بازدید 74178

حق طبیعی زنان برای انتخاب نوع زایمان

بر مبنای سیاست جدید وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی تابعه مبنی بر الزام متخصصان زنان به بالا بردن آمار زایمان های طبیعی خود، به طور غیر مستقیم این الزام بر تصمیم گیری مادران تاثیر خواهد گذاشت
کد خبر: ۴۹۹۸۰۵
تاریخ انتشار: ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۴ 13 May 2015
با شروع به کار وزارت بهداشت دولت یازدهم یکی از برنامه هایی که به شدت مورد توجه وزیر جدید قرار گرفت گسترش زایمان طبیعی بود. در اولین اقدام زایمان طبیعی در بیمارستـانهای دولتی رایگان شد که کار بسیار پسندیده ای است.

به گزارش ابتکار، رفته رفته ابعاد مختلف این طرح بیشتر مشخص شد تا آنجا که به پزشکان متخصص زنان و مامایی ابلاغ گردیده چنانچه آمار زایمان های آن ها به روش سزارین از حد خاصی تجاوز کند مجازات خواهند شد کما اینکه بر مبنای اعلام رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز این مجازات برای 3 نفر از متخصصان زنان و مامایی شیرازی اعمال شده است. بر مبنای اصول اخلاق پزشکی و منشور حقوق بیمار به این پرسش پاسخ داده می شود که آیا بیمار در انتخاب روش درمان حق مشارکت دارد؟ آیا تصمیم یک جانبه برای بیمار بدون در نظر گرفتن نظر وی پایمال کردن حق بیمار و نادیده گرفتن اخلاق پزشکی نیست؟

زایمان طبیعی، زایمان به روش سزارین


زایمان طبیعی یک پدیده فیزیولوژیک است که در صورتی که شرایط مادر و جنین برای انجام آن مساعد باشد از حیث نتایج و عوارض به مراتب بهتر از زایمان سزارین یا زایمان به روش جراحی است. در عین حال منابع پزشکی 20 تا 30 حالت از مشکلات مادر و جنین را ذکر کرده اند که چنانچه بیمار دارای یکی از این مشکلات باشد، زایمان به روش سزارین توصیه شده است. سازمان جهانی بهداشت در آوریل سال جاری اعلام کرده است چنانچه سزارین تا 10 درصد از زایمان ها باشد، مرگ و میر مادر و نوزاد کاهش چشمگیری دارد اما بیشتر از آن آمار متناقض است. در این بیانیه همچنین با تاکید بر انجام زایمان طبیعی عدد مشخصی را به عنوان استاندارد برای سزارین تعیین نمی کند. اما این آمار در بسیاری از نقاط مختلف جهان بالاتر از این حد است. به طوری که بر مبنای گزارش مرکز کنترل بیماری های آمریکا (CDC) در سال 2009 نزدیک به 33 درصد زایمان ها در این کشور به روش سزارین بوده است که بر اساس برآوردها چیزی حدود 7 درصد از کل سزارین های آمریکا بدون دلیل پزشکی و بر مبنای خواست مادر انجام شده است.

بر مبنای یک تحقیق انجام شده در سال 1380 آمار سزارین در تهران بیش از 65 درصد بوده است که بر مبنای همین تحقیق 22 درصد از سزارین ها به علت درخواست مادر بوده است و دلیل پزشکی نداشته است. همچنین بر اساس اعلام رسمی وزارت بهداشت آمار سزارین در کل کشور در سال 1390، حدود 53 درصد بوده است. قصد بازگو کردن چرایی بالا بودن آمار سزارین در ایران به نسبت استاندارد های جهانی را نداریم اما قصد این است که به این سوال پاسخ داده شود که آیا بر مبنای سیاست جدید وزارت بهداشت می توان برخلاف نظر و انتخاب بیمار یک روش خاص زایمان را برای مادر انجام داد؟ آیا برای نزدیک کردن آمار زایمان سزارین در ایران به استانداردهای جهانی می توان بر خلاف میل بیمار وی را وادار به انجام زایمان طبیعی کرد؟ آیا می توان به علت اینکه زایمان طبیعی سود بیشتر و خطر کمتری به نسبت سزارین دارد مادران را وادار به انجام آن کرد؟ بدیهی است که بر مبنای سیاست جدید وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی تابعه مبنی بر الزام متخصصان زنان به بالا بردن آمار زایمان های طبیعی خود، به طور غیر مستقیم این الزام بر تصمیم گیری مادران تاثیر خواهد گذاشت و ممکن است بسیاری از مادران بر خلاف میل خود وادار به انجام زایمان طبیعی شوند هر چند که این روش زایمان مزایای بیشتری برای مادر و کودک داشته باشد.

منشور حقوق بیمار


جهت پاسخ به این ابهامات به سراغ منشور حقوق بیمار، مصوب وزارت بهداشت رفتیم. این منشور هم اکنون جهت اطلاع بیماران از حقوق خود در بسیاری از بیمارستان های دولتی نصب شده است و یک نسخه از هم در وبسایت این وزارتخانه موجود است. بند سوم این منشور حق انتخاب بیمار را بدین شکل محترم شمرده است. «حق انتخاب و تصمیم‌گیری آزادانه بیمار در دریافت خدمات سلامت باید محترم شمرده شود.» در تبصره 3-1-4 درباره محدوده انتخاب بیمار گفته است: «قبول یا رد درمان های پیشنهادی پس از آگاهی از عوارض احتمالی ناشی از پذیرش یا رد آن مگر در موارد خودکشی یا مواردی که امتناع از درمان شخص دیگری را در معرض خطر جدی قرار می‌دهد» بنابراین بر مبنای منشور حقوق بیمار، قبول یا رد آگاهانه روش های درمانی جزیی از حقوق بیمار است. استثنائات این تبصره نیز ربطی به سزارین ندارد. به عنوان مثال بیمار مبتلا به ابولا نمی تواند روشی درمانی را انتخاب کند که بقیه افراد جامعه در معرض ابتلا به این بیماری قرار بگیرند. بنابراین انجام سزارین بر مبنای خواست بیمار نه تنها منافاتی با منشور حقوق بیمار ندارد بلکه انجام زایمان طبیعی بر خلاف میل و رضایت بیمار واضحا در تضاد با بند سوم این منشور است.

ملاحظات اخلاق پزشکی


نتیجه گیری اکثر کارهای تحقیقاتی به این صورت است که در صورت درخواست مادر برای زایمان به شیوه‌ جراحی، باید این مساله به دقت بین وی و پزشک مورد بحث قرار گرفته و چهار عنصر اصلی کاربردی اخلاق پزشکی، شامل سود رسانی، ضرر نرساندن، حفظ اتونومی بیمار (شامل رضایت آگاهانه و امتناع آگاهانه)، عدالت و صداقت، در نظر گرفته شوند. اگر درخواست آگاهانه باشد، یعنی اگر زن باردار اطلاعات صحیح و کامل را در مورد خطرات و جایگزین‌های زایمان طبیعی دریافت کند، زایمان سزارین طبق درخواست وی می‌تواند صورت گرفته و بحث کم‌تری نیز ایجاد می‌شود.

مسائل روحی روانی


از آنجایی که حالات روحی روانی هر فرد بر فیزیولوژی بدن وی تاثیر می گذارد در نتیجه ترس و اضطراب باعث اختلال در مکانیسم های فیزیولوژیک می شود. بر مبنای دو تحقیق جداگانه که در فنلاند و آمریکا در این مورد انجام شده است زنانی که ترس و اضطراب زیادی از بارداری و زایمان داشته باشند از نظر عوارض زایمان آسیب پذیرترند به طوری که ترس زیاد ممکن است با کاهش فعالیت رحمی و زایمان طبیعی طولانی مدت همراه باشد. مشخص است وادار کردن مادرانی که تمایل به انجام سزارین ندارند به زایمان طبیعی، می تواند فرایند زایمان طبیعی را با اختلالات زیادی مواجه کند.

حق انتخاب زنان در دیگر کشورها


وجود موارد مشابه در کشورهای دیگر باعث شده است که اصطلاحی به نام CDMR یاCesarea- Delivery o- Materna- Requesیا زایمان سزارین بر اساس خواست مادر شکل گیرد. ACOG یا کالج آمریکایی متخصصان زنان و مامایی این اصطلاح را اینگونه تعریف کرده است: به درخواست سزارین از سوی مادر قبل از شروع درد زایمان و بدون وجود دلیل و احتیاج پزشکی سزارین بر مبنای خواست مادر یا CDMR گفته می شود. همانگونه که پیشتر گفته شد، در آمریکا 7 درصد از سزارین ها بر اساس خواست مادر انجام می شود در چند کشور اروپای غربی نیز این آمار زیر 5 درصد است. این خود نشان دهنده دو چیز است اولا درخواست مادران برای انجام سزارین بسیار پائین تر از ایران است که می تواند به علت آموزش گسترده و فرهنگ متفاوت این کشورها باشد و دوما موانع قانونی برای انجام سزارین بر مبنای درخواست مادر در این کشورها وجود ندارد.

کمیته تکنیک های مامایی کالج آمریکایی متخصصان زنان و مامایی در تجزیه و تحلیلی مفصل در این زمینه که در آوریل 2013 منتشر کرده آورده است: با توجه به کافی نبودن اطلاعات در زمینه مضرات و محاسن زایمان طبیعی برنامه ریزی شده در مقابل سزارین انتخابی، توصیه کرده در نبود دلیل پزشکی زایمان طبیعی ایمن تر است اما به زنانی که با این وجود درخواست سزارین دارند نیز توصیه کرده سزارین را قبل از هفته 39 حاملگی و در صورتی که تمایل به بارداری متعدد دارند انجام ندهند. از طرفی دیگر سازمان جهانی بهداشت راهنمایی را برای زایمان منتشر کرده است.در ابتدای آن 8 اصل را برای اجرای این دستورالعمل مورد تاکید قرار داده است.در اولین اصل آن تاکید کرده است که تصمیم گیری ها در زایمان باید براساس شرایط عمومی مادر و کودک، خواسته و ترجیحات مادر و همراه با احترام به شانیت و عقاید وی باشد. این حد از تاکید در گایدلاین و یا راهنمای سازمان جهانی بهداشت نشان از اهمیت احترام به شانیت و خواسته های زنان باردار از نظر این سازمان است. به نظر می رسد مجامع پزشکی بین المللی و کشورهای پیشرفته ضمن تاکید بر انجام زایمان طبیعی ، برای خواسته ها و ترجیحات مادران باردار نیز اهمیت خاصی قائل هستند.

حق انتخاب بین خطرات متفاوت


واقعیت آن است که زایمان طبیعی علی رغم ایمن تر بودن دارای خطراتی نیز هست. همانگونه که سزارین ممکن است عوارضی همچون خونریزی زیاد، عوارض بیهوشی، احتمال بالاتر عفونت، مشکلات تنفسی نوزاد و ... داشته باشد زایمان طبیعی نیز ممکن است دارای عوارض ناخواسته ای همچون پارگی یا پرولاپس واژن، بی اختیاری ادراری، زایمان دیررس و عوارض جنینی آن و... باشد. با وجود ایمنی بیشتر زایمان طبیعی ممکن است مادرانی باشند که عوارض ناخواسته سزارین را به عوارض زایمان طبیعی ترجبح دهند بنابراین نباید این دسته از مادران را از حق انتخاب خود محروم کرد. نتیجه اینکه با وجود تاکیدات منابع پزشکی بر ایمن تر بودن زایمان طبیعی باید خواست مادران در انتخاب شیوه ی زایمان را نیز مد نظر داشت. ضمن اینکه اقدام وزارت بهداشت در رایگان کردن زایمان طبیعی در جهت گسترش این شیوه از زایمان کار پسنیده ای است اما به دلایل فوق الذکر اجبار مادران و پزشکان به شیوه ای خاص از زایمان ضمن سلب حقوق بیمار می تواند اثرات نامطلوبی بر وضعیت سلامت مادران و نوزادان داشته باشد. انتظار می رود وزارت بهداشت به جای پلیسی کردن فضای سلامت با آموزش های گسترده در دوره ی بارداری، فراهم کردن زیر ساخت های سخت افزاری مناسب جهت زایمان طبیعی از قبیل تجهیز و نوسازی زایشگاهها در حد استاندادهای بین المللی، اقدامات فرهنگی و تبلیغاتی مناسب باعث کاهش درخواست مادران جهت انجام سزارین شود.
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۸۳
انتشار یافته: ۲۳
آیا میتوان بون دلیل کسی را زخمی کرد ویا حتی بدرخواست خودشخص کسی را مجروح کرد؟ اگر این اتفاق بیفتد مراجع قضایی میتوانند پیگیری کنند؟ اگر پزشکی بدون دلیل عملی را انجام دهد که منجر به جرح شود حتی بدرخواست خود بیمار مراجع قضایی میتوانند ورود کنند؟ اگر دندانپزشکی دندان سالمی را با درخواست بیمار بکشد آیا بیمار بعد از کشیدن دندان سالم میتواند از دندانپزشک شکایت کند؟ یک متخصص زنان وزایمان حتی با درخواست بیمار برای سزارین درصورتی که الزام به سزارین نباشد آیا درحق بیمار وجامعه جفا نکرده؟
امروزه سزارین با پرداخت وجه بالا برای پزشکان یک کلاس برای خانمها شده- خواهشمندیم حالا که یه بخشنامه درست وحسابی اعلام شده با دخالتهای بی جا وحق زنان خرابش نکنید- یعنی کودک وجامعه هیچ حقی ندارند
آفرین دقیقا همین طور است باید ابتدا فرهنگ سازی کرد و علاقه به زایمان را در خانمها بالا برد و گرنه هیچ خانمی به زور زایمان نمی کنه و احتمال خطر با این روش بالا میره
سزارين قيلا در صورتي براي يك خانم انجام ميگرفت كه پزشك متخصص زنان و زايمان با اندازه گيري زاويه هاي لگن و.. چاره اي جز اين عمل نداشت ولي امروزه به دلايل غير از اين صورت ميگيرد هر چيزي طبيعي اش خوب است زايمان هم حكمتش همين است
در همه کشورهای پیش رفته مشاوره های قبل از زایمان دارن و به مردم آگاهی میدن و به هیچ وجه کسی نمی تونه خودش انتخاب کنه زایمانش سزارین باشه.سزارین یک عمل مازور هست و چطور یه نفر که از علم پزشکی سر در نمی آره می تونه تصمیم بگیره که عمل بشه یا نه؟
یکی از مشکلات اصلی مملکت ما اجبار در کارهایی است که واقعا یه تصمیم شخصیه. اینکه شما بخوای سر کار چای رو با قند بخوری یا کشمش، سلیقه است. ولی اجبار به خوردن کشمش به اسم سلامتی از اون نوع تصمیمات است. در مورد سزارین و زایمان طبیعی هم همینه. اگه می خوایم مادران باردار به میل خودشون زایمان طبیعی رو انتخاب کنند، راهش اجبار نیست بیکه باید در قالب آموزشهای مداوم از طریق رسانه ملی و حتی کتابهای دوره دبیرستان مزایای این نوع زایمان رو چنان تشریح کرد که انتخاب اول همه زنان باردار باشه نه اینکه اجبار کنیم و همه متنفر بشن!
با سلام ، خدا خیرتان دهد حداقل شما در مورد این موضوع یک مطلبی تهیه کردید . خیلی وحشتناک شده یکی از بستگان ما موقع زایمان حالش بسیار بد بود خانواده اش هر کاری کردن که سزارین بشه بیمارستان قبول نکرد بنده خدا بعد از 8 ساعت درد کشیدن بسیار زیاد و عدم توانایی در زایمان به روش طبیعی آخر او را سزارین کردن این بنده خدا الان یک جوری شده که دیگر از باردار شدن وحشت داره .
خیلی علی بود تابی جون ، قانون در در مورد سراحتا همه چیز را گفته ولی اجبار اینکه یک نفر از زایمان طبیعی می ترسد پس چرا نزارید سزارین کند زورکی که نیست دوست دارد سزارین کند ، و الان که به بیمارستانهای خصوصی مراجعه میکنی چندین میلیون باید خرج کنی و ضمن اینکه اگر می خوان برنامه سلامت را اصلاح کنند پس چرا به بیمارستانهای خصوصی چیزی نمی گن؟؟؟؟؟؟؟
دولت نباید اجبار کند ولی تشویق مردم خوب است و همچنین تشویق پزشکان
خيلى عالى بود
باید وزارت بهداشت یک سری متخصصین پزشک زنان و زایمان معتمد رو ساماندهی کنه و جراحی سزارین منوط به تایید اولیه اونا کنه تا سودجویی از بین بره
نویسنده حرف دل مردم را زده ... این قانون دست پزشکان را بسته مجازات یعنی چه ؟؟ خودم مواردی را سراغ دارم که به دلیل اصرار پزشکان جهت زایمان طبیعی متاسفانه نوزاد از دست رفت چه بسا اگر ساعتی زودتر مادر سزارین میشد این اتفاق نمی افتاد.. یکی از بستگان هم بعد از این همه درد کشیدن و بستری شدن و اصرار پزشکان جهت زایمان طبیعی با سر و صداو اعتراض و هزار جور پارتی تراشیدن ، با وخیم شدن اوضاع مادر و نوزاد ، سرانجام مادر را به اتاق عمل بردند و سزارین کردند... مقاله بسیار متین نوشته شده حق انتخاب نوع زایمان حق مسلم مادر است.. تو را خدا کاری کنید
آمريكاييها با هزينه سنگين سزارين، همه طبيعي انجام ميدهند، مگر به مشكل سلامتي كودك يا مادر برخورد كنند.
حق زن هست که نوع زایمانش رو تعیین کنه ولی وظیفه دولت نیست که هزینه سزارین ها را بده. اولا سزارین راه طبیعی زایمان نیست و ثانیا ممکن است دچار عوارض شود و مخارج مضاعف بر دست دولت بگذارد. هر زنی که خواستار سزارین انتخابی است می تواند از طریق بیمارستانهای خصوصی عمل کند.
مقاله واقعا خوبي بود ...من خودم دو بچه دارم ... اين يه بحث فرهنگيه و فرهنگ رو به زور نميشه درست کرد بايد به مرور و با ابزارهاي خاص خودش اينکار رو کرد ... ضمنا حق انتخاب رو نبايد از مادر گرفت
زن در دوران بارداري استرس و فشار خيلي زيادي رو متحمل ميشه اگه بخوايم به اون زايمان اجباري رو هم اضافه کنيم واقعا به مادر ضربه بدي وارد ميشه
اينجا انتخابي دركار نيست. پزشكها بخاطر سود بيشتر و راحتي خودشون زنها رو ترغيب به زايمان از طريق سزارين مي كنن. در مواقعي كه زني بر زايمان طبيعي اصرار داشته باشه، با ترسيم دور نماي آسيب به بچه يا حتي مرگ اون نظرش رو عوض مي كنن. يا خيلي راحت مي گن اگر بلايي سر خودت و بچه ت اومد من مسئول نيستم.
درصورتيكه عوارض و خطرات زايمان سزارين براي يك زن سالم و فرزندش به مراتب بيشتره.
ضمناً، اينكه زايمان طبيعي اساساً كار ماما هست و پزشكان متخصص تجربه خيلي كمتري در انجام اين نوع زايمان دارن هم در امر افزايش آمار سزارين تاثيرگزاره.
در این نوشتار پاراگراف آخر دلیل قانع کننده ای است. در مورد حق بیمار برای تعیین روش درمان سوال این است که آیا بارداری یک بیماری است؟؟!!
من با این مطلب موافقم و ممنونم که بهش پرداختین.
سلام بله زایمان طبیبعی خوبه اما یکی از دلایل زیاد شدن سزارین خانمها فقط ترس از درد نیس بلکه ترس از نحوه برخورد پرسنل زایمان طبیعی است
اجبار اساسا کار غیر منطقیه. البته اگه بشه جلو سوء استفاده محدود پزشکان غیر منصف را که ممکن است جهت دریافت حق جراحی سزارین افراد را به این شیوه سوق می دهند رو گرفت، ایجاد آزادی انتخاب امر بسیار پسندیده ایست.
نویسنده محترم در مورد حق انتخاب مورد فوق اشتباه میکند زیرا ما زمانی به بیمار جهت نوع اقدام درمانی حق انتخاب میدهیم که 2 یا چند روش درمانی برای یک بیماری وجود داشته باشد به عنوان مثال برای عمل جراحی کله سیستکتومی(برداشتن کیسه صفرا)هم میتوان جراحی باز انجام داد و هم از راه بسته(لاپاروسکوپی)و یا برخی از اعمال جراحی دیسکهای کمری و گردنی نیز چنین حالتی را دارند در مورد زایمان طبیعی و سزارین چنین موردی وجود ندارد چرا که روش سزارین جزو روشهای درمانی نبوده و تنها در مواردی که خود نویسنده محترم ذکر کردند اگر مادری با تشخیص پزشکی که مشخص شده است قادر به روش درمانی زایمان طبیعی نبوده و از روش درمانی سزارین استفاده کند یعنی روش زایمان تنها روش درمانی برای مادران میباشد تا فرزند خود را بدنیا بیاورند پس بیاییم همه با هم به مادران آموزش دهیم که از راه درست که زایمان طبیعی میباشد عمل زایمان را انجام دهند تا هم به مادر آسیب کمتری وارد شود و هم از لحاظ اقتصادی مردم ما دچار مشکل نشوند هر چند شاید برخی افراد سودجو و یا ناآگاه مخالف این سخن باشند
من با نوشته فوق کاملا موافقم.همه چی به زور، نحوه زایمان من مادر هم به زور.اسیب زایمان طبیعی گاهی از سزارین هم بیشتر هست.نمیشه استرس ناشی از زایمان طبیعی رو به مادری که سزارین میخواد تحمیل کرد.
من از بارداری مجدد سر همین قضیه میترسم چون واقعا از نظر روحی نمیتونم برای دومین بار زایمان طبیعی داشته باشم
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر