بازدید 32826

کشف شواهد جدیدی درباره منشا بوی نامطبوع در تهران/ غفلت عجیب مسئولان از حقیقتی علمی با عنوان «آستانه ادراک بو» / «دی اکسید گوگرد»، مظنون درجه یک ماجرا!

منشا بوی نامطبوعی که یک سال است همه امور را در تهران تحت الشعاع قرار می‌دهد، چیست؟ این سوالی است که بعد از طرح گمانه‌های فراوان و رد آنها، حالا در آستانه کشف پاسخ قطعی است، به شرطی که تعلل امثال سازمان حفاظت محیط زیست پایان بیابد!
کد خبر: ۹۴۴۳۵۴
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۸ - ۲۰:۱۷ 15 December 2019
تابناک اجتماعیمنشا بوی نامطبوعی که یک سال است همه امور را در تهران تحت الشعاع قرار می‌دهد، چیست؟ این سوالی است که بعد از طرح گمانه‌های فراوان و رد آنها، حالا در آستانه کشف پاسخ قطعی است، به شرطی که تعلل امثال سازمان حفاظت محیط زیست پایان بیابد!

به گزارش «تابناک»؛ بوی نامطبوع و مرموزی که یک سال پیش تهران را در برگرفت و تکاپوی وسیع برای یافتن منشا آن را موجب شد، طی هفته‌های اخیر، بار‌ها در مناطق وسیعی از تهران پراکنده شده و نگرانی‌هایی آفریده است؛ اتفاقی که از ساعاتی پیش نیز تکرار شده و همزمان با آن، شواهدی جدید درباره منشا این بو کشف و منتشر شده است.

نخستین بار دوازدهم دی ماه ۱۳۹۷ بود که انتشار وسیع بوی نامطبوع در تهران، میلیون‌ها شهروند تهرانی را با این پدیده آشنا کرد و موجب شد، منشایابی بو در دستور همه نهاد‌ها قرار گیرد. از شهرداری تهران و زیرمجموعه‌های آن مانند سازمان آتش نشانی گرفته تا شورای شهر، نمایندگان مجلس و حتی نیروی انتظامی و مراجع امنیتی.

البته جنب و جوش‌های شکل گرفته در آن مقطع به نتیجه خاصی منجر نشد تا پرونده بوی مرموز مختومه اعلام شود؛ پرونده‌ای که یازدهم آذرماه امسال بار دیگر گشوده شد تا بار دیگر بازار گمانه زنی درباره آن داغ شود و این بار نقش احتمالی عوامل دیگر مانند «گاز مرکاپتان» هم مورد بررسی قرار گیرد و همه احتمالات به نوعی مردود شوند.


غفلت از یک حقیقت اثبات شده و بدیهیِ علمی


آیا برایتان پیش آمده که زودتر از دیگران متوجه بویی شوید و افراد دیگر کمی بعد، استشمام آن بو را تایید کنند؟ با طرح این سوال بهتر است به بررسی چند نکته بپردازیم که «رجب نجاری»، یک پژوهشگر در یادداشتی کوتاه در این باره به رشته تحریر درآورده و به رغم آنکه از منظر علمی ساده و بدیهی هستند، نهاد‌های دنبال کننده منشا بوی نامطبوع تهران از آن‌ها غافل شده اند!

«.. حس بویایی، نوعی حس شیمیایی است ... انسان قادر است انواع مختلف بو‌ها را از یکدیگر تشخیص دهد، اما قادر به تشخیص همه بو‌ها نیست ... غلظتی از مواد محرک حس بویایی که موجب درک بو و آگاهی از وجود مواد بودار می‌شود، «آستانه ادراک بو» خوانده می‌شود، اما برای تشخیص نوع بو، باید غلظت آن افزایش یابد؛ غلظتی از مواد محرک حس بویایی که به تشخیص بو منجر می‌شود، «آستانه تشخیص بویایی» نامیده می‌شود.

این بدان معناست که وقتی غلظت بو یا همان مواد تحریک کننده سلول‌های بویایی از میزانی مشخص کمتر است، اصلا آن بو برای قوه بویایی انسان قابل درک هم نیست و از غلظتی بالاتر توسط قوه بویایی انسان حس می‌شوند.

آلودگی هوای تهران مخلوطی از گاز‌های مختلف از جمله اکسید‌های نیتروژن اکسید‌های کربن اکسید‌های فسفر و اکسید‌های گوگرد و گاز‌های نیم سوخته و ... است که در وضعیت عادی بوی بسیاری از آن‌ها توسط انسان قابل حس نیست، اما به محض اینکه غلظت هر یک از آن‌ها از آستانه ادراک بویایی بالاتر برود، حس می‌شوند.

بر این اساس دلیل استشمام بوی بد در مقاطعی در تهران، می‌تواند ناشی از افزایش غلظت آلاینده‌ها و عبور میزان آن از آستانه ادراک بویایی شهروندان باشد، اما به این دلیل که ذهن اکثر جست‌وجوگر‌های این بوی نامطبوع، پیرامون یافتن منشا آن در جایی خاص می‌گردد، معمای این بوی مرموز برایشان حل نشده است؛ بویی که در بطن هوای آلوده تهران وجود دارد و لازم نیست هیچ جای دیگری دنبالش بگردیم!
 

ردپای دی‌اکسید گوگرد در بوی نامطبوع تهران


اکنون اگر ماجرا برایتان تا حدودی روشن‌تر شده، بهتر است گزارشی را مرور کنیم که ساعاتی پیش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران منتشر کرده و بر اساس آن، یک مظنون جدی برای بوی تهران کشف شده است؛ مظنونی که مطابق یادداشت فوق، نه در جای خاصی نیست که بعضی اوقات در تهران منتشر شود، بلکه در بطن هوایی که همه روزه شهروندان پرشمار تهرانی نفس می‌کشند وجود دارد و می‌تواند با افزایش غلظت، بوی نامطبوع و شامه آزاری را موجب شود.

بر اساس این گزارش، روز گذشته (شنبه ۲۳ آذر) همزمان با پدیده پایداری جوی در شهر تهران که موجب انباشت آلاینده‌ها و کاهش کیفیت هوا شده بود، استشمام بوی نامطبوع گزارش شد؛ رویدادی که همزمان با آن، بررسی‌های شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان داد غلظت آلاینده «دی اکسید گوگرد» با افزایش قابل ملاحظه‌ای مواجه شده، به گونه‌ای که غلظت آن در ایستگاه شهرری از ppb ۸ در ۱۱ صبح به ppb ۲۷۱ درساعت ۱۲:۳۰ رسید.
 
کشف شواهد جدیدی درباره منشا بوی نامطبوع در تهران/ غفلت عجیب مسئولان از حقیقتی علمی با عنوان «آستانه ادراک بو» / «دی اکسید گوگرد»، مظنون درجه یک ماجرا!

محسن روشنی، مدیر واحد پایش آلودگی هوا و صدای این شرکت با تاکید بر این که افزایش غلظت ساعتی برای آلاینده SO۲ در شهر تهران بسیار شدید و غیر معمول بوده، گفته: به دنبال این رخداد، پس از حدود یک تا دو ساعت شرایط مشابهی در ایستگاه محلاتی (درمنطقه ۱۴)، پیروزی (منطقه ۱۳) و گلبرگ (منطقه ۸) با شدت کمتر مشاهده شد. غلظت در سایر ایستگاه‌ها نیز تا حدودی افزایش داشت، ولی بیشینه غلظت ثبت شده در آن‌ها ppb ۱۸ بوده است.

آنگونه که روشنی گفته، این شرایط همزمان با برقراری جوی آرام و پایدار همراه با مه و غبار محلی و وزش باد از سوی جنوب به شمال (در زمان افزایش غلظت) رخ داد و در همین ساعات افزایش بوی نامطلوب در برخی مناطق تهران نیز استشمام شد. از حدود ساعت ۱۵ غلظت آلاینده دی اکسید گوگرد در ایستگاه‌های شهر تهران کاهش یافت و به روند طبیعی خود رسید.


دلیل این افزایش غلظت شدید چیست؟


مدیر واحد پایش آلودگی هوای شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در پاسخ به این سوال می‌گوید: با توجه به اختلاف قابل ملاحظه غلظت در ایستگاه شهرری با سایر ایستگاه‌های شهر تهران و افزایش زودتر غلظت در این ایستگاه، به نظر می‌رسد منشا تولید این آلاینده در حوالی ایستگاه شهرری در منطقه ۲۰ قرار داشته و به دلیل کم بودن سرعت باد در این زمان، افزایش غلظت با اختلاف یکی دو ساعت در ایستگاه‌های مجاور و با شدت کمتر استشمام شده و در بسیاری از مناطق شهر نیز محسوس نبوده است.

او می‌افزاید: مقادیر به دست آمده از ایستگاه فرمانداری شهرری نیز در همین ساعات با افزایش شدید غلظت آلاینده مذکور روبرو بود و این امر مؤید نزدیکی منبع بو به این منطقه است. نکته قابل توجه این‌که بنا بر آخرین گزارش‌های دریافتی از ایستگاه‌های شهرری و فرمانداری شهرری، از حدود ساعت روز یکشنبه ۲۴ آذر‌ماه، غلظت آلاینده دی‌اکسید گوگرد رشد و افزایش شدیدی داشته است.

بدین ترتیب مشخص می‌شود که افزون بر افزایش غلظت این محرک بویایی در هوای تهران، در کانونی مشخص در حوالی شهرری، تولید دی اکسید گوگرد در ابعاد بزرگ در جریان است. تولیدی انبوه که در زمان پایداری جوی بیشتر خودنمایی می‌کند. گزاره‌ای که باید در نهاد‌هایی مانند سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان در دستور بررسی فوری قرار گیرد، اما از آنجایی که پیشتر هم این سازمان وعده آنالیز بوی بد تهران برای یافتن منشا آن را داده و به این وعده عمل نکرده، بعید است این گونه شود!
 
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۵۲
مردمو مسخره کردن ، یک روز با قرص لای کیک ، یک روز با انتشار بوی نامطبوع با منشا تعریف شده و ....
هرکاری میخواهید بکنید ، انجام دهید .
هیئت علمیهای مراکز تحقیقاتی دولتی که میلیون میلیون پول پروژه و حقوق و گواهینامه فنی میگیرند در شرایط بحرانی نشان میدهند که از علم تهی هستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
دانشمند همین جواب رو هم هیات علمی ها و پژوهشگران دادند
اماده شدن زمین برای یک رخداد زمین شناسی مثل زلزله هم یکی از عوامل این بو است. پژوهشگاه بین المللی زلزله حتما حرفهایی برای گفتن در این خصوص دارد
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
وقوع آتشفشان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
پالایشگاه تهران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
این یک احتمال بسیار جدی هست بخصوص که تهران نزدیک کوه آتشفشان دماوند است اگه منبع این گزارش درست باشه غلطت گوگرد باشه حرف شما به اختمال خیلی نزدیک هست و یک هشدار جدی و خطر ناک است
تهران بو گرفته
خسته شدم از این همه موضوع و ماجرا
به خدا کشش نداریم دیگه ...
دست بردار از این هیکل غم
برادر منشا ابن بو مشخص است این همه دلیل و ب هان نمی خواهد، منشا بو تصفیه خانه جنوب تهران، محدوده فرودگاه امام و پرند می باشد
کلید میتواند در پالایشگاه تهران باشد. لطفا بررسی شود که آیا واحدهایی تولید گوگرد عنصری پالایشگاه فعال هستند یا در حال اورهال. اگر واحدهایی تولید گوگرد به هر حال کار نکنند بهش زیادی از فعالیتهای گوگرد زدایی از زنجیره خارج و به تبع باید واحدهایی بنزین و گازوئیل از مدار خارج شوند. مگر اینکه ترکیبات گوگردی مثل H2S به واحدهایی فلر یا کوره ها منتقل شود تا تبدیل به گازهای SO2 و SO3 شوند.
بنزین اکتان پایین و بنزین پیرولیز و بنزینهای من درآوردی منشا بوی بد است.
بنزین بالا بعلاوه گوگرد بالا در بنزینهای مصرفی
با سلام؛ موضوع افزایش بوی نامطبوع با افزایش غلظت دی اکسید گوگرد را در فصل سرما می توان به مصرف گاز در بخاری های گاز سوز نسبت داد؛ شرکت گاز از مواد بودار کننده به نام ادورانت که از ترکیبات مرکاپتنی حاصل میشود به منظور بودار کننده گاز طبیعی استفاده مینماید. بر این اساس امکان افزایش آلودگی دی اکسید گوگردی حاصل از احتراق در فصل زمستان بالا میرود.
دلیل آن نزدیکی پالایشگاه تهران در حوالی شهر ری است . متاسفانه هیچ نهادی پاسخگوی کیفیت بنزین تولیدی پالایشگاهها نیست بنزین تولیدی این پالایشگاهها را به یک آزمایشگاه معتبر جهانی بفرستید تا متوجه شوید هر روز در معرض چه گاز سمی و کشنده قرار می گیرید !!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
کارخانه سیمان هم هست
باشه سرگرم بو هوا قرص کیک تقسیم تهران و بحران تیم استقلالو... شدیم
ملت کمی سطحشون رفته بالا دیگه سرگرم اینا نمیشن
متفکراتون رو عوض کنید
اینجانب به عنوان یک کارشناس ارشد هواشناسایی باید به ارزتان برسانم که بوی بد تهران ناشی از ورود گازهای حاوی مواد ناسالم که دشمن از خارج از مرزها به سمت ما میفرستند میباشد. که نظر کارشناسی بنده مبنی بر ارسال آنها توسط دو سیستم ارسال مواد گازی میباشد: 1 اینکه ازطریق ماهواره ها
2 ازطریق استخدام افرادهای زیاد و فووت کردن هوای آلوده به سمت ما
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
عجب عجب
استاد شما قدرتون رو ندونستن وگرنه الان باید در ناسا بودین
ناشناس
| Canada |
۲۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
ضمن تایید فرمایش شما گزینه سومی هم وجود داره که شما به علت زیرکی در این مقطع نگفتید تا ما را سورپرایز کنید و آن ارسال مواد گازی از طریق نخود برره میباشد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
ته خیار کی بودی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
كدام ارز؟
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
به نظرم شما یک کارشناسی ارشد ادبیات هم برای نگارش جملاتتان بگیرید نعمت جان نعمتت افزون شود برادر
به ارزتان برسانم؟
خیلی ببخشید ولی این بو دقیقا بوی مدفوع تازه انسان رو میده که خیلی عجیبه با این حجم وسیع
فكر مي كنيد خودشان نمي دانند منشا بو كجاست؟!!نمي خواهند بگويند
نظریه صحیح نیست چون بوی نامطبوع از سه به بعد حجم بو خیلی بیشتر شده است
در کشور ژاپن شهرهای بزرگ دو رشته لوله کش آب یکی سرد دیگری گرم دارند که آب گرم مستقیم از نیروگاههای برق از حرارت بویلرها به شبکه شهری متصل میباشد یعنی در هیچ ساختمانی نه پکیج و نه بخاری گاز سوز موجود نمیباشد از اون طرف اجاقهای خوراک پزی برقی هستند و اکثرا ماکرو ویو میباشند .خودروهای بنزین سوز و دیزل را به کشورهای آمریکایی و اروپایی صادر میکنند خودشون اکثرا از خودروهای برقی و دوچرخه های اسکوتر استفاده میکنن .یا اونا باهوشترند و یا اینکه مسعولان ما کمبود ذهنی هستن که از این سیستم مصرف انرژی غافل هستیم از یه طرف داد میزنیم سوخت بنزین را به ضرر و زیر قیمت به مردم عرضه میکنیم از طرف دیگر داد مردم در میاد از یک روز در میان تعطیلی مدارس به خاطر آلودگی هوا که حاصل بی تدبیری مسعولانمان میباشد .
پاسخ ها
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
مسعولان رو خوب اومدی عزیز
واقعا چرا سواد نوشتاری مردم اینقدر کم شده به نظرتون؟
یک صفحه قام فرسائی کردید مردم را سر کار گذاشتید آخرش رسیدید به هوای آلوده مختصر و مفید بنویسید
خیلی کارشناسی بود ؟ واقعا عحب مرد هنرمندی ،،،،، خود ،گ ،،،،،،،،ی ،، و خود خندی ؟،، بوی تخم مرغ گندیده ، یا اکسید سلفور گوگرد ‍؟،،، عالی بود ‍،،؟،،،
,پیشنهاد میکنم توی سد لتیان و کرج، سیانور بریزین
اینطوری زجرش کمتره
توی شهر ری، تاسیسات عظیم تصفیه فاضلاب شهریه
با سلام
آقایان مدیر چرا نمی خواهند قبول کنند که تواناپی اداره کشور را ندارند آیا بهتر نیست مانند ورزش که از مربیان خارجی استفاده می شود در زمینه های امور شهری هم از کارشناسان خارجی استفاده شود واین همه ظلم در حق مردم نشود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
نه اینکه مربیان خارجی و بازیکنان خارجی در فوتبال ما معجزه ای کردند
وزیرارتباطات،باپهپادها ي پستی، سورپرایزی، می تونه، روسرمردم گلاب بپاشه وفازمردموعوض کنه.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
دقیقا این راهکار باید ثبت جهانی بشه از طرف دولت
منشا بو که معلومه کجاست، شما هر موقع از سال تشریف ببرید اتوبان قم، محدوده فرودگاه امام از بوی نا مطبوع می تونید لذت ببرید، فقط زمستون مخصوصا وقتی بارون میاد زیاد میشه و تا داخل شهر میاد.
دم همه مسئولین گرم به خدا اگه من جایه یکیشیون بودم با ۱۰ تا قرص زاناکس هم خوابم نمیبرد ازاین همه مشکل،چیجوری خوابتون میبره ؟
خواهشمند است اطلاعات غلط به خورد مردم ندهید. SO2 با غلظت خیلی بیشتر از این هم بوی نامطبوعی ندارد. این گاز از ترکیبات آلاینده و مسبب اصلی باران های اسیدی است و ناشی از سوخت کامل ترکیبات سولفوردار در سوخت های فسیلی مثل بنزین و گازوئیل و گاز طبیعی و ... می باشد.
جواب ناشناس از Romania

چند تن از اعضای هیات علمی دانشکده بهداشت مطالعات و بررسی های مختلف در منطقه جنوب تهران انجام داده اند و منشآء و کانون های مختلف تولید این بو را شناسایی نموده اند تعداد این کانون ها بیش از 30منشاء می باشد و گزارش های خود و راهکارهای خود را به مسئولین مربوطه ارائه نموده این گروه محققین بیش از 8 ماه منتظر جواب استانداری و وزارت کشور می باشند .
دی اکسید گوگرد ناشی از بنزین هایی هستش که قدیما تولید میکردن و قرمز رنگ و صورتی رنگ بود و جدیدا دوباره دارن با قیمت سه هزار تومن میفروشن به مردم و بنزین یورو ۴ رو به قیمت هشت هزار تومن می فروشند به خارجی ها دلیلش همینه برادر قصه اضافه هم نبافید
این گاز شدیدا سمیه و غلظتش در این حد بسیار خطرناکه.
یا یه کار مفیدی بکنید، یا استعفا بدید.
منبع گاز دي سولفيد هيدروژن است و از فاضلاب منطقه است
از کارشناس خارجی وماهر ژاپنی استفاده کنید
این بو مدت ها است در مشهد هم وجود دارد. بوی تصفیه خانه فاصلاب است که در برخی از شرایط جوی به دلیل وزش باد و .. تشدید می شود. هر وقت بارنگی می شود این بو در شهر پخش می شود. مسپولین هم نمی تونند واقعیت را بگویند چون براشون هزینه داره یا باید سیستم فاضلاب را جمع کنند یا تصفیه هوا در خروجی لوله اصلی فاضلاب بگزارند
سلام تابناک... خواهش میکنم این موضوع از طریق سازمان پدافند غیر عامل پیگیری کنید
با این همه دفتر و دستک این همه سازمانهای عریض و طویل هیچ کس تو این مملکت نمی دونه ما تو چه وضعی گیر کردیم.
هر روز دم خروس از یه جایی بیرون میزنه.
فکر کنم عذاب الهی نزدیک باشه.
اين حجم از آلايندگي يعني سرطان صد در صد....
بو بطور مشخص بویی شبیه بوی زباله است احتمال سرایت شیرابه های زباله به آبهای زیر زمینی را بررسی کنید
باید در شهرهای آلوده تر از تهران هم این مشکل باشه که نیست، پس مشکل از چیزهای دیگر است، کل مشکلات کشور فقط با یک رفراندوم آزاد قابل حل است.
در آلودگی شدید هوا با استنشاق هوا متوجه بوی بنزین با احتراق ناقص و دود میشوید!
بنابر نتایج تحقیقات انجام شده توسط زلزله شناسها یکی از نشانه های تحریک گسلها که می تواند برای پیش بینی زلزله مورد استفاده قرار بگیردف تصاعد گازهایی نظیر گوگر از پوسته زمین است. با توجه به اینکه گسل شهر ری فعال ترین گسل تهران است باید توجه جدی به این قضیه معطوف شود.
ازکجا معلوم سولفید گوگرد یا مشتقات گوگردی گازهای زیرزمینی نباشه؟ ممکنه غول خفته دماوند درحال بیدارشدنه .
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر