معیار در پذیرش دانشجوی دکتری تفاوت بنیادین با لیسانس دارد اینجا توانایی دانشجو در حفظ کردن برخی جملات کتابها معیار نیست. اینجا توان علمی دانشجو در ربط دادن مسائل متفاوت به هم و ارائه راهکاری مناسب جهت تجزیه و تحلیل یک مسئله علمی مهم است این را نمیتوان با کنکور به دست آورد اینجا توانایی دانشجو باید در عمل و در یک درگیری علمی با استاد مشخص شود. چرا فکر میکنید تافته جدابافته ای هستید و باید هربار تجربه ای را که دیگران تکرار کرده اند با هزینه بسیار گزاف تکرار کنید. کسی که از کتبی کردن امتحان میگوید فلسفه دوره دکتری را اشتباه فهمیده و دوم که خیلی بدتر است با این نوشتار طوری وانمود کرده که تمام اساتید این کشور یک باند مافیایی هستند که تنها به میل خود عمل میکنند. تا کی میخواهید تخم نفاق را در بین اقشار مختلف جامعه بپاشید؟ این حرفها همه از اینجا ناشی میشود که دولتی که هیچ نمره قبولی در کارنامه خود ندارد هی سعی میکند با توپیدن به اقشار مختلف و ایجاد تنش های متفاوت هر بار برای چند روز هم شده حواس اوام را از سوء مدیریت خود پرت کند این میشود که یک روز بازاری دشمن است و کاسب باید زندانی شود یک روز روزنامه نگار روز دیگر مجلس یک روز جامعه دانشگاهی و...
اینها همه از بخشنامه ای بودن مملکت سرچشمه میگیرد والا تمام کسانیکه یک ماه از دوره دکتری شان گذشته به اتفاق میگویند که ظرفیت در تعادل با نیاز نیست و یک جو و رقابت کاذب ایجاد شده که موجب سوختن سرمایه انسانی این مملکت است.
آقا من خودم دانشجوی دکتری دانشگاه تهرانم، از اونایی هم هستم که از طریق امتحانات خود دانشگاه ها قبول شدم، دو سال هم توی مصاحبه رد شدم و سال سوم قبول شدم.
مشکلی که شیوه قبلی داشت این بود که اولاً امتحان هیچ منابع یا حداقل های مشخصی نداشت و اساتید گاهی از یک کاری که یک دانشجویی برای کلاسشان انجام داده بود سوال می دادند و دوم اینکه مصاحبه ها اصلا شفاف نبود و به میزان زیادی به آشنایی اساتید با دانشجوها و گرایشات سیاسی دانشجوها وابسته بود و اینها به شدت بی عدالتی به بار می آورد. ما باید اون نقص ها رو برطرف می کردیم، نه اینکه بزنیم کل اون رویه رو داغون کنیم، باید همه رویه ها، چه امتحان کتبی و چه مصاحبه شفاف می شد تا اگر کسی اعتراض داشت چند تا داور از بیرون بتونن قضیه رو بررسی کنن. ولی امتحان متمرکز سازمان سنجش اصلا عدالت رو برقرار نمی کنه، شما بیایید ببینید چطور سعی کردن دانشجوهای غیراسلامی به زعم خودشون رو از قبولی برای دکتری حذف کنن، اگه قبلا فقط خود اساتید دانشکده ها خیلی دخالت می کردن این دفعه چند جا دست به دست هم دادن گزینش می کنن، شک نداشته باشید که این دفعه وضعیت علمی به مراتب کمتر در قبولی دخالت داره تا مسائل و گزینش های سیاسی مخصوصا در رشته های علوم انسانی. شما بیایید سطح علمی آدمهایی که توی به خصوص این دو سال اخیر قبول شدن رو بررسی کنید. تعدادی از آنها هم تبدیل بورسیه خارج به داخل هستن ولی به خدا قسم سطحشون حتی پایین تر از همکلاسی های خودشون هست، واقعا بیایید یه آزمونی برگزار کنید بین این تبدیل بورسیه های خارج به داخل با افراد هم کلاس خودشون، اصلا نمی خواد کار خاصی بکنید بیایید سطح دانش زبان انگلیسی اینا رو با بقیه مقایسه کنید ببینید اینا اولین شرط بورسیه بودن رو دارن یا نه. من قسم می خورم ندارن. خیلی های دیگه هستن وزارت محترم علوم و سازمان سنجش اینطور به دانشکده ها حقنه می کنن و خوب قاعدتا به جاش حق اونایی که به لحاظ علمی حقشونه ولی حضرات به هر دلیل واهی، اعم از اینکه آقازاده نیستن، پول ندارن تا بی پولی دانشگاه ها رو تأمین کنن، به زعم اونا اسلامشون ضعیفه و هزار دلیل مسخره دیگه حقشون نمی دونن، خورده می شه. تا زمانی هم که دست دانشگاه ها بود تک تکی حق افراد خورده می شد حالا دست سازمان سنجش درد نکنه یه باره حق چند صد نفر رو می خوره، تا زمانی که دست دانشگاه ها بود شما می تونستید به وزارت اعتراض کنید حالا که دست سازمان سنجشه برید اینقد وایسید جلوی درش تا علف زیر پاتون سبز بشه هیچکی جوابگو نیست.
من استاد یکی ار دانشگاههای کشور هستم و دوست دارم دانشجویی که در دوره دکترا با من کار می کند در تعدادی موضوع خاص که فقط بنده می توانم تعیین کنم تخصص و دانش قوی داشته باشد و گرنه نه تنها نمی تواند با من همراهی و همکاری کند که حتی باعث تلف شدن وقت من هم می شود. به این دلیل اگر کسی رتبه اول کنکور هم باشد (که اکیدا به معنای توانایی علمی اش نیست ) اگر شرایط علمی مد نظر بنده را نداشته باشد قبولش نمی کنم و اگر هم به زور تحمیل شود همان ترم اول یک امتحان با کیفیت می گیرم تا اخراج شده برود رد کارش. متاسفانه شما با فلسفه دوره دکترا بیگانه هستید, هیچ جای دنیا برای دکترا کنکور برگزار نمی شود مسئولین بهتر است اگر می خواهند عدالت اجرا کنند ببینند کشورهای پیشرفته و دانشگاههای مهم دنیا چه راهی پیش گرفته اند دقیقا از همان راه بروند تا در چاه نیفتند. اینها هر اندازه هم بخواهند استاد را محدود کنند بالاخره تصمیم گیرنده نهایی استاد است و نه کارمندان سازمان سنجش با نویسندگان سایت تابناک.
تمام دانشگاه های معتبر دنیا فقط از طریق مصاحبه و بررسی سوابق دانشجو میگیرن حالا یکی پیدا شده و چند ماه دوتا کتاب خونده و اومده آزمون رو خوب شده دلیلی بر این نیست که لایق ورود به هر دانشگاهی باشه.
باید تاثیر 90% مصاحبه باشه و 10% برای آزمون
الان وضع دانشجویان دکتری خیلی خرابه حتی فارغ التحصیل های بعضی رشته ها مثل علوم پایه به سختی جایی جذب میشن، اصلاً فکری به حال این همه دکتر کردن؟ به قول شاعر:
...
ملك ایران سرزمین دكتران
اینقدر دكتر نباشد در جهان
شهر دكتر، كوچه دكتر، باغ هم
كبك دكتر، فنچ دكتر، زاغ هم
عابران هر خیابان دكترند
دانههای برف و باران دكترند
هم وزیران هم مدیران دكترند
بیشتر از نصف ایران دكترند
هركه پستی دارد اینجا دكتر است
دیپلم ردیست، اما دكتر است...
آیا دوران این حقه بازیها و کارهای خلاف نگذشته است؟ آنهایی که به این ترتیب فرصت تحصیل پیدا می کنند فردا که این ............. از وزارت علوم رفتند چه خواهند کرد؟
اعترافات ظهرعاشورایی یک دانشجوی تهران:
من با رتبه زیر20 قبول شدم و به نظرم شانسی بود وفقط خواست خدا.
چون قبلا آماده تر بودم مصاحبه رد میشدم.
اما نکته جالب اعتراف: تعدادی حدودا پنجاه درصدظرفیت دوره ما بدون کنکور و قبل از اعلام تکمیل ظرفیت سرکلاسها حاضرشده اند با یه وضعی ها.
ثبتنام هم هنوز نکرده اند تا اسمشون بعدا اضافه بشه.
من اسم دانشگاهمو بت نمیکنم و ادعای سوادهم ندارم ولی واقعا درسمو میفهمم بلطف خدا
توی دانشگاه تهران فقط باند بازیست.هر استاد واسه خودش چند تا نوچه داره و در مرحله مصاحبه هم از نوچه هاش و سوگلی هاشون انتخاب می کنند.خیلی ها به خاطر این حق خوری ها از درس و تحصیل نا امید می شوند و قید ادمه تحصیل را میزنند در حالیکه واقعا نخبه بودند.
سالهاي گذشته كساني را پذيرفتند كه پايان نامه هاي تقلبي وسرقتي داشته اند .مسوولان دانشگاه تهران اگه باز هم پز پذيرفته شده ها را خواستند به ما بدهند اسم و آدرس مي دهم
اینها همه از بخشنامه ای بودن مملکت سرچشمه میگیرد والا تمام کسانیکه یک ماه از دوره دکتری شان گذشته به اتفاق میگویند که ظرفیت در تعادل با نیاز نیست و یک جو و رقابت کاذب ایجاد شده که موجب سوختن سرمایه انسانی این مملکت است.