بازدید 19599
دو کارشناس برجسته سیاست خارجی در گفت‌وگو با «تابناک»؛

دکتر نصری: اروپا باید بین خشنودی ترامپ و برجام یکی را انتخاب کند/ برخورد ایران و آمریکا لطمات جدی به اروپا وارد می کند/ دکتر مسعودی: احتمال فروپاشی برجام زیاد است/ ایران نمی خواهد به برگ برنده ترامپ در انتخابات تبدیل شود

با کاهش تعهدات ایران در برجام و رد ضرب الاجل ایران از سوی اروپا و همچنین افزایش فشار آمریکا بر ایران و نیز تشدید تنش ها میان تهران و واشنگتن، احتمال فروپاشی برجام و یا همراهی اروپا با آمریکا بر سر دستورکار مذاکراتی جدیدی در مورد ایران وجود دارد.
کد خبر: ۹۰۰۷۰۶
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۵ 21 May 2019

با کاهش تعهدات ایران در برجام و رد ضرب الاجل ایران از سوی اروپا و همچنین افزایش فشار آمریکا بر ایران و نیز تشدید تنش ها میان تهران و واشنگتن، احتمال فروپاشی برجام و یا همراهی اروپا با آمریکا بر سر دستورکار مذاکراتی جدیدی در مورد ایران وجود دارد.

به گزارش «تابناک»؛ در همین رابطه، با دکتر «رضا نصری»، حقوقدان بین المللی و کارشناس سیاست خارجی و دکتر «حیدرعلی مسعودی» کارشناس مسائل آمریکا و استادیار روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی پیرامون آینده برجام و احتمال همراهی اروپا با واشنگتن به گفت‌وگو نشسته ایم.

احتمال فروپاشی برجام چقدر است؟/ اروپا با آمریکا در برابر ایران همراهی خواهد کرد؟

تابناک: احتمال فروپاشی برجام در صورتی که ایران گام دوم توقف تعهدات خود در این توافق را عملیاتی کند، چقدر است؟

دکتر نصری: ایران قدرت‌های اروپایی را در موقعیتی قرار داده که باید میان پایبندی به یک توافق‌نامه بین‌المللی مورد حمایت شورای امنیت (رویکرد اصولی و دوراندیشانه) و «خشنودسازی» یک رئيس‌جمهور نامتعارف و موقت در آمریکا انتخاب کنند. انتخاب درست مستلزم یک اراده سیاسی قوی، دورنگری و نوعی شجاعت است که لازم است در آن‌ها به وجود بیاید. این اراده سیاسی هم زمانی شکل می‌گیرد که آن‌ها متوجه شوند هزینهٔ تشدید بحران و برخورد مستقیم میان ایران و آمریکا به مراتب از هزینه‌ای که باید بابت مقاومت در برابر دولت ترامپ بپردازند، جدی‌تر و بیشتر است. اگر این اراده و دورنگری در آن‌ها شکل بگیرد، به خواسته‌های ایران - که چیزی جز پایبندی عملی به برجام نیست - تن خواهند داد و برجام حفظ خواهد شد. اگر این اراده شکل نگیرد، آن‌ها در وهله اول تلاش خواهند کرد ایران را از اجرای فاز دوم کاهش تعهدات خود منصرف کنند تا با «کج‌دار و مریز» دوران ترامپ بگذرد. اگر هم موفق نشدند، به احتمال زیاد هم آمریکا و هم ایران را هر دو به تندروی و نقض قرارداد متهم خواهند ساخت و خود را به عنوان «عاقل جمع» معرفی خواهند کرد تا نقش‌شان به عنوان «میانجی» در مذاکرات احتمالی در آینده محفوظ بماند.

در هر حال، پیش‌بینی دقیقی نمی‌شود کرد. تحولات هفته‌های آینده نشان خواهد داد تا چه اندازه این اراده در آن‌ها در حال شکل‌گیری است.

دکتر مسعودی: برجام اکنون دوران احتضار خود را سپری می کند. همین دیروز ایران اعلام کرد که ظرفیت تولید اورانیوم با غنای پایین را چهار برابر کرده و این نشان می دهد که سیاست اعلامی کنونی ایران، «خروج تدریجی از برجام در صورت برآورده نشدن مطالبات اقتصادی» است. در واقع، ایران به دنبال استفاده از ابزارهای درون برجام برای وادارسازی کشورهای 1+4 برای برآورده سازی منافع اقتصادی و مالی ایران و در نهایت، پایان تعهدات در صورت برآورده نشدن خواسته های خود است.

متأسفانه «مطالبات ایران» از اروپا با صراحت و دقت در بیانیه شورای عالی امنیت ملّی و سخنان ریاست جمهوری نیامده است. مثلاً معلوم نیست که اگر بنا به گفته موگرینی مسئول سیاست خارجی اروپا، اولین تراکنش مالی در قالب اینستکس در آینده نزدیک انجام شود، آیا خواسته های ایران محقق شده است یا خواسته حداکثری ایران این است که تمام معاملات نفتی و غیرنفتی در کوتاه مدت از طریق این کانال مالی ویژه انجام شود؟ در واقع اینکه آیا اتحادیه اروپا در شرایط کنونی می تواند با تسهیل برخی تراکنش های محدود مالی، رضایت ایران را برای ماندن در برجام فراهم کند یا نه در هاله ای از ابهام قرار دارد؟

اما اگر در هر صورت، اقدامات کم دامنه اروپا در فرصت دو ماه آینده نتواند ایران را راضی کند و ایران در صدد کاهش عملی تعهدات خود در گام دوم یعنی افزایش سطح غنی سازی به بالای 76/3 درصد و شروع بازسازی راکتور آب سنگین اراک باشد، آنگاه می توان از فروپاشی برجام در عمل سخن گفت؛ چرا که اقدامات عملی ایران در گام دوم به معنای زیر سؤال رفتن بسیاری از مفاد اصلی برجام و در واقع، مهم ترین دستاورد برجام یعنی افزایش زمان گریز هسته ای (Breakout) به یک سال است. در واقع، کاهش تعهدات ایران به خصوص در گام دوم، می تواند زمان دسترسی ایران به مواد لازم برای ساخت بمب را از دو مسیر اورانیوم غنی شده و پلوتونیوم به کمتر از یک سال کاهش دهد.

تابناک: اگر اروپایی ها با آمریکا بر سر دستور مذاکراتی با ایران به توافق رسیدند چه باید کرد؟

دکتر نصری: در صورت فروپاشی برجام، اینکه اروپا با چه کیفیت و تا چه میزان در کنار آمریکا قرار بگیرد، بستگی به موضع آمریکا دارد. اگر دولت ترامپ همچنان به سیاست «تشدید تنش»، بحران‌سازی و دامن زدن به گفتمان جنگ ادامه دهد، بعید است اروپایی‌ها به راحتی با آن همسو و همراه شوند. دست‌کم افکار عمومی اروپا چنین اجازه‌ای به سیاستمداران این قاره نخواهند داد. پیام‌های اروپا به آمریکا هم تا کنون مؤید این است که آن‌ها هیچ علاقه‌ای به دخیل شدن در ماجراجویی‌های آمریکا علیه ایران ندارند. ضمن اینکه اروپایی‌ها خوب می‌دانند اگر بحران‌سازی‌های تندروهای واشنگتن منجر به برخورد نظامی میان ایران و آمریکا شود، اروپا لطمات جدی و سنگینی متحمل خواهد شد و از این رو کاری نخواهند کرد که به پیش‌برد سیاست‌های ماجراجویانهٔ واشنگتن کمک کند. اما اگر رویکرد دولت ترامپ - به دلیل فضای انتخاباتی، تغییر در محاسبات راهبردی، عزل تندروها از مناصب کلیدی یا به هر دلیل دیگر - تعدیل شود و آمریکایی‌ها سیاست منطقی‌تر و معتدل‌تری پیش‌ بگیرند، احتمال همراهی اروپا و اتخاذ یک موضع مشترک با آن‌ها بیشتر خواهد شد.

در هر حال، اروپا باید بداند که برای ایران، نشستن بر سر میز مذاکره تنها در شرایطی قابل بررسی است که اولاً آقای ترامپ دولت خود را از عناصر تندرو و کارشکن مانند جان بولتون تصفیه کند؛ ثانیاً، لحن خود را نسبت به ایران تغییر دهد؛ ثالثاً، رسماً اعلام کند در پی سیاست «رژیم چنج» نیست؛ رابعاً، سیاست «فشار حداکثری» را کنار بگذارد و در عمل به تعهدات برجامی خود بازگردد؛ و خامساً، هرگونه پیش‌شرط و مطالبه زیاده‌خواهانه بر سر «نقاط قوت» ایران را کنار بگذارد. اگر اروپا به تحقق این پیش‌نیاز‌ها کمک کند، می‌تواند احیاناً در مذاکرات احتمالی آینده نقش سازنده‌ای داشته باشد و اگر وزن خود را در کفه سیاست «فشار حداکثری» قرار دهد، تنها به دوری ایران از میز مذاکره و تشدید تصاعدی بحران کمک خواهد کرد.

دکتر مسعودی: پیش از پاسخ به این پرسش، دو پیش فرض را باید تصریح کنم؛ نخست اینکه از نظر من تنش کنونی بین ایران و آمریکا به درگیری نظامی منجر نمی شود و دو کشور علی رغم نمایش قدرت، تمایلی به استفاده مستقیم از ابزارهای نظامی ندارند. از نظر من از آنجا که ترامپ در چند ماه آینده وارد فضای انتخابات درون حزبی خواهد شد، تمایلی به درگیری نظامی با ایران بر خلاف گفتمان ضد جنگ خود نخواهد داشت. بنابراین به نظر می رسد که سیاست کنونی آمریکا در قبال ایران، بیش از آنکه «عزم برای مبادرت به جنگ» باشد، «معتبرسازی گزینه نظامی» ضد ایران و در واقع قابل باور کردن گزینه نظامی برای تأثیرگذاری بر محاسبات تصمیم گیران ایران است. پیش فرض دوم من این است که ایران نیز پیش از قطعی شدن انتخاب مجدد ترامپ، تمایلی به مذاکره علنی و جدی با آمریکا نخواهد داشت؛ یعنی ایران نمی خواهد به برگ برنده ترامپ در مبارزات انتخاباتی تبدیل شود.

اما درباره سؤال شما باید بگویم که اروپا و آمریکا در دوره ترامپ اختلافات عمیق استراتژیک پیدا کرده اند. برجام فقط یکی از جنبه های این اختلافات است. اروپا همچنان در مقابل خواست رسمی آمریکا برای خروج از برجام و اعمال تحریم ضد ایران مقاومت می کند. اروپایی ها به خصوص در دوره ریاست جمهوری اوباما تلاش می کردند که از طریق ایجاد هماهنگی و همکاری بین قدرت های بزرگ جهان از جمله آمریکا، روسیه و چین، چشم انداز کنسرت قدرت های بزرگ را برای حل مسائل و مدیریت مناسبات بین المللی دنبال کنند. اما در دوره ترامپ، آمریکا تلاش می کند با خنثی سازی اقدامات اروپا، نظم هژمونیک مطلوب خود را بازسازی کند. از این منظر، توافق احتمالی اروپا و آمریکا بر سر نحوه تعامل با ایران به سه متغیّر آینده اتحادیه اروپا (به خصوص با توجه به انتخابات پارلمان اروپا طی هفته جاری)، آینده ترامپ و کنش های ایران وابسته است.

با توجه به قدرت گیری احزاب راست گرا در برخی کشورهای اروپایی، این احتمال وجود دارد که احزاب ضد اتحادیه اروپا، در پارلمان اروپا از جایگاه قدرتمندتری برخوردار شوند. در این صورت، سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا در معرض تغییراتی قرار خواهد گرفت و به سمت سیاست های راست گرایانه متمایل خواهد شد. در این صورت، می توان انتظار داشت که دیدگاه های اروپا و آمریکا در قبال ایران نزدیک تر شوند به خصوص اگر برآوردهای کنونی درباره ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید در سال 2020 جدی تر شوند. آنگاه در شرایطی که ایران تعهدات عمده خود در برجام را زیر پا گذاشته است، زمینه همکاری استراتژیک اروپا و آمریکا برای بازگرداندن تحریم های اروپا با هدف وادارسازی ایران به مذاکره افزایش خواهد یافت. در این صورت، به نظر می رسد موضع چین و روسیه نیز از وضعیت «حمایت محتاطانه» از ایران به سمت «همراهی محتاطانه» با غرب متمایل خواهد شد. در این حالت، باید شاهد تشدید فعالیت های دیپلماتیک برای وادارسازی ایران به مذاکره مجدد باشیم. اما نباید از نظر دور داشت که در صورت تحقق این سناریو یعنی انتخاب مجدد ترامپ در نوامبر 2020 غرب باید با دولتی در ایران وارد مذاکره شود که فقط چند ماه دیگر از عمر آن مانده است.

در مجموع به نظر می رسد تبعات و نتایج اقداماتی که ایران یک سال پس از خروج آمریکا از برجام و با هدف فشار به طرف های باقی مانده در برجام به خصوص اروپایی ها در پیش گرفته است، به معنای خروج تدریجی از توافق کنونی با هدف زمینه سازی برای توافقات آتی است. اینکه زمینه سازی طرف مقابل برای توافق جایگزین از طریق ارسال شماره تلفن باشد یا نامه نگاری باید منتظر بود و دید.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۶۲
دو اشتباه بزرگ در برجام وجود داشت:
1-باید مرحله به مرحله اجرا می شد.
2-سیاهی لشکر یعنی اروپا نباید در آن می بود.
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۰۴:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
سه - همون دولتی که رو موشک شعار نوشت باید میرفت مذاکره تا مردم به چیز دیگه امید نبندن
ناشناس
| France |
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
راه اندازی بازارمتشکل ارزی تاپایان خرداد !!!!!!!! شایدوفتی دیگر !!!
همش وعده سرخرمن
پس چی شددلار ۱۱ هزار تومانی که وعده اش راداده بودید؟
بابت نفت ایران رو وابرو دارد وگرنه از پاکستان هم بد تر بودیم قدر نعمت نفت را بدانیم و مثل عربها به ملت خودمان بدهیم نه خارج و خارجی ها را
کدوم احتمال؟؟؟
تموم شدو رفت....
شما سر طنابی رو دستتون گرفتین که اون سرش ول شده!!
من آدم سیاسیی نیستم... فقط میدونم که این کشور بارها از انگلیس و روسیه ضربه های کاری خورده!!
اروپا بدرد ما نمیخوره!
کاش با امریکا مذاکره میشد، حداقلش این بود که از زیر این فشاری که مسئولان سرمون میارن کمی راحت میشدیم!
اگه قراره براینه که منتظر باشیم و ببینیم دیگه کارشناس و استاد علوم سیاسی به چه درد میخوره
نه
پاسخ ها
مازیار
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
هموطن جبهه ات را مشخص کن نه به مذاکره یا نه بجنگ؟/
اروپا خودش نوکر امریکاست. یعنی چاره ای هم نداره. متاسفانه بعضیا فکر میکنن اروپا خودش صاحب صنعته!
امریکا نخواد اونا برمیگردن به دوران قرون وسطا!!
به اروپا اعتماد نکنید!
مذاکره با امریکا خوبه فقط!
مخالفان مذاکره مثل مردم تحت فشار نیستن!!!
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۰۷:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
چی مذاکره ؟ مثل اینکه خواب تشریف داشتید طرف 12 پیش شرط غیر قابل قبول گذاشته پس قصد دیگه ای از "مذاکره " داره
برجام برای همه بد نبود. حداقل برای اصلاحطلبان عالی بود.
خدمت این اقایان مفسر عارضم که از همانروز که امریکا از برجام خارج شد قرارداد مذکور ارزش خود را در جهان از دست داد ضمنا کشورهای اروپایی به فکر منافغ خودشان میباشند هیچوقت قراردادهای چند صد میلیاردی بین انها و امریکا را بخاطر معامله یک ده میلیاردی با ایران از دست نمیدهند.
ﺑﺮﺟﺎﻡ ﻫﻤﻴﻦ ﺣﺎﻻ ﻫﻢ ﻓﺮﻭﭘﺎﺷﻴﺪﻩ ﻣﻨﺘﻬﺎ ﺷﻤﺎ ﮔﺮﻣﻪ ﻫﻨﻮﺯ ﺣﺎﻟﻴﺖ ﻧﺸﺪﻩ!!
ﺩﻭﺭ ﻗﺒﻞ ﺗﺤﺮﻳﻤﻬﺎ ﻓﺮﻭﺵ ﻧﻔﺖ ﺑﻪ 800 ﻫﺰاﺭ ﺑﺸﻜﻪ ﺩﺭ ﺭﻭﺯ ﺭﺳﻴﺪﻩ ﺑﻮﺩ ﺣﺎﻻ ﺭﺳﻴﺪﻩ ﺑﻪ 500 ﻫﺰاﺭ. اﻭﻧﻤﻮﻗﻊ ﻧﻔﺖ ﺑﺎﻻﻱ 100 ﺩﺭ ﺑﺸﻜﻪ ﺑﻮﺩ ﺣﺎﻻ ﺷﺪﻩ 60 ﺩﻻﺭ.
اﻭﻧﻤﻮﻗﻊ ﻣﺒﺎﺩﻻﺕ ﺑﺎﻧﻜﻲ ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ ﻗﻔﻞ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ ﺣﺎﻻ ﻫﻢ ﺑﺎﺯ ﻗﻔﻞ ﺷﺪﻩ!!
ﺑﺮﺟﺎﻡ ﻛﻴﻠﻮ ﭼﻨﺪﻩ ﺩاﺩاﺵ ﭼﺮا ﺧﻮﺩﺗﻮﻥ ﺭﻭ ﻓﺮﻳﺐ ﻣﻴﺪﻳﺪ?!
شک نکنید که اروپا و چین از برجام خارج خواهند شد. شک نکنید.
اروپا به قسمت های از توافق که عمل نکرده نه تنها باید آنرا زودتر اجرایی کند بلکه باید زیان وارد شده به این ایران در طول این یکسال عمل نکردن را هم پرداخت کند.
عمل و پرداخت خسارات وارد شده به ایران = ماندن ایران در برجام
این به اصطلاح کارشناسان شما خواب تشریف دارند چون برجام خیلی وقته فروپاشیده و اینها خواب بودند!
برجامی دیگه وجود نداره. اگه صلح و ثبات میخواید باید بشینید با آمریکا مذاکره کنید و در نهایت برنامه های موشکی و هسته ای رو برای همیشه متوقف کنید.
برجام یک توافق بسیار خوب برای ایران بود که به قدرت گرفتن ایران در منطقه کمک بسیاری کرد و حتی به بسیاری از مداخلات ایران مشروعیت بخشید.اما در حال حاضر ادامه ی برجام ، بدون استفاده از ظرفیتهایی که در مواجهه با چنین شرایطی داشت ، یک اشتباه استراتژیک است.
خدای من


اینکه فاجعه است


یعنی می خوان تا 2020 صبر کنند تا اگه دوباره ترامپ شد رئیس جمهور اونوقت تازه به فکر مذاکره بی افتند

یعنی حداقل تا 2 سال دیگه باس گرانی و تورم لجام گسیخته را تحمل کرد



پناه میبرم ب خدا از دست مسئولان کشور
ضرب المثلی معروف است که میگوید :
( یک پدر بد برای اینکه میهمانانش را که دوست نداشته
ناراحت کند ، فرزندش را بشدت کتک میکرده است .)
حالا شده حکایت مسولین کشور ما که برای اذیت کردن آمریکا، دارد به مردم خودش و دوستانش آسیب میزند و به آنها سختی میدهد
ایران باید بازی اروپا و امربکا را برهم بزند.
امریکا دارد بلایی که سر کره شمال اوردند و تحریم همه جانبه اقتصادی ان کشور بود را الان سر ایران در می اورد با تحریم ها و تهدیدات اقتصادی.
برجام را امریکایی ها کشتند و اروپایی ها توان ایستادگی جلوی امریکا را ندارند.
ایران فقط نباید بمب اتمی بسازد ولی سایر کارهای غنی سازی و بازفراوری پلوتونیومش را وحشتناک ببرد بالا تا امریکا بداند که نقطه بازگشت اتمی نظامی ایران مثلا ۵ روز باشد تا امنیت اسراییل از بین برود.
سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ساعت ۱۵:۱۰
دلار ۱۴۳۵۰ تومان !!!!
دقیقه ای داره میره بالا
دلم برای اونهایی که فریب عددسازی راخوردندودلارهاشونو فروختن میسوزه !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
پس چی شد بازار متشکل ارزی؟ چی شد دلار یازده هزارتومانی؟!!!!!
مصاحبه های فرمایشی ونمایشی صداوسیمادرمورد سقوط ساعتی قیمت دلاررادیدید؟ بخصوص عجزوناله اون بابایی که میگفت میخوام دلار بفروشم هیچکس خریدارنیست!!!! واقعاکسانی که اینطورمصاحبه های نمایشی راترتیب میدن شعورمردم راچی فرض میکنند؟!!!
ضمن احترام به این دو کارشناس عزیز از تابناک محترم درخواست میکنم کارشناسان خبره تری راجهت مشاوره انتخاب کنند.که با برسی بی طرفانه وبا استدلال درست وملموس بتوانند راه وروشی درست به خاطر حفظ منافع ملی مان ارائه دهند.اکتفا کردن به چند سوال اینکه اگر فلان بشود بهمان چی میشود دردی از وخامت وپیچیدگی اوضاع امروز کشورمان دوا نمی کندبا پوزش از دو کارشناس عزیز خدای ناکرده قصد جسارت به ایشان را نداشتم.
پیش بینی دقیق نمیشه کرد؟ عاشقی برادر؟ اروپا خیلی قوی و محکم انتخابش رو کرده، شما خودتو به خواب زدی.
به نظرات و خواست مردم هم احترام بگذارید
این دو کارشناس نظر خودشان را گفته اند اما مردم نیستند.
همه حمايتهاي اروپا از ايران تا زماني هست كه در برجام بمانيم بدون توجه به پيامدهاي تحريم .بعد از خروج ما از برجام همه تقصيرات ترامپ فراموش شده وبه سرعت جبهه واحدي عليه ما همچون قبل تشكيل خواهند داد .
ﻗﻂﻌﺎ ﺧﺸﻨﻮﺩﻱ ﺗﺮاﻣﭗ ﺑﺮاﻱ اﺭﻭﭘﺎ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻬﻤﺘﺮ اﺳﺖ. اﻧﻬﺎ ﺑﺎ ﻫﻢ ﻫﻤﭙﻴﻤﺎﻧﺎﻥ اﺳﺘﺮاﺗﮋﻳﻚ ﺑﺎ ﺗﺮﻳﻠﻴﻮﻧﻬﺎ ﺩﻻﺭ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺸﺘﺮﻙ ﺩﺭ ﺳﺮﺗﺎﺳﺮ ﺩﻧﻴﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ.
اﻳﺮاﻥ ﻣﺜﻼ ﭼﻪ ﺻﻨﻤﻲ ﺑﺎ اﺭﻭﭘﺎ ﺩاﺭﺩ?!
ﺻﺎﺩﺭاﺕ ﭼﻨﺪ ﻣﻴﻠﻴﻮﻥ ﺩﻻﺭﻱ ﭘﺴﺘﻪ ﺭﻓﺴﻨﺠﺎﻥ ﻳﺎ ﺯﻋﻔﺮاﻥ اﺳﺘﻬﺒﺎﻥ?!
ﺗﻬﺪﻳﺪ ﺑﻪ ﺧﺎﻙ ﺳﻴﺎﻩ ﻧﺸﺎﻧﺪﻥ ﻣﻠﺖ اﻳﺮاﻥ و ﺭﻭاﻧﻪ ﻣﻴﻠﻴﻮﻧﻲ اﻧﻬﺎ ﺑﻪ اﺭﻭﭘﺎ ﺑﻌﻨﻮاﻥ ﭘﻨﺎﻫﺠﻮ?!
ﺑﺎﺯ ﮔﺬاﺷﺘﻦ ﺭاﻩ ﻣﻮاﺩ ﻣﺨﺪﺭ ﺑﻪ اﺭﻭﭘﺎ?!!
کسی جرات خروج از برجام را ندارد . چه اروپا بخواهد و چه نخواهد . ما همچنان به برجام پایبند می مانیم
کجا رفتند آنهائیکه دم از خروج از برجام میزدند ؟ پس کی ؟؟؟؟!!!!
نکند منتظرید اسرائیل هم رضایتش را اعلام کند؟
کیهانیان نفسشان در نمیاد
روس ها هم به ماندن در برجام اصرار دارند
دلار ۱۴۴۰۰ تومان شد
بیچاره انهایی که فریب شانتاژ وهیاهوی توخالی رسانه ای راخوردندودلارهایشان رامفت فروختند!!!
پاسخ ها
خودش
| Spain |
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
عمو فکر کنم دلار رودستت بادکرده هرلحظه پیام میدی
با سلام
از توجه به عرایض بنده و تصحیح اغلاط املایی تشکر می شود
اروپا كه هيچي ، حتي بوركينافاسو هم امريكا را به ايران ترجيح مي دهند.
چه گیری به لحن دادید یعنی یکی بیاد با زبون خوش کشور میدید میره کمی سیاست داشته باشید شماها هنوز نمی دونید همه چی در سیاست از روی سیاست هست لحن به چه دردی میخوره
اولا که معنا و مفهوم واژه " سیاست " در ایران با آن چیزی که در دنیا رایج و در دانشگاهها تدریس میشود 180 درجه فرق میکند و کلا مغایر عرف جهانی آن است . لذا مصاحبه همین دو استاد بزرگوار با آن چیزی که تدریس میکنند ، متفاوت است . سیاست که همان پولیتیک میباشد یعنی روش اداره کردن هر مجموعه ای چه کوچک و/یا بزرگ مانند اداره یک کشور. اروپا هیچوقت جانب ایران را در مقابل امریکا نمیگیرد.فعلا نه ایران میانجیگری کشورها را پذیرفته و نه امریکا . روسای جمهور و نخست وزیران کشورها هم که با هر دو طرف مذاکره داشته اند بی نتیجه بوده است . توئیت های رد و بدل شده بین رئیس جمهور امریکا و وزیر امور خارجه ایران ( همین رد و بدل شدن پیامها بین دو مقام که همطراز نیستند خود سد بزرگی برای رفع موانع میباشد ) فایده ای نداشته اند.
نگران نباشد، 2020 دوباره همه بر می گردند سر میز مذاکره. این خط و این نشون. فقط فشارش رو ما مردم نگون بخت باید تحمل کنیم تا نرمش قهرمانانه جدید.
خدایا را شکر که ملت ایران سرگردان و مریض و آواره هستند گرانی و دزدی بیداد میکند و بورس هم فلج سده است و سهامداران بدبخت سرگردانند و متضرر. آمین
از ترس مرگ نباید خودکشی کرد
من نمیدانم چرا تحلیل گران هیچ حرفی از نتیجه حاصل از ادامه این وضعیت نمیدهند
یعنی‌ ما (منظورم مردم است البته) تا کی میتوانیم به این وضع ادامه دهیم
ترامپ تا کی؟
آیا فشار های داخلی بر مردم بی تاثیر است؟
آیا فشتر های داخلی بر ترامپ بی تاثیر است؟ تمام دموکرات ها، چپ و راست دارند به او متلک میگویند. او تا کی قادر به تحمل است؟
عربستان و امارات چه؟ در مقابل تهدیدات یمن و ... ساکت خواهند بود؟
اینها را بپرسید
چرا افزایش برد موشک ها ضروریست؟
انگلیس ها تا زمانی که سیبل نشوند از طبیعت درندهخویی شان کوتاه نمی آیند آنها فقط زبان قدرت را می فهمند.
وزیر دفاع منفورترین ملت دنیا در صورت تشدید تنش ها، بریتانیا آماده کمک به متحدانش از جمله آمریکا در برابر ایران است
وزیر دفاع بریتانیا: درباره اقدامات بی ثبات ساز ایران سهیم نگرانی آمریکا و شرکایمان هستیموزیر دفاع بریتانیا گفته است: "ما سهم عمده ای در این منطقه داریم و سرمایه‌گذاری کلانی در آن کرده‌ایم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
وزیر دفاع بریتانیا اشتباه کرده
نظرات دکتر نصری و دکتر مسعودی شبیه به برخی از قصه های کودکان است که با کمال خوش خیالی و رویا بافی نوشته شده است تا کودک از شنیدن آن خوشحال و آرام شود و به خواب عمیق فرو رود.
صدای انفجار اولین بمب و موشکی که آمریکا به طرف ما پرتاب کند، خط بطلانی خواهد بود بر تمام این داستان سرایی ها.
اینگونه تحریکات سیاسی- نظامی علیه آمریکا و متحدانش در منطقه هم نه تنها باعث عقب نشینی آنها نخواهد شد ، بلکه دیوانه ای به نام ترامپ را ترغیب به حمله به ایران و نابودی زیرساخت های ما خواهد کرد و حتی اگر ما بتوانیم ضربات مهلکی به آنها بزنیم، باز چیزی از ادبار و بدبختی ما کم نخواهد کرد.
اروپا هم هرگز آمریکا را به ایران نخواهد فروخت و رد مهلت شصت روزه مطروحه از طرف ایران نیز در جهت اثبات این مدعی است.
لطفا انتحاب احتمالی ترامپ برای دور بعد رو هم لحاظ کنید.اون موقع اون ملاحظه انتخاب مجددرونداره وهر کاری ازش برمیادومثل الان نمی شه ازش امتیازگرفت.
تحلیل های سیاسی داخلی، بیان بدیهیات است!
آبکی و سطحی!
اروپا ضعیف تر از آنست که جلو آمریکا بایستد.
تا حالا هم کاری انجام نداده پس فقط راه حل اینست که با وساطت اروپا با آمریکا مذاکره کنید
آقایون دکتر های تازه فارغ التحصیل .... از توهم خارج شوید
بر خلاف نظر دکتر مسعودی برجام قطعا ادامه خواهد یافت چون به نفع جامعه جهانی است که اینگونه تفاهم نامه ها اعتبار یابند این را اورپایی ها بخوبی درک می کنند اما قدرت اقتصادی امریکا باعث می گردد براحتی نتوانند در مقابل دولت ترامپ بایستند بخصوص که مدت کوتاهی از بحرانهای اقتصادی اورپا نگذشته است و تازه دارند یک نفسی می کشند برجام هنوز هم برای ما ضمانت کننده امنیت مان است ضمانت کننده کوره راههای فروش نفت مان است همانطور که در طی سالهای 93 تا خروج امریکا سبب کنترل گرانی و ذخیره ارزی الان ما شد
برنده هر دو سر این برجام روسیه و آمریکاس، تنها کشورهایی که نفت برای مصرف و تولید دارند و گرون شدنش به نفعشونه.
۲. چین و‌اروپا بازنده اصلی ماجرا هستند چون از لحاظ انرژی وابسته هستند.
۳. ایران بیشترین لطمه را خواهد دید.
۴. ترامپ بدنبال راضی کردن اسراییل و تا آنها نخوان تحریمها هم هست.
۵. روسیه از ورق ایران بیشترین بهره را برده و میبره، در عین حال که نمیخواد قدرت منطقه ای بوجود بیاد بیشترین فشار را به اروپا میاره.
۶. الان بزرگترین موانع برجام روسیه و رژیم صهیونیستی هستش.
اروپا تنها زمانی عملا در کنار ایران قرار میگیره که با یه غافل گیری از طرف ایران مواجه بشه رفتار قابل پیش بینی برنامه از پیش نوشته شده رو در پی دارد
ایران با دستان خالی کاری نمی تواند انجام دهد
ایران همیشه خودش رو فدای دیگران کرده حالا هم دموکرات ها به ظریف و دولت ایران پیام میدن که مذاکره نکنید تا به برگ برنده ترامپ تبدیل نشین! یعنی دو-سه سال دیگه بشینین تحریم و فروپاشی اقتصادی و خطر جنگ رو به جون بخرین تا ما شــــــــــــاید تو انتخابات پیروز بشیم!!!

(توضیح: گفتم دو یا سه سال چون با اینکه به انتخابات آمریکا کمتر از دو سال بیشتر باقی نمانده اما تا ورود رییس جمهور جدید به کاخ سفید تقریبا دو سال فاصله داریم و احتمال اینکه برجام اولویت شماره یک رییس جمهوری بعدی آمریکا باشه هم تقریبا صفر هست بنابراین یک سال دیگه هم برای گفتگو با ایران و امتیاز گیری باید اضافه کنیم!)
متاسفانه ملت ایران به دالانی افتاده اند که آخرش هیچگونه روزنه امیدی نیست وهرسال دریغ ازسال گذشته باادامه این سیاستها هیچ امیدی به آینده کشوروجودندارد
ایران میخواد برگ برنده در دستان روسیه و چین باشد‌.
عجب تحلیلی؟!!!!
البته به گفته بزرگان کشور با این تفکری که من دارم نادان هستم ولی خوب باتوجه به اطلاعاتی که عموم مردم دارن و من هم همون رو میدونم عاقبت این رفتارهای شما به جنگ ختم میشه ، البته هیچ ترسی هم از جنگ ندارم چون چیزی ندارم که از دست بدم .بهتر کتاب خاطرات بنیانگذار و ریئس شرکت سونی رو بخونید توی یه جایی میگه ملت ژاپن باید قبول کنه در برابر بقیه دنیا هیچی نیست و راه بهتر تعامل و کار با دنیا هست.
به نظرم ادامه حملات پهبادی یمنی ها ادامه پیدا کنه .کمتر از یک ماه همه چیز به نفع ایران تغییر می‌کنه.نا امن بودن فرودگاه امارات و ناتوانی سعودی در عمل به تعهدات تجارت خارجی عملا شرکای آمریکا رو تو منطقه به بن بست می بره.یمن چیزی برای از دست دادن نداره
سلام : ایران چند سیاست پیش بگیره ۱- از جهت مواد مخدر و ورود ان به اروپا خیلی مقاومت نکند ۲- جلوی مهاجرین به اروپا را خیلی سد نکنه ۳- نزدیک مرزهای اروپا خیلی به داعش و دیگر تروریست ها کاری نداشته باشه ۴- برنامه های هسته ای را هم با همین اهنگ پیش ببرد ، احتمالا اروپا باید با ایران هماهنگ تر شود
باید در شورای عالی امنیت ملی یک کمیته ویژه با ۲۰ کارشناس روانشناسی ، نظامی ، مالی ، حتی تکلم شناسی تشکیل شود که تمام سخنرانی های ترامپ را گوش دهند و خلاصه سازی کنند و به مقامات عالی کشور هر روز بصورت خلاصه و فهرست وار گزارش دهند. ترامپ یک خودشیفته و پوپولیست است و در عین حال یک تاجر مسلک واقعی. هدف اصلی او از زندگی تجارت و برتری تجاری در درجه اول و دوم برتری آمریکا بر سایر ملل است. خیلی از حرفهایی که می زند بر خلاف قبلی ها به آنها اعتقاد دارد. در واقع او از ۲۰ سال قبل هم گفته بود که سایر قدرتهای تجاری را در هم خواهد شکست یا از عربستان و کویت پول زور خواهد گرفت. اینکه چرا بدنبال ایران آمد به روانشناسی شخصیتش نمی خورد و به احتمال زیاد فقط بدلیل آن است که میخواست دستاوردهای اوباما را نابود کند احتمال دوم نفوذ و خط دهی لابی اسرائیل و بن سلمان و بولتون است. ما در مقابل ترامپ چه کنیم. احتمالا بهترین کار هیچ کاری نکردن است چون در واقع طرف دعوای او ما نیستیم، احتمالا مجبوریم تا پایان ریاست جمهوری با تحریمها بسازیم اما میتوانیم از فرصت هم استفاده کنیم و زندگی بدون نفت را یاد بگیریم. مهمترین کار جواب ندادن به توئیت های او ست و درگیر نشدن در بازی او. باشد تا زمانی دیگر که ما هم از نظر اقتصادی و نظامی قویتر شویم.
اگرترمپ باردوم رییس جمهور شود شما تا۴ سال دیگه چه برنامه ای دارید اصلا دارید یا تا دوسال دیگه خدا بزرگه
اروپائیها فقط منتظر تذکر و پیام دکتر بودند .
فقط ایران در برجام مانده!
اقا جان ؟!عقلا ومسئولین منفی های جنگ را ببنید ومثبت های مذاکره را ببینید بروید مذاکره کنید خلاص؟/.
پس چی شد بازار متشکل ارزی؟ چی شد دلار یازده هزارتومانی؟!!!!!
مصاحبه های فرمایشی ونمایشی صداوسیمادرمورد سقوط ساعتی قیمت دلاررادیدید؟ بخصوص عجزوناله اون بابایی که میگفت میخوام دلار بفروشم هیچکس خریدارنیست!!!! واقعاکسانی که اینطورمصاحبه های نمایشی راترتیب میدن شعورمردم راچی فرض میکنند؟!!!
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار