بازدید 13974
تکرار یک سناریوی مبهم برای نجات دریاچه ارومیه؛

تأکید دوباره کلانتری بر انتقال آب از ترکیه به ایران در بازگشت از یک دیدار دیپلماتیک!

نه تنها همه چیز برای انتقال آب از دریاچه وان در ترکیه به دریاچه ارومیه در کشورمان مهیاست، که این اتفاق به نفع هر دو کشور است؛ این خلاصه اظهارنظر‌های عیسی کلانتری درباره طرحی مبهم است که از چند سال پیش بر اجرایی بودنش تأکید داشته و حالا نوید پیشرفت‌هایی در خصوص اجرای آن را می‌دهد.
کد خبر: ۸۹۹۴۹۱
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۹ 15 May 2019
تابناک اجتماعی -
نه تنها همه چیز برای انتقال آب از دریاچه وان در ترکیه به دریاچه ارومیه در کشورمان مهیاست، که این اتفاق به نفع هر دو کشور است؛ این خلاصه اظهارنظر‌های عیسی کلانتری درباره طرحی مبهم است که از چند سال پیش بر اجرایی بودنش تأکید داشته و حالا نوید پیشرفت‌هایی در خصوص اجرای آن را می‌دهد.

به گزارش «تابناک»؛ معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان ـ که اخیرا با دریا اورس، سفیر ترکیه در ایران دیدار کرده ـ گام‌های مؤثر و مفیدی که دو کشور می‌توانند در زمینه محیط زیست و بهبود آن در منطقه بردارند، بخشی از تفاهم حاصل آمده در این دیدار دیپلماتیک خوانده تا بار دیگر تأکید کند که «امکان انتقال آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه وجود دارد.»

ادعایی که نخستین بار زمانی مطرح شد که کلانتری تنها در ستاد احیای دریاچه ارومیه سمت داشت و به سازمان حفاظت محیط زیست نرفته بود؛ طرحی که کلانتری در یک نشست خبری در مردادماه سال ۹۵ در توجیه آن گفت: «دریاچه وان گرفتار زیادی آب است؛ ارتفاع آب در این دریاچه به قدری بالا آمده که شرایط بی هوازی در کف دریاچه ایجاد کرده و موجودات داخل آب در حال از بین رفتن هستند.»

اظهار نظری که پیرو آن، از تمایل طرف ترک برای انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه سخن به میان آمد و کلانتری یک گام جلوتر گذاشته و گفت: «بخشی از مطالعات این طرح صورت گرفته و در حال تکمیل است. مطالعات این پروژه از لحاظ شیمیایی توسط دانشگاه‌های مراغه، تربیت مدرس و ارومیه صورت گرفته و نتایج آن به سوئیس ارسال شده است. شوری دریاچه وان کمتر از دریاچه ارومیه است و PH آن ۹.۲، که با توجه به اینکه PH دریاچه ارومیه ۷.۴ است، از لحاظ شیمیایی ترکیب آن‌ها مشکلی ندارد.»

تاکید دوباره کلانتری بر انتقال آب از ترکیه به ایران در بازگشت از یک دیدار دیپلماتیک!

اظهاراتی که رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه آن تأکید کرده بود، اگر مطالعات بخش بیولوژیکی این پروژه به نتایج مثبت برسد، وارد مذاکره با ترک‌ها خواهیم شد. وعده‌ای که با توجه به دیدار اخیر وی با سفیر ترکیه و اظهارنظر صورت گرفته در خصوص این دیدار، به نظر می‌رسد در آستانه تحقق قرار گرفته و حتی فراتر از آن، در آستانه نهایی شدن است و باید منتظر حفر کانال انتقال آب از ترکیه به ایران باشیم!

پروژه‌ای که کلانتری در همان نشست خبری در سال ۹۵، درباره چگونگی اجرای آن نیز سخن گفته و تأکید کرده «ترک‌ها از لحاظ مهندسی جلوتر از ما هستند؛ آن‌ها می‌توانند آب را تا مرز ایران انتقال دهند. مناسب است که این آب به قسمت شمال دریاچه وارد شود. شوری دریاچه ارومیه به خاطر وجود کوه‌های نمکی در ضلع شمال غربی دریاچه است که در صورت ورود آب از وان، شوری دریاچه کاهش می‌یابد.»

ماجرا زمانی جالب‌تر می‌شود که بدانیم از جمله نکات مورد اشاره توسط کلانتری در آن نشست، طرح ریزی این انتقال آب برای ورود ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه است؛ حجم بزرگی از آب که می‌تواند دریاچه ارومیه را به معنای واقعی کلمه احیا کرده و افزون بر آن، دریاچه وان را از آفتِ زیادی آب برهاند. آفتی که به زعم کلانتری آنقدر جدی است که ترکیه راضی شود، این آب را با احداث کانالی ـ احتمالا بسیار گران قیمت ـ تا مرز کشورمان منتقل کرده و در اختیارمان بگذارد!

دورنمایی که تا حدود زیادی رویایی و خیال انگیز به نظر می‌رسد، اما نه زمانی که بدانیم حدود یک سال پیش، مسعود باقرزاده کریمی، سرپرست وقت دفتر امور تالاب‌ها در سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان از فقدان مطالعات شناسایی ترکیب آب دریاچه وان خبر داده و حتی تأکید کرده در این خصوص از وی و مجموعه تحت امرش نظرخواهی و استعلام نشده و همه چیز تنها در حد یک ایده است! ایده‌ای که به همراه انبوه ایده‌های دیگر از زمان شکل گیری ستاد احیای دریاچه ارومیه مطرح شده و قرار بوده بررسی و امکان سنجی شود.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۵
انتشار یافته: ۲۸
طرح خوبی هست. باید انجام شود
پاسخ ها
علی
| Ireland |
۲۲:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵
البته هنوز وارد قیمت انجام این کار نشده است آقای کلانتری . هزینه انجام این پروژه چقدر است.
به احتمال زیاد ترکها در عوض آب تقاضای گاز مجانی میکنند و ما هم شاهد بخار شدن آب در دریاچه ارومیه خواهیم بود.
حتما آقازاده ها راه جدیدی برای پیدا کرده اند
کلانتری در احداث بیشتر سدهایی که باعث آسیب جدی به طبیعت ایران شد نقش دارد. معلوم نیست سر نخ این حوادث به کدام کشور خارجی وصل است. اسرائیل علنا صحبت از خشک کردن ایران کرده. حالا کلانتری خواب جدیدی برای طبیعت ایران دیده است. تا فاجعه دیگری به وقوع نپیوسته باید افراد دلسوز و به خصوص وزارت اطلاعات به این امر مشکوک ورود کند. من انتظاری ندارم که نظر من چاپ گردد اما امیدوارم که با این نظر برخی را بیدار کنم. پاینده ایران.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵
قطعا کلانتری در مورد تغییرات آب و هوایی و باران های سیل آسایی که منجر به سیل های اخیر شده اطلاعاتی دارد و دست اندرکار این قضیه بوده

فقط و فقط ذریاچه ارومیه که خو.دش هم اهل اونجاست برایش اهمیت دارد و بقیه محیط زیست کشور را کاملا رها کرده
اول باید قیمت را طی میکردی و بعد مطالعات را انجام میدادی.طرح بو دار است
دریاچه وان آب داره امّا دریاچه ارومیه نداره ؟؟؟
چه پورسانتی در این خرید آب از ترکیه قراره پرداخت بشه؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!
تابی جون دریاچه اورمیه (اورمیه درست است نه ارومیه چون از ترکیب اور و میه تشکیل شده) به قصد و برنامه ریزی شده خشک شد و ما الان میخواهیم از ترکیه آب وارد کنیم برای احیاء دوباره آن ولی دیر اقدام کردیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵
شام و نهار چی می خوری؟
تا کشور را نابود نکرده اند یکی از این ها را باز نشست کند
چه نونی تو این جور پروزه ها هست. فقط خدا میدونه فرزند یا داماد کدوم مسئول دوباره بیکار شده
ما به تکرار مکررات ناموفق عادت داریم!
کلانتری پیر مرد شده افکارش شبیه نعمت زاده هستش . اب کارون رو بفرستین یزد نه اب وان رو بیارید ارومیه و کشور رو بیشتر وابسته کنید . اقای کلانتری طرح هاش تمام وابستگی میاره
با سلام ایشان در هیچ دوره کاری عملکرد مثبتی نداشته قحط الرجال است!؟
نیاز نیست هزینه برای آوردن آب از کشور ترکیه کنید
بهتره همون هزینه برای حفط آب فعلی و محیط زیست کنید
آقایان مشخصه برای سود جویی خودشون دست به هر کاری میزنن
هیچ کسی هم نیست اینجور افراد عزل کنن
والا ما یه استخدامی معمولی میریم هزار تا سوال میپرسن و بعدش میگن 1 ماه آزمایشی کار کن
حالا چطور این افراد فاقد شرایط در این زمینه به کار! مشغولن!
احتمالا نفت و گاز رایگان بگیره و اب به جاش بده!

اصلا چه لزومی دارد که در کنار دریاچه ارومیه ۴۰ هزار هکتار کشاورزی به ۴۰۰ هزار هکتار نبدیل شود که این شرایط پیش بیاید؟
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵
عزیز دل
گاز رایگان رو که مدتهاست میگیرند اون کامنت بالایی رو بخون

در مورد نفت رایگان هم قطعا بسادگی به نتیجه میرسند
چون وزیر خارجه شان اعلام کرده علی رغم تحریم ها از ایران نفت میخرند
پس مطمئنا بعد از یک مدتی در مورد نفت هم مثل اون قضیه گاز دبه میکنند و بهانه ای مثل گرانفروشی و غیره جور میکنند و نه تنها خسارت میگیرند بلکه نفت مجانی هم میگیرند
حالا در آینده خواهیم دید
انتقال آب دریای خزر به سرشاخه های تلخه رود که بین شهرستان سراب و اردبیل است وفاصله آن کمتر از 140 کیلومتر است و آب رودخانه تلخه رود به دریاچه ارومیه میریزد و وابستکی به کشور خارج ندارد و هزینه خیلی کمتری خواهد برد و در مسیر خود خیلی از شهر ها را مرطوب و آباد خواهد کرد
بنظرم اول ایشون طرح یک راه ارتباطی بین شرق و غرب دریاچه وان به همسایه شمالی بدن تا اونا هم از ایده های ما بهره مند بشن . شاید اونا مجانی آب رو منتقل کنن اینظرف .
همیشه رویاها به واقعیت تبدیل میشه. فقط بی عرضه ها همه چی رو رویا می پندارن
واقعا من بعنوان یک زمین شناسی اظهار تاسف می کنم که بدون هیچ گونه درکی از واقعیات علمی همچین ایده ای رو مطرح می کنن.
یک ظرف روباز و لباب از آب را در نظر بگیرید. با توجه به اینکه آب داخل ظرف دائماً در معرض تبخیر هست بنابراین برای حفظ سطح آب میبایستی بسته به میزان تبخیر آب، به آن دائماً آب اضافه کرد. حال اگر برای جبران تبخیر آب، به جای آب شیرین، آب شور به ظرف اضافه کنیم، باتوجه به اینکه در فرآیند تبخیر، فقط این آب هست که تبخیر شده و نمک همچنان در داخل ظرف میماند، بنابراین در ابتدا میزان شوری آب داخل ظرف دائماً اضافه شده تا سرانجام آب دیگر نمیتواند نمک را به حالت محلول در خود نگاه دارد و در نتیجه در حالت اشباع قرار گرفته و نمک در ظرف شروع به رسوب میکند طوریکه پس از مدتی در آن ظرف لباب از آب اوّلیه، چیزی نخواهد بود جز نمک! آب دریاچه وان شور بوده و میزان شوری آن 23 گرم بر کیلوگرم هست. تغذیه دریاچه ارومیه با آب شور، نه تنها باعث احیای دریاچه نخواهد شد بلکه پس از مدتی منجر به مرگ قطعی آن شده و آن حوزه آبی، تبدیل به نمکزار خواهد شد. کدام دریاچه را در دنیا سراغ دارید که با آب شور تغذیه شود و همچنان زنده و در حالت پایدار قرار داشته باشد؟! دریاچۀ ارومیه را نمیتوان احیا کرد و در شرایط پایدار نگاه داشت، مگر با آب شیرین.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
!!!!!!!!!!!!دریاچه اورمیه خودش شور.علمی -تخیلی بافتی
لازم نیست که یه کانال بین دو دریاچه حفر بشه. کافیه آب رو به یکی از حوزه های آبریز دریاچه ارومیه برسونن بقیه راه رو خود آب طی میکنه.
وارد کردن دستی آب شور به دریاچه ارومیه از ترکیه میتواند کلا دریاچه ارومیه را به شوره زار کامل تبدیل کند. نمک از طریق آجی سو وارد میشود ما هم دستی آن هم در حجم وسیع آب شور(بخوانید نمک)وارد کنیم .با تبخیر قسمت شیرین آب روز به روز نمک وارده در دریاچه تلنبار میشود.
طرح بسیار ابتکاری مهندس منطقی وبرد برد است اگر انجام شود. دراینده بعنوان افتخارات جمهوری اسلامی ایران ثبت تاریخ خواهد شد. انشأالله
به نظر می رسد دریاچه ارومیه از دریاچه وان بزرگتر است. احیای کامل دریاچه ارومیه نابودی دریاچه وان را در پی خواهد داشت. بنابراین این طرح مستمر نبوده و دچار شکست خواهد شد.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر