حتما به واردات خودرو مجوز داده شود. اگر خودروسازی داخل با اینهمه کمک، هنوز نتوانسته کیفیتی در شان ایرانی داشته باشد دولت مقصر است و وقتی انبوهی از خوروهای بی کیفیت و آلاینده داخلی با قیمتهای گزاف در خیابانها می بینم، و در جاده ها تریلرهای در حال حرکت حامل ماشینهای خارجی نو ودست دوم برای کشورهای همجوار مشاهده می کنم. بحال ملت دلم میسوزد که چرا اینقدر باید خفت بکشند و با همین پول یک ماشین خوب لااقل دست دوم سوار بشوند.
بعنوان یک به اصطلاح متخصص که هم در صنعت و هم دانشگاه فعالیت کرده ام مینویسم:
بایستی دانشگاه و صنعت خودرو را توامان به چالش کشید. خروجی دانشگاه های ما به درد صنعت نمیخورد چه به لحاظ تربیت نیروی انسانی متخصص و چه به لحاظ تحقیق و پژوهش و مقاله و امثالهم.
بطور مثال: نزدیک بیست سال است که سیستم سوخت رسانی خودروها انژکتوری شده ولی خودروسازان ما در این مورد خودکفا نشده اند. بایستی بصورت پروژه ای با دانشگاه مثلا صنعتی شریف قرارداد طراحی و ساخت و تولید انبوه امضا شود و در پایان قرار داد اگر موفقیت آمیز نبود طرفین قراداد از فعالیت در دانشگاه و صنعت محروم شوند.
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
دانشگاهای دولتی پر شده از نخبه های سهمیه ای !!! و از این نخبه های سهمیه ای هم آبی برای این ملت گرم نخواهد شد
سهمیه دادن بزرگترین اشتباهی بود که در حق علم و دانش در این کشور انجام شد .. باید بجای سهمیه دادن ، به افراد مورد نظر کمک های مالی می شد تا صرف آموزش و کلاس کنکور و ... کنند و اگر هوش و استعداد داشتند بتوانند وارد دانشگاه شوند .. اینگونه هم از افرادی که بخاطر جنگ صدمه دیده بودند حمایت می شد و هم حقوق افراد بااستعداد و باهوش با سهمیه ها لگدمال نمی شد و هر کس هوش و استعداد و توان بیشتری داشت با تلاش خودش به دانشگاه راه پیدا می کرد
ناشناس
||
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
دانشگاه صنعتی شریف خیلی خیرش به این مملکت نمیرسه عمو جان با سابقه در دانشگاه و صنعت که خودت هم یکی از اونهایی...
ناشناس
||
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
دقیقا به همین خاطر دانشگاه شریف را مثال زدم! چون به احتمال قریب به یقین موفق نمی شوند! تا سیستم
آموزشی از پایه اصلاح نشودو شایسته سالاری برقرار نباشد نه تنها در صنعت خودرو که در هیچ صنعتی موفق نخواهیم شد.
بیش از صد و پنجاه سال است که نفت استخراج میکنیم و هنوز هم بایستی دکل حفاری را از خارج خرید کنیم و تعدادی هم در این میان گم بشود
ناشناس
||
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
سهمیه ای ها هم حقوق نخبگان واقعی را در کنکور پایمال کردند و هم پس از فارغ التحصیلی با استفاده از سهمیه ها و با پایمال کردن مجدد حقوق نخبه های واقعی در سازمان ها و ادارات و دانشگاه ها استخدام شدند و پست های مدیریتی را در اختیار گرفتند در حالیکه هوش و استعداد و توان کافی برای انجام وظایفشان ندارند و نتیجه شده وضعیت فعلی مملکت
بنظر من تا زمانی که انحصار باشد هر گونه کمکی از طرف دولت اشتباه محض است . رقابت نیز هنگامی معنی پیدا میکند که واردات با تعرفه منطقی وجود داشته باشد. شاید در شرایط ثبات نسبی اقتصادی بهترین کار واگذاری به بخش خصوصی وحمایت منطقی از آن و نظارت مستمر بمنظور قابلیت رقابت پذیری می باشد.
ایران خودرو و سایپا مثل دو تا فرزند لوس و وابسته و نازپرورده دولت هستند که هیچکسی جرات نداره بهشون بگه بالا چشمتون ابرو!!تو این چند سال تمام کم و کاستی ها و نقاط ضعفشون رو با حمایت های بی دریغ و رانت پوشش دادند حالا که دولت نمیتونه نفت بفروشه و حمایتش رو کم کردهم.موندن ل!!!!!به امید روزی که کلا صنعت خودروسازی تعطیل شه و واردات آزاذ!! مگه ما چیمون از این عراقی ها کمتره؟؟؟؟