بازدید 31028

تغییر عقیده پدر کویرشناسی درباره انتقال آب خزر

جغرافی دان برجسته کشور که چند سال پیش در مخالفت با انتقال آب دریای خزر به مناطق دیگر دلایلش را مطرح کرده بود، در جدیدترین اظهارنظر این کار را معقول ترین کار ممکن دانست!
کد خبر: ۵۸۱۳۵۳
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۶ 16 April 2016
جغرافی دان برجسته کشور که چند سال پیش در مخالفت با انتقال آب دریای خزر به مناطق دیگر دلایلش را مطرح کرده بود، در جدیدترین اظهارنظر این کار را معقول ترین کار ممکن دانست!

به گزارش خبرآنلاین انتقال آب دریای خزر به کویر که اولین بار سال ها پیش و در زمان ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی مطرح و سال ها بعد در زمان محمود احمدی نژاد پیگیری شد، همیشه موافقان و مخالفانی داشته است. این طرح در سال 91 به طور جدی در دستور کار قرار گرفت و بنا شد که تا پایان همان سال خط انتقال آب دریای خزر پس از ورود به استان سمنان در منطقه چشمه روزیه به دو خط برای انتقال به شرق استان و نیز شهرستان گرمسار تقسیم و هدایت می‌شود.

در ادامه برنامه ریزی برای این طرح قرار شد خط انتقال آب دریای خزر پس از ورود به استان سمنان، باید در دو خط لوله انتقال مجزا، یکی برای شهرستان‌های دامغان و شاهرود و دیگری به غرب استان هدایت و تقسیم شود.

این طرح با برآورد اعتبار اولیه 20 میلیارد ریال برای فاز اول اجرا شود و مدت زمان اجرای آن 24 ماه باشد. همچنین پیش بینی شد که طول خط انتقال آب دریای خزر به استان سمنان، 184 کیلومتر برسد که مجموع حجم مخازن آن 260 هزار مترمکعب باشد.

طرحی ملی با مخالفان زیاد

این طرح همان زمان هم مخالفانی داشت و الان هم دارد. کارشناسان برای این مخالفت دلایلی داشتند. اسماعیل کهرم در مخالفت با این طرح می گوید: آبي كه از خزر گرفته مي‌شود مقدار زيادي نمك را برمي‌گرداند كه اگر به دريا باز گردد غلظت نمك را در آب منطقه بالا مي‌برد و اكوسيستم ساحل را تحت تاثير قرار مي‌دهد و اگر در خارج از دريا تخليه شود مشكلات ديگري را براي منطقه ايجاد مي‌كند.

كهرم ادامه می دهد: همچنين بايد به ياد داشته باشيم كه مسيري كه آب از آن رد مي‌شود نيز مي‌تواند مشكلاتي را در اكوسيستم مسير ايجاد كند.

به گفته این کارشناس محیط زیست، بسياري از مناطقي كه قرار است آب به آنها منتقل شود كوير است كه كوير با بيابان فرق دارد. بيابان زميني لم يزرع و كاملا بي‌استفاده است در حالي كه كوير داراي ارزش‌هاي زيستي بسياري از جمله كاني‌ها، مواد معدني، حیات وحش و گياهان و جانوران و... است علاوه بر اين‌كه كوير خود يك جاذبه گردشگري محسوب مي‌شود كه مي‌تواند ارزش اقتصادي بالايي داشته باشد.

از سوی دیگر مشکلات حقوقی نیز برای این انتقال وجود داشت چرا که خزر میان پنج کشور ايران، روسيه، تركمنستان، قزاقستان و جمهوري آذربايجان مشترك است و بعد از تقسيم‌بندي اين دريا ميان كشورهاي تازه استقلال يافته شوروي سابق، سهم ايران از اين درياچه از 50 درصد به 11.3 درصد كاهش يافت و البته بعد از تعيين رژيم حقوقي خزر توافق شد هرگونه بهره‌برداري و عملياتي در اين درياچه با توافق همگاني انجام شود كما اين‌كه ساخت جزيره در خزر توسط جمهوري آذربايجان اعتراضات كشورهاي همسايه از جمله ايران را در پي داشت. به گفته کارشناسان دریای خزر مشاع است و نمی توان به تنهایی برای آن برنامه ریزی کرد.

دو سال پیش هم سازمان حفاظت محیط زیست مخالفت خود را نسبت به این طرح اعلام کرد. معاون محیط زیست دریایی این سازمان در مورد پروژه انتقال آب با بیان اینکه از نظر شخصی به‌دلیل تبعات بسیار زیاد این موضوع بر اکوسیستم خزر در مبدأ، همچنین تاثیرات منفی در مقصد به‌شدت با این انتقال مخالف هستم، گفت: ضمانتی برای پایدارماندن آب انتقالی در مقصد وجود ندارد، ضمن آنکه این موضوع می‌تواند به‌دلیل عدم تطابق با تعهدات بین‌المللی، تبعاتی در این حوزه نیز به وجود آورد.

پروین فرشچی گفت که برای این طرح هیچ مجوز و تعاملی با سازمان وجود ندارد و سازمان حفاظت محیط‌زیست از اساس با انتقال آب مخالف است.

کردوانی: آب خزر به درد سمنان نمی خورد

یکی دیگر از مخالفان پر و پا قرص این طرح، پروفسور کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران بود. او در سال 91، همان سال که تلاش برای اجرای طرح صورت می گرفت در گفتگویی به خبرآنلاین گفت که آب دریای مازندران به درد کویر نمی خورد اما از آن می شود برای کشاورزی استفاده کرد. به گفته او آب دریای خزر به دلیل داشتن 11 تا 13 گرم در لیتر یا 1.3 و یا 1.1 درصد نمک مناسب برای کشاورزی در برخی مناطق است. کردوانی می گوید: دانشمندان شوروی 1973 در خاک قلعه، داغستان؛ از این آب گرفته اند و کشاورزی کرده اند. دو منطقه را مشخص کرده اند، یک منطقه را که اصلاً آبیاری نکنند و تنها با آب باران در آن زراعت کنند. این منطقه را به اصطلاح منطقه شاهد می گویند. منطقه دیگری را هم با این روش آبیاری کردند. این کار خیلی هم نتیجه داد. اما سه شرط برای آن گذاشته اند."

این کویرشناس ایرانی این سه شرط را چنین بیان می کند: در جایی باید از آب خزر استفاده کرد که متوسط بارندگی اش حداقل در زمستان ها 200 میلی متر باشد. که ما در سراسر مرزمان در خزر از آستارا تا بندر ترکمن خیلی بیشتر از این مقدار در زمستان بارندگی داریم. دلیلش هم این است که در تابستان نمک در خاک جمع می شود و در زمستان با این حجم بارندگی؛ نمک تمام سطح زمین کشاورزی را می شورد و خاک شیرین می شود. اگر کمتر باشد، نمک جمع می شود و می شود شوره زار. شرط دوم این است که زمین باید سبک باشد. رس خالص نباشد، ماسه هم داشته باشد. چون در خاک رس آب پائین نمی رود که شسته شود. شرط سوم این است گیاهانی در این شرایط کاشته شوند به شوری مقاوم باشند. آنها یونجه کاشته اند، چرا که یونجه به شوری مقاوم است. پس می شود از آب دریای خزر استفاده کرد بدون این که آن را شیرین کرد. بهترین نقطه اش هم همان مناطق گیلان، مازندران و گلستان است تا جایی که زمستان هایش بیش از 200 میلی لیتر بارندگی دارد.

بنا بر این اظهارات، نمی توان از آب دریای مازندران در کویر استفاده کرد. پروفسور کردوانی دراین باره می گوید: "کویر که هیچ، از این مناطق (گیلان، مازندران و گلستان) بیرون بروید، دیگر نمی شود از آن استفاده کرد. حتی در خراسان شمالی و اردبیل هم نمی توان از آن استفاده کرد.

او همچنین در مورد راهکار برای کم کردن عوارض کم آبی در مناطق خشک مانند سمنان هم گفت: سمنان بارندگی ندارد؛ اما سیلاب دارد. باید اینها را نفوذ داد در کوه، سد ساخت و جمع کرد و از ساختن فضای سبز پرهیز کرد.

تغییر عقیده بعد از چهار سال!

اما پروفسور کردوانی در جدیدترین اظهارنظر درباره طرح انتقال آب خزر به سمنان، از مخالفان اجرایی شدن این طرح انتقاد کرد! او گفت که اجرایی شدن طرح انتقال آب خزر به استان سمنان یکی از معقول‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین پروژه‌های انتقال آب در ایران است.

او با این که پیش از این به خبرآنلاین گفته بود از آب دریای خزر می شود در کشاورزی استفاده کرد، با انتقاد از برخی‌ها که انتقال آب دریای خزر در بخش کشاورزی را مطرح می‌کنند، به ایسنا گفته است: آب دریای خزر قرار است برای آب شرب و بخش صنعت به استان سمنان منتقل شود. در بخش کشاورزی باید به فکر استفاده از گلخانه‌های هیدروپنیک یا کشت آبی بود.

این جغرافی دان ادامه داد: این طرح ، پروژه خوبی است همچنان که طرح انتقال آب خلیج‌فارس به 750 کیلومتری آن طرحی، شدنی و خوب است آن‌وقت برخی‌ها می‌گویند انتقال آب خزر به 150 کیلومتری آن و استان سمنان که در همسایگی مازندران است توجیه‌پذیر نیست! که این‌نظر بی‌اساس و غیر کارشناسی است و انتقال آب دریای خزر به استان سمنان معقول و درست است.

کردوانی در پاسخ به منتقدان این طرح و ادعای آن ها مبنی بر مشکلات زیست محیطی گفت: برخی کارشناسان محیط‌زیست به اشتباه گفتند که برداشت آب از دریای خزر به شورشدن این دریا می‌انجامد که برداشت غلطی است چرا که 80 درصد آبی که به خزر می ریزد آب شیرین است و این بحث که شوری آب و غلظت نمک تحت تاثیر این طرح به مرگ ماهی‌ها می‌انجامد به هیچ‌وجه درست نیست.

او ادامه داد که شوری آب خزر آنقدر کم است که با استفاده از روش "کشت گیاهی" می‌توان آب آن را تا حدودی شیرین و از آن برای کشاورزی هم استفاده کرد. و یا با استفاده از روش‌های بیولوژیک کار شیرین‌سازی را انجام داد همچنانکه کشت برخی محصولات نظیر یونجه سبب می‌شود که شوری آب گرفته شود.

کردوانی در پایان گفت که محیط‌زیست باید لج‌بازی‌ها را کنار بگذارد؛ طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان مشکل جدی زیست‌محیطی به‌دنبال ندارد.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۵۵
انتشار یافته: ۳۰
اگر واسه مردم سمنان آب نداشته باشد واسه بقیه که نون دارد کلنگش رو بزن فقط من موندم چرخش 180درجه ای استاد بخاطر پیشرفتهای علمی بوده یا عرصه های دیگر
بنظر بنده انتقال آب خزر برای مصارف کشاورزی تا حدودی شدنی است حتی می توان در کویر جو وحتی برنج کشت نمود گیاه برنج به شوری مقاوم می باشد چون در گیلان در چند متری ساحل دریا برنج کشت می شود وحتی در برخی سالها که اب دریا بالا آمده به اراضی حاشیه دریای خزر سرازیر میشود نیز محصول آسیبی نمیبیند ضمنا بنده طرح بهتری دارم که اگر دوستان وزارت نیرو خواستن حاضرم طرح پیشنهادی ام را مطرح کنم .
نگید آب خزر. بگید فاضلاب خزر
با توجه به سن خیلی ایشان را جدی نگیرید.
خخخخخخخخخخخخ
این آقا خودش هم نمی دونه چی میگه، یه وقت هم می گفت دریاچه ارومیه رو خشک کنید نمکش رو صادر کنید به جاش گل بکارید :)))))))
ایشان معتقدن که دریاچه ارومیه هم باید خشک شود. کی اسم این را گذاشته پدر کویرشناسی ایران.
شاید به این خاطر هست که می خوان همه جا کویر بشه
ما که نفهمیدیم که چگونه ایشان با یک لیوان حمام کامل می کنند.
آیا امکان دارد یکبار فبلمش را نشان دهید؟
سمنان، سمنان :دی

اکنون بعد از تهران، سمنان به پر توجه ترین استان ایران تبدیل شده است :)
باسلام
همانطور كه همه اساتيد ارجمندجغرافياميدانند اقاي دكتر كردواني نه جغرافيدان هستند نه پرفسور
برای آزمایش یک مزرعه درنظر بگیرند و با تانکر آب دریای خزر را ببرند و آزمایش کنند . خیلی راحت و ساده و کم هزینه.
از پروفسور چندسوال دارم....1 موافقت فعلی ایشان براساس کدام یافته علمی جدید بوده؟چون قبلا مخالف بودند2ایااین شبهه نیست که اول مخالف بعداموافق؟3ایابهترنیست بجای تغییردرطبیعت خودمان رابا طبیعت هماهنگ کنیم؟
بايد به آقاي دكتر كردواني تبريك گفت كه اسير هو و جنجال عده اي افراد خاص نرفت و مستقل از بقيه بفكر منافع مردم و كشور نظر و ديدگاهش اعلام داشت
یکی از اشکالات ما ایرانی ها نشان دادن موانع است و بر اساس آن مشکلات نتیجه میگیریم که طرح نباید اجرا شود. تمام مواردی که این کارشناسان بعنوان مشکلات مطرح کرده اند راه حل فنی دارد. اگر طرح مشکلات با هدف پیدا کردن راه حل است موجب کاهش مشکلات طرح میشود اما اینکه عده ای بنشینند و مدام بگویند که این عوارض وجود دارد چند سال دیگر ایران میشود عربستان در حالیکه عربستان دارد خود را از یک سرزمین لم یزرع به محل کشت و زرع تبدیل میکند. و آب شیرین کن های آنها بزرکترین ها در دنیا هستند تا کشورشان را نجات دهند.
چه چیزی باعث این تغییر عقیده پروفسور کردوانی شده؟
پدر کویر شناسی اهل سمنان باید بشینه با پدر علم دریاشناسی اهل شمال مذاکره کنه بینه نظرش راجع به انتقال آب دریای خزر به کویر چیه ، اصلا چه حقی داره راجع به دریا نظر بده !
اون موقع مشاور نبود الان هست فرقش اینه مشاور ابتکار هستن ایشون
این آقا چند وقت پیش هم گفته بود دریاچه ارومیه مرده و بایستی رهایش کرد.
استاد ما چند سال قبل یک راه کار بسیار جالب و بدیع برای تغییر آب و هوای ایران مرکزی داده بودند که در صورت اجرا مشکل آب در شمال کویر از تهران تا مشهد را کاملا حل خواهد کرد .
تابناک اگر همین نظر مرا منتشر کنی من آنرا حمل بر موافقت شما کرده و پس از کسب اجازه از ایشان نام و شماره تماس و ایمیل این محقق برجسته را برایتان ارسال خواهم کرد
كمترين فاصله درياي خزر تا فلات مركزي ايران شهر دامغان است. يعني به فاصله مستقيم حداكثر 40 كيلومتر و مسير جنگلي باريكتر ،رشته كوههاي كمتر و كم ارتفاع تر ..اگر انتقال آب از خزر به دامغان انجام شود-بدون شيرين سازي در كنار دريا و صرفا با پمپاژ- كه مشكلات كمتري داشته و به مراتب كمتر از انتقال آب به سمنان هزينه دارد و شيرين شود - يعني در دامغان شيرين شود-حاصل آن دوسوم آب شيرين و يك سوم آب با شوري درياي آزاد است كه از اولي براي شرب و صنعت و .. استفاده شود و از دومي براي براي پرورش ماهي . در صورتي شيرين سازي آب درياي آزاد كه سه برابر شور تر از خزر مي باشد هم هزينه و انرژي بيشتري مي برد و هم يك ميزان قابل توجه باقيمانده بسيار شور دارد كه بايد دوباره به دريا باز گردد ... از دامغان آبرا هم ميتوان به سمنان در غرب و هم در خراسان مانند سبزوار در شرق و ساير دشتهاي وسيع بدون آب منتقل كرد....موانع و مشكلات زيست محيطي كمتري دارد و ... فقط كافي است در گوگل ارث نگاهي به منطقه مورد نظر انداخت و مقايسه اي با مسير در نظر گرفته شده براي انتقال آب به سمنان كرد
حالا که اسمش پدر کویر شناسیه یعنی هرچی این فرد بگه باید ما انجام بدیم.!اینا باید به تجربیات بین المللی نگاه کنن. همین تو کشور خودمون چند تا سد زدیم این بلا رو سرمون آورده.و اگه به سمنان آب بره اونوقت مشهد هم میگه من میخوام یزد هم میگه میخوام و اصفهان و... دیگه جلوش رو نمیشه گرفت و اینطوری اکوسیستم نابود میشه.
سلام.آقای کردوانی چند سال پیش فرموده بودند دریاچه ارومیه عملا مرده است و باید قسمتهای باقیمانده هم خشک و بستر آن به اکوسیستم مصنوعی تبدیل شود و احیای دریاچه بیفایده است ولی الان میبینیم که با اجرای قسمتی از طرح احیا و افزایش بارندگی دریاچه جان دوباره گرفته است. اگر طرح ایشان اجرا شده بود الان میلیاردها تومان سرمایه به هدر رفته بود.راه درست اینستکه هر طرح مشابهی در قالب بای بک طراحی و اجرا شود و دولت فقط طرح را به مناقصه بگذارد و هر طرفی که برنده شد با هزینه خودش و نه با هزینه ملت طرح را اجرا و از محل سود طرح ،هزینه اولیه و سود خود را به مرور بردارد و اگر به مملکت زیان رساند جریمه هم بدهد. وگرنه ملت ضرر خواهد کرد.
با سلام.
انتقال آب دریای خزر عنوان کلی یک پروژه انتقال اب هست که بر خلاف نامش بسیار زیرکانه نوعی انتقال آبهای شیرین از سرچشمه های رودخانه های منتهی به خزر در البرز مرکزی می باشد.
هیچ ابی از دریای خزر در این طرح شیرین نمیشود. و احتمالا دلیل تغییر عقیده آقای کردوانی نیز به نوعی شاید اطلاع یافتن ایشان از این مساله می باشد.
منطق طراحان این طرح هم این است که مازندران با وجود مرطوب بودن و بارش های فراوان نیاز به این چشمه ها نداشته و این ابها چون به رودخانه ها و سپس به دریای خزر میریزند به نوعی اتلاف می شوند.
. نمونه انتقال های انجام شده نیز به شرح ذیل است که مشکلات زیست محیطی فراوانی را در پائین دست بوجود اورده اند.
انتقال آب چشمه روزیه خطیرکوه که باعث خشک شدن رودخانه تلار و آسیب به کشاورزان و محیط زیست روستاهای مسیر به طول 40 کیلومتر تا دوآب سوادکوه شده است.
انتقال آب جنگل ابر به شاهرود که همچنان در گیری های تخریب جنگل و آسیب به محیط زیست در آن می باشد.
انتقال آب سرچشمه رودخانه دوهزار تنکابن که اخیرا خبرهایی از آن به گوش میرسد.
فک کنم همان شخصی است که نظر دادند کف دریاچه ارومیه را باید آسفالت کرد و .... و با انتقال آب از حوزه های دیگر مخالفت کردند.
!!!!!!!
بنده که خیلی وقت پیش مزایای این را مطرح کردم با توجه به گرم شدن ابو هوا و بالا رفتن میزان تبخیر تنها راه حفظ در یاچه انتقال اب خزر است اگر این اقدام انجام نشود فردا دیر است دلمان را هم به بارندگی امثال خوش نکنیم و روز مرگی ما را ار استراتیزی غافل نکند که از این ناحیه کشور لطمات زیادی در بخش های مختلف دیده است
با 2 میلیارد تومان 184 کیلومتر راه آبی میخوان بزنین ؟ مطمئن هستید تو محاسبات اشتباه نکردین ؟
پدر من درآوردی احمدی نژاد برای کویر
حرف اين فرد چه مثبت وجه منفي اهميتي نداره
من هم در دوره ليسانس وهم فوق ليسانس متاسفانه دانشجو اين اقا بودم وسر كلاس جز وشوخيهاي ركيك واموزش دوز وكلك چيزي از ايشان نديدم تمام اساتيد هم دلشان از دكتر كردواني خونه چونكه مطالب بيارزشي را بعنوان جغرافيا به خورد دانشجو ها ومردم ميده
ایشون که خیلی مخالف بودن رمانی که دانشجوی ایشون بودوم اوایل دهه هفتاد می گفتن هم آب دریای خزر به درد کویر نمی خوره هم خیلی هزینه داره انتقال آب
حتما نمیخواد که مستقیم از دریای خزر آب برداشت و به کویر یا ... رسوند،
میشه از رودخانه هایی که مقصد شون خزر هست، آب برداشت(پمپاژ کرد) و یا اینکه از ذخایر آبی فراوان البرز شمالی که بیشتر شون از لایه های زیرین زمین به خزر میروند، بهره برد.
بحث حقوقی و نمک دریا و قلیایی و... هم دیگه نداریم.مال خودمونه نمیخوایم به دریا بره ،و سطح دریا رو هم بیخودی افزایش بده.
حل شد ؟...
مشکلی دیگه نیست؟!...
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها