به گزارش «تابناک»، در خصوص انحصار وراثت مادر باورهای اشتباهی وجود دارد که به تمام این موارد میپردازیم. توضیح مختصر اینکه مراحل انحصار وراثت مادر تفاوتی با انحصار وراثت افراد دیگر ندارد.
چه وکیل برای انحصار وراثت داشته باشید و چه نه باید مراحل زیر را برای تقسیم ارث مادر به فرزندان طی کنید. فقط توجه داشته باشید در صورتی که خود وراث قصد انجام این کار را دارند، نیاز به حضور تمام وراث در همه مراحل نیست و حضور یکی از آنها یا وکیلشان کافی است.
ارث مادری چگونه تقسمی میشود؟ قانون ارث از مادر تفاوتی با قانون ارث از پدر ندارد. بعضی افراد بر این باور هستند که اگر مادر فوت کند و دو فرزند دختر و پسر داشته باشد، اموال مادر بین دو فرزند به صورت مساوی تقسیم میشود.
در حالی که این یک قانون کلی است که پسر در هر حالت دو سوم فرزند دختر ارث ببرد. در شرایطی که خانمی فوت کند و فرزند داشته باشد، میزان ارث فرزند از مادر متفاوت است که در ادامه بررسی میکنیم.
اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:
سهم الارث فرزندان از مادر (دختر) بسته به این که وراث دیگری دارد یا خیر، به شرح زیر است:
ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ سهم الارث فرزندان از مادر (پسر) به صورت زیر است:
در صورتی که خانمی فوت کند و فرزندی نداشته باشد تقسیم ارث زن بدون فرزند به صورت زیر است:
تقسیم ارث مادر به نوع اموال ایشان ارتباطی ندارد ولی در شرایطی که طلا بین اموال به جا مانده از مادر باشد ممکن است شرایط متفاوتی ایجاد شود. تقسیم ارث طلا به صورت عرفی بین دختران متوفی انجام میشود ولی به صورت قانونی هیچ فرقی با اموال دیگر ندارد. اگر همهی وراث با این موضوع موافق باشند که طلای مادر بین دختران تقسیم شود، ایرادی ندارد. اگر راضی نباشند باید بر اساس قانون انحصار وراثت انجام شود. در صورتی که مادر در وصیت نامه خود قید کرده باشد که همهی طلا به دختر برسد ولی وراث دیگر راضی نباشند، یک سوم طلا طبق وصیت بین ورثه نام برده تقسیم میشود.
در این زمینه ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ همان طور که اشاره شد، تقسیم ارث مادر با افراد دیگر تفاوتی ندارد و براساس طبقات ارث انجام میشود. بر طبق قانون، وراث در سه طبقه تقسیم میشوند. که به ترتیب اولویت طبقه اول از طبقات دیگر بالاتر است و در صورت حضور هر ورثه از طبقه اول طبقات دیگر ارث نمیبرند.
*هر طبقه به دو درجه تقسیم میشود که اولویت درجه اول از درجه دوم بالاتر است. برای مثال اگر هیچ وارثی در طبقه اول نباشد و در طبقه دوم خواهر و برادر باشد و فرزندان آنها هم باشد، دیگر فرزندان آنها ارث نمیبرند. بر این اساس سهم الارث طبقه اول، سهم الارث طبقه دوم و سهم الارث طبقه سوم برحسب قانون مشخص خواهد شد.
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن خواهد بود و مابقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی نمیبرد. (ماده ۹۰۸ قانون مدنی)
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند یا چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و مابقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم میشود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد در این صورت مادر از باقی چیزی نمیبرد. (ماده ۹۰۹ قانون مدنی)
جمع بندی: ارث مادر چگونه تقسیم میشود؟ تقسیم ارث مادر همانند پدر انجام میشود. در صورتی که مادر، تنها یک فرزند داشته باشد، تمام ارث به او میرسد. همچنین چنانچه فرزندان جنسیتی مشابه داشته باشند، تقسیم ارث بهصورت مساوی خواهد بود.
اما چنانچه دو یا چند فرزند از دو جنس متفاوت وجود داشته باشند، سهم پسر، دوبرابر دختر ارزیابی میشود. قانون ارث از مادر تنها مختص فرزندان نیست و به خانواده و دیگر اعضای فامیل او نیز تعلق دارد. در این باره یک وکیل انحصار وراثت کمک شایانی خواهد کرد.
منبع: دادسو