تابناک گزارش می‌دهد
رونمایی لاوروف از شروط آمریکا برای مذاکره هسته‌ای با ایران؛ فرمول برجام پیاده می‌شود؟

در سخنان «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه، بر پیوند خوردن موضوع هسته‌ای به سیاست منطقه‌ای ایران و حمایت از گروه‌های نیابتی تاکید شده است.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه‌ای گفت: «روسیه و شرکایش در مورد برنامه اقدام جامع مشترک درباره موضوع هسته‌ای ایران گفت‌و‌گو کردیم. ما طرفدار بازگرداندن برنامه اولیه‌ای هستیم که آمریکایی‌ها در دوره اول دولت ترامپ از آن خارج شدند. برخی از تماس‌ها در طرف اروپایی وجود دارد.»

لاوروف افزود: «ما طرفدار از سرگیری قالبی خواهیم بود که توافق اولیه مورد تایید شورای امنیت که شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایالات متحده، روسیه، چین و ایران است را توسعه داد. خواهیم دید که چطور پیش می‌رود.»

وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: «اما آنچه نگران‌کننده است این است که نشانه‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها دوست دارند این توافق جدید با شرط و شروط سیاسی همراه باشد و اصرار دارند که باید ترتیبی قابل راستی‌آزمایی برای ایران وجود داشته باشد که از گروه‌هایی در عراق، لبنان، سوریه و هر جایی حمایت نکند، که فکر نمی‌کنم راه به جایی ببرد.»

او در پاسخ به این پرسش که آیا ایران در مذاکرات صلح اوکراین نقشی دارد یا خیر گفت: «نگاه کنید، همه کشور‌های خلیج‌فارس نفوذی فراتر از مرز‌های پادشاهی، امارات و شمال آفریقا دارند. آنها تعداد زیادی از برنامه‌های بشردوستانه و اقتصادی را انجام می‌دهند. خیلی واسطه می‌شوند. برای مثال سودان. بحران داخلی سودان به نوعی توسط برخی از بازیگران خلیج‌فارس مدیریت می‌شود؛ بنابراین اینکه بگوییم، همه به جز ایران، این حق را دارند که نفوذ کنند، به نظر من واقع‌بینانه نیست.»

سخنان لاوروف درباره شروط آمریکا-اگر او همه چیز را عنوان کرده باشد- درباره مذاکره هسته‌ای با ایران تفاوت‌هایی با شروط «یادداشت ریاست جمهوری» امضا شده توسط ترامپ دارد

سخنان لاوروف درباره شروط آمریکا-اگر او همه چیز را عنوان کرده باشد- درباره مذاکره هسته‌ای با ایران تفاوت‌هایی با شروط «یادداشت ریاست جمهوری» امضا شده توسط ترامپ دارد.

در آن یادداشت، دولت ترامپ طیف وسیعتری از موضوعات از جمله برنامه موشکی و حمایت ادعایی از تروریسم توسط ایران را نیز مطرح کرده بود. در حالی که در سخنان لاوروف، بر پیوند خوردن موضوع هسته‌ای به سیاست منطقه‌ای ایران و حمایت از گروه‌های نیابتی تاکید شده است.

هر چند لاوروف عنوان می‌کند این موضوع هم «راه به جایی نمی‌برد». این تاکید لاوروف احتمالا در نتیجه تاکیدات تهران در سفر او به ایران باشد. لاوروف در سفر اخیر خود به ایران درباره موضوع هسته‌ای که قرار است در مذاکرات مسکو-واشنگتن مورد بحث باشد با همتای ایرانی خود عباس عراقچی صحبت کرده بود. در حالی لاوروف بر باز بودن دریچه دیپلماسی تاکید داشت که عراقچی گفت‌و‌گو و مذاکره تحت فشار را رد کرده بود.

حتی برخی منابع مدعی شده بودند که لاوروف در این سفر از ایران خواسته باید حاضر به دادن امتیازات به آمریکا باشد.

تاکید لاوروف به فرمول برجام، همان چیزی است که عباس عراقچی به آن تاکید داشته است. پیشتر و قبل از امضای یادداشت ریاست جمهوری توسط ترامپ و اعمال فشار حداکثری علیه ایران، عراقچی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی‌سی‌تی‌وی چین گفته بود: ما همچنان آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هسته‌ای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هسته‌ای ایران در مقابلِ رفع تحریم‌ها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.

پیشتر و قبل از امضای یادداشت ریاست جمهوری توسط ترامپ و اعمال فشار حداکثری علیه ایران، عراقچی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی‌سی‌تی‌وی چین گفته بود: فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هسته‌ای ایران در مقابلِ رفع تحریم‌ها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم

بر این اساس ایران مذاکرات را بر اساس «اعتمادسازی» مبتنی بر «رفع تحریم» قرار می‌دهد. این فرمول اگرچه به برجام منتسب می‌شود ولی هر اقدام اعتمادسازی را بر اساس رفع تحریم مورد توجه قرار خواهد داد.

بحث میانجیگری روسیه در مذاکره ایران و آمریکا در حالی است که دور روز پیش نیز ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در گفت‌و‌گو با رسانه صهیونیستی هاآرتص گفته بود: مسکو علاقه‌مند است از نفوذ خود برای حل مشکلات منطقه‌ای از جمله مشکلات موجود در خاورمیانه استفاده کند.

وی گفت: روسیه این موضوع را انکار نمی‌کند که ممکن است ایران با محدود کردن برنامه هسته‌ای خود و افزایش شفافیت در مورد آن در ازای لغو تحریم‌های غرب موافقت کند.

این در حالی است که نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل پیش‌تر اعلام کرد که اگر مقصود از مذاکره، دستیابی به هدف رفع نگرانی از احتمال نظامی‌شدن برنامه هسته‌ای ایران باشد، قابل بررسی است؛ اما اگر برچیدن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران باشد، چنین مذاکره‌ای هیچ‌وقت شکل نخواهد گرفت.

با وجود این عراقچی در اظهاراتی که به نظر می‌رسد برای تصحیح این موضع نمایندگی ایران در سازمان ملل بوده گفته است: برنامه انرژی هسته‌ای ایران همیشه تماما صلح آمیز بوده و خواهد بود بنابراین اساساً چیزی به نام «نظامی‌سازی بالقوه» آن وجود ندارد.

وی اظهار داشت: ما تحت فشار و ارعاب مذاکره نخواهیم کرد. ما چنین مذاکره‌ای را حتی قابل بررسی هم نمی‌دانیم، موضوع آن هر چه می‌خواهد باشد. مذاکره با قلدری و دستور دادن متفاوت است. ما اکنون با سه کشور اروپایی - و به طور جداگانه با روسیه و چین - در شرایط برابر و احترام متقابل در حال رایزنی هستیم. هدف بررسی راه‌هایی است برای ایجاد اعتماد بیشتر و شفافیت بیشتر در مورد برنامه انرژی هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌های غیرقانونی.

تاکید عراقچی به معنای آن است هر گونه مذاکره ای درباره برنامه هسته ای ایران باید ناظر به رفع تحریمها باشد.

اگرچه ایران رسما سخنی از پذیرفتن میانجیگری روسیه در مذاکرات ایران و آمریکا نکرده است، اما برخی منابع مدعی شده بودند که ایران این موضوع را پذیرفته است.