مشخصات تیم
نام تیم: پرسپولیس
نوع تیم: باشگاهی
قاره: آسیا
کشور: ایران
شهر: تهران
استادیوم اختصاصی: آزادی
توضیحات:
باشگاه پرسپولیس در دی سال 1342 به دست علی عبده در اوین و جاده قدیم شمیرانات بنیانگذاری شد و در آن رشته های بولینگ، والیبال، بسکتبال فعال بود. علی عبده بنیانگذار و اولین مدیر عامل باشگاه پرسپولیس متولد 1303 بود و در رشته بوکس یک ورزشکار حرفه ای بود. او سال های در آمریکا مسولیت های ورزشی داشت ور در بازگشت به ایران نیز چند سالی رئیس فدراسیون بوکس شد. فعالیت ورزشی پرسپولیس با یک تالار بولینگ آغاز شد. عبده مدت ها اندیشه ایجاد تیم فوتبال پرسپولیس را با خود داشت . دو سال بعد پرسپولیس رشته های ورزشی خود را گسترش داد و تیم فوتبال این باشگاه در رقابت های دسته دوم باشگاههای تهران حاضر شد که تیم ضعیفی در رده دوم باشگاه های کشور محسوب می­شد.  از اعضای محبوب و ماندگار آن محمود خوردبین را می توان نام برد. دی ماه 1344 آغاز تاریخ پرافتخار پرسپولیس است.
در سال 1346 شاهین که یکی از بزرگترین باشگاههای ایران بود، منحل شد. هنگامی که شاهین منحل شد، چند باشگاه مانند پاس، راه‌آهن و عقاب در پی جذب بازیکنان شاهین برآمدند و این به معنی از هم ‌پاشیدن این تیم بود. اما با رایزنی علی عبده با پرویز دهداری و مسعود برومند، ابتدا 4 نفر از بازیکنان باشگاه شاهین به نام‌های ابراهیم آشتیانی، ناظم گنجاپور، کاظم رحیمی (به عنوان کاپیتان) و بهمن نوروزی به تیم پرسپولیس پیوستند و روز 12 شهریور 1346 در یک بازی دوستانه با  جم آبادان که در آن زمان تیم  صاحب نام و قهرمان اولین دوره جام باشگاههای ایران بود، در ترکیب تیم قرار گرفتند. پرسپولیس این بازی دوستانه را 5-1 باخت، اما حضور این 4 نفر در آن بازی زمینه ‌ساز پیوستن بقیه بازیکنان شاهین به پرسپولیس و آغاز دوره  جدیدی در این باشگاه شد. پس از آن تمامی اعضای شاهین به پرسپولیس پیوستند و محبوبیت شاهین بلند پرواز را به پرسپولیس هدیه نمودند.
 
 
پرسپولیس در سال 46 در مسابقات رسمی حضور نداشت و سال 47 را با بازی دوستانه مقابل استقلال آغاز کرد که اولین دربی پایتخت بود.  پرسپولیس بهار خود را در آغازین روزهای 1347 با مربیگری دهداری (کاپیتان پیشین شاهین) و سرپرستی برومند آغاز کرد. مطابق مقررات این تیم می بایست کار خود را در فوتبال از دسته سوم و یا حداکثر از دسته دوم باشگاه ها شروع کند اما انحلال چند تیم در این زمان باعث شدتا به جای مسابقات لیگ، یک سری مسابقات رده بندی در سطح باشگاه های پایتخت برگزار شود و در آن مسابقات 44 تیم به رقابت پرداختند که 4 تیم پرسپولیس، تاج (استقلال)، عقاب و پاس سرگروه شدند.
از آن پس پرسپولیس به طور رسمی وارد مسابقات باشگاهی ایران شد. این تیم در سال 1347 قدرت نمایی کرد و تمام رقیبان را پشت سر گذاشت.
پرسپولیس در سال 47 و پس از قهرمانی در مسابقات انتخابی، به عنوان اولین تیم ایرانی در مسابقات جام باشگاههای آسیا در تایلند شرکت کرد، اما با بدشانسی موفق به صعود از گروهش نشد. در مسابقات انتخابی تهران نیز به دسته اول راه یافت، اما بعد از شکست در مرحله یک چهارم نهایی جام باشگاههای تهران 1348 یک تحول بزرگ در این تیم اتفاق افتاد و طبق توافق مالک باشگاه پرسپولیس با خیامی مالک باشگاه پیکان، ستارگان پرسپولیس به جز عزیز اصلی و محمود خوردبین راهی تیم تازه تاسیس پیکان شدند. پرسپولیس سال 48 را با بازیکنان گمنامی که از بانک ملی آمده بودند، ادامه داد و در تابستان 49 پرسپولیسی ها به همراه علی پروین از پیکان به تیم خود بازگشتند. پرسپولیس در اولین دوره لیگ ایران نیز مقامی کسب نکرد، چرا که دیدار نیمه نهایی با استقلال جنجالی شد و طبق معمول سرخپوشان بازنده شدند!
در سال 1349 بازیکنان رفته، از پیکان به پرسپولیس بازگشتند و قهرمانی اولین دوره لیگ تخت جمشید را از آن خود کردند. پرسپولیس در 5 دوره برگزاری لیگ تخت جمشید با کشب دو قهرمانی و سه نائب قهرمانی، به عنوان پر افتخارترین باشگاه شناخته شد.
دهه 50 اولین دوره طلایی تاریخ پرسپولیس است. آلن راجرز انگلیسی از ستارگان پرسپولیس تیمی ساخت که در سال های اول دهه 50 با اختلاف چند گل تیم ها را شکست می داد و بازی های تماشایی به نمایش می گذاشت. پرسپولیس با راجرز در سال 1350 قهرمان لیگ ایران شد و در حالی که خود را آماده میزبانی جام باشگاههای آسیا می کرد، به ناگهان مسابقات لغو شد و فرصت افتخارآفرینی در آسیا به همین سادگی از دست رفت.
در سال 1351 پرسپولیس اعلام حرفه ای شدن نمود و بازیکنان حرفه ای تیم در مسابقات دوستانه خارجی و بازیکنان آماتور نیز در مسابقات باشگاههای تهران حضور می یافتند. اما پروژه فوتبال حرفه ای پرسپولیس با عدم همراهی سایر باشگاهها با شکست روبرو شد. سال 1352 در اولین دوره لیگ تخت جمشید، پرسپولیس بدون شکست قهرمان شد. در همین سال بود که سرخپوشان در دربی با 6 گل استقلال را شکست دادند. پرسپولیس از روز 19 دی 1350 تا 4 خرداد 1353 به مدت 865 روز در مسابقات لیگ بدون شکست باقی ماند. سرخپوشان طی این مدت در 43 بازی موفق به کسب 32 برد و 11 تساوی شدند و رکوردی را از خود بر جای گذاشتند که در تاریخ فوتبال ایران بی نظیر است. پرسپولیس با رکورد 43 بازی بدون باخت که در سال 1353 ثبت شده بود تا 21 سال بعد رکوردار آسیا بودند. استادیوم اختصاصی باشگاه با نام آپادانا در سال 1353 به بهره برداری رسید و حتی در بازی های آسیایی 1974 تهران نیز مورد استفاده قرار گرفت، اما به علت هزینه های بالای نگهداری به راه آهن فروخته شد و هم اکنون مورد استفاده این باشگاه است.
در سال 1354، پرسپولیس با یک مربی جوان به نام بیوک وطن خواه برای دومین بار لیگ تخت جمشید را فتح کرد. وطن خواه بدون باخت تیم را قهرمان کرد و رکورد دیگری در تاریخ پرسپولیس ثبت کرد. پرسپولیس در لیگ های 55 و 56 به نایب قهرمانی دست یافت. بعد از پیروزی انقلاب، پرسپولیس در اولین جام رسمی باشگاههای تهران با شکست پاس قهرمان شد و در مسابقات انتخابی باشگاههای تهران در سال 59 نیز با 7 برد پیاپی و یک گل خورده به دسته اول راه یافتند.
 
در سال 1350 نخستین لیگ حرفه ای فوتبال ایران با نام تخت جمشید شکل گرفت و پرسپولیس هم تلاش نمود خود را با استانداردهای حرفه ای تطبیق دهد اما به دلیل فقدان زیر ساخت های فوتبال حرفه ای در کشور این ایده به صورت کامل به فرجام نرسید.
پس از انقلاب اسلامی، این تیم دچار بحران نفرات شد و بازیکنانش به کلی عوض شدند و تعداد بسیار اندکی از بازیکنان قدیمی باقی ماندند. باشگاه پرسپولیس در سال 1365 تحت پوشش بنیاد مستضعفان و جانبازان قرار گرفت که پس از مدتی بنیاد از اداره این باشگاه خودداری کرد و در این زمان با توجه به موقعیت این باشگاه، سازمان تربیت بدنی، خود اداره آن را عهده دار شد.
پرسپولیس دهه 60 را با مربیگری علی پروین آغاز کرد و با او نیز به پایان برد. سال های ابتدایی دهه 60 برای سرخپوشان پر از اتفاق بود، اما تیم پرسپولیس روزهای پرافتخاری را برای هواداران رقم زد. به جز قهرمانی باشگاههای تهران در سال 61، پرسپولیس افتخار قابل ذکری بدست نیاورد، اما از سال 1365 تا 1369 این تیم 5 بار پیاپی قهرمان تهران شد و در سال های  66  و 70  دو بار قهرمان جام حذفی ایران شد. پرسپولیس در سال 66 علاوه بر جام باشگاههای تهران و جام حذفی ایران، جام حذفی تهران را نیز فتح کرد و با یک سه گانه ، سال رویایی را رقم زد. باشگاه پرسپولیس در سال 65 به بنیاد مستضعفان واگذار شد و در همین سال نام آن نیز به پیروزی تغییر یافت. بعد از 3 سال، باشگاه دوباره به سازمان تربیت بدنی بازگردانده شد و عباس انصاری فرد مدیرعامل آن شد. در اواخر دهه 70 بود که با ثبت شرکتی با نام پرسپولیس زمینه ساز دعواهای حقوقی در یک دهه بعد شد. پرسپولیس در اولین دوره جام در جام آسیا به مقام قهرمانی رسید و با این قهرمانی ارزشمند وارد چهارمین دهه عمر خود شد.
 
 
پرسپولیس از سال 1370 با آغاز مجدد لیگ فوتبال تحت عنوان جام آزادگان دور جدیدی از فعالیت های خود را آغاز کرد و پیوسته با وجود تغییرات گسترده و متعدد در مدیرت باشگاه توانست موقعیت خود را به عنوان یکی از سه باشگاه برتر کشور با کسب مقام های نخست، دوم و سوم حفظ کند.
در آذرماه سال 72 باشگاه به وزارت معادن و فلزات واگذار شد و امیر عابدینی به عنوان مدیرعامل کار خود را آغاز کرد. در لیگ 73 سرخپوشان یک گام تا قهرمانی فاصله داشتند، اما بازی جنجالی مقابل استقلال همه رویاهای سرخپوشان برای قهرمانی را نقش بر آب کرد. ورود استانکوی کروات در سال 74 تحولات مهمی را در بازی تیم پرسپولیس ایجاد کرد و سرخپوشان فاصله خود را به بهمن جبران و در نهایت قهرمان شدند. سال 75 قهرمانی لیگ برای دومین بار تکرار شد ، و پرسپولیس در جام باشگاه های آسیا به مقام سومی دست پیدا کرد. پرسپولیس در این سال ها اسکلت اصلی تیم ملی را تشکیل می داد و بازیکنان این تیم در قالب تیم ملی در جام ملت های 1996 و مقدماتی جام جهانی 1998 موفقیت های ملی را رقم زدند. همین حضور پرشمار پرسپولیسی ها در تیم ملی باعث شد تا در سال 76 پرسپولیس از لیگ آزادگان کنار بکشد.
سال 77 با بازگشت پروین به پرسپولیس آغازگر دوران جدیدی از موفقیت های سرخپوشان بود. پرسپولیس دو سال پیاپی قهرمان لیگ شد. در فصل  77 علاوه بر لیگ، قهرمان جام حذفی نیز شد. پرسپولیس در فاصله سال های 77 تا 79 طی 33 بازی بدون باخت باقی ماند که رکورد جدیدی در فوتبال ایران بود. در این مدت پرسپولیس 18 برد و 15 مساوی بدست اورد. سرخپوشان پایتخت در اواخر دهه 80 دو بار دیگر مقام سومی جام باشگاههای آسیا را کسب کردند.
 
این باشگاه در سال 1380 با آغاز لیگ حرفه ای فوتبال ایران (لیگ برتر) در میان 14 تیم برتر ایران قرار گرفت.
دهه هشتاد با دعواهای مدیریتی و جنگ سهام آغاز شد. پرسپولیس در این دهه روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشت ؛ از قهرمانی تا نتایج بد و ضعیف مقابل حریف سنتی. پرسپولیس دهه 80 را با یک قهرمانی دراماتیک در لیگ برتر آغاز کرد، آن هم در حالی که دعواهای مدیریتی تمرکز بازیکنان و مربیان را بر هم زده بود. پرسپولیس در آخرین روزهای سال 80  با حکم دادگاه رسماً به تربیت بدنی واگذار شد تا بدین ترتیب دعواهای حقوقی و جنگ سهام در پرسپولیس به پایان برسد. تغییرات پیاپی مدیران و مربیان یکی از ویژگی های این دهه بود.
طی این 10 سال در باشگاه پرسپولیس شاهد 10 تغییر مدیریتی و 12 تغییر روی نیمکت بوده ایم. پرسپولیس در فصل 87-86 و علیرغم اینکه 6 امتیازش از سوی فیفا کم شد،  در روز پایانی و در دقیقه پایانی لیگ برتر به قهرمانی دست یافت که مثل اولین قهرمانی این تیم در لیگ برتر دراماتیک بود.
اما این موفقیت ها در لیگ برتر پایدار نبود و فقط  در دو سال پایانی این دهه بود که  پرسپولیس با علی دایی دو بار پیاپی در سال های 89 و 90قهرمان جام حذفی شد. اختلافات دایی با مدیریت باشگاه باعث جدایی این مربی و جانشینی حمید استیلی شد، اما پرسپولیس با این مربی هم توفیقی نداشت تا اینکه پس از حضور رویانیان در راس باشگاه، مصطفی دنیزلی به روی نیمکت پرسپولیس بازگشت . پس از وی مانوئل ژوزه و یحیی گل محمدی روی نیمکت این تیم نشستند که با پرسپولیس در فصل 92-91 به مقام نایب قهرمانی جام حذفی دست پیدا کرد.
پرسپولیس پر افتخارترین تیم حاضر در لیگ برتر کشور است. این تیم دو بار در فصل های 79-80 (اولین دوره) و 86-87 (هفتمین دوره) در لیگ برتر و 9 بار در مجموع مسابقات سراسری کشور به عنوان قهرمانی رسیده است.
 
 
طبق لیستی که از سوی کنفدرسیون فوتبال آسیا ارائه شده، پرسپولیس به عنوان پر طرفدارترین تیم آسیا انتخاب شده است. دالیان واندا چین و الهلال عربستان هم در مکان های بعدی قرار دارند.
 
 
قهرمانی
- قهرمان جام برندگان جام آسیا (1 بار) 1370
- قهرمان لیگ(9 بار) 1350، 1352، 1354، 1374، 1375، 1377، 1378، 1380، 1386
- قهرمان جام حذفی( 5 بار) 1366، 1370، 1377، 1389، 1390
- قهرمان باشگاههای تهران(6 بار) 1361، 1365، 1366، 1367، 1368، 1369
- قهرمان جام حذفی تهران( 3 بار) 1358، 1361، 1366
 
نایب قهرمانی
نایب قهرمان جام برندگان جام آسیا(1 بار) 1372
- نایب قهرمان لیگ( 7 بار) 1353، 1355، 1356، 1368، 1371، 1372، 1379
- نایب قهرمان جام حذفی (1 بار) 1385
- نایب قهرمان باشگاههای تهران( بار) 1349، 1360، 1362، 1370
- نایب قهرمان جام حذفی تهران( 2 بار) 1347، 1360
 
سایر افتخارات
- 3 مقام سومی جام باشگاههای آسیا: 1375، 1379، 1380
- قهرمان جام بین المللی ولایت: 1390
- قهرمان جام بین المللی وحدت: 1360
- قهرمان جام دوستی شارجه : 1374

 

نظر شما
لیگ های داخلی
لیگ های ایران

میزان آسیب فدراسیون فوتبال در تهاجم وحشیانه رژیم صهیونی

شهادت دو تیرانداز ایران در راه دفاع از وطن

شهادت بوکسوری که دانشمند هسته‌ای بود!

اسامی ۱۹ بسکتبالیست دعوت شده به اردوی تیم ملی

شهادت ووشوکار ایران در پی حملات رژیم صهیونیستی

مهرداد محمدی از استقلال جدا می‌شود؟

اعلام اسامی بازیکنان تیم ملی امید

پیام سرمربی سابق پرسپولیس به مردم ایران

اتفاق غافلگیر کننده برای علیرضا بیرانوند

ستایش ستاره هالیوودی از لیونل مسی

جدایی کارتال از پرسپولیس؛ جنگ یا پیشنهاد از النصر؟

واکنش قلعه‌نویی به پیروزی ایران در جنگ

ایران خواستار تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی در پارالمپیک شد

دومین برد تیم ملی والیبال ایران با صعود دو پله‌ای

عکس: ترکش‌هایی که به اطراف خانه کشتی خورد

کراسفیت زیر سایه دیکتاتوری فدراسیون وزنه‌برداری

محرم نویدکیا سرمربی سپاهان شد

باشگاه فولام به دنبال طارمی

بازگشت خارجی های پرسپولیس به ایران

پیام سردار آزمون به مردم در پایان جنگ

شهادت دو کوهنورد دیگر در پی حملات رژیم صهیونیستی

ابراز همدردی روسای آسیایی و جهانی وزنه برداری با ایران

عربستان به دنبال سرمربی پرسپولیس

فرشاد فرجی تراکتوری شد

تماس تلفنی سرمربی اینتر با طارمی

ورزشگاه آزادی غایب بزرگ هفته اول لیگ برتر فوتبال

خواستگاری خبرساز یک‌ پیرزن از مسی

قوانین نقل‌وانتقالات تغییر می‌کند؟

نتیجه درخواست پرسپولیس برای افزایش سهمیه لیگ برتر

زمان بازی والیبال ایران مقابل صربستان

تصمیم استقلال برای جذب بازیکن خارجی

تصمیم گیری زمان تاریخ جدید سوپرجام و آغاز لیگ برتر

تمجید قوی‌ترین زن جهان از نیروهای مسلح

جزئیات پیوستن رضا غندی پور به باشگاه استقلال

وطن‌پرستی مدافع آبی‌پوشان با الگو از سردار دلها

ملی‌پوش فوتبال:برای پرچم ایران تا پای جان ایستاده‌ایم

باشگاه پرسپولیس از مردم و نیروهای مسلح تقدیر کرد

تجلیل از ریحانه مبینی از سوی کمیته ملی المپیک

کاروان اعزامی به بازی‌های جوانان آسیایی بحرین نامگذاری شد

تفاهمنامه همکاری کمیته ملی المپیک و هلال احمر کشور

حمله صهیونیست‌ها به محل کمیته ملی المپیک در روز المپیک!

شهادت دو کشتی‌گیر در حملات رژیم صهیونی به زنجان و اصفهان

نامه وزیر ورزش به رئیس فیفا در پی شهادت ۳ عضو خانواده فوتبال

ساپینتو زمینی به تهران سفر می‌کند!

ملی‌پوشان در صربستان، اما دلها در ایران

ریکاردو ساپینتو رسماً سرمربی استقلال شد

شهادت دومین تیرانداز کشورمان در راه دفاع از وطن

سنگ‌تمام ایرانی‌های مقیم آمریکا برای طارمی

پمپاژ امید و همدلی؛ ماندگارترین گل «ملی» سردار آزمون!

جایزه برنده حسن یزدانی در المپیک را پس گرفتند!

برنامه ایران در هفته دوم لیگ ملت‌های والیبال

دلنوشته علیرضا جهانبخش برای ایران + عکس

بیانیه فدراسیون‌های ورزشی به حمله آمریکا به مراکز هسته‌ای

سومین بوکسور ایران در حملات رژیم صهیونی شهید شد

دبیر: این جنگ یعنی ما زیر بلیط کسی نیستیم

واکنش محمد دادکان به حمله رژیم صهیونیستی

دختر کاراته‌کای لرستانی به شهادت رسید

اعلام زمان برگزاری مبارزه انتخابی وزن ۹۷ کیلوگرم کشتی آزاد

حسینی: جنایات رژیم صهیونی بی‌جواب نمی‌ماند

آجورلو: اسرائیلی‌ها دوست دارند زودتر به پایان‌شان برسند