بازدید 18366

ریشه افزایش قیمت‌ها در چند ماه اخیر چیست؟ افزایش انتظارات تورمی، کسری بودجه یا جهش ناگهانی نرخ ارز نیمایی؟

نرخ تورم ماهانه که در خرداد ماه سال جاری ۲ درصد بود، در تیرماه به ۶.۴ درصد افزایش یافته است. نکته مهم در نرخ تورم ماهانه این است که از فروردین ماه ۱۳۹۵ تا تیرماه ۱۳۹۹، بالاترین نرخ تورم ماهانه مربوط به مهرماه ۱۳۹۷ با نرخ تورم ماهانه ۷.۱ درصد بوده و بعد از آن این تیرماه ۱۳۹۹ است که در این سال‌ها بالاترین نرخ تورم ماهانه را به خود اختصاص داده است.
کد خبر: ۹۹۴۰۳۸
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۸ 01 August 2020

ریشه افزایش قیمت‌ها در بهار امسال چیست؟ افزایش انتظارات تورمی، کسری بودجه یا جهش ناگهانی نرخ ارز نیمایی؟

این روز‌ها قیمت‌ها در بازار‌ها روند صعودی داشته و گویا کسی جلودار این افزایش قیمت‌ها نیست. قدرت خرید مردم روز به روز کمتر شده و سفره مردم کوچکتر از گذشته می‌شود.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ آخرین گزارش مرکز آمار ایران در مورد نرخ تورم ـ که مربوط به تیرماه سال جاری است ـ نشان می‌دهد که نرخ تورم سالانه در تیرماه سال جاری در مقایسه با خرداد ماه سال جاری با کاهشی ۱.۴ درصدی به ۲۶.۴ درصد رسیده است. البته بررسی نرخ تورم سالانه در ماه‌های گذشته بیانگر آن است که شیب کاهش نرخ تورم در تیرماه ۱۳۹۹ کمتر از گذشته شده است.

همچنین نرخ تورم ماهانه که در خرداد ماه سال جاری ۲ درصد بود، در تیرماه به ۶.۴ درصد افزایش یافته است. نکته مهم در نرخ تورم ماهانه این است که از فروردین ماه ۱۳۹۵ تا تیرماه ۱۳۹۹، بالاترین نرخ تورم ماهانه مربوط به مهرماه ۱۳۹۷ با نرخ تورم ماهانه ۷.۱ درصد بوده و بعد از آن این تیرماه ۱۳۹۹ است که در این سال‌ها بالاترین نرخ تورم ماهانه را از آن خود کرده است.

به علاوه نرخ تورم نقطه به نقطه با افزایشی ۴.۴ درصدی نسبت به خرداد ماه سال جاری، در تیرماه به ۲۶.۹ درصد افزایش یافته است. مقصود از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل می‌باشد. نرخ تورم نقطه‌ای ٢٦,٩ درصد در تیر ماه ١٣٩٩ بدان معناست که خانوار‌های کشور به طور میانگین ٢٦.٩ درصد بیشتر از تیرماه ١٣٩٨ برای خرید یک مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان هزینه کرده اند.

به هر صورت آمار و ارقام مربوط به نرخ تورم در تیرماه سال جاری به گونه‌ای است که دوباره ناقوس بازگشت روند صعودی به نرخ تورم به صدا درآمده است.

پرسش این است که عملکرد ضعیف کدام نهاد یا نهاد‌ها به افزایش نرخ تورم دامن زده است؟

در ابتدا باید گفت که سال ۱۳۹۹ سالی خاص برای اقتصاد ایران است. سالی که تحریم‌ها را از گذشته با خود به همراه داشت و در این بین شیوع ویروس کرونا و تاثیرات آن بر اقتصاد نیز به آن اضافه شد.

شیوع ویروس کرونا باعث شد تا تقاضا برای نفت در سطح دنیا کاهش یابد و قیمت نفت به شدت اُفت کند. اُفت قیمت نفت بر روی درآمد‌های نفتی دولت در بودجه به شدت تاثیر گذاشت. همچنین شیوع این ویروس منحوس بر روی کسب و کار‌ها و نیمه تعطیل یا تعطیل شدن آن‌ها نیز تاثیرگذار بود. از این رو، درآمد‌های مالیاتی دولت نیز با چالش‌های جدی مواجه شد.

از سوی دیگر در سمت هزینه ها، هزینه‌های جاری نه تنها در سال جاری ثابت نماند یا کاهش نیافت بلکه روند رو به رشدی را به دلیل افزایش حقوق و دستمزد به خود دید. همچنین بسته‌های حمایتی از اقشار و کسب و کار‌های آسیب پذیر، بر هزینه‌های دولت افزود.

مجموع دو اتفاق بالا، یعنی افزایش هزینه‌ها و کاهش درآمد‌ها موجب شد تا در همین چهار ماه ابتدایی سال، برخی کارشناسان پیش بینی کنند که بودجه دولت با کسری ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی رو به رو خواهد شد. البته مرکز پژوهش‌های مجلس طی گزارشی، این رقم کسری بودجه را ۱۸۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود که این موضوع با واکنش وزیر اقتصاد همراه شد.

فرهاد دژپسند طی مصاحبه‌ای در بیستم خرداد ماه سال جاری گفت: عبارت کسری بودجه درست نیست، زیرا این کسری زمانی اتفاق می‌افتد که هزینه‌ها بر منابع و درآمد‌ها پیشی گرفته باشد. وزیر امور اقتصاد و دارایی ادامه داد: اکنون در ابتدای سال قرار داریم و تنها پیش‌بینی عدم تحقق مطرح است و بر اساس پیش‌بینی ما عدد اعلامی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی صحیح نیست.

وی تاکید کرد: برآورد ما نسبت به عدم تحقق درآمدها طی امسال آن هم در بدبینانه‌ترین شرایط ۱۴۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود؛ بنابراین، آنچه مشخص بود، حداقل کسری بودجه دولت در سال جاری به گفته وزیر اقتصاد ۱۴۰ هزار میلیارد تومان بود. پرسش این است که این کسری بودجه چگونه جبران شد و یا خواهد شد؟

برای پاسخ به پرسش فوق در ابتدا باید به رشد نقدینگی اشاره‌ای داشته باشیم. طبق گزارش‌های بانک مرکزی در پایان خرداد ماه ۱۳۹۹، میزان نقدینگی از ۲۶۵۷ هزار میلیارد تومان عبور کرده است. مقایسه میزان نقدینگی در خرداد ماه ۱۳۹۹ با مدت مشابه سال گذشته بیانگر آن است که نقدینگی رشد ۳۴.۲ درصدی را تجربه نموده است. شایان ذکر است که میزان رشد نقدینگی در خرداد ۱۳۹۸ در مقایسه با خرداد ۱۳۹۷، ۲۵.۱ درصد گزارش شده بود.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که یکی از دلایل رشد نقدینگی ۳۴.۲ درصدی در پایان خرداد ماه سال جاری احتمالاً استقراض دولت از بانک مرکزی و یا نظام بانکی به منظور جبران کسری بودجه بوده است؛ موضوعی که به نوعی هفته نامه تجارت فردا در شماره اخیر خود نیز به آن اشاره کرده است و همچنین وحید شقاقی شهری عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس مسائل اقتصادی به تازگی در گفتگوی خود با خبرنگار تابناک اقتصادی، با اشاره به عوامل رشد نقدینگی در کشور گفت: سه عامل در چند سال گذشته موجب رشد نقدینگی شده و یا به عبارت بهتر موتور رشد نقدینگی بوده اند که این سه عامل عبارتند از: ۱- کسری بودجه دولت و تامین این کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و نظام بانکی، ۲- بالا بودن نرخ سود بانکی و ۳- خلق پول توسط بانک‌ها به دلیل وجود ناترازی در ترازنامه هایشان.

البته سازمان برنامه و بودجه در جوابیه‌ای که در هفتم مرداد ماه سال جاری منتشر نموده است این موضوع را رد و اعلام کرده است: "برآورد منابع و مصارف بودجه‌ای، عملکرد سال گذشته و چهارماه ابتدایی سال جاری نشان می‌دهد دولت ضمن حمایت از قشرهای آسیب‌پذیر، افزایش حقوق کارکنان و متناسب‌سازی دریافتی بازنشستگان می‌تواند با کمترین خدشه به منابع و مصارف بودجه‌ای و بدون استفاده از بانک مرکزی نسبت به ایفای تعهدات خود عمل کند".

در ادامه این جوابیه به علت دیگری برای رشد نرخ تورم ماهانه اشاره شده است. در ادامه این جوابیه آمده است: مستندات و صورت‌های مالی این ادعا که بدهی دولت موجب ایجاد پایه پولی و تورم شده است را تایید نمی‌کند. بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، تورم خردادماه نسبت به ماه قبل در آستانه ۲ درصد بوده که ۰،۶ واحد درصد از تورم ماه گذشته کمتر بوده است؛ لذا روند و نوسانات ماهانه تورمی تا انتهای بهار رفتاری فصلی و تاحدودی متاثر از کرونا و افزایش قدرت خرید مردم ناشی از تسهیلات یک‌میلیون‌تومانی کرونا بوده است. با عنایت به آنکه بسیاری از سیاست‌های حمایتی دولت مطابق قانون بودجه عملیاتی می‌شود اگر قرار بود نگرانی از کسری بودجه علت تورم باشد، باید اثر این عامل تا انتهای بهار نمایان می‌گشت. به نظر می‌رسد علت موج تورمی اخیر و مخصوصا افزایش ۶.۵ درصدی تورم تیر نسبت به خرداد جهش ناگهانی نرخ ارز نیمایی به عنوان لنگر اسمی تورم است. در ماه‌های منتهی به خردادماه تورم برخی اقلام فراتر و تورم سایر اقلام کمتر از تورم فصلی-بلندمدت بوده است، ولی در تیرماه تورم تمام اقلام مصرفی حدود ۶ درصد بوده است. همچنین مداقه در تغییرات قیمت گروه‌های کالایی و شدت پاسخ قیمت‌ها نشان می‌دهد رفتار تورمی یک ماه اخیر مشابه با تغییرات قیمت ماه‌های مرداد تا مهر سال ۱۳۹۷ است. در هر دو برهه بدون تردید جهش نرخ ارز و حرکت لنگر اسمی موجب شده است کلیه تولیدکنندگان همزمان قیمت خود را تعدیل کنند".

هر چند نمی‌شود واقعا از نقش کسری بودجه در رشد نرخ تورم ماهانه در تیرماه به سادگی عبور کرد، با این جوابیه سازمان برنامه و بودجه، عملا توپ رشد نرخ تورم ماهانه به زمین بانک مرکزی و جهش ناگهانی نرخ ارز نیمایی انداخته شده است.

بررسی روند نرخ ارز نیمایی نشان می‌دهد که این نرخ در یک سال گذشته و یا حتی از ابتدای سال جاری تا اواخر تیرماه سال جاری روند رو به رشدی داشته است. در حالی که نرخ ارز نیمایی در چهارم فروردین ماه سال جاری ۱۳۶۲۶۲ ریال بوده، این نرخ در ۲۹ تیرماه سال جاری به ۲۰۰۷۳۷ ریال افزایش یافته است؛ یعنی در عرض چهار ماه و به دلیل تلاطماتی که در بازار ارز ایجاد شد، نرخ ارز نیمایی ۴۷ درصد رشد داشته است.

مقصر افزایش نرخ تورم ماهانه کدام نهاد است؟

از آنجایی که بخشی از نیاز‌های اساسی و اولیه کشور را کالا‌های وارداتی و بخشی دیگر را نیز کالا‌های داخلی که تحت تاثیر قیمت کالای وارداتی می‌باشند، تامین می‌کنند، طبیعتاً رشد نرخ ارز نیمایی می‌تواند بر قیمت این کالا‌ها تاثیرگذار باشد.

حتی در سال گذشته واردات برخی کالا‌های اساسی مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌شد، اما این کالا‌ها در سال جاری دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نمی‌کنند و واردات آن‌ها مشمول ارز نیمایی است؛ از جمله این کالا‌ها می‌توان به برنج و شکر اشاره کرد؛ بنابراین با رشد صعودی نرخ ارز نیمایی طبیعتاً قیمت این کالا‌ها افزایش می‌یابد. قیمت برنج خارجی درجه یک و شکر در آخرین گزارش مرکز آمار ایران در تیرماه سال جاری در مقایسه با تیرماه سال گذشته به ترتیب ۸۵.۱ درصد و ۳۱.۸ درصد رشد داشته اند.

البته عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در جدیدترین پست اینستاگرامی که به نظر می رسد به نوعی جوابیه ای به سازمان برنامه و بودجه باشد، استقراض از بانک مرکزی را عامل رشد نرخ تورم دانسته است. البته وی عامل دیگری را نیز در افزایش نرخ تورم موثر دانسته است که آن انتظارات تورمی بوده است. وی نوشت؛

  • بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای کنترل میان مدت و بلند مدت رشد متغیرهای پولی و مدیریت نرخ سود، برای کنترل و مهار تورم بکار گرفته است و با وجود تمامی موانع و محدودیت‌ها از همه ابزارهای خود برای تحقق تورم هدف گذاری شده، برای یک سال آینده، استفاده می‌کند.
  • قضاوت در خصوص عملکرد بانک مرکزی، بایستی در چارچوب محیط اقتصاد کلان و شوک‌های وارده به اقتصاد و همچنین بر مبنای ابزارها، اختیارات و درجه استقلال بانک مرکزی باشد.
  • خرید بخشی از منابع ارزی صندوق توسعه ملی، جهت تأمین کسری بودجه توسط بانک مرکزی ( آنچنان که در بودجه سال ۹۸ تکلیف شد) در شرایط تحریمی، تأمین کسری بودجه از محل پایه پولی است. این روش، در کوتاه مدت، همانند استقراض از بانک مرکزی خواهد بود. لذا، بانک مرکزی به حکم وظیفه، نظر کارشناسی خود را در خصوص آثار احتمالی ناخوشایند این روش تأمین بودجه، گزارش کرده بود.
  • روش‌هایی که امسال دولت محترم برای تأمین کسری بودجه از طریق فروش سهام دولتی و نیز انتشار اوراق بدهی بکار گرفته است، در شرایط تداوم فشار حداکثری، روش‌های مناسبی برای تأمین منابع لازم از نقدینگی موجود در جامعه، و بدون فشار به پایه پولی است و در صورت تداوم، کمک خوبی به بانک مرکزی در نیل به هدف مهار تورم خواهد بود.
  • همه افزایش قیمت‌ها در بهار امسال، صرفا به رشد پایه پولی و نقدینگی مربوط نمی‌شود. افزایش انتظارات تورمی، متأثر از عوامل غیر پولی و عملکرد سایر بازارها نیز در افزایش فشارهای تورمی نقش داشته‌اند.

 

سخن پایانی

به هر حال هرچند شاید عملکرد سازمان برنامه و بودجه و جبران کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و نظام بانکی یکی از دلایل رشد نرخ تورم ماهانه در تیرماه باشد، نمی‌توان از رشد نرخ ارز نیمایی و نقش بانک مرکزی در رشد نرخ تورم به سادگی عبور کرد. این در حالی است که بانک مرکزی در ابتدای سال جاری اعلام کرد، برای نرخ تورم ۱۳۹۹ هدف ۲۲ درصد را انتخاب کرده است، اما با روند موجود و سیاست‌های پولی بانک مرکزی، باید منتظر ماند تا مشخص شود در سال جاری، این هدف محقق می‌شود یا خیر؟!

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷۸
فقط و فقط چاپ پول بی پشتوانه
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
فروش نفت صفر. کرونا و تحریم های شدید و هیچ بارقه و امیدی هم از سوی مسئولین ارشد کشور به مردم نشان داده نمی شود. با شعار دیگر مردم امیدوار نخواهند بود
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
وقتی ارزی وارد کشور نمی شود. وقتی ارتباط ایران با همه جهان قطع است و همه دشمن هستند چه انتنظاری دارید؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ریشه همه اینا به زمانی بر میگرده که میگفتن تحریم ها نعمته
الان داریم از نعماتش بهره مند میشیم
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
تیرماه گرانی دلار مقصرش عدم بازگشت ارز صادراتی که اکثرشان شرکتهای دولتی بودند و ذهنها را یک‌ماه درگیر ان کردند و این ماه داستان یک چیز دیگر و هر ماه مشغول باشد ذهن مردم تا ایام سپری شود و اقای همتی هم دایما پست اینستاگرام بگذارند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
عامل بسیاری از مشکلات تصمیمات دولت است منتها همه مسئول وضعیت پیش امده هستند
ادم بیگناه نداریم خصوصا مجلس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
چاپ پول یعنی سوءاستفاده از قدرت و شریک مال و سرمایه مردم شدن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
خخخه
در دو ماه نه سفر خارجی بود و نه صادرات و نه واردات به شکل مرسوم ان وقت چرا دلار بالا می رفت پرچم امریکا؟
در ضمن نفت فروش نرود خوب نرود به دولت محترمتان بفرمایید مانند بقیه کشور ها بودجه ببندن و هزینه های بی خودی را کاهش دهند و پول های سرگردان را به کارهای زیر ساختی ببرند هم کسری بودجه تمام می شود و هم تورم پایین می اید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
چاپ پول قدیمی شده زمان بره و هزینه ای داره شایدبا چند تا کلیک بشه ایجاد اعتبارکرد.
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ریشه تمام گرانی ها اولویت بندی نابجای دولت و خطای محاسباتی بوده.
مردم هیچ نقشی در بازارها ندارند واموال مردم در اثر تورمها گران شده نه اینکه فکر کنید طرف کار خاصی کرده ثروتمند شده و دارایی های اکثر ایرانی ها ثابت بوده و حتی کمتر هم شده در اثر شرایط نامطلوب اقتصادی.
امروز معاون وزیر مسکن از شناسایی افرادی که بیش از یک واحد دارند خبر دادند!!!!
خوب منظور؟؟ زحمت‌کشیده برای خودش و فرزندانش مسکن تهیه کرده تا بیاید به شما مالیاتش را بدهد؟؟؟؟
طرف ملکش را در یک محله فروخته و رفته ۵ تا محله پایین تر برای خودش و فرزندانش ۴ تا اپارتمان برداشته الان بیاید مالیات بدهد؟
پس مالکیت اسلامی چه میشود؟؟؟
مردم در وضع نابسامان اقتصادی دولت چه کاره هستند که الان بیایند به زور خانه هاشون را یا بفروشند یا اجاره بدهند؟؟؟؟؟؟؟؟
اکثر خانه های خالی که مربوط به بانکها و تشکیلات دولتی و ... است به مردم عادی چه؟؟؟؟؟؟
....
طرف منزل برای پسرش تهیه کرده و به اسم او به ۱۰۰۰ دلیل نکرده الان بیاید مالیات بدهد؟؟؟؟
میفرمایید خانه خالی محسوب نمیشود اگر فردی چنین‌کرده باشد!!!!!!لطفا روشن فرمایید چگونه از روی سندهای ثبتی میفهمند خانه خالی است یانه یا برای فرزندش تهیه کرده تا هنگام ازدواج برود در ان زندگی کند؟؟؟؟؟
تاسف انگیزه دولت باعث گرانی ها است مردم باید مالیاتش را بدهند.
اقای روحانی کار بیجا وزارت خانه(مسکن و شهرسازی) مربوطه تان نکند که بدتر از حوادث بنزینی خواهد شد و مردم در اثر فشار اقتصادی موجود کلافه اند تازه بیایند مالیات املاک کلنگی خود و
فرزندانشان را هم بدهند؟؟؟؟؟؟
یک نفر دیگر در ساختمان سرمایه گذاری نخواهد کرد اگر بخواهید مالیات از مسکن کسب کنید و وضع مسکن ۱۰۰۰ برابربدتر از وضع فعلی خواهد شد.ادعا خیلی راحت است منتهی در عمل فرار
سرمایه گذاری در مسکن را به دنبال خواهد داشت.
مسکن در ایران فراتر از سرمایه گذاری است و سرپناه مردم و حفظ سرمایه اکثر خانواده های ایرانی برای فرزندانشان است تا با زندگی در ان بتوانند سرمایه خانوادگی خود را حفظ کنند.
ناشناس
| Netherlands |
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
هیچکدام از اینها دلیل گرانی های لجام گسیخته نیست .... دلیلش خود مردم هستند که در این کشور به دنیا آمده اند، دلیل گران شدن ارز هم مردم هستند ، دلیل تحریم های بین المللی هم مردم هستند، دلیل فساد اداری در دولت و حاکمیت هم مردم هستند، دلیل فساد در قوه قضاییه و فرار منصوری هم همین مردم هستند، دلیلآمدن ویروس کرونا از چین هم همین مردم ذلیل مرده هستند، اصلا همه تقصیرها فقط و فقط به گردن مردم شهید پرور ایران است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۳
چاپ پول یک اصطلاح است برای بیان خلق پول و ایجاد اعتبار ، نه اینکه واقعا پول چاپ بشه1846
سال گذشته رشد اقتصادی منفی 7 درصد بوده. امسال هم حداقل منفی 6 درصد خواهد بود. سال گذشته صادرات و درامد ارزی به زیر 60 میلیارد دلار رسیده. امسال هم به زیر 40 میلیارد دلار خواهد رسید. سال گدشته چاپ پول و اعتبار ریالی 31 درصد بوده. امسال هم به 40 درصد می رسد و الان روزانه بالای دو تریلیون تومن بر نقدینگی ریالی افزایش می یابد. تمام داستان تورم و گرانی و ... همین افزایش لجام گسیخته چاپ پول در کنار رشد منفی است. بقیه فقط و فقط داستان و درو کردن اذهان است. رشد چاپ پول هم فقط به بی انظباطی دولتها در کسری بودجه و عدم وجود دولت قوی در حذف و کاهش بودجه ها و حقوقهای نجومی نهادها و دستکاههای دولتی و وابسته است . در کنار ان بانکها و سودهای موهوم 18 درصدی که فقط از ناحیه چاپ پول می پردازند و در چند سال اخیر جهش انفجاری اختلاسها و بردنها. غیر ممکن است که قیمت دلار و اجناس با این رویه کنترل شود. بیچاره دهکهای مستمند که هر روز بدتر خواهد شد و چند درصد جمیعت نجومی ثروتمند می شوند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
جهت اطلاع شما کسری تجاری امریکا یا انگلیس منفی است یعنی بیشتر وارد کننده هستند و یا همه کشورها افزایش نقدینگی دارند مثلا چین 16 درصد ویا کرخ جنوبی 10 درصد ولی نه تورم بالایی دارند و نه ارزهاشون بالا می رود
چون بر پایه علم حرکت می کنند که یکی از ان ها گرفتن مالیات بر سرمایه است که دلال را از گردنه اقتصادشون حذف کردن تا تورم پایین بیاید و دلار بالا نرود
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
دوست عزیز. کاش اقتصاددانان و تحلیلگران ما بخصوص انها که تریبون در دست دارند و به مقامات نزدیکند انقدر مسایل را گسترده می دیدند که نه خودشان و نه تصیمیم گیران و نه ملت را با تحلیلهای اشتباه خود به زحمت نمی انداختند. امریکا و انگلیس کسری تجاری منفی دارند. ولی ایا شما فقط در قدرت اقتصادی ملاک را کسری تجاری یا بدهی قرار می دهید. مثلا امریکا با چین کسری تجاری 400 میلیارد دلاری دارد. یعنی چین 400 میلیارد دلار بیشتر کالا به امریکا صادر می کند. ولی در عوض امریکا فقط از ناحیه جذب سرمایه داران چینی یا خانواده های انها و توریستها و دانشجویان چینی سالی تا دویست میلیارد دلار فقط یک قلم از چین درامد دارد! به اضافه اینکه بزرگترین شرکت ماشین سازی چین همان جنرال موتور امریکاست و تمام برندهای معروف امریکا هر چند کالایی به چین صادر نمی کنند و تمام کالاهای فروشی انها در بازار چین در خود چین تولید می شود ولی از همان حق امتیاز و برند خود و حقوق معنوی تولیدات خود در بازار چین دهها میلیارد دلار درامد سالیانه و فروش نجومی دارند. هیچ می دانید که در چینی که معروف به داشتن غذای بومی و رستوران های محلی است ولی دهها هزار فست فود امریکایی دایر است که بدون حتی صادر کردند یک کیلو گوشت به چین فقط از ناحیه برند و دانش تولید خود سودهای میلیاردی دارند؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
آمریکا همواره تلاش میکنه کسری بودجه داشته باشه و با چاپ دلار تورمش رو به کشورهایی مثل آلمان و کره و ژاپن و چین صادر میکنه. قانون هست که انگلیس و آمریکا همواره کسری بودجه داشته باشند تا اونها بخورند و اون کشورها کار کنند!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
سرمایه گذاری در امریکا باز کمتر است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
سرمایه گذاری در امریکا توسط کشور ها باز در مقابل سرمایه گذاری امریکا در خارج کمتر است و منفی 200 میلیارد دلار است و صادرات و واردات هم منفی 1000 میلیارد دلار
ریشش خیلی ریشه ای تر ازیناست که شما سعی داری بگی
ریشش اینه کشور اولویتهاش چیه
خروجی اینهمه دانشگاه چیه
دخلش چیه خرجش چیه
کشور رو کدوم سمت دارن میبرن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
تابناک چرا کشورهایی که نرخ ارز شناور دارندکه اکثر کشورهای پیشرفته هم هستند و قیمت ارزهاشون در طول چند ماه تا 40 درصد هم بالا می رود خبری از گرانی ها نیست؟
هر وقت فهمیدی بیا این جا مطلب بنویس
ریشه افزایش قیمت های اخیر ، ایجاد نفدینگی در بورس ان هم به میزان سرسام آور است. وقتی شاخص از سال قبل تا کنون به طور متوسط 15 برابر شده و تولید واقعی صنعت بسیار ناچیز است باید انتظار کاهش 15 برابری پول ملی را هم داشته باشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
همه شرکت ها یکسان نیستند
شرکت های صادر کننده و تولید کننده ای که در سال های قبل به خاطر قیمت دلار سود ده نبودند به خاطر افزایش قیمت دلار سوده شده اند و گپ چند سالشان را پر می کنند
البته این شامل همه شرکت های بورسی نمی شود...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
باور بفرمایید بورس معلول نیست نه علت
هر سیگنال افزایش دلار، معادل سیگنال افزایش ساخص است
چاپ پول کاذب
در کشوری که در بهترین شرایط سود بانکی سالانه ان سالی 15 تا 18 درصد است ولی تورم رسمی ان 45 درصد و تورم در کالاهای سرمایه ای و ساخته شده مانند خانه و خودرو و لوازم خانگی و.... بالای صد تا دویست درصد است نگویید چرا مردم به طرف سرمایه گذاری در طلا و ارز و ... می روند. انها دارند از سرمایه زندگی خود دفاع می کنند. می خواهند تفاوت 15 درصد بانک و صد درصد مسکن و اجناس را از خود دور کنند. این شرعی ترین و منطقی ترین و قانونی ترین کار ممکن است. ولی برای انهایی که پولی ندارند که از ان دفاع کنند و فقط حقوق کارگری و کارمندی و ثابت دارند یا بیکار هستند مدیریت کنونی برای انها جهنم بوجود اورده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
اکثر کشورها نرخ سود از تورم کمتر است
دنیای بی مطالعه! فقط فرزند یکی از خانوارهای ایرانی مقیم خارج در کانال اجتماعی خود از نحوه زندگی و خرید و تفریحات خود و خانواده به صورت دقیق و مستند حالا یا برای نشان دادن به خارجیها که بله ایرانیها خیلی هم های کلاس و ثروتمند! هستند و یا به هر دلیل دیگری در اینترنت به صورت مشروح و ریز توضیح داده. ما که خارج از کشور هستیم و دستمان بر هزینه هاست با یک حساب سر انگشتی می توانیم به شما بگوییم فقط هزینه ماهانه این خانوار بدون هزینه خرید ویلا و .. دست کم 3 میلیارد تومن یا صد هزار پوند است. پدر خانواده بر اساس همین جزییات حتی یک پوند از انگلیس در نمی آورد. بلکه در تهران و مشهد در ساختمان سازی است. حتی خانه هایی که ساخته را هم نشان می دهند. البته نوش جانش. دزدی نکرده. سیستم اقتصاد فشل اجازه این سودهای نجومی بدون مالیات را می دهد. ولی غرض اینکه تمام هزینه نجومی این خانواده ها از بازار تهران انتقال می یابد. از این خانواده ها در اروپا و امریکا و حتی اطراف ایران هزاران هستند. دو هزار دلار برای انها هزینه روزانه خرید و رستوران و تفریح است همین است که می گوییم دولت دلسوز و بانک مرکزی دلسوز باید قادر باشد نرخ دلار را به قیمت واقعی به اینگونه افراد بفروشد و بتواند منافع فروش آن را بین خانواده های نیازمند ایران تقسیم کند. نه اینکه قیمت را مصنوعی پایین نگه دارد تا استاندارد زندگی این خانواده ها در خارج از ایران آسیب نبیند!
مردم یک کشور را اسیر رشد بورس کرده اند
بالا رفتن بورس نیازمند بالا رفتن دلار است
برای بالا بردن بورس اماده اند هرچقدر نیاز است دلار را بالا ببرند و هیچ ابایی از مشکلات مردم ناشی از بالا رفتن دلار ندارند
دولت بازیی شروع کرده که برای خودش از هر طرف سود است و برای مردم از هر طرف زیان است
بالا رفتن بورس با توجه به اینکه 80% سهام متعلق به دولت و شبه دولتی هاست همش سود است ولی سرمایه های کوچکی که میتوانست کسب و کاری را شروع کند و شغل ایجاد کند از این بخش خارج میشود
ضرر افزایش سریع دلار هم نیاز به توضیح ندارد
به نظر بنده عدم تصویب لوایح مقابله با پولشویی (FATF) در مجلس تشخیص مصلحت نظام سیگنال افزایش قیمت دلار را به بازار ارسال کرد متاسفانه قیمت همه چیز در کشور ما به قیمت دلار ربط دارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ادرس غلط به تو دادن قربان
اول این که این نهاد تاثیر زیادی در مراوده پولی ایران با خارج ندارد دوم هم این که این بالا رفتن ها دست خود دولت است کسری بودجه دارد روی اورده به فروش اموال در بورس و در کنارش افزایش دلار برای جبران بخشی از این کسری در حالی که دولت باید این پول ها را به کار تولید ببرد به همراه پول های سرگردان ان وقت است که این چیزها پیدا نمی شود ولی دولت راحت ترین کار را می کند و بدترین نتایج
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ناشناس ۱۸:۰۷، یکی از دلایل افزایش تورم، افزایش دلار و یکی از افزایش دلار، عدم تصویب آن لوایح بود. اظهر من الشمس.
تاوقتی چین کمونیست را دوست صمیمی خود بدانید و شعارهای توخالی بدهید وضع بدتر از این هم خواهد شد
آخه کدوم آدم عاقلی با بزرگترین اقتصاد جهان قطع رابطه میکند؟
این یکجور خودکشی برای اقتصادهای کوچکی مانند ما محسوب میشود
والسلام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
فعلا ان کشورهای رفیق و شفیق امریکا همانند ارژانتین یا مصر و یا ترکیه و... از تورم و گرانی دلارو اجناس خلاص بشوند تا به ما برسید!!
در ضمن کوبا کمونیستی با تورم 5 درصدی با اوج تحریم ها دارد الان زندگی می کند
در یک کلام ناامیدی از آینده وضعیت کشور. باز امید به برجام که واهی بود یکی دو سالی مردم را نگه داشت. الان وضعیت نه مذاکره و نه جنگ و نه کورسوی امیدی باعث شده همه حتی معتقدین سفت و سخت نظام به بهتر شدن اوضاع که امید نداشته باشند بلکه وضع را به سمت سقوط ببینند. این کاری به نوع دولت هم ندارد
دولت این همه کارمند دارد حقوق انها از کجا تامین میشود؟؟؟
فقط و فقط چاپ پول بدون پشتوانه چون نفتی دیگر نمیفروشیم مانند قبل و هم نفت و هم پتروشیمی‌ زیر بار تحریم رفته.
دیشب هم که انواع المینیوم و استیل اضافه شده به صورت زیر گروههای تخصصی.
تحریم وچاپ‌پول بدون پشتوانه
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
تحریم چی هست؟؟؟؟؟
اصلا تحریمی وجود ندارد و همه چیز عالی
تاسف انگیزه اقدامات دولت.
پارسال التماس کردند تمام کارشناسان که دلار ۴۲۰۰ ندهید منتهی اقای همتی پست اینستاگرام میگذاشتند و نصیحت افراد اقتصادی را گوش نمی کردند
چه بخواهید چه نخواهید
چه قبول کنید و چه قبول نکنید
بزرگترین اقتصاد جهان امریکاست، و عدم ارتباط موثر با امریکا ریشه ی همه ی مشکلات اقتصادی است

برید ببینید سنگاپور چیکار کرده؟ به جای اینکه در آغوش چین بروید و قردادهای 250 ساله ببندید
چین همون بلایی را سر مملکت می آورد که سر ماهیگیران جنوبی ایران آورد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ان زمانی که امریکا این جا همه کاره بوده چرا گرانی داشتی؟
تاریخ بخون و این جا حرف از اقتصاد است یک کمی هم علم پایه ای اقتصاد را بلد باش این طور سوتی نمی دهی و حرف بی خود نمی زنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
ناشناس ۱۸:۱۲، لازمه اقتصاد پویا در قرن بیست و یک، طبق همه تئوری‌های اقتصادی، مراودات آزاد با همه دنیا هست. واقعا من این همه سال اقتصاد خوندم در تعجب هستم چطور می‌تونی همچین نظری بذاری و بگی که نه اونطور نیست. اگه شما اقتصاددان هستی، بفرما بیا دانشگاه تدریس کن.
علتش درد مردمی است که ندانسته پای صندوق های رای می روند و بی آنکه بدانند نامزد کیست و چقدر توان اداره اموری را دارد یا اصلاً اجازه اداره کشور را دارد بهش رای می دهند . علتش سرک کشیدن در امور داخلی کشورهایی است که اصلاً ارتباطی با منافع کشور ما ندارند . علتش فقر فرهنگی و سطح پائین سواد مردم ماست و هزاران علت بی پاسخ ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
امان ازین مردم کم سواد سیاسی و جو گیر...
یکی شم خودم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
کاش میشد رایی که به روحانی دادیم بر می گشت. البته گزینه های روی میز خوب نبود.
مملکت را اسیر شعارهای توخالی خود نکنید
اگر میخواهید با امریکا مبارزه کنید این روشش نیست که همه ی اقازاده ها تو امریکا و انگلیس با پول مملکت عشق و حال میکنند
اونوقت مردم باید مقابل تحریم ها استقامت کنند

وگرنه برید با امریکا مذاکره کنید
در وهله اول بی تدبیری دولت و رها کردن همه چیز و بعد همه ی عوامل دیگر .
دولت پشت میز نشین همینه
ریشه تمام مشکلات اقتصادی تصمیمات اشتباه مسئولان است اما متاسفانه فقط مردم تاوان می دهند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
علی برکت الله
هروقت جلوی فساد و مافیای فساد را گرفتید مملکت پیشرفت خواهد کرد
روحانی خبر داره ؟؟یا باید تا صبح جمعه صبر کنیم که بفهمه اجناس گران شده؟
بابا خدا پدر همون احمدی نژاد رو بیامرزه...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
پایه ریز همه این بدبختی ها و شور بختی ها خود احمدی نژاد بود. اون این مملکت رو به این روز انداخت
ناشناس
| Germany |
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
هشتصد میلیارد دلار درامد دولت احمدی نژاد اگر بود تا بیست سال اقتصاد ایران علیرغم تحریم بدون مشکلات بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
همون سرمایه گذاری های احمدی نژاد است که دارید زندگی می کنید وگرنه با این دولت ....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
معجزه هزاره سوم با فروش نفت بشکه ای 140 دلار اقتصاد مملکت را به نابودی کشاند . . دوست دارم دوره بعدی رییس جمهور بشه ببینیم با شرایط امروز چکار میکنه
تحریم ،بی ارزش شدن ریال ناکارآمدی برخی از مسوولان
قبل از هما اینها به خاطر بی برنامگی و انفعال است.
کدام سال را سراغ دارید که رئیس بانک مرکزی بگوید امسال میخواهیم نرخ تورم را به 22 درصد برسانیم ؟؟؟ تورمی که تقریبا بخاطر وجود کرونا و شروع بکار مجلس جدید " و وعده های مجلسیان " ساکن ودر حد صفر بود و جامعه و برخی کار شناسان رکود چندین ساله را پیش بینی میکردند اما دقیقا دولت این تورم را دامن زد
افزایش قیمت دلاار به علت تحریمها
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
بانک مرکزی هر وقت بخواد قیمت دلار پایین میاره ولی اینکار نمیکنه چون سود توشه و مهم تر بهانه ای است برای بالا برد قیمت سهام
عدم مذاکره با امریکا
استدلال مقاله بالا مبنی بر اینه کمتغیر کسری بودجه و بالا رفتن ارز نیمایی جدای از هم هستند در حالی که این غلطه چون ممکنه بالا بردن ارز نیمایی به خاطر تامین بخشی از کسر بودجه باشه در کل این مقاله به معلول پرداخته نه به علت
صحیح میفرمایید انتظارات عدهای زیاد شده ولی چه کسانی آنهایی که زیاد خوردند و زیاد بردند وبه کشور ومردم رحم نکردنددنباله مسائل از اینجا شروع میشود وبار تورمی این کارها که به سود عدهای خاص وبه ضرر عموم مردم و کشور است در کلیه امور رخنه پیدا میکند برای واردات اقلام ضروری ارز تخصیص پیدا میکند که نه تنها این اقلا م وارد نمیشود ارز هم گم وگور میشود تمام این حوادث از گران شدن ارز خارجی گرفته تا کسری تورم گرانی بی قانونی فشار بر مردم همه وهمه از سو مدیریت وسو استفاده وزیادهخواهی ها نشات میگیرد وچنین است که اقتصاد کشور فلج ومردم درمانده میشوند وتا عقل سلیمی با مدیریت درست و قانونمند اقتصاد کشور را هدایت نکنداین داستان ادامه خواهد داشت
صحیح میفرمایید انتظارات عدهای زیاد شده ولی چه کسانی آنهایی که زیاد خوردند و زیاد بردند وبه کشور ومردم رحم نکردنددنباله مسائل از اینجا شروع میشود وبار تورمی این کارها که به سود عدهای خاص وبه ضرر عموم مردم و کشور است در کلیه امور رخنه پیدا میکند برای واردات اقلام ضروری ارز تخصیص پیدا میکند که نه تنها این اقلا م وارد نمیشود ارز هم گم وگور میشود تمام این حوادث از گران شدن ارز خارجی گرفته تا کسری تورم گرانی بی قانونی فشار بر مردم همه وهمه از سو مدیریت وسو استفاده وزیادهخواهی ها نشات میگیرد وچنین است که اقتصاد کشور فلج ومردم درمانده میشوند وتا عقل سلیمی با مدیریت درست و قانونمند اقتصاد کشور را هدایت نکنداین داستان ادامه خواهد داشت
مشکل مملکت این است که هرکسی که پست می گیرد بفکرخوداست نه آینده کشور و مردمش.
افزایش شدید قیمت سهام در انتظار تورمی تاثیر زیادی داشت و تنها عامل نبود . رشد شدید نقدینگی و مجموعه جهت گیری ها و داشته ها ونیز عملکردها ی کارگزاران و اعتماد مردم به توانمندی دولتمردان برای حل مشکل یک جمع بندی را در ذهن مردم شکل میدهد که به انتظار تورمی منجر میشود . واثر این انتظار تورمی در خود تورم خیلی بارز است.
باسلام ، تابناک محترم آیا سه برابر شدن مواد خوراکی و سایر اقلام ضروری زندگی بنظر شما تورم شش درصدی میباشد یا سیصد درصدی ؟ ریشهٔ همهٔ گرانیها طرز تیم اقتصادی دولت است که چشمشان به غرب ،و دلشان وابسته به دلار است ؟ تا جاییکه حتی تولیدات غذایی داخلی هم به دلار گره خورده است ؟ اینهمه پروندهٔ فساد اقتصادی که هرروزه در جراید ،و رسانه ها و صدا و سیما و نشستهای خبری سخنگوی قوه قضاییه ،بیان میشود ریشه در کجا دارد؟ پس ریشه معلوم است....
علت همی گرفتاریها و گرانی ها فقط و فقط. بورس هست
همشو بده
بالا رفتن بورس
سودی برای تولید نداره بلکه زیان دارد
سودی برای کارخانه و شرکت نداره بلکه زیان دارد
سودی برای کارگر نداره بلکه زیان دارد
سودی برای مردم هم ندارد بلکه زیان دارد
فقط سود به سهامدار میرسد هرکی میخواد باشه و البته سود برای دیگر بازارها که انها را هم با خودش بالا میکشه
حل مشکلات کشور صرفا در رابطه منصفانه و عاقلانه با آمریکاست ولاغیر .
ریشه اش فروپاشی اقتصادی است !
بورس نورچشمی به لطف حمایت ها وتبلیغات شبانه روزی قله ۲ میلیون واحدی راهم فتح کرد !!!!
دکتر علی دینی اقتصاددان و عضو هیات علمی موسسه پژوهش‌های بازرگانی در گفتگو با «نود اقتصادی»: بورس حداقل ۲۵۰ درصد رشد کرده ولی رشد بخش واقعی اقتصاد منفی است، این دو مسئله با هم همخوانی ندارد و مثل فردی است که دست و پای لاغری دارد ولی سرش بسیار بزرگ است!
لطفابحث در حد کشور رو کنار بگذارید بیاییم به هم دیگه راهکار بدیم برای حفظ ارزش سرما یه مون اون هم میان بر کاری که دولت انجام میده
مشکل ما نیستیم که مشکل آمریکاست که پولش همش دچار تورم میشه و گرون میشه آمریکا باید بره یک فکری به حال خودش کنه
کارگران ، کارمندان و قشر حقوق بگیر در این چند ماه اخیر بشدت افسرده شده اند حقوقشان کفاف ده روز ماه را هم نمی دهد وعده وعید همسان سازی هم اگر اجرایی شود دردی از ملت دوا نمی کند از یک بقالی کوچک سر کوچه تا تولید کننده گان و فروشندگان کالا و خدمات خرد و کلان فرقی نکره است چون کالایشان را به نرخ روز میفروشند با حقوق کمتر از ۱۰ میلیون تومان نمیشود زندگی کرد .
دلیل گرانی های اخیر دستکاری در بورس برای بالا بردن شاخص است.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار