی می‌گیرند.

«ژولین اسانژ»، بنیانگذار «ویکی‌لیکس» به اشپیگل گفته است: «اسناد پرتویی می‌افکنند بر خشونت و فلاکت جنگ. این مواد نظر افکار عمومی و همچنین کسانی را که دارای نفوذ سیاسی و دیپلماتیک هستند، دگرگون خواهد کرد.»
او همچنان گفته است که تا کنون سابقه نداشته جنگی در جریان باشد و درباره آن این همه سند افشا شود.

«گاردین» نیز در این باره نوشت: یادداشت‌های روزانه جنگ افغانستان دارای مطالبی چون:
ـ گزارش‌هایی درباه این که چگونه جوخه‌های مخفی «سیاه» متشکل از نیروهای ویژه آمریکا مسئول قتل و بازداشت فرماندهان طالبان بدون محاکمه آنها شده بودند.
ـ شواهدی درباره چگونگی پنهان کردن اسناد مربوط به دسترسی طالبان به موشک‌های زمین به هوا.
ـ گزارش‌هایی درباره افزایش استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین که از نوادا کنترل می‌شوند برای آماج قرار دادن رهبران طالبان و القاعده.
ـ گزارش‌هایی درباره چگونگی افزایش تعداد تلفات نیورهای ائتلاف به دلیل افزایش استفاده از بمب‌های کنار جاده ای توسط طالبان، به چشم می‌خورد.

این روزنامه انگلیسی می‌‌افزاید: در یادادشت‌های روزانه جنگ افغانستان آمده است که نیروهای ائتلاف، دست‌کم 144 مورد عملیات گزارش نشده در افغانستان انجام داده‌ و در این عملیات‌ها هزار نفر از مردم افغانستان کشته شده اند.
این گزارش‌های دربردارنده اطلاعات بسیار محرمانه از مواردی است که آنها «اشتباهات خونین» نیروهای ائتلاف نامیده است؛ مواردی چون اطلاعات مربوط به حمله نظامیان فرانسوی به اتوبوس حامل کودکان افغانی در سال 2008 و یا حمله نیروهای لهستانی به یک مراسم ازدواج در یک روستا، کشتن عروس و داماد و یک زن باردار و مواردی از این دست است. همچنین به تیراندازی نیروهای انگلیسی به سوی شهروندان افغانی که قابل پیگیری هست، نیز اشاره شده است.

 
خبرگزاری آلمان نیز در ادامه گزارش خود نوشت: گزارش‌های آغازین درباره سندهای افشا شده، حاکی از آن‌ است که پاکستان نقش مهمی در جنگ افغانستان دارد. مأموران مخفی آن با طالبان در تماس هستند.

همچنین در این گزارش از نقش دولت ایران در افغانستان نیز در سندها نکاتی هست که نخستین گزارش‌ها مدعی است، دولت ایران تلاش می‌کند روی رخدادهای افغانستان تأثیر بگذارد. این کار هم از راه پشتیبانی از گروه‌های افغان انجام می‌گیرد و هم از راه فعالیت‌های تبلیغی.

گفته می‌شود، ایالات متحده در حال رایزنی برای جلوگیری از انتشار اطلاعات بیشتری از این گزارش‌هاست و اگر موفق به این کار نشود، به احتمال بسیار، در روزهای آینده، باید شاهد افشاگری‌های جنجالی‌تری باشیم.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
حالا اگر همین سایت مطلبی در باره حکومت ایران بنویسه میشه جیره خوار استکبار و صهیونیسم!!!!!!
هرخبری که بروز کرده می توان حدث زد که زیر سر فرمانده ارتش سابق امریکا درافغانستان
باشد که اخیراً برکنار شده است....به زودی
خبرش خواهد رسید هرچه باشد امید است به
نفع مظلومین رخ دهد ....
كاش آزادي بيان و مطبوعات را از ما ياد مي گرفتند.. بعد در سايت و روزنامه منتشر مي كردند
کامل بنوویس از ایران هم نوشتن
شما چقدر خوش خیالید 15000 تا از مهمترین هاش رو هنوز پخش نکردند میتونید تو سایتشون بخونید.
به من چه!!!!
به تو چه!!!!
به این میگن آزادی که یک سایت غیر دولتی(مردمی) می تونه بر علیه دولتش مطلب منتشر کنه و آب از آب تکان نخوره و به جرم تشویش اذهان و از این داستان ها به هتل اوین منتقل نشه ... بقیه رو نمی نویسم که سانسور نشه
آره داداش
یک ساعت است نمی توانم وارد ویکی لیکس بشوم . مثل اینکه صاحبان آزادی بیان این سایت را غیر قابل دسترسی کرده اند.
اشغالگران کشور بسته ای مثل افغانستان نباید انتظار داشته باشند که همسایگان این کشور بی هیچ دغدغه ای و بی خیال حوادث آنجا هستند!
هرچند این موضوع در همه موارد اشغال نظامی مطرح است.
البته بعید نیست این سایت نیز یکی از دسیسه های خودشان باشد . بعد از چند سال که این سایت پا گرفت نوبت به خبرهایی از کشورهای دشمن حامیان این سایت می رسد و این در حالی است که در افکار عمومی خبرهای این سایت کاملا درست است . در این حال شروع می کنند به انتشار خبرهایی دروغ در بین خبرهایی که به ظاهر درست اند و این طریقی می شود برای فشار به دولت ها یعنی همین کاری که بی بی سی می کند . پس شرط عقل است که با شک و تردید به این اخبار نگاه شود و اگر خبر مهمی بود نظر کارشناس درج شود نه عین خبر .
قسمت ایران را بیشتر توضیح بدهید.
چرا شما از این افشاگریها نمیکنید؟؟؟!!!!
درود بر شما جارچیا نه
ببینم مگه این اسناد زیر خاکی بودن که یهو سر در آوردن. ازکجا درز کرده مهمه.شاید نقشه باشه.
چطوری نود هزار سند مربوط به جنگ افغانستان به دست این سایت رسیده؟ اگر یکی دوتا سند بود میشد گفت یکی یواشکی کش رفته و کپی کرده به دستشون رسونده ولی نود هزار سند فقط از سوی مقامات خیلی بالا میتونه افشا شده باشه. درست به همین علت باید شک کرد به کل این سایت ویکی لیک.
فردا روزنامه ی نیویورک تایمز به دستور دادستان نیویورک توقیف موقت میشود و تمامی دست اندرکاران آن به زندان می افتند و هفته ی بعد در تلویزیون سراسری آمریکا به جاسوسی برای ایران اعتراف میکنن.
مگه این درستش نیس؟
خیلی بیجا کرده که باعث جنجال و فتنه و تشویش افکار عمومی پاک مردم شده. سایتشو با تانک له کنن و همشونو بفرستن اوین(ببخشین بفرستن گوانتانامو)
ببین تابناک، این متن چقدر خواننده داره؟!
چرا؟! چون اغلب دنبال دردسرهای مملکت خودشان هستند که فکر می کنند کم هم نیست!!!!
اكر كسي نه تنها در ايران بلكه در خارج از كشور به جاي 90 هزار ، فقط 9 سند از مسائلي مربوط به ايران يا جنگ ايران افشا كند ؟ عكس ا لعمل شما چيست ؟
بنظر من همه اینها برای ترساندن ایرانی ها از جنگ است وگرنه در سیاست هیچ چیز بی دلیل اتفاق نمی افتد ، آنهم درست بهنگام اعلام تحریم های ایران
شما که این خبرا رو می خونین کمی هم دقیق باشید. این وب سایت در کشور امریکاست و تابع قوانین این کشور. اون اسناد، رد گم کردن هست و تعداد عمده ای از اونها هم منتشر نشدن. به قول امام راحل، سوخته هاش منتشر شدن. شما دم از ازادی بیان و اینا نزن. کاش می شد پرده رو از ریا و تزویر این کشورهای به ظاهر ازاد می کشیدیم تا مردم ایران در دام این ها نمی افتادند که با پنبه سر می برند و ما ارزوی سیستم و نظام آنها را می کشیم البته بعضی از ما
خبرتون ناقصه اون قسمت مربوط به ایران کوووووووو؟؟؟؟
اعلام خبر که به معنی تایید اون نیست
پیشنهاد می‌کنم نام تابناک را به شهر نو تغییر دهید
منم اشاره بعضی از دوستان رو درباره آزادی بیان که در کشورمان هست! قبول دارم!!!
حالا تابناک این همه نظر می نویسند برات، چرا با استفاده از نظرات مردم یه تحلیلی در مورد موارد مطرح شده انجام نمی دی؟؟؟
مخصوصا در مورد اخباری که خواننده و نظردهنده زیاد داره......
چرا ننوشته اید که در این سایت از ایران و پاکستان هم به بدی یاد کرده است !!! ؟؟؟؟
تردید نباید کرد که این اطلاعات با دستور دولتهای آمریکا و انگلیس انتشار یافته است و با هدف القای قدرت نمایی . ساده اندیشی اگر فکر کنیم که این اقدام بی هدف بوده است. این سئوال مطرح است که چرا برغم افشای این اطلاعات هیچ اتفاقی در تغییر سیاست جنگ طلبانه آمریکا نمی افتد و حتی اعلام می شود که قرار است 30 هزار نیروی اضافی آمریکا به افغانستان اعزام شود. جالب است که هانس بلیکس هم همزمان در کمیته بررسی جنگ عراق مجددا تاکید می کند که صدام سلاح های کشتار جمعی را نابود کرده بود. نتیجه اینکه دو ابرقدرت آمریکا و انگلیس برغم مخالفت کشورهایی چون روسیه و آلمان و . . . سازمان ملل توانستند عراق را اشغال کنند.
باور کردن افشاي اسناد محرمانه از مخوف ترين و در عين حال علمي ترين سازمان اطلاعاتي دنيا بسيار مشکل است من شک ندارم که برنامه شهرام اميري و افشاي اين اطلاعات دامي است که در آينده نزديک نتيجه آن مشخص خواهد شد
سلام به نظر من اینها همه یک نقشه است برای افزایش نیروهای امریکایی در افغانستان تا از این راه بیشتر به کشورمون فشار بیارن
وقتي راجع به ايران مي نويسند عامل دشمند وقتي در مورد خودشان مي نويسند افشاگرند دليل : شما معني آزادي و روزنامه نگاري را نمي دانيد.
این سناریوی جدید برای اهداف جدیداست گسترش دامنه نا امنی در جهان اولین هدف این اقدام است
خوب است طریقه برخورد با رسانه ها به دولت امریکا آموزش داده شود تا رسانه های امریکا همچون رسانه های ایران جرآت افشاگری نداشته باشند .
به تو چه؟
مثل اینکه برق و آب و گاز و از همه مهمتر آزادی بیانت زیادی کرده که رفتی سراغ کشورهای دیگه
اگر مرد هستيد بگوييد از ايران چي گفته.
این هم بخشی از سناریویی است که برای ایران طراحی کرده اند.افشای یک برگ از اسناد سری یک قرن طول می کشد. سادگی است که فکر کنیم دلشان به حال دیگران سوخته است.سیاستمداران کشور به هوش باشند و در تله ای که برای ایران گذاشته اند نیفتند.
باید با صبر و حوصله جوانب قضیه را بررسی کرد.چون بسیاری از آن اسناد نیز در مورد ایران است.
مکر شیطانست تعجیل و شتاب/
لطف رحمانست صبر و احتساب /
من نيز به نظر يكي از نظردهندگان اعتقاد دارم كه اين سايت واسنادمجهول آن ساخته وپرداخته دست سيا مي باشدوهمه با هم يك هدف را دنبال مي كنند . چرا خبرها بيشتر براي ساير كشورها مطرح است تا آمريكا. به جان هم انداختن كشورهاي همسايه ، توجيه پرورش طالبان توسط آمريكا و اشتباهات توسط ساير كشورهاي حاضر در افغانستان ازجمله شگردهاي آمريكاست بزودي گندش در مي آيد كه اسناد ساخت دست سيا مي باشد
بقیه سند ها را هم توضیح میدادی
با سلام
به نظر می آید این سایت وظیفه ای بسیار خطرناک دارد:
ارایه اطلاعاتی برای جلب نظر افکار عمومی دنیا. اطلاعاتی که چنانچه از سوی دولت ها ارایه شود قابل اعتماد نیست چنانچه از طرف این سایت ارایه شود هم برای مردم قابل اعتماد می باشد و هم دولت ها در پوشش این اخبار که ممکن است خودشان تنظیمش کرذده باشند اهداف خود را دنبال می کنند مثلا فشار بر ایران.
خب اخبار نشت کرده به بیرون همیشه برای همه جذاب و قابل اطمینان است. البته این اخبار در ابتدا باید به گونه ای خطراتی را برای صاحب پنهان نشان دهد : با انتشار این اخبار جان امریکایی ها در افغانستان به حالت خطر افتاد!!! نباید ساده نگاه کرد برادران!
خیلی ساده اید!
ما هم باور کردیم که طالبان همدست آمریکا نیست!
برچسب منتخب
# انتخابات # مسعود پزشکیان # مصطفی پورمحمدی # سعید جلیلی # علیرضا زاکانی # امیرحسین قاضی زاده هاشمی # محمدباقر قالیباف # انتخابات ریاست جمهوری