بازدید 10626

حداقل مزد واقعی چقدر است؟

در حالی حداقل مزد سال ۹۵ کارگران ۸۱۲ هزارتومان تعیین شده که این رقم بدون توجه به قدرت خرید آن برای خانوار ۴ نفره و تنها بر مبنای نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی، ۱۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان کسری دارد.
کد خبر: ۵۷۷۵۶۱
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۸ 02 April 2016
در حالی حداقل مزد سال ۹۵ کارگران ۸۱۲ هزارتومان تعیین شده که این رقم بدون توجه به قدرت خرید آن برای خانوار ۴ نفره و تنها بر مبنای نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی، ۱۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان کسری دارد.

به گزارش مهر، تعیین حداقل دستمزد سالیانه بیش از ۱۳ میلیون شاغل در بازار کار ایران که تحت پوشش قانون کار هستند بر مبنای ماده ۴۱ این قانون صورت می گیرد که دو بند دارد. یک بند می گوید حداقل مزد باید به دستکم به اندازه نرخ تورم سالیانه اعلامی از سوی مراجع قانونی اعلام آمار باشد و در بند دوم به موضوع لزوم تعیین رقمی برای دستمزد که تامین کننده معیشت خانوار باشد، می پردازد.

با این حال، در طول سال های متمادی شورای عالی کار تصمیماتی تقریبا خارج از چارچوب روشن ماده ۴۱ قانون کار گرفته و دولت ها مرتبا این مسئله را در نشست های سالیانه این شورا برای تعیین میزان افزایش مزد سالیانه کارگران عنوان کرده اند که شرایط اقتصادی ویژه است و اوضاع بنگاه ها خوب نیست؛ بنابراین باید افزایش ها به صورت توافقی تعیین شود.

این مسئله باعث شده تا تعیین میزان افزایش حقوق و دستمزد نیروی کار در ایران دستخوش دگرگونی شود تا جایی که ادامه این سیاست از سوی دولت های مختلف باعث بروز شکاف عمیق بین واقعیت های معیشتی خانوار و دستمزدهای دریافتی شده است تا جایی که نمایندگان کارگری می گویند نه تنها حداقل مزد، بلکه مجموع دریافتی نیروی کار حتی توان تامین هزینه های ۱۰ روز اول ماه خانوار را نیز ندارد.

چالش دائمی دخل و خرج خانوار

برخی کارشناسان بازار کار و نمایندگان کارگری معتقدند دولت ها ابزارهایی انحصاری برای تغییر این روند و بهبود اوضاع قدرت خرید خانوار در اختیار دارند که از طریق آن می توان طی یک برنامه چند ساله، اوضاع دستمزدهای شاغلان را ترمیم و به آن قدرت خرید بخشید.

یکی از این ابزارها مالیات است که دولت می تواند برای ورود واقعی به افزایش قدرت خرید خانوار دستکم برای چند سال از تمام و یا بخشی از درآمد مالیاتی حقوق صرف‌نظر کند و یا حداقل این مسئله را برای حقوق بگیران متوسط به اجرا بگذارد. هرچند سالیانه درصدی به معافیت مالیاتی حقوق ها افزوده می شود، اما کارشناسان معتقدند دولت باید در این زمینه تصمیمات موثرتری اتخاذ کند.

همچنین دولت می تواند با ارائه بسته های تشویقی به کارفرمایان و بنگاه ها در جذب نیروی کار جدید و همچنین بهبود حقوق و دریافتی ها مشارکت کند. حذف و یا کاهش بخشی از ارقام مربوط به حق بیمه گروه های کم درآمد مشمول قانون کار و پیش بینی یک خط اعتباری از سوی دولت در بودجه های سنواتی برای پرداخت به سازمان تامین اجتماعی می تواند نوعی ورود مستقیم دولت به تقویت معیشت و افزایش قدرت خرید خانوار باشد.

با این وجود، متاسفانه به دلیل گرفتاری های متعدد دولت و کسری بودجه های فراوان، نپرداختن بدهی های میلیاردی به تامین اجتماعی و تمایل به ادامه کسب درآمد از نیروی کار؛ نه تنها هیچگاه سخنی از سوی مقامات دولتی در جهت برنامه ریزی برای حمایت معیشتی از شاغلان به میان نمی آید، بلکه در مقابل طرح اینگونه خواسته های جامعه کارگری همیشه سکوت می کند.

کارگران می گویند هزینه های ماهیانه یک خانوار ۴ نفره کارگری از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان عبور کرده، اما دولت می گوید با افزایش ۱۲ درصدی حقوق ها در سال ۹۵، دریافتی شاغلان را به بیش از یک میلیون تومان افزایش داده است!

کارگران همچنان مشکل مالی دارند

همچنین این موضوع مرتبا از سوی مقامات دولت تدبیر و امید شنیده می شود که افزایش حقوق ها در دوره فعالیت دولت یازدهم بیش از نرخ تورم سالیانه بوده و این مسئله به دفعات به عنوان یک سوژه تبلیغاتی مطرح است؛ اما هیچگاه به این مهم پرداخته نمی شود که آیا در روند و مدل افزایش های سال های اخیر تغییری به نفع جامعه کم درآمد ایجاد شده و یا اینکه مانند گذشته، هر ساله مبلغ ناچیزی به دستمزدها افزوده شده و کارگران مجبورند همچنان بار کسری درآمدی و شکاف دخل و خرج خانوار را به دوش بکشند؟

آنها همچنان نمی توانند از پس هزینه های مسکن به ویژه در کلانشهرها بر آیند، در تامین مخارج مربوط به تحصیل فرزندانشان مشکل دارند و مجبورند بخشی از نیازهای غذایی خانوار را حذف کنند. کارگران همچنان از کم درآمدترین گروه های اجتماعی هستند و وابستگی آنها به یارانه ناچیز ۴۵ هزارتومانی قابل کتمان نیست.

در عین حال، بررسی ها نشان می دهد که اگر طی ۳ دهه گذشته میزان افزایش حداقل دستمزدها طبق نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی بدون توجه به بند دوم ماده ۴۱ قانون کار که به لزوم تعیین مزدی تامین کننده معیشت توجه دارد هم پیش می رفت، حداقل دستمزد سال ۹۵ باید ۹۷۸ هزارتومان می شد، در حالی که شورای عالی کار حداقل دستمزد امسال را ۸۱۲ هزارتومان اعلام کرده که ۱۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان کسری نشان می دهد.

حال اگر نرخ تورم و معیشت که در ماده ۴۱ قانون کار مورد تاکید قرار گرفته را ملاک تعیین دستمزدها قرار دهیم احتمالا به همان ارقام اعلامی کارگران به عنوان هزینه خانوار می رسیم که ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان است. با وجود اینکه امکان تعیین چنین ارقامی به عنوان حقوق نیروی کار وجود ندارد، اما کارگران پیشنهاد کرده بودند با همکاری دولت و کارفرمایان در یک پروسه ۵ ساله به سمت آن حرکت شود که ظواهر امر و مصوبه امسال دستمزد شورای عالی کار نشان می دهد که این ایده همچنان مسکوت مانده است.

جدول مقایسه‌ای ۳۵ ساله نرخ رشد تورم و دستمزد کارگران

رشدتورم

حداقل‌مزدطبق‌تورم

میزان‌افزایش‌مزد(درصد)

حداقل‌مزدماهیانه(تومان(

سال

۱۱.۴ ۱۷۰۱ ۱۷۰ ۱۷۰۱ ۱۳۵۸
۲۳.۵ ۱۸۹۵ ۱۲ ۱۹۰۵ ۱۳۵۹
۲۲.۸ ۲۳۴۰ ۰ ۱۹۰۵ ۱۳۶۰
۱۹.۲ ۲۸۷۴ ۰ ۱۹۰۵ ۱۳۶۱
۱۴.۸ ۳۴۲۶ ۰ ۱۹۰۵ ۱۳۶۲
۱۰.۴ ۳۹۳۳ ۰ ۱۹۰۵ ۱۳۶۳
۶.۹ ۴۳۴۲ ۱۳.۴ ۲۱۶۰ ۱۳۶۴
۲۳.۸ ۴۶۴۱ ۰ ۲۱۶۰ ۱۳۶۵
۲۷.۷ ۵۷۴۶ ۵.۶ ۲۲۸۰ ۱۳۶۶
۲۸.۹ ۷۳۳۷ ۹.۲ ۲۴۹۰ ۱۳۶۷
۱۷.۴ ۹۴۵۸ ۰ ۲۴۹۰ ۱۳۶۸
۹ ۱۱۱۰۳ ۲۰.۵ ۳۰۰۰ ۱۳۶۹
۲۰.۷ ۱۲۱۰۳ ۶۶.۷ ۵۰۰۱ ۱۳۷۰
۲۴.۴ ۱۴۶۰۸ ۳۶ ۶۸۰۱ ۱۳۷۱
۲۲.۹ ۱۸۱۷۲ ۳۲.۱ ۸۹۸۲ ۱۳۷۲
۳۵.۲ ۲۲۳۳۴ ۳۰.۱ ۱۱۶۸۲ ۱۳۷۳
۴۹.۴ ۳۰۱۹۵ ۳۷ ۱۶۰۰۰ ۱۳۷۴
۲۳.۲ ۴۵۱۱۱ ۲۹.۵ ۲۰۷۲۱ ۱۳۷۵
۱۷.۳ ۵۵۵۷۷ ۲۲.۸ ۲۵۴۴۶ ۱۳۷۶
۱۸.۱ ۶۵۱۹۲ ۱۸.۵ ۳۰۱۵۳ ۱۳۷۷
۲۰.۱ ۷۶۹۹۲ ۲۰ ۳۶۱۸۳ ۱۳۷۸
۱۲.۶ ۹۲۴۶۷ ۲۶.۶ ۴۵۸۰۱ ۱۳۷۹
۱۱.۴ ۱۰۴۱۱۸ ۲۴ ۵۶۷۹۰ ۱۳۸۰
۱۵.۸ ۱۱۵۹۸۷ ۲۳ ۶۹۸۴۶ ۱۳۸۱
۱۵.۶ ۱۳۴۳۱۳ ۲۲.۲ ۸۵۳۳۸ ۱۳۸۲
۱۵.۲ ۱۵۵۲۶۶ ۲۴.۹ ۱۰۶۶۰۲ ۱۳۸۳
۱۰.۴ ۱۷۸۸۶۷ ۱۵ ۱۲۲۵۹۲ ۱۳۸۴
۱۱.۹ ۱۹۷۴۶۹ ۲۲.۴ ۱۵۰۰۰۰ ۱۳۸۵
۱۸.۴ ۲۲۰۹۶۸ ۲۲ ۱۸۳۰۰۰ ۱۳۸۶
۲۵.۴ ۲۶۱۶۲۶ ۲۰ ۲۱۹۶۰۰ ۱۳۸۷
۱۰.۸ ۳۲۸۰۷۹ ۲۰ ۲۶۳۵۲۰ ۱۳۸۸
۱۲.۴ ۳۶۳۵۱۱ ۱۵ ۳۰۳۰۰۰ ۱۳۸۹
۲۱.۵ ۴۰۸۵۸۷ ۹ ۳۳۰۳۰۰ ۱۳۹۰
۳۱.۵ ۴۹۶۴۳۳ ۱۸.۱ ۳۸۹۷۵۴ ۱۳۹۱
۳۶.۷ ۶۵۲۸۰۹ ۲۵ ۴۸۷۱۲۵ ۱۳۹۲
۱۵.۸ ۷۵۵۹۵۲ ۲۵ ۶۰۸۹۰۰ ۱۳۹۳
۱۲.۶ ۸۷۵۳۹۲ ۱۷ ۷۱۲۴۲۵ ۱۳۹۴
۱۱.۸ ۹۷۸۶۸۸ ۱۲ ۸۱۲۱۶۴ ۱۳۹۵



سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۵
خبر را اصلاح کنید . افزایش حقوق امسال 14 درصد بوده نه 12 درصد 712*1.14=812
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۴
جدول میسازه دیگه واسه خودش
رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
در سال 93 نیز حداقل مزد طبق تورم اشتباه محاسبه شده است.
۶۵۲۸۰۹ * 1.367 = 892390
که باعث تغییر در اعداد سالهای 94 و 95 نیز می شود.
سال 74 49% افزایش نرخ تورم!!!! چطوری باز به رفسنجانی رای دادیم ؟؟؟؟؟؟؟
حقوق 14 درصد افزایش پیدا میکنه اما مالیات و کرایه های حمل و نقل و هزینه های برق و اب و گاز و تلفن و هزینه های بیمارستان و مدرسه و دانشگاه و خوراک و پوشاک و اجاره خونه ، هر کدوم حدود 40 درصد گرون میشن . اگه حقوق رو افزایش نمیدین حداقل جلوی افزایش بقیه موارد رو هم بگیرید
حداقل دستمزد باید سه میلیون تومان باشد چون خط فقر همین مقدار است.
هر چند همين مبلغ هم دردي از كارگر دوا نميكنه اما خبر درسته و ميزان تورم مورد ادعاي بانك مركزي 12 درصد بوده.
البته بايد اينو هم گفت كه ميزان تورم اعلام شده از سوي بانك مركزي در اكثر سالها مخصوصاً در دو دهه اخير كاملاً غير واقع بوده و ميزان رشد تورم بيش از اعداد اعلامي بوده است.لذا در صورتي كه ميزان واقعي نرخ تورم واقعي مورد محاسبه قرار گيرد ظلمي كه به قشر كارگر شده چشمگيرتر خواهد بود و علت شكاف عميق بين دخل و خرج كارگر همين است.
یک نگاه به جدول، حقیقت تلخی رو مشخص میکنه و اون این که عملکرد دولت ها علی رقم شعار هایی که میدن در تمام این سالها بر خلاف رفاه عمومی و معیشت مردم بوده، همیشه مردم ایران از حداقل ها هم محروم بودن.
اگردر زمان جضرت علی (ع) اینقدر اختلاف دریافتی بین افراد بود حضرت چه عکس العملی نشان میدادند
با احتساب یارانه برای یک خانواده 4 نفره بیشتر از 978688 هم میشود و این افزایش کاملا منطقی است.
واقعا مسخره ست
در خبرهای امروز امده است حداقل دستمزد در آمریکا ساعتی 15 دلار
یعنی ساعتی 50 هزار تومان یعنی بااحتساب روزی 8 ساعت کار روزی 400 هزار تومان و ماهی 12 میلیون تومان
یعنی حداقل دستمزد در آمریکا 4 برابر حقوق من مهندس شرکت نفت با نزدیک 20 سال سابقه است
کارگزان که بماند
دولت های روی کار امده از دوران جنگ هم دایم از نداری و بزرگ بودن بدنه دولت و ... حرف زدهخ و بهانه میآورند
اگر واقعا برایشان سخت است چرا حقوق ها و پاداشهای چند صد میلیونی به خودشان میدهند؟ وقتی نوبت به بدنه کارشناسی دولت میشود به یکباره قحطی پول و نقدینگی میشود؟
اگر دولتی نمیتواند حق و حقوق کارمندانش را بدهد استعفا بدهد و کسانیکه توانایی دارند بر سر کار بیایند.
به جای واردات موز و نارگیل و انانس بروید مدیر و وزیر شایسته وارد کنید
باسلام خدمت شما بزرگورارن ،من ۶۶ سالمه سال ۸۷ بازنشسته شدم با پست کارشناس ارشد و گروه ۱۲ حالا با داشتن داماد نوه و یک دانشجو در مقطع فوق لیسانس دانشگاه آزاد بعد چهل سال زندگی مشترک با همسرم مشکل هزینه زندگی به اختلاف کشیده شده من در طول خدمت در وزارت مسکن و شهرسازی بلا نصبت شما مهندس راه و ساختمان بوده ام در مدت خدمتم ۱۱۰ پروژه عمرانی ملی واستانی تحویل داده ام در زمان بمب باران من مسول بازسازی یک منطقه وسیع در شهر کرمانشاه بودم اما حالا با حقوق ۱۲۵۰۰۰۰ تومانی واقعا درمانده شدم من از ناحیه پایین کمر بر اثر اصابت ترکش دو مهره کمرم عاصیب دیده که حالا قادر به انجام کار نیستم و کارت جان بازی و یا مجروح جنگی هم ندارم چون من نه بسیجی ویا سپاهی ونظامی نبوده ام ،یک بار هم به دیوان عدالت اداری شکایت کردم که رد دادخواست برایم زدند؟راستی با این عدالت و این دولت امید امثال من چه باید بکنیم کجای دنیا حقوق یک مهندس از یک کارگر ساده کمتر است ؟
اصل این بحث غلط است. در کشوری که سندیکا و اتحادیه وجود ندارد این حرفها بی معنی است. باید اتحادیه کارفرمایان با نمایندگان سندیکاهای کاگری بحث کنند و در مورد حقوق و دستمزد در چارچوب قانون به توافق برسند. وقتی دولت قانون را با مصوبه ها و بخشنامه های مختلف تفسیر و مصادره می کند چمن خودش بزرگترین کارفرماست و نمایندگان کارگری با دخالت مستقیم و غیر مستقیم انتخاب می شوند مثل این است که بروید از یک قاضی به خاطر جرمی که در حق شما مرتکب شده به خودش شکایت کنید و به خاطر حضور در صحنه جرم خود قاضی را به عنوان شاهد هم معرفی کنید.
متاسفانه امثال کسروی را در ایران الم کردند تا بهانه داشته باشند هر کس اسمی از تشکل و اتحادیه آورد به کمونیسم و مارکسیسم و کوفتیسم محکومش کنند و متوقف شود. سرمایه داری را هم ترجمه مستقیم کاپیتالیسم در نظر گرفتند تا بخش خصوصی پا نگیرد و فقط آقایان خاص از پشت پرده و شرکت های دولتی در بازار کار حضور داشته باشند و هر سال با پنبه شورای عالی کار سر کارگر را ببرند.
دوستي مي گفت اين موضوع فقر مزمن اقتصادي عمدي است، تا مردم همانند دهه 50 شمسي پررو نشوند
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر