بازدید 11771
۸
دانستنی‌های حقوقی؛

شرط ایجاد توارث میان زوجین چیست؟

طبق قانون مدنی در صورتی که متوفی فرزندی نداشته باشد، سهم زن از اموال شوهرش یک چهارم است. در حالی که اگر متوفی فرزندانی متعلق به زن یا زن دیگری داشته باشد، این سهم به یک هشتم تقلیل می‌یابد.
کد خبر: ۹۱۱۵۶۱
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰ 15 July 2019
طبق قانون مدنی در صورتی که متوفی فرزندی نداشته باشد، سهم زن از اموال شوهرش یک چهارم است. در حالی که اگر متوفی فرزندانی متعلق به زن یا زن دیگری داشته باشد، این سهم به یک هشتم تقلیل می‌یابد. برای جبران این نقصان می‌توان از طریق فرهنگ‌سازی در جامعه شوهران را متقاعد کرد که قبل از فوتشان این نقصان را با وصیت به نفع زن خود جبران کنند.

به گزارش «تابناک» در قرآن کریم و در آیه ۱۲ سوره مبارکه نساء، میزان سهم‌الارث زن تعیین شده است. این میزان ارث زوجه هم در صورت عدم وجود اولاد برای متوفی و هم در صورت فرض اولاد برای متوفی و هم در صورت فرض اولاد برای شوهر در قرآن کریم پیش‌بینی شده است.

میزان سهم‌الارث زن

اولین شرط ارث‌بری زن از شوهر این است که زوجیت آن‌ها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند؛ بنابراین نکاح موقت مانع تحقق قواعد ارث میان زوجین است.

سهم‌ا‌لارث زوجه از ترکه همسر خود عبارت است از یک چهارم اموال در صورتی که متوفی اولاد نداشته باشد و اگر هم متوفی اولاد داشته باشد، یک هشتم آن اموال به زوجه می‌رسد.

البته در صورتی که متوفی چند زن داشته باشد آن یک چهارم یا یک هشتم بین همه آنان به تساوی تقسیم می‌شود.

قانون مدنی مقرر کرده است که زوج از تمام اموال زوجه ارث می‌برد، اما در صورت نبودن هیچ وارث دیگر به غیراز زوجه، زن فقط سهم خود را برده و بقیه ترکه شوهر در حکم مال اشخاص بلاوارث است.

جبران کسر سهم‌الارث زن

برای جبران کمبود سهم‌الارث زوجه از اموال شوهر متوفای خود در مورد نقصان ارث زن، می‌توان از نظر قانونی روش‌هایی را پیشنهاد کرد تا از ایجاد فقر مالی آینده زن جلوگیری کرد.

یکی از این راه حل‌ها وصیت مفروض است که برخی حقوقدانان به عنوان راه حل فرعی برای جبران فرض زن از آن یاد می‌کنند.

با این توضیح که قانونگذار می‌تواند اعلام کند در صورتی که زن همراه با طبقه دوم یا سوم وارثان سهم برد، چنین فرض شود که شوهر یک سوم از اموال خود را به سود زن وصیت کرده است؛ مگر آن که خلاف آن از وصیت‌نامه یا سایر مدارک و اسناد استنباط شود.
البته این موارد نافی اختیار شوهر به وصیت نسبت به یک سوم اموال خود نیست؛ بنابراین، با فرهنگ‌سازی می‌توان این موضوع پسندیده را ترویج کرد.

به این صورت که شوهر مقداری از اموال خود را تا یک سوم به نفع همسر خود قبل از فوتش وصیت کند تا آینده مبهم او را پس از فوت خود تا اندازه‌ای تأمین کند.

این امر نه تنها باعث دلگرمی او به زندگی زناشویی می‌شود بلکه موجب حسن سلوک زن در رفتار با همسر خواهد شد. موضوع وصیت در قرآن کریم و در آیه ۸۰ سوره مبارکه بقره مطرح شده است.

پرداخت نفقه به زن در ایام عده وفات

راه حل دیگری که می‌توان از آن به عنوان راه حل فرعی برای جبران فرض زن از ماترک شوهر مورد پیشنهاد قرار داد، پرداخت نفقه به زن در ایام عده وفات است.

قانون مدنی ایران وقتی زنی را مکلف به نگه داشتن عده وفات و ممنوعیت از ازدواج به مدت ۴ ماه می‌کند، باید حقوقی هم برای آن در نظر بگیرد و پرداخت نفقه و تأمین مسکن برای زن در مدت ایام عده می‌تواند از مشکلات اولیه زوجه همسر از دست‌ داده تا حدودی بکاهد.

پرداخت مستمری به زوجه شوهر از دست داده از قوانین تأمین اجتماعی و پرداخت مهریه به نرخ روز فوت شوهر (موضوع اصلاح قانون مهریه) که امروزه در حال اجراست، روش‌های دیگری هستند که تا حدودی نقصان میزان ارث زن را جبران می‌کنند.
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۸
سهم زن ومرد باید یکی باشند .چ.ن هردو انسانند . زن ومرد ندارد هر دوکا رمیکنند .کوشش دارنند .پس نباید این قانون درست باشد
با همسر و دخترم زندگی میکردم با وجود اینکه ازدواجم اجباری بود اما پس از ۸ سال زندگی مشترک مشکل جدی نداشتیم به دلیل مداخلات خانواده و نقض حریم خصوصی با مشکل مواجه شدیم و اختلافات مالی و حقوقی به وجود آمد به وکیل مراجعه کردم و قصد جدا شدن از همسرم را داشتم اما او زیر بار نمی رفت و از مداخلاتش هم کوتاه نمی آمد
و سعی خود را کردند تا ابتدا مرا با مشکل مواجه کنندو سپس خودشان برای طلاق وباسلب کلیه حقوق مالی و قانونی اقدام کنند تا من نتوانم زندگی مستقلی داشته باشم و برخی مسائل را پنهان کنند و برخی مطالب خلاف واقع را جایگزین کنند
در آن هنگام من دست بالا را داشتم و در صورت طلاق امکان مداخله جدی در اموراتم را نداشتند اما حق طلاق با من نبود
امایکسال مرا از محل زندگی دور کردند و بدون اطلاع من اقدام به جوسازی کردند و پس از یکسال جوسازی ، در این مدت حتی در مورد مساله طلاق و زندگی من در تمام محیط هایی که حضور داشتم درحالیکه با همسرم زندگی میکردم ؛ اعلام کرده بودند در امورات مالی من دخالت کرده بودند
حتی چند روز قبل متوجه شدم که درمورد دخترم نیز به توافق رسیده اند وآن را عموما اعلام کرده اند اما مرا در جریان این مطالب هم نگذاشته بودند و جلوی دسترسی من به اطلاعات مربوطه را جدا می گیرند در تمامی اموراتم مداخله کرده اند و حتی در روابط ساده اجتماعی من نیز مداخله کرده اند و کار را به جایی رسانده اند که افراد برای دادن پاسخ تلفن من ابتدا باید از آنها اجازه بگیرند. و همه ی مطالب را به صورت پنهانی و بدون اطلاع من انجام داده اند .
دیگران را اقناع کرده اند نباید علنا به من از مداخلات آنها بگویند
کم کم مداخلات خود را علنی کردند به شکلی که به من بفهمانند که ما در امورات تو دخالت می کنیم اما هنگام اقدام قانونی به اتفاق آن را انکار می کنند
آنها امکانات و شرایطی را برای پیش بردن اهدافشان داشتند که در اختیارشان قرار داده شده بود
من با مشکلات حقوقی و خلاء های قانونی مواجه ام امکان داشتن وکیل مستقل از آنها را ندارم دیگران را اقناع کرده اند و کسی به خاطر توقیف و سایر مسائل حاضر به شهادت نیست حتی از طرف من قرارداد امضا کرده اند اما نه تنها شهادت نمی دهند که اسناد آن را جمع کرده اند و بیان می کنند که تو هیچوقت قادر به اموراتت نبوده ای و راههای قضایی و قانونی را به رویم بسته اند به شکلی که افراد را متقاعد کرده اند تا علیه من شهادت بدهند و حتی آن را بیان می کنند تا واکنش مرا ببینند و چنانچه در مقابل صحبتهای خلاف واقع آنها اظهاراتی داشته باشم به نفرات بعدی رجوع کنند و کلیه منافذ را ببندند
آشکارا همه ی اموراتم را نقض و در آنها مداخله کرده اند و جلوی دسترسی من به اطلاعات را گرفته اند و افراد تنها اشارات کوچکی به آن می کنند و در صورت پیگیری همگی انکار می کنند.
آنها تهدید کرده اند که مطابق همین مجوزات پزشکی که به آنها داده شده و تا این حد مداخله کرده اند ابتدا هوشیاری مرا خواهند گرفت و سپس با گرفتن حکم حجر اموالم را به فروش میرسانند حتی بنگاه به من گفت که تو خانه ات را می خواسته ای بفروشی و من گفتم هرگز قصد چنین کاری را نداشته ام اما اصرار میکرد که نه تو می خواهی خانه ات را به فروش برسانی.
و پس از گرفتن حجر قیم من برای طلاق اقدام کند و در وضعیتی که هوشیاری ندارم استقلال و سایر مسائلم را بگیرند و به من آسیب روانی برسانند .
با گفتن تنها پاره ای از ماجرا نمیتوانم اقدامات غیر قانونی آنها را شرح دهم .
اما خودشان به شکلی مداخله می کنند و اطلاعات جزئی می دهند که اظهارات من بیمارگونه به نظر برسد
برای جبران نقصان ؟
این مقدار ارث یعنی یک هشتم و یک چهارم مقدار شرعی است. حالا شما میگویید نقص است؟
جالبه معلومه که قانون نقصان داره اما در موردش هیچ اقدام قانونی ایی نمی کنند مثلا چرا قانون نمی کنند وقتی زن تا مثلا 30 سال با مردی زندگی کرد مرد مکلف به پرداخت بخشی از اموالش به زن باشد یا وقتی زنی چهل سال توی زندگی شوهرش همه درآمدشو اعم از حقوق و ارث پدری شو آورد مالک نصف اموالش بشه ؟
انون مدنی مقرر کرده است که زوج از تمام اموال زوجه ارث می‌برد، اما در صورت نبودن هیچ وارث دیگر به غیراز زوجه، زن فقط سهم خود را برده و بقیه ترکه شوهر در حکم مال اشخاص بلاوارث است.!!!!!!!!!!!!!
اگر کسی بدون وارث بمیرد فقط یک چهارم اموالش را به همسرش می دهند و مابقی به خزانه ی دولت واریز می شود !!
چرا ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
همسر یک مرد شریک یک عمر بالا و پایین و سختی و مشقت های اوست
بچه ها را او به دنیا آورده و بزرگ کرده
حالا سهمش از زندگی که خودش ساخته از بچه ها کمتره ؟؟

این قوانین مال زمانی بوده که زن فقط بچه به دنیا می آورده و امور خانه و حتی شیر دادن به بچه با کنیزان و دایه ها بوده نه حالا
باید بوسیله احکام ثانویه این قانون اصلاح شود. اصلا منصفانه نیست.
اینطور که مشخصه تمام فکر و ذکر زن ها تصاحب و تیغ زدن اموال شوهر هست و برایشان اهمیتی ندارد که فرزندان خودشان بیشتر به این پول ها نیاز دارند چون جوان هستند و فرزند کوچک دارند.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان
آخرین اخبار